tutkinta ja hutkinta

Thu Oct-2nd-2008 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Kola-Ollilla on näemmä vähän harmeja päällä, kuten Helsingin Sanomat selventää:

Mikkelin poliisi tutkii seksuaalisena hyväksikäyttönä tapausta, jossa mikkeliläismies on kuvannut omassa asunnossaan videolle vähäpukeista lasta ja lisännyt leikkeen internetiin. 7 Päivää -lehden mukaan Olli “Kola” Hokkanen on myöntänyt olevansa videon kuvaaja.

Okei. En ole nähnyt kyseistä videota, eikä sitä myöskään tuossa jutussa kuvata sen tarkemmin, enkä suoraan sanoen sinänsä juuri välitä, mitä Kola-Olli Hokkaselle tapahtuu noin niin kuin henkilökohtaisella tasolla. Silti huomaan, että yleisön reaktio Hesarin keskusteluissa on melko ennalta-arvattava: kukaan ei ilmeisesti ole nähnyt sielläkään videota, mutta meille selviää, että pedofilia on kamalaa, ja että ihmisen pitäisi ymmärtää olla laittamatta alastomien lasten kuvia internetiin, ja toisaalta että viattomissa kuvissa ei ole mitään vikaa, koska lasten alastomuus on luonnollista, ja niin pois päin. Tietämättä, mistä videossa oikeasti on kyse, en ota tähän mitään kantaa.

Mutta juuri tässä piilee mielestäni aika iso periaatteellinen ongelma: kun kyseessä on tällainen aihe, joka takuulla saa ihmiset kiehumaan odotettavissa olevilla tavoilla, olisi syytä selventää edes vähän lukijoille, että mistä kyseisessä videossa oikeasti on kyse. Kun mitään ei kerrota, ihmiset olettavat pahinta ja muodostavat päässään aika ruman kuvan. Monella on nyt selkeä oletus, että Hokkanen on kamala pedofiilisika. Tämän mahdollisesti täysin metsään menevän reaktion voisi välttää — tai ainakin sitä voisi lieventää — kertomalla edes jotain valaisevia yksityiskohtia videon luonteesta: on nimittäin aika julmetun iso ero sen välillä, onko lapsi esimerkiksi 8- vai 17-vuotias. Tai sen, onko kohde vain seisomassa paikallaan alusvaatteillaan, vai onko mukana jonkinlainen selkeä seksuaalinen elementti esimerkiksi puheiden tai esiintymisen muodossa.

Nyt tuon uutisen perusteella voi vain arvailla, eivätkä ne arvaukset tietenkään ole kovin mairittelevia. Se on aika ikävä asiainlaita, jos myöhemmin sitten selviääkin, että kaikki on ollut sinänsä viatonta puuhaa, ja ainoa todellinen ongelma on Hokkasen huono harkinta.

(Muualla väitetään lapsen olleen 11-vuotias. Kyseisen väitteen lähteenä on ilmeisesti Iltalehden haastattelu, mutta ainakaan jutun verkkoversiossa ei mainita ikää. Ehkä paperiversio kertoo tarkemmin, mene ja tiedä. Se on kuitenkin sinänsä ihan sama, koska vastuullisen journalismin määrä tämän uutisen kohdalla ei suinkaan riipu siitä, kuinka nuori kuvauksen kohde sattuu olemaan.)


5 Comments

 1. Tätä asiaa puidaan lehdistössä vain siksi, että yksi päähenkilöistä sattuu olemaan kola-Olli, kenties turhista turhin “julkkis”. En jaksa ymmärtää miksi ketään kiinnostaa mikään häneen liittyvä seikka?

  Ei tästä asiasta tarvitse suuren yleisön tietää kuin korkeintaan siinä tapauksessa että hänet tuomitaan jostakin, ja silloinkin riittää normaali “Mies tuomittiin siitä ja siitä” uutinen. Iltapäivälehdillä ei taaskaan ole mitään “asiaa” mihin tuhlata painomustetta.

  Comment by Scully — October 3, 2008 @ 1223034902

 2. En aio paljastaa lähteitäni – ei siksi, että suojelisin niitä, vaan siksi, että häpeän – mutta tässä maassa on nuoria naisia, jotka pyrkivät julkisuuteen sillä meriitillä, että ne ovat panneet Kola-Ollia.

  Ja se, jos jokin, on vielä surillisempaa kuin Kola-Olli itse.

  Comment by Henri — October 4, 2008 @ 1223080519

 3. Hot tip!
  Googlen kuvahaku, ilman suodatuksia, hakusana: kola-olli
  mumsmums…

  Comment by Jaska — October 14, 2008 @ 1224010471

 4. No… tää mun elämästäni on kai sitten puuttunut.

  Comment by Mikki — October 15, 2008 @ 1224039284

 5. En aio paljastaa lähteitäni – ei siksi, että suojelisin niitä, vaan siksi, että häpeän – mutta tässä maassa on nuoria naisia, jotka pyrkivät julkisuuteen sillä meriitillä, että ne ovat panneet Kola-Ollia.

  Tämä on liian ihanaa! Siis nuoria naisia, jotka pyrkivät kuuluisuuteen sillä, että ovat panneet miestä, joka on kuuluisa siitä, että on yrittänyt juoda kokista nopeammin ja enemmän kuin toiset, mutta ei ole onnistunut.

  Täällä sitä vain nauretaan vedet silmissä.

  Ja jos tuo on ollut ainoa syy niille panna Ollia, sitä loisteliaampaa. Päivä on pelastettu!

  Comment by Panu — November 5, 2008 @ 1225911773

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.