sofia on kakkapää

Wed Nov-3rd-2010 // Filed under: Höpöhöpö

Kenellekään on tuskin suuri yllätys, että iltapäivälehdissä on tyhmiä juttuja, mutta Iltalehden “Sofian sohva” -palstalla julkaistiin hiljattain niin ärtsyä vitutusta aiheuttavaa materiaalia, etten kykene olemaan kommentoimatta. Kyseinen palstahan on siis jonkun lääkärin — mene ja tiedä, sillä meno on täysin anonyymiä — pitämä neuvojenantopaikka.

Tällä kertaa kysyjänä on nimimerkki “Pian jo kiire”, kolmekymppinen nainen, jonka murheenaiheena on se, että hän haluaisi lapsia, mutta mies ei. Naista kismittää se, että hänellä olisi jo hoppu, mutta miehen kanta on “sitten joskus”. Tämä on aika ymmärrettävä vitutuksen aihe, ja naista kohtaan on helppo tuntea sympatiaa, etenkin kun viestin lopussa lukee “näin isoja päätöksiä en voi tehdä yksin ja haluan lapsen olevan toivottu”.

Vaan mitäpä vastaakaan “Sofia”?

Kolmekymppinen nainen on jo hädissään lasten suhteen, mutta miehellä ei ole kiire. Se on kovaa biologiaa – naisen kannattaisi ehdottomasti yrittää raskautta viimeistään 30-35-vuotiaana mutta mies voi tulla isäksi hyvin paljon myöhemminkin. Sinulla on todennäköisesti vielä aikaa. Kannatta jatkaa hiljaista painostusta. Usein nainen kykenee saamaan rakastamastaan miehestä ns. työvoiton. Mieskin alkaa ajatella, että perheen perustamisen aika on nyt.

Mitä ehkäisyä te käytätte? Jos ehkäisy on sinun vastuullasi, lopeta menetelmän käyttö. Kerro miehelle, että se, joka ei halua lapsia, ehkäisee. Kondomiehkäisy onneksi pettää aika helposti ja usein jo vuoden parin sisällä. Salaa ei sinun pidä kuitenkaan omaa ehkäisyäsi lopettaa, vaan pitää olla avoimesti ja rehellisesti vaativa.

Ei. Hyvää. Päivää.

Painostusta ja työvoitto! Eihän kyse nyt jumalauta ole siitä, miten se lapsi saataisiin aikaan, vaan siitä, että voitaisiinko pullauttaa pellolle sellainen lapsi, josta voisi tulla onnellinen, ja jonka vanhemmat olisivat hyvissä keskinäisissä väleissä. Neuvoa kysellyt nainen ymmärtää juurikin tämän tarpeen, ja on juuri siksi ahdistunut, mutta Sofian maailmassa tällaiset nyanssit eivät juuri paina. Siellä on ihan okei laskea sen varaan, että raskaaksihan voi tulla vahingossa, koska kondomiehkäisy “onneksi” pettää helposti. Kyllä se mies siitä sitten innostuu olemaan isä, kun ensin on jankutettu ja “hiljaisesti painostettu” ja menty passiivis-aggressiiviselle “on sit sun vastuulla ehkäistä, koska mä haluan lapsia” -linjalle. (Ja siinäpä on muuten jokaisen miehen erektiota ja haluja vahvistava ajatus — se, että jokainen paneskelukerta on venäläistä rulettia, koska toinen osapuoli ei ole liikkeillä vilpittömin aikein.) Ja sitten pulla onkin uunissa, ja ainoat vaihtoehdot ovat joko elämä, jota ei halua tai hirvittävä syyllisyydentunne siitä, että häipyi. Siinäpä oiva resepti kestävään ja rehelliseen perheonneen!

Ja tietenkään Sofia ei voi tuoda esiin sellaista vaihtoehtoa, että hei, tää kuulostaa nyt aika pahasti siltä, että mies ei oikeasti haluakaan lapsia (tai ei halua niitä kysyjän kanssa, tai ihan oikeasti haluaa niitä vasta myöhemmin, tai…) ja tässä saattaa pariskunnalla nyt olla ristiriitaiset tarpeet. Siihen on vaikea löytää iloista ratkaisu — ehkä pitäisi erota, tai tehdä joku kompromissi, mutta ainakin pitäisi puhua asiasta ja tehdä selväksi, että kyseessä on ratkaiseva kysymys, jos se sitä kerran on.

