se mikään helvetin virhe ole

Sun Nov-29th-2015 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Hei.

Puhutaas nyt tästä asiasta ihan vakavasti — tiedättehän, tästä Alexander Stubbin (kok) “virheestä”, jossa hän sanoi, että 90% viranomaislausunnoista kannattaa hallintarekisteriä, vaikka todellisuudessa onkin niin, että puoltavia lausuntoja on vain 10%.

Kuten sanottu, Stubbin mukaan kyseessä on virhe.

Heh.

Ei ole.

Ja jos olisi, sekin olisi aika masentava skenaario; se tarkoittaisi, että meillä on valtiovarainministerinä tyyppi, joka ei rehellisesti kykene hahmottamaan eroa 90% ja 10% välillä. Riippumatta siitä, kuinka vahvasti joidenkin ehkä tekeekin mieli painaa asia villaisella, kukaan — kukaan — meistä ei oikeasti usko, että Stubb on niin uskomattoman typerä ja perustavanlaatuisen epäpätevä, ettei tajua tätä eroa. Ei tietenkään ole, koska haloo — ei Stubb ole joku älyllisesti alikehittynyt troglodyytti, jonka primitiivinen aivokapasiteetti ei rehellisesti riitä arvioimaan, kumpi on isompi luku, yhdeksän vai yksi.

Tiedostan, että ihmisen on helppo epähuomiossa jäsentää tämä tilanne omassa päässä sellaisena asiana, jossa joku erehtyy vähän luvuissa, ja kuin sattumalta Stubb haluaakin esittää asian juuri niin: “Tuo Helsingin Sanomien juttu osoittaa, että laskea voi monella tavalla. Mutta virhe oli ilman muuta minun, sori siitä.”

Stubb yrittää kovasti luoda sellaista kuvaa, että jotenkin nyt vaan tuli ynnättyä nämä lausunnot väärin. (Stubb sen sijaan ei selitä, miten nämä lausunnot voi laskea monella tavalla, ja tiettävästi toimittaja ei pyytänyt tarkentamaan. Koen, että tämä on toimittajalta paitsi aika laiskaa duunia noin niinkuin vallan vahtikoiran asemaa silmälläpitäen, myös sikäli hirvittävä moka, että massiivinen komediapotentiaali meni täysin hukkaan. Olisin valmis maksamaan hyvää rahaa siitä show’sta, jossa Stubb yrittää ihan oikeasti selittää, miten tämä matemaattinen akrobatia oikein käytännössä sujuu.)

Niin herttaista kuin Stubbin mukanöyrä anteeksipyyntely onkin, tässä ei nyt kuitenkaan ole kyse siitä, miltä ne luvut näyttävät tai miten ne lasketaan, vaan koko asetelman luonteesta — siis siitä, mitä murskaenemmistö lausunnoissaan sanoo. Ei ole edes pikkuriikkisen uskottavaa, että Stubb on käynyt läpi kaikki lausunnot, joista ilmenee mm. lainvalvojien, syyttäjälaitoksen ja verottajan kaltaisten tahojen vastustavan hallintarekisteriä ja tullut siihen lopