valaisee silleen hengellisemmin

Wed Dec-14th-2011 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

En suhtaudu kauhean positiivisesti Ruohonjuureen ja useisiin muihin sen kaltaisiin kauppoihin. Se ei johdu siitä, että sinänsä inhoaisin jotenkin ajatusta liikkeistä, jossa myydään luontaistuotteita (Ruohonjuuresta löytyy yleensä aika paljon kaikkea hyvää ja siistiäkin kamaa!), vaan siitä, että yleensä kun puhutaan luontaistuotteista, mukaan pesiytyy sietämättömät määrät huuhaata — ja Ruohonjuuri kunnostautuu tällä sektorilla todella hyvin.

Niinpä tarjolla on kaikenlaisia “kehoa puhdistavia” troppeja ja “energiakenttiin” vaikuttavia vipstaakkeleita, jotka ovat parhaimmillaankin hölmöjen ihmisten hyvässä uskossa tekemää pseudotieteellistä roskaa, ja pahimmillaan ihan perinteistä röyhkeää kusetusta.

Sattumalta kävin eilen kaverin seurana ko. liikkeessä, ja eikös sieltä tullut luomulakun ja muiden ihan aidosti mukavien tuotteiden lisäksi naamalle heti sitä itseään:“Parantaa huoneilman laatua.” Niin varmasti, koska juuri niin köntti suolaa tekee! “Neutraloi haitallista sähkösäteilyä.” Totta kai, koska sähkösäteily on todellakin a) olemassa ja b) haitallista. Ruohonjuuren tuotesivulla mennään vielä syvemmälle huuhaahan:

Himalajansuolavalaisin on kaunis sisustuselementti, jolla on terveyttä ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia:
Parantaa huoneilman laatua
– Neutralisoi haitallista sähkösäteilyä
– Auttaa unihäiriöissä
– Auttaa keskittymishäiriöissä
– Lievittää hermostuneisuutta
– Sopii hyperaktiivisten lasten yövaloksi

Edellämainittujen hienojen ominaisuuksien lisäksi kyseessä on siis myös uni- ja keskittymishäiriöihin, hermostuneisuuteen ja lasten hyperaktiivisuuteen auttava vehje! Melkoisia väitteitä, joiden paikkansapitävyydestä ei tietenkään ole minkäänlaista näyttöä, vaikka tässäkin lupaillaan selkeitä terveysvaikutuksia. Jos aiheesta lukee vähän, törmää pian väitteeseen siitä, että lamput tuottaisivat rutkasti negatiivisia ioneja, jotka sitovat itseensä ilmansaasteita ja muuta sontaa. Tutkimusten mukaan eivät tuota, mutta mitäs faktoista, kyllä niin voi silti väittää, ja tietenkin tämä puhtaampi ilma taianomaisesti parantaa kaikki em. vaivat. Himalajansuolavalaisin sopii siis erityisesti niille, jotka pitävät vastuuttomasta puoskaroinnista. — anteeksi, tietenkin täysin luotettavista terveystuotteista!

Missään tapauksessa ei kukaan ainakaan ole keksinyt, että jos luodaan tarve (kerrotaan ihmisille, että huoneilma on huonoa ja sähkösäteily on vaarallista) ja samalla tarjotaan siihen ratkaisu (kätevä himalajansuolavalaisin!), silloin saadaan rahat pois herkkäuskoisilta hölmöiltä. Ei tietenkään! Se, että kyseessä on Himalajan suola tekee siitä tietenkin erityisen hienoa, koska se eroaa muusta vuorisuolasta, öh, olemalla jännittävää himalajalaista superainetta, joka on varmasti imaissut itseensä läheisen Tiibetin kiehtovasta eksotiikasta ja aistikkaasta hengellisyydestä vaikka mitä tehokkaita erityispiirteitä, jotka pistävät aurat asentoon ja feng shuit suoriksi.

Se, että ko. vuorisuola roudataan massatuotantona ylös pakistanilaisesta kaivoksesta, joka on 300 kilsan päässä Himalajasta ja jonka myrkyllisten jätevesien vuoksi on käyty oikeutta kaivosyhtiötä vastaan — onneksi sentään käsittääkseni ihan hyvin lopputuloksin — tuskin kiinnostaa ketään. Nyt ei jäädä murehtimaan pikkuseikkoja, onhan tarjolla sentään huikeita terveyttä edistäviä vaikutuksia, jotka varmasti täysin sattumalta ovat niin epämääräisiä ja huonosti määriteltyjä, että heikkolahjaisenkin eksemplaarin itsesuggestiokyvyt riittävät varmasti takaamaan tulokset.

Kaikkein hauskinta on kuitenkin se, että mainoksessa tämä tuote on selvästi optimoitu sähköyliherkkyydestä valittaville ihmisille. Sähköyliherkkyys, sikäli kun termi ei ole tuttu, on se keksitty vaiva, jonka olemassaolosta ei ole uskottavia lääketieteellisiä todisteita, ja josta muka kärsivät ihmiset eivät koetilanteissa kykene erottamaan, milloin sähköä on läsnä ja milloin ei. Tälle porukalle on siis tehty sähkösäteilyä neutraloiva… sähkölamppu. Kätevää! Sopii epäilemättä erityisesti sellaisille tästä hirvittävästä vaivasta kärsiville ihmisraukoille, jotka kaipaavat jonkinlaista tekosyytä sille, että pimeän tullen omaa kotia sitten kuitenkin lopulta valaistaan muullakin kuin kynttilöillä ja myrskylyhdyllä.

Ne ovat ihan kivan näköisiä lamppuja, ei siinä mitään. Olisi vain hauskempaa, jos niitä myisi liike, jossa pidettäisiin sellaista linjaa, että asiakkaille valehteleminen ei ole okei.

Edit: Ja kyllä, olen ottanut kuluttajavirastoon yhteyttä asian johdosta — samassa syssyssä mainitsin erinäiset muutkin tuotteet, joiden terveysvaikutuksista valehdellaan röyhkeästi.


32 Comments

 1. Kasvissyöjänä tulee Ruohonjuuren kaltaisissa kaupoissa käytyä ihan palkokasvien, pähkinöiden ja muun proteiinin perässä, mutta sen jälkeen kun maadoitusrannekkeet ilmestyivät hyllyyn on tullut käytyä lähinnä Punnitse & Säästä -liikkeissä. Onhan niissäkin “superfoodeja”, mutta vähemmän hörhöilyä kuin vaihtoehtoisissa paikoissa.

  Comment by rossi — December 14, 2011 @ 1323855706

 2. […] Ruohonjuuressa on paljon kivaa, mutta huuhaatuotteet eivät innosta, toteaa Mikki: […]

  Pingback by Kulutusjuhla » Ruohonjuuren himalajansuolavalaisin on täynnä huuhaata — December 14, 2011 @ 1323864159

 3. Mikki on taas vaan kateellinen.

  Comment by raatokirahvi — December 14, 2011 @ 1323865208

 4. Vakioselitys kaikkeen: toimii aina!

  Comment by Mikki — December 14, 2011 @ 1323865557

 5. Taaskin kirjoitit asiaa. Minua harmittaa vielä tuon päälle se, että muuten ihan järkevänkin oloiset ihmiset tuntuvat välillä pitävän noita huuhaa-väitteitä toimivina. “Mistä sinä tiedät, ettei tuo muka toimi?”

  Enkä oikein tiedä, mistä Mikki tässä nyt on kateellinen. Siitä, että on tuollaisia kusetuksia ja joku menee niihin?

  Vai siitä, että joku tekee rahaa kusettamalla?

  Comment by Mikko Parviainen — December 14, 2011 @ 1323867776

 6. Mikko, Raatokirahvilla on yksi vitsi, jota toistetaan suunnilleen aina, kun valitan jostain. “Sä oot vaan kateellinen niille!” (Se on itse asiassa ihan hauska vitsi juuri siksi, että yleensä mitään järjellistä syytä kateuteen ei ole, mutta se ei ehkä aukene ihan kaikille…)

  Comment by Mikki — December 14, 2011 @ 1323868037

 7. Oi voi. Silloin Kun Minä Olin Nuori ja Ruohonjuuri toimi VR:n makasiineilla, siellä myytiin fair trade -kamaa: Africafea, kehitysmaissa “reiluissa” tehtaissa valmistettuja vaatteita ja koruja, uusiopaperituotteita, ym. Harmillista että putiikki on nyt lipsunut hörhölinjalle. Toisaalta kyyninen pieni ääni minussa sanoo, että nää himalajansuolalamput on niitä tuotteita, jotka tuo vuokrarahat taloon… Mutta ei, ei se tee siitä sen hyväksyttävämpää.

  Comment by Laura — December 14, 2011 @ 1323871179

 8. Oonpa onnistunut sensuroimaan omasta näkökentästäni tollaset melko tehokkaasti ko oon hippinä siellä käynyt. Vois kyl siirtää suosimispainopistettä P&S:n puolelle.

  Comment by Mikko Rauhala — December 14, 2011 @ 1323871824

 9. Lisään ja tarkennan vielä, että vaikka takavuosina paino oli fair trade -kamassa, myös ekokamaa tosiaan myytiin, just näitä valkaisemattomia ja kierrätyspaperijuttuja ja sen sellaista. Tässä on iso ja surullinen kontrasti noihin pakistanilaisiin kaivoksiin…

  Comment by Laura Uusitalo — December 14, 2011 @ 1323872377

 10. Niin… mustakin tuollainen lamppu näyttäisi jopa ihan hauskalta, mutta en todellakaan sellaista kehtaa noiden väitteiden jälkeen kotiini ottaa. Pitäisivät vielä ties minä vaihtoehtohörhönä. >:(

  Comment by Le — December 14, 2011 @ 1323873197

 11. Tähän sopii mainiosti oheinen videoklippi homeopaattisesta ensiapu-klinikasta: http://youtu.be/HMGIbOGu8q0

  Comment by Agentskallio — December 14, 2011 @ 1323875637

 12. “että jos luodaan tarve (kerrotaan ihmisille, että huoneilma on huonoa ja sähkösäteily on vaarallista) ja samalla tarjotaan ….”

  MUTTA, kun huoneilma on oikeasti usein huonoa, ja “sähkösäteily” (mitä siis lieneekään) ainaskin epämukavuutta tuottavaa…Kuiva huoneilma etenkin pakkasilla mieluusti vielä lisätään ko.ongelmakimppuun…

  Olen nyt jo niin aikuinen nainen, että tähän ikään mennessä olen rohjennut oppia luottamaan enemmän omiin fysiologisiin tuntemuksiini, kuin kaikenmaailman mua paljon nuorempien “liika viisaiden” jätkien keskinäisisiin viisasteluihin… Ja sitäkin porukkaa kerkisin yliopistovuosikymmeninäni aika lailla tuttavapiirissäni pitää…
  Jos jotkut “negatiiviset ionit” (?) selvästi tuntuvat lisäävän hyvinvointiani, niin kovin mieluusti yritän niitä kaikin keinoin myös lähiympäristööni haalia..

  Comment by Marjo Hämäläinen — December 14, 2011 @ 1323876800

 13. Juu, olivat Ruohojuuren perustelut liioiteltuja. Suolalampulla voi kuitenkin olla vaikutusta ilman laatuun ja ionitasapainoon:

  http://iopscience.iop.org/1755-1315/10/1/012007/pdf/1755-1315_10_1_012007.pdf

  http://books.google.fi/books?hl=en&lr=&id=XzKsAAAAIAAJ&oi=fnd&pg=PA3&dq=salt+%22air+quality%22+ion+positive+negative&ots=O9EfzVSD9d&sig=8vq8CFmBjmMtGxTC6UDWoxXnxok&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

  Mitä tulee sähköyliherkkyyteen, tutkijana minua ihmetytti asiaantuntemattomat kommenttisi. Kurkkaapa seuraavat:

  http://www.scribd.com/doc/35452882 (tutkittu tuhansia mikroaaltotyöntekijöitä ja listattu näiden oireet&sairaudet)

  http://www.radiationresearch.org/pdfs/20100111_grigoriev_presentation.pdf (sivu 7)

  http://www.scribd.com/doc/54548018

  http://www.scribd.com/doc/31768921/

  Tiesittekö, että sähköyhtiöiden ja mobiilialan työntekijöistä sairastuu prosentuaalisesti enemmän sähköyliherkkyyteen?

  Pari esimerkkiä:
  http://www.scribd.com/doc/33983803
  http://www.electroallergie.org/Openingspagina/Engelse%20samenvattingen/per%20segerback.pdf

  Eikös tällaisessa tilanteessa teollisuuden sponsoroiman ICNIRP-kerhon (http://www.chronicexposure.org/limitsICNIRP.html ) kannata kehittää torjuntastrategia ja hyödyntää tutkimusmenetelmiä ja tahoja ala James Rubin, joiden tutkimukset eivät edes käytä oikeita tutkimusmenetelmiä tai edes pyri tutkimaan sairautta?

  Comment by Mikko Ahonen — December 14, 2011 @ 1323877175

 14. Ei haittaa hörhöilyt, käyn ostamassa ne mitä itse haluan ja samalla naurettua kristallihoidoille :) Parempi näin kuin että haluamiani tuotteita ei saisi.

  Comment by Lenni — December 14, 2011 @ 1323877831

 15. Marjo, kyse ei ole siitä, etteivätkö negatiiviset ionit voisi parantaa ilmanlaatua, vaan siitä, että suolalamppu ei tuota niitä mitenkään järkevissä määrin etenkään suhteessa esimerkiksi siihen, että huoneistossa ilma vaihtuu koko ajan (ts. “pahaa” ilmaa tulee lisää sisään jatkuvasti). Toki sitä saa uskoa, mihin haluaa — jos viihdyt kohdeyleisössä, mikäs siinä. Tykkään kyllä tavastasi sanoa suoraan, ettei sinua kiinnosta, onko jokin totta vai ei, se pistää tämän heti hyvin selkeään asiayhteyteen.

  Mikko (Ahonen, siis, ei Parviainen tai Rauhala — meitä Mikkoja tunnetusti piisaa…), jos kantasi on, että sähköyliherkkyyttä on oikeasti olemassa, mutta isot teknologiayritykset ovat haudanneet asian, sitä mieltä saa varmasti olla, mutten oikein kykene ottamaan tätä vakavasti. En siis suinkaan yritä väittää, etteikö isojen yritysten moraali taipuisi tällaiseen kusetukseen (varmasti taipuisi!), en vain pidä kovin uskottavana skenaariona sitä, että siinä ollaan onnistuttu näin täydellisesti.

  Asiaa ei helpota se, että yleensä sähköyliherkkyydestä paasaavat ihmiset ovat muutenkin vahvasti huuhaasektorilla — esimerkiksi minun silmissäni omaa kredibiliteettiäsi ei erityisemmin auta se, että olet hengaillut homeopatiaa harrastelevan tyypin kanssa (uskotko itse homeopatiaan?). Onko tämä epäreilua? Ehkä, mutta näin se seura vaikuttaa.

  Ja kredibiliteetistä ja epäreiluudesta puheen ollen, olet käsittääkseni osakas yrityksessä, jonka bisnes perustuu suoraan sille, että ihmiset ovat huolissaan langattomien teknologioiden aiheuttamista terveysriskeistä. En suoraan sanoen ole täysin vakuuttunut siitä, että sinulla olisi tuossa asemassa ihan kauheasti varaa kyseenalaistaa muiden tutkimustyön puolueettomuutta.

  Comment by Mikki — December 14, 2011 @ 1323879218

 16. Heh, niin muistuvat mieleen parinkymmenen vuoden takaiset ajat, jolloin “maasäteilytaudit” olivat hetken muotibuumi. Kumman nopsaan ilmaantuivat *ja* katosivat muodin muuttuessa. :P

  (Minusta on aika herttaista miten Ahonen keskittyessään linkkaamaan 38 vuoden takaisia symposiumipapruja, populaariartikkeleita ja viitteettömiä markkinointifiiliksisiä prujuja unohtaa linkata uudempaan tutkimusmateriaaliin.

  Voisiko *mitenkään* johtua siitä, miten oikea tutkimus osoittaa, etteivät “sähköallergikot” lainkaan *oikeasti* tiedosta, onko lähistöllä langattomia laitteita tai sähkömasiinoita, vaan tuntemukset hyvästä ja huonosta olosta tulevat mutu-vaikutelmien perusteella. :)

  Comment by Lop — December 14, 2011 @ 1323879982

 17. Käytännössä aina, jos oman kannan selittäminen vaatii kansainvälisen täydellisesti onnistuneen salaliiton olettamisen, kannattaisi ehkä vähän miettiä niitä omia lähtökohtia uudelleen.

  Vähän sama juttu kuin tässä Big Pharma -hössötyksessä. Helvetti, jos homeopaattisella kraanavedellä voisi parantaa sairauksia, minkä hiton takia oikean lääketieteen puolella ei näin tehtäisi? Kyllä tulisi vedelle vielä suhteellisen hyvä kate ja lääkkeet olisivat helppoja valmistaakin. Tällä hetkellä ne katteet käärii Big Alternative Pharma, joka on kaukana jalosta ja epäitsekkäästä toiminnasta – vaihtoehtolääkkeissä liikkuvat isot rahat.

  Comment by Janos — December 14, 2011 @ 1323880998

 18. Nimimerkin turvin on näköjään helppo leikkiä laput-silmillä-skeptokokkia.

  Nimimerkille ‘Mikki’ vastaus:

  http://www.sciencemag.org/content/330/6012/1732.full

  http://www.newvistashealthcare.com/docs/Luc%20Montagnier.pdf

  http://vimeo.com/17266941

  http://www.physorg.com/news/2011-04-previously-unaccounted-mechanism-cell.html

  (Meneillään on paradigman muutos tieteessä ja lääketieteessä. Ja se tekee yleensä kipeää ja vastustus on suurta).

  Nimimerkille ‘Lop’ vastaus:

  http://www.andrewamarino.com/PDFs/165-IntJNeurosci2011.pdf

  (Esimerkki siitä, miten sairautta pitäisi tutkia.

  Miksi muuten viittasin aikaisemmin vanhaan artikkeliin? Vuoden 1973 WHOn Varsovan konferenssissa sähköyliherkkyys oli tunnustettu sairaus ja sitä käsiteltiin avoimesti (tuo Sadchikovan artikkeli oli ko. konfan proceedingsista. Tämän konferenssin jälkeen teollisuuden monivuotinen suosikki, herra R pääsi johtamaan ensin WHO International EMF Project:ia ja myöhemmin ICNIRPiä. Tämä rajasi kummasti tutkimusrahoitusta sähköyliherkkyyden tutkimukseen ja yleensäkin keskustelun tasoa. Kyse on myös taloudellisista ja puolustusteollisuuden intresseistä. Kurkkaapa: http://www.chronicexposure.org/limitsICNIRP.html , http://tinyurl.com/raja-arvo

  Pieni lisäinfo: Vuonna 2010 Suomen ensimmäisen eläkepäätöksen sähköyliherkkyyteen liittyen sai kemianteollisuuden työntekijä, jonka kehossa on erittäin paljon eri kemikaaleja ja elohopeaa. Sähköyliherkkyys on jäävuoren huippu, lisääntynyt SM-kenttien altistus näkyy myös syövän, alzheimerin, autismin, ADHD:n kasvuna. Ette pilkkaisi Mikki, Lop & Co yo. tavalla, jos tapaisitte yhtä paljon sairaita ihmisiä kuin minä :-(

  Mikroaaltolelujen ahkerilla käyttäjillä huomaan usein tuon laput-silmillä-skeptikko -puolustusasenteen. Kukapa rakkaiden lelujensa riskejä haluaisi miettiä :-\

  Käytätte sanaa huuhaa kovin helposti. Omat vastauksenne eivät mielestäni ole tieteellisiä tai edes hyvin perusteltuja. Koittakaapa jatkossa perustella kantanne, muuten mennään pseudotieteen / huuhaan alueelle ;-)

  Comment by Mikko Ahonen — December 14, 2011 @ 1323904268

 19. Niin, tuota, tämähän on siis minun blogini. Nimeni on Mikko Rautalahti, ja se löytyy mm. joka sivun alareunasta ja useasta muustakin paikasta. Olen siis sama ihminen, joka kirjoitti alkuperäisen kirjoituksen, jota kommentoit.

  Sinä puolestasi olet sama ihminen, joka harjoittaa liiketoimintaa, jonka etuja selvästi palvelee se, että levität sanaa sähköyliherkkyyden vaaroista. Olen pahoillani, mutten usko puolueettomuuteesi.