Minua ei edes masenna se, miten vitun typerää ja myrkyllistä tekstiä tämä sinänsä melko viattoman näköinen pikku neuvo pitää sisällään, vaan se, kuinka monet ihmiset ihan oikeasti operoivat ihmissuhteissaan tällä tavalla — mukanokkelasti vaan junaillaan asioita tällä tavalla salaa laskelmoiden, ja sitten ollaankin äkkiä ilmiriidoissa, kun ongelmana ei ole se, että jompi kumpi osapuoli olisi paha ihminen, vaan se, ettei alun perinkään haluttu samaa asiaa. Ja sen sijaan että oltaisiin toimittu sen mukaan, yritettiin väkipakolla vääntää toisesta jotain mitä se ei ole, jotta saataisiin “työvoitto”.

Se on ihmissuhde, ei mikään vitun painiottelu. Luulisi, että on ihan tarpeeksi haastavaa muutenkin ilman, että pitää ryhtyä näppäräksi.


8 Comments

 1. Olen kerrankin sanaton.

  Comment by Alceste — November 3, 2010 @ 1288821477

 2. :O

  Ei helvetin helvetti, toi on täysin edesvastuuton neuvo ja vähintäänkin tämä mukalääkäri pitäis vetää paneelin eteen kertomaan WTF se mouhoaa.

  Comment by Skiriki — November 3, 2010 @ 1288827659

 3. Juu ei helvetti. Neuvonantajan maailmankuva on kyllä hurmaava: Naisen tehtävä parisuhteessa/lisääntymisasioissa on manipuloida miestä haluamaansa suuntaan, riippumatta siitä mitä mies haluaa tai mikä olisi parasta kaikille, etenkin sille lisääntymisen lopputulokselle. Jep jep, näinhän se homma etenee kun halutaan paska elämä kaikille.

  Comment by Tiina — November 4, 2010 @ 1288891238

 4. […] This post was mentioned on Twitter by Timo Vuorensola, Steve Bollocks. Steve Bollocks said: RT @LeonBlank: Sofia on kakkapää: http://bit.ly/9xJANa […]

  Pingback by Tweets that mention Fun Pastimes for Stupid Children » sofia on kakkapää -- Topsy.com — November 5, 2010 @ 1288989406

 5. Miten ihailtava näkemys parisuhteesta! Ja sitten kun se lapsi on saatu aikaan, painostamalla tai “vahingossa”, ihmetellään kun isä tekee töissä pitkää päivää tai muuten välttää isänä olemista niin paljon kun vaan voi. Mutta siitähän voi sitten mukavasti syyllistää, että suhde voisi varmasti vielä paremmin!

  Comment by eetu — November 6, 2010 @ 1289048175

 6. Siis, mitä.. vittua..?

  Anteeksi ranskani, mutta tämä menee kyllä jo edesvastuuttomuuden puolelle.

  Comment by Zds — November 12, 2010 @ 1289593299

 7. En kiistä, etteikö palstaneuvot voisi tuostakin näkökulmasta nähdä, mutta voi ne lukea myös asiallisempina. Palstanpitäjä kieltää sellaisen salakavaluuden, jossa salaa lopetetaan ehkäisy ja valehdellaan päälle. Toki hänen mukaansa “kondomiehkäisy onneksi pettää aika helposti”, mutta sehän ei vielä perheenlisäykseen pakota – vaan miettimään halutaanko turvautua jälkiehkäisyyn ja mikäs se kanta raskauteen nyt tosipaikan edessä olikaan. En missään tapauksessa kannata puolison pakottamista vanhemmaksi vasten tämän tahtoa, mutta jos neuvoa pyytävän kumppani ei lapsia todellisuudessa halua, hänen tulisi siitä informoida riski-ikää lähestyvää, lapsenkipeää puolisoaan.

  Comment by Moira — November 12, 2010 @ 1289595423

 8. No niin, tämä blogaus on asiaa!

  Comment by Erenko — July 25, 2011 @ 1311560484

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.