suunnittelusta vastaa mulkku

Sun Mar-15th-2009 // Filed under: Höpöhöpö

On olemassa joku tyyppi, jonka mielestä kylppärin peilikaapin päällä oleva valaistusosio kannattaa suunnitella niin, että sen päällä oleva levy, jonka pois liu’uttamalla pääsee käsiksi sisällä oleviin loisteputkiin liukuu kohti seinää. Tästä seuraa se, että koko valaistusosio täytyy irroittaa seinästä ja alla olevasta peilikaapista aina sokeripalaa myöten, ja niinpä sinänsä naurettavan yksinkertainen loisteputken vaihto-operaatio vaatii kaksi eri ruuvimeisseliä, jakoavaimen ja vähintään puoli tuntia sähellystä keittiöjakkaran päällä huoneessa, joka siinä vaiheessa on — tietenkin — pimeä.

Hauskana lisäbonuksena valaistusosiota ei voi kiinnittää helposti takaisin paikalleen, koska koko paska tietenkin kiinnitetään peilikaappiin ruuveilla, joiden toinen pää on siellä sen valaistusosion sisällä. Niinpä kiinnitys peilikaappiin vaatisi sen, että se levy on auki — mutta jos se levy on auki, sitä ei tietenkään enää saa suljettua sen jälkeen, kun valaistusosio on kiinni peilikaapissa. Tästä johtuen vaihtoehdot ovat joko koko vitun peilikaapin ruuvaaminen irti seinästä tai ruuvien asettelu roikkumaan suunnilleen paikalleen ja valaistusosion toistuva — ja toistuva, ja toistuva, ja toistuva — varovainen asemointi kaapin päälle siinä toivossa, että ne ruuvit solahtavat peilikaapin yläreunan reikiin, eivätkä esimerkiksi työnny takaisin pyörimään sinne valaistusosion pohjalle.

En tiedä, kuinka paljon tätä tyyppiä on lyöty, mutta tiedän, ettei sitä mitenkään ole voitu tehdä tarpeeksi.


9 Comments

 1. Meillä on käynyt tää sama tyyppi tekemässä keittiön “sähkötyöt” – eli kiinnittelemässä kahden pistokkeen jatkojohdot kätevästi jääkaapin vierestä ja liesituulettimen alta roikkumaan ja asentamassa kattolampun namiskat kätevästi ristiin niin, että valo ei napsahda päälle kuin silloin, kun molemmat namiskat ovat tietyssä asennossa. Koska oikeesti näitä kädettömiä apinoita ei voi remppa-alalla selvitä hengissä kauhean monia?

  Comment by Taika — March 15, 2009 @ 1237152165

 2. No, täälläkin asiaan luultavasti liittyy ainakin jollain tasolla juuri joku hauska oman käden taitojen sankari, koska kylppäriä on rempattu aika rankasti. Osaamisen jälkiä näkyy täälläkin juuri keittiössä: liesituulettimen lamppu nimittäin paloi viime vuonna, mutta se on yhä vaihtamatta.

  Syy tähän ei edes poikkeuksellisesti ole oma laiskuuteni, vaan se, että keittiöön on vetäisty suunnilleen aikuisen ihmisen kaulan korkeudelle lista, joka seurailee astiakaapiston alalaitaa. Samalla se varmistaa, ettei liesituulettimen luukkua saa avattua, koska luukun reuna on tietenkin hurjan kätevästi listan alla. Koska pärjään kokatessa ilmankin kyseistä valoa, en ole viitsinyt ryhtyä lampunvaihdon vaatimiin toimenpiteisiin. Samasta syystä en tosin myöskään pääse vaihtamaan liesituulettimen suodatinta, ja sen tarve alkaa olla melko akuutti, joten kohtapuoliin on pakko kylmästi repäistä se lista irti.

  Eipä silti, peilikaapin kohdalla kyse tuskin kuitenkaan on ihan tästä, koska malli lienee ihan kaupasta valmiina ostettu…

  Comment by Mikki — March 15, 2009 @ 1237153171

 3. Aikamatkailua! Komppasin tähän jo marraskuussa:
  http://kantapoyta.wordpress.com/2008/11/20/aina-on-tilaa-viela-yhdelle/

  Comment by Zepa — March 15, 2009 @ 1237154575

 4. Tämä on varmaan sitten sitä “älykästä suunnittelua”?

  Comment by Skiriki — March 16, 2009 @ 1237167795

 5. No, jos älykästä suunnittelua olisi olemassa, siitäkin selvästi vastaisi mulkku, että sikäli kai joo.

  Comment by Mikki — March 16, 2009 @ 1237168696

 6. Minulla oli taannoin Toyota Corolla -merkkinen auto. Siitä paloi kolme-neljä kertaa vuodessa ajovalon polttimo (vertailuksi: meillä on kotona kattovalaisin, jonne olemme laittaneet nk. energiansäästölampun. Valo on päällä joka päivä ja koko päivän, eikä lamppua ole tarvinnut vaihtaa kolmeen vuoteen).