  Comment by Mikki — December 14, 2011 @ 1323905024

 20. Yrityssitoumuksiini liittyen:

  Olemme kiertäneet vaimoni kanssa kouluja jo vuosia juttelemassa lasten terveysriskeistä.

  http://tinyurl.com/MobileWiseR , http://tinyurl.com/vinkit

  Sivulla 6 on syy miksi. Emme ole toistaiseksi rikastuneet toiminnalla (päinvastoin), mutta ehkä ehkäisseet monta vakavaa lasten sairastumista. Blogini oikeassa laidassa näkyy kaikki sidokseni, tervetuloa tutustumaan minun ja vaimoni vuosien työhön.

  Comment by Mikko Ahonen — December 14, 2011 @ 1323905259

 21. Valitettavasti “bisneksemme ei kannata” ei nyt kuitenkaan poista selkeää eturistiriitaa, kuten ehkä itsekin ymmärrät, jos vähän ajattelet asiaa. Päin vastoin, asiaan liittyvät mahdolliset taloudelliset paineet oikeastaan asettavat agendasi entistä kyseenalaisempaan valoon.

  En myöskään suhtautuisi kovin luottavaisesti tyyppiin, joka kohkaa suurella paineella meteorien uhasta ja samalla pyörittelee bisnestä, joka myy meteorikilpiä, muttei kuitenkaan oma-aloitteisesti tuo tätä keskustelukumppaniensa tietoon. Tällainen on eturistiriidan luonne.

  Ymmärrän, jos tämä tuntuu turhauttavalta. Sikäli kun olet ihan oikeasti vilpitön ja puolueeton (en voi tietää, oletko, enkä ole valmis uskomaan, että olet vain siksi, että vakuutat olevasi), haluat ehkä miettiä ihan omassa rauhassa, miten voisit parantaa uskottavuuttasi tässä asiassa.

  Comment by Mikki — December 14, 2011 @ 1323906154

 22. Toivoisin, Mikki & Co että ehtisitte perehtymään yllä lisäämiini linkkeihin. Kyse ei ole minusta, eikä yrityksestä, vaan paljon isommasta asiasta. Tuo MobileWise-raportti kertoo kuinka isosta tulevaisuuden asiasta, sivusta 6 eteenpäin: http://tinyurl.com/MobileWiseR . Käyttäkää edes 10 minuuttia raportin lukemiseen, niin ymmärrätte Ongelman laajuuden.

  Comment by Mikko Ahonen — December 15, 2011 @ 1323907519

 23. Minä taas toivoisin, että kommunikoisit sellaisella tavalla, ettet vain oksenna kasaa linkkejä ilman järjellistä viitekehystä.

  Mitä raporttiin tulee, mobiilioperaattorien vastine lyttää sen.

  Ymmärrän, että mielestäsi he ovat puolueellisia. Ymmärrätkö, että olet itse aivan samalla tavalla puolueellinen? Et ole luotettava lähde, koska asiaan liittyy selkeä eturistiriita, joka ei katoa mihinkään sillä, että sanot asian olevan iso ja tärkeä.

  Comment by Mikki — December 15, 2011 @ 1323908007

 24. Et Mikki edes jaksanut lukea MobileWise-raporttia, vain käytit aikasi operaattoreiden kattojärjestön sivun lukemiseen?? Olen erään teleoperaattorin palveluksessa nähnyt aivan riittävästi tuota hype-maailmaa ja miten kaikki käännetään päälaelleen.

  Jankkaat yrityssitoumustani. Kerroin jo. Itse en jaksa lähteä miettimään, miksi Mikki olet Remedyllä töissä ja mitkä ovat omistuksesi/sidoksesi&kaverisi. Ja miten pelkästään skeptokokkifoorumien lukeminen ja sähkömagneettisten kenttien biologisten vaikutusten ohittaminen vaikuttaa kirjoituksiisi.

  Tämä keskustelu ei johda mihinkään, kun toinen osapuoli ei jaksa perehtyä asiaan. Logging out.

  Comment by Mikko Ahonen — December 15, 2011 @ 1323909339

 25. Mutta minä en ole ammatiltani tutkija, joka selittää, että Remedyn pelien ostamatta jättäminen on vaarallista lasten kehitykselle.

  Etkö ihan oikeasti ymmärrä, mistä kenkä puristaa?

  Comment by Mikki — December 15, 2011 @ 1323909624

 26. Jo hyvin nopeasti yliopistourani alussa opin tunnistamaan luotettavat tutkijat siitä, että nämä käyttivät termejä kuten “skeptokokki”.

  Comment by Hakkis — December 15, 2011 @ 1323909820

 27. Mikko A: Linkkasit alkuun yhden 38 vuotta vanhan symposiumprujun jossa käsiteltiin eri asiaa, satunnaisen referoimattoman powerpointin, populaariartikkelin ja hötöhkön *lähteettömän* raportin.

  Mä en nyt sano että sä tekisit niin, mutta kai tiedostat, että tuo on yksi tyypillisimmistä tavoista höttötutkimuksessa kusettaa lukijoita: laittaa jotain vakuuttavia lähteellisiä teoksia jotka käsittelevät ehkä hiukan eri asiaa mutta tuovat vakuuttavuutta, ja sitten kasa lähteetöntä soopaa joka saa vähän lisäarvoa siitä että alkuun linkataan jotain vakuuttavaa vaikka vähän eri aiheesta?

  Tai että jätetään täysin mainitsematta vastakkaiset tutkimustulokset, joissa todistetaan empiirisesti, etä sähköyliherkkyyttä ei oikeasti näyttäisi olevan muuten kuin lumekokemuksena. Vaikkapa Myoung Soo Kwonin väitöskirja Turusta: https://www.doria.fi/handle/10024/50473 ?

  Comment by Lop — December 15, 2011 @ 1323909937

 28. I feel violated.

  Comment by Sumpparallaa — December 15, 2011 @ 1323961538

 29. Ei hyväksy kritiikittä yksipuolisia ja vanhentuneita tutkimustuloksia = skeptokokki, äkkiä karkuun keskustelusta ennen kuin joutuu perustelemaan kantaansa tarkemmin. Jep jep.

  Onhan se tietysti aina jännää olla lääketieteen kapinallinen ja taistella urheasti suurta salaliittoa vastaan. Tulee sellainen jänskä fiilis kuin leffassa olisi.

  Mä olen täysin valmis hyväksymään sähköallergian olemassaolon sitten kun siitä alkaa putoilla huolellisesti tehtyjä ja vertaisarvioinnin läpikäyneitä tutkimuksia, jotka todistavat jotain muuta kuin sen, että sähköallergikot saavat oireita vain tietäessään varmasti, että he ovat sähkölaitteen läheisyydessä. Tällä hetkellä vielä hiljaista pitää sillä rintamalla. Asiaa ei paranna se, että erilaiset puljut myyvät monen sadan euron keramiikkalätkiä jotka “estävät sähkömagneettisen säteilyn”. Yllättävää kyllä, esimerkiksi kännykkä ei lakkaa kuulumasta kyseisten lätkien läheisyydessä…

  Comment by Janos — December 15, 2011 @ 1323978972

 30. Paradigmanvaihdosselitys on siitä omituinen, että jos tarvitsee viitata paradigmanvaihdokseen, ei todennäköisesti ole kannattamassa paradigmaa joka on vaihtumassa – sillä nousevan paradigman merkit ovat sellaiset, että voidaan puhua suoraan syistä miksi se paradigma on parempi kuin vanha.

  Paradigmakortti onkin pseudotieteilijöiden vakiokauraa. Vainokortti, jossa tiedeyhteisön vastustus (vakiotila jos tehdään EPÄTIEDETTÄ) muutetaan paradigmanmuutostilannetta koskevaan debattiin ja keskusteluun ; Tässä siis eletään ikään kuin kulttuurissa jossa vastustamatta jättäminen on samaa kuin tunnustusta “mahtiargumenttien edessä” suukapulointia. Ja vastustus on sitten vain merkki siitä että näkemys on niin hyvä että siihen tarvitsee ylipäätään panostaa.

  Toisaalta vähän ärsytti sekin, miten “kymmenen vuoden työhön” viitattiin. Työvuodet on irrelevanttia, tulokset ratkaisevat. Kun tätä “pakkomielteen keston” mukaan boostattua näkemystä korostettiin perushalveksunnalla jossa muka “ei naureskeltaisi jos olisi nähty yhtä paljon sairaita kuin me” unohtaa tyystin sen, että valtaosaa “skeptikoiden(kin) älämölöstä” koskee nimenomaan huoli parantamisesta. Siitä että heistä sairaudet on niin vakava ja sairaat ja heidän oikeusturvansa niin tärkeä asia, että oma pikku New Age -ryyditetty taikauskoinen maailmankuva ja sen uskonnollis-hengellinen boostaaminen ei oikeuta hassuttelemaan asian piirissä. (~Ihmisiä ei saa huijata maailmankuvan nimissä, ei vaikka tohtoroija tai parannettava ihminen itse kannattaisi sitä maailmankuvaa ihan vilpittömästi.)

