sikailu sopii, homoilu ei

Thu Oct-2nd-2008 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Tämä Johanna Korhosen irtisanominen on aika hämmentävä tapaus. Käsittääkseni tässä ollaan viime kädessä aika pitkälle sana sanaa vastaan -tilanteessa, mutta kun katsotaan, minkälaisia lausuntoja Alma Medialta on tullut, on vähän vaikeaa nähdä asiaa mitenkään muuten kuin hätäkakan kollektiiviseen housuun sulauttaneen organisaation räpistelynä. Asiaa on hoideltu konsernin suunnalta niin perskätisesti jupakan puhjettua julkisuuteen, ettei tiedä, pitäisikö sitä itkeä vai nauraa. Katsoi asiaa sitten vähän miten tahansa, on vaikea olla saamatta sellaista kuvaa, että tuhnuiset äijät pönöttävät saunaosaston kabinetissa ja miettivät, että on se nyt perkele, kun ämmien lisäksi pitäisi vielä sietää lesbojakin, saatana. Johonkin se raja vedetään.

Minua jotenkin lämmittää, että Lapin Kansan toimitusosasto on ottanut kiitettävän proaktiivisen linjan ja suoraan vaatinut, että tässä rähinässä erityisesti rypenyt Kai Telanne eroaa sekä Alma Median toimitusjohtajuudesta että lehden hallituksen puheenjohtajuudesta. Se on työntekijöiltä aika vahva kannanotto työnantajan suuntaan, eikä tuollaisia kovin usein näe.

Telanne tosin ei aio erota, ja nauttii ilmeisesti edelleen hallituksen luottamusta. Mitähän helvettiä sitä pitäisi tehdä, että se luottamus alkaisi kadota? Ei nyt ainakaan käyttäytyä hirveän ihmisiksi, sillä Alma Mediasta hyvän siivun omistavan Kai Mäkelän mukaan koko kohu on ihan hyvä juttu, koska se nostaa yhtiön arvoa! Totta, sehän tässä on tärkeää! Tajuavatko nämä tyypit yhtään, mitä tällainen kertoo ulospäin lafkan yrityskulttuurista ja arvomaailmasta?

En sinänsä lainkaan ihmettele Lapin Kansan toimitusosaston päätöstä nostaa meteliä, koska siellä ollaan luultavasti oltu ihan poskettoman iloisia, kun on juuri päästy yhdestä vanhan kaartin kehityksen jarrumiehestä eroon. Eläkkeelle jäävä Lapin Kansan päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula on minulle tähän mennessä ollut aika tuntematon tapaus, mutta asenteet tulivat kyllä ihan laakista selviksi: hän vaikuttaa kovasti edistykselliseltä mieheltä. Niinhän se toki on, että kyllä ihminen saa olla lesbo, mutta vain, jos ei kerro siitä kellekään!

Tuomi-Nikulan näkemykset ovat eittämättä tunkkaisia, mutta silti aika riemastuttavia: kuvitteleeko hän auttavansa Alma Mediaa näillä lausunnoilla? Vai onko tämä vain kosto jostain vanhasta kaunasta?


6 Comments

 1. Niinhän se Korhonenkin ajatteli, olla kaapissa. Mitä sitä turhaan mitään väärinkäsityksiä oikomaan. Totta puhuakseen unohti koko jutun sitä kysyttäessä. Muistiossaan Korhonen puhuu niin totta kuin osaa, ja tekstari päivää sen jälkeen kun homma kusahti kintuille tuli ikäänkuin yllättäen ja pyytämättä.

  Yhtä kiero kuin Kolkatan Olka.

  Comment by Kuntsa — October 3, 2008 @ 1222997338

 2. En todellakaan tiedä, mitä, öh, Olka on sanonut tai jättänyt sanomatta seksuaalisesta suuntautumisestaan tai parisuhteensa luonteesta, mutta se ei tunnu ihan hirveän oleelliselta, koska se ei joka tapauksessa ole mikään hyväksyttävä kriteeri potkujen antamiselle.

  Comment by Mikki — October 3, 2008 @ 1223002296

 3. Onhan se tietysti niin, että työsuhteen voi purkaa jo ennen sen alkamista jos työhönottoprosessin aikana potentiaalinen työntekijä ei ole kertonut kaikkea oleellista. Mutta helvetinkö väliä tällä lesboudella on päätoimittajan työssä? Itse asiassa en nyt heti pysty keksimään missä hommassa se olisi relevantti asia.

  Normaaleihin työsuhteisiin laitetaan yleensä aluksi koeaika, jonka aikana kumpi tahansa osapuoli voi päättää työsuhteen ilman sen kummempia selityksiä. Mutta päätoimittaja palkataan varmaan jonkinlaisella johtajasopimuksella, jotka eivät tietysti noudata normaaleja sääntöjä.

  Mehän emme tietenkään ihan tarkkaan tiedetä minkä seikan takia tämä erottaminen tapahtui, tai ainakaan minä en ole ollut paikalla kun nämä tapahtumat ovat tapahtuneet. Korhonen on tietysti arvatenkin pahastunut sattuneen johdosta ja tietenkään kukaan selväjärkinen ei myönnä erottaneensa ketään tämän sukupuolisen suuntautumisen johdosta. Jos asia joskus päätyy käräjille, saamme nähdä kumman osapuolen sanan lautamiehet uskovat.

  Comment by Scully — October 3, 2008 @ 1223034550

 4. Ainoa paikka missä todennäköisesti henkilön sukupuolisella suuntautumisella voisi olla jotain teoreettista merkitystä olisi varmaan lesbo/homopornolehden (siis sellaisen oikean, ei heteroille suunnatun muka-tavaran) toimituksessa. Ja siinäkään ei ole pakko, kunhan vain hommansa osaa ja tulos on lukijakunnan mieleen.

  Ja eikös nyt viimeisin selitys ole se, että kun puoliso on vaaliehdokkaanamitä ei kyllä myöskään saa kysyä työhaastattelussa kun poliittiset oikeudet on myös taattu, että onneksi olkoon, kun ovat nyt alkaneet keräilemään näitä rikkeitä, niin kerätköön olan takaa.

  Ja mikäs se sadantonnin vaikenemisraha sitten oli? Kyllä ny haisee kuin vanha kala.

  Olis ny luullut, että mediaihmiset olisivat tajunneet miten tätä rumbaa pyöritetään.

  Comment by Skiriki — October 3, 2008 @ 1223066266

 5. Alman mukaan Korhonen oli johtajasopparilla, jonka purkamiseen riittävä ja hyväksyttävä syy on se, että lehden hallituksella on krapula. Telanne on se hallitus, ja Telanteella oli maanantaina krapula.

  Otetaan hypoteettinen tilanne. Olet Alman toimitusjohtaja, ja palkkaat päätoimittajaa Rovaniemelle. Pohjoisen lehdet ovat olleet tunkkaisia kepun äänitorvia, mutta ne on ostettu pois, kepu on jätetty lehdelle soittelemaan ja nyt ollaan pääsemässä eroon päätoimittajan paikalle jämähtäneestä vanhoillisesta kökkötraktorista. Nyt olisi tärkeä saada paikalle joku politiikassa ryvettymätön hajuton mauton mutta mediaseksikäs päätoimittaja myymään Lapin Kansa joka kotiin.

  Tulet Mansesta haastattelemaan tsadilaista päätoimittajanplanttua.

  Koska Rovaniemi on pieni kaupunki vähän vitun kaukana, ongelmana on se, että tsadilainen päätoimittaja helposti rupeaa viettämään matkalaukkuelämää varsinkin jos perhe haikaa tsadiin. Vaarana on että päätoimittaja häviää vuoden parin jälkeen takaisin metropolin humuun eroraha taskussa. Sopparin mukaan sellaiset 100 000 €.

  Kysyt siis, josko mies on muuttamassa kanssa Roihin. Millainen työ sillä on, voiko työpaikan saannin kanssa tulla ongelmia?

  Kun olet tämän huolenaiheen selvittänyt, voidaan turista urasta, osaamisista ja annat plantun kertoa huimia sitä, miten Almalle tehdään kunnon verkkopresence. Planttu kertoo blogistaan Dʒuurnalistissa ja kuinka se on mukavasti aktivoinut ihmisiä kommentoimaan. (Planttu ei kerro, että kommentit on väännetty pois päältä, kun tuli vähän tötöiltyä ja yleisö alkoi avautua turhan vapautuneesti.)

  Lopulta kysyt, onko planttu mukana politiikassa? Tai mies? Ei enää kökkötraktoreita tähän taloon.

  Päätoimittajakokelas vastaa kieltävästi. Hänellä on kuitenkin jotenkin usvainen katse silmissä, jotenkin kuin olisi unohtanut että koko miestä on edes olemassa.