  Pelkääjän puoleinen polttimo oli melko helppo vaihtaa, mutta kuljettajan puolelle oli näppärästi sijoitettu akku aivan kiinnin polttimon kantaan. Ainoa keino vaihtaa polttimo, oli ensin ottaa akku pois.

  Kun autosta ottaa akun pois, pääsee esimerkiksi säätämään kojelaudan kellon takaisin vallitsevan aikavyöhykkeen aikaan. Noh, autossa oli sentään kello aina ajassa, kun sitä pääsi ainakin kahdesti vuodessa (kesä- ja talviaika vaihdoksen lisäksi) laitamaan kohdilleen.

  Comment by Scully — March 16, 2009 @ 1237193817

 7. Tee-se-IHAN-ITSE-miehet, mikä ihana ihmisryhmä.

  FOR ME TO POOP ON.

  Näistä on saanut nauttia parissakin edellisessä kämpässä. Uusimmassa on vain yksi vitulleen vedetty valokatkaisija (jos toinen katkaisija on ylhäällä, valoa ei saa pois päältä kuin siitä). Suosikkeja edellisistä kämpistä olivat Malmin asunnon nitojalla kiinnitetty lauta ja edellisessä kämpässä… noh, seinän sisällä olevan avoimen viemäriputken lisäksi mm. “tule hyvä kakku, älä tule paha kakku” -tyyliin rapattu keittiön seinä ja oikeastaan koko kyökin suunnittelu.

  Vittu. Palkkaisivat ammattilaisia.

  Comment by Janos — March 16, 2009 @ 1237220459

 8. Meillä on eteiskeittiössä kattoon upotettuja halogeenilamppuja, oikein 12 kappaletta. Himmenevät ja kaikkea, oikein makeita sillälailla Ikeahienosti.

  Vaan annas olla kun yksi näistä vekkuleista palaa. Voin sanoa että olen käsi, mutta mä en vielä parin yrityksenkään jälkeen osaa sanoa miten moinen vaihdetaan. Vastaus ei ole että pitäisi kiertää se 30 astetta niin että lamppu naksahtaisi irti: kattoon upotetun lampun väkivaltainen vääntäminen lopulta onnistui yhden pamahduksen verran, jolloin varmistui että se oli väärä tapa. Koko upokkeen saisi ehkä repäistyä madalletusta katosta alas, ehkä, jolloin lampun saisi sitä kautta ehkä jotenkin irti, ja siten ehkä upokkeen vielä ehkä jotenkin paikoilleen tai sitten ei. Lisäksi oikea vastaus ei ole että pitäisi ottaa joku lasi irti ja vaihtaa pelkkä polttimo, koska sekään ei onnistu.

  Luulen että se on malli Ikea, eli se vain vedetään pois sieltä ulokkeesta. Vaan milläs vedän kun upokkeen reunan ja lampun väliin ei mahdu kuin salainen ja mulle tuntematon ninjatyökalu.

  (Lisäksi meillä on kylppärissä halogeeneja, jotka pitää irroittaa peilin päällä olevan hyllyn yläpuolelta epäilyttävästi, jotka ovat eri merkkisiä kuin nämä. Samoin keittiön kaappien alapinnassa olevat halogeenit ovat erilaisia, niistä vaihdetaan tolkuttomalla ähellyksellä vain polttimo. Lisäksi makuuolohuoneen katossa on taasen erilaisia halogeeneja, niitä Ikeoita jotka vaan vedetään irti. Meillä on muuten kaapillinen niitä varalamppuja, koska äkkiseltään laskien tässä kämpässä energiaa säästää ainakin 22 vitun halogeenipolttimoa, joka olisi muuten ihan okei mutta päivääkään ei ole nähty että jokainen olisi palanut samaan aikaan.)

  Tulipahan sanottua.

  – M

  Comment by Markus — March 17, 2009 @ 1237253613

 9. Ja sama jäpiskä kävi tekemässä entiseen kämppään, huom. Malmilla, eteiseen valot. Jups, piiitkä eteinen, jossa ainut valokatkaisija oli – ei suinkaan ulko-oven vieressä – vaan, ylläri-ylläri, aivan vipoviimeisessä päässä kylppärin oven vieressä! Arggggggggggh, sitä pimeyden määrää eteisessä ja minun mielessäni.

  Stnan insinöörit!

  Comment by Polga — March 20, 2009 @ 1237563201

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.