  Skeptikoiden huolena voi olla myös lietsonta. Kuinka paljon sairaita ja muita olisi, jos ei olisi ensin rakennettu massahysteriaa asiasta ja sitten myyty tähän placeboratkaisua? – Tämä kysymys on oleellinen vaikka sähköyliherkkyyttä olisi olemassakin (mihin en suoraan sanoen ota kantaa, annan ns. normilääketieteen ratkaista asian – ja hyväksyn hoitomenetelmät muuna kuin puoskarointina täsmälleen samana päivänä kun “se nouseva paradigma” on se “uusi paradigma”. Tämä kommenttini koski lähinnä tämän “parantajatohtorin” asenteita ja suhtautumistapoja, jotka näyttivät totaalista samastumiskyvyttömyyttä ; Onneksi olkoon, tarvitset saatanan autistia ratkomaan sosiaalisia ongelmiasi! Hyvin menee sullakin, arvon EMPAATTI!)

  Comment by Tuomoh — December 19, 2011 @ 1324302997

 31. Vau, miten helvetissä tämä on päässyt ohi silmien? Woo! Sähköyliherkkyyttä! Säteilyä!

  Muistan itse ajan, kun “maasäteily” oli se iso paha asia ja se säteili ah niin kovasti. Ihan kaikkialla. Ja sitä varvun kanssa kävi väki mittaamassa jopa meidänkin tönössä. 90-luvun puolessavälin keskellä lamaa 200 tai 300 markkaa mitä tästä “mittauksesta” isovanhemmiltani ja äidiltäni kynittiin ja talon “maadottamisesta” oli aika iso raha.

  Tuli muuten ihan kunnolla hintaa niille ohuille rautatangoille (jotain 5 tai 6 kappaletta), joita maahan sitten tämä humpuukimaakari hakkasi plus erikseen vielä sänkyihin “eristävät folioaluset”.

  20- ja 30-luvulla nuoruutensa eläneet vanhukset muuten valittavat kaasusta, jota lasketaan heidän huoneistoihinsa. Mutta kummallisesti seuraavat sukupolvet eivät tätä sano, vaan se on säteilyä, mikrosiruja tms, loogisesti edeten tekniikan kehittymistä. Miksiköhän? Kaasusukupolvea seuraa radiosta tulevat ohjeet, sitä taasen radiosta ja televisiosta tulevat käskyt.

  Ja nyt sitten päästään “sähköyliherkkyyteen”. Säteilee! Kaikkialla! (Ja jotenkin aurinko ei sitten näitä ihmisiä tapa.) Siinä vaiheessa kun tulee ohjeita tyyliin “käännä töpseli toisinpäin, niin ei tunnu niin pahalta” jne, niin on ihan oikeutettua sanoa, että ihmiset, te yksinkertaisesti ette vaan tiedä mistään mitään ja voisitte vaikka hieman sivistää itseänne siitä, miten sähkö yms muut oikeasti toimivat.

  Minulla on loppunut empatia näiden huijareiden ymmärtämiseen, jotka ihmisten hätää (joka voi olla hyvin aitoa, koska selvästi jotain on pielessä, mutta syytetään väärää asiaa) käyttävät lompsansa lihottamiseen.

  Comment by Skiriki — December 28, 2011 @ 1325108470

 32. Ruohonjuuri, tai ainakin se Kampin liike, on nykyään vahvasti “lifestyle”-kauppa, joka pyrkii myymään helppoa ja “elämänlaatua parantavaa” kamaa ja on pyhittänyt sille suuren osan liikkeestä. Siellä on luomua, vitamiinipommia, ns. superfoodia ja näitä kaikenmaailman pökäleitä.

  Huoneilmaa saa parannettua avaamalla ikkunan.

  Comment by Heikki H. — December 29, 2011 @ 1325176199

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.