  Jos olisit oikeaasti Alman toimari, niin seuraavaksi pyytäisit nähtäväksi Journalistin numeroa 12/2008. Mutta tässä hypoteettisessa tilanteessa et ole oma vittumainen itsesi ja niin lyödään kättä päälle, sovitaan että sopimus allekirjoitetaan viikon päästä kun lakiosasto saa sopparin valmiiksi. Pörssitiedote laitetaan heti vetämään kun arvon päätoimittaja saa asiat hoidettua Dʒuurnalistin päässä. Alma-Nakkaan laitetaan myös mukava juttu uudesta hajuttomassta mauttomasta epäpoliittisesta päätoimittajasta, jonka mies ja kaksi poikaa muuttavat mukana Rovaniemelle. Tiedotusjohtaja hoitaa yksityiskohdat.

  Sitten kuukauden päästä Lapin Kansan toimari lähestyy ja kertoo että tuleva päätoimittaja selittelee outoja. Mies ei ole muuttoaikeissa. Ei ole miestä, on nainen. Nainen on mukana politiikassa. On toissapäivänä asettunut ehdolle vaaleissa Vantaalla. Ei ole kökkötraktori, vaan vasurien listoilla. Stallari.

  Mites Mikki on, tuntisitko että sinuun ei luoteta, sinua on loukattu ja kintuillesi on kustu? Olethan ainakin omasta mielestäsi joviaali ja mukava mies, joka ei tekisi lepakollekaan pahaa.

  Olisiko sinulla maanantaina krapula?

  Comment by Kuntsa — October 4, 2008 @ 1223084589

 6. Minulla ei vieläkään ole tietoa siitä, mitä Korhonen on oikeasti sanonut ja mitä ei. Käsittääkseni väite siitä, että Korhonen on valehdellut haastattelussa on ihan yhtä dokumentoimaton kuin sekin, että Telanne oli sanonut Korhoselle, että sori, et voikaan saada tätä duunia, koska olet homoseksuaali. Kuten sanottu, kyseessä on sana sanaa -vastaan tilanne, ja tietenkin on ihan mahdollista, että Korhonen yksinkertaisesti valehtelee siinä missä Telannekin.

  Toisaalta: Korhonen olisi (jälleen omien sanojensa mukaan) saanut 100 000 euron arvoisen luopumissopimuksen, jos olisi jättänyt asian sikseen vähin äänin. En tiedä, minkälainen on Lapin Kansan päätoimittajan liksa, mutta epäilen, että kyseinen summa takaisin sen, että kiire etsiä toista työpaikkaa tuskin olisi kovin kauhea. Ei tunnu kovin uskottavalta, että Korhonen käveli pois melkoisen rahasumman ääreltä vain voidakseen valehdella. Periaatesyy sen sijaan tuntuu varsin uskottavalta, etenkin kun Telanne ei mielestäni ole esiintynyt kovin vakuuttavasti julkisuudessa.

  Mutta tämä on mielestäni vähän asian vierestä, koska jo pelkkä oletus siitä, että puolison sukupuoli pitäisi erikseen kertoa kertoo siitä, että sillä on väliä. Yleinen oikeustaju ei tätä välttämättä ehkä aina valitettavasti tee selväksi, mutta Suomen laki sanoo ihan suoraan, että sillä ei ole väliä. Piste. Jos puolison sukupuoli nousee sellaiseksi seikaksi, joka vaikuttaisi valintaan, silloin sitä lakia rikotaan. Se, että Korhonen on ilmeisesti jättänyt puolisonsa sukupuolen mainitsematta ei yksinkertaisesti ole sen enempää oleellista kuin se, ettei Korhonen myöskään luultavasti ole erikseen maininnut sitä, minkä värinen hänen puolisonsa on. Sitä kutsutaan tasa-arvoksi. (Ja kuten Skirikikin tuossa jo sanoi, myöskään puolison poliittinen suuntautuminen ei ole mikään pätevä kriteeri.)

  Onko tämä asiaintila välillä hyvin epäkäytännöllinen esimerkiksi juuri silloin, kun ollaan tekemisissä napapiirin tuolla puolella sijaitsevien pikkupaikkojen vanhoillisten tyyppien kanssa? On. Totta kai se on! Mutta sellaista se on, kun ollaan tekemisissä moraalisten valintojen kanssa. Täysin vaivattomat moraaliset päätökset ovat harvoin niitä, joilla on väliä. Koko moraalin pointti on se, että tehdään tiettyjä uhrauksia siksi, että se on oikein sen sijaan, että tehtäisiin vain se asia, joka on helpoin.

  (Minulla ei olisi maanantaina krapulaa, mutta myönnän, että tämä on vähän harhaanjohtava vastaus, koska minulla ei ole koskaan krapulaa. Sen hankkimiseen vaadittaisiin sellaista hauskanpitoa, johon en oikein taivu.)

  Comment by Mikki — October 4, 2008 @ 1223089136

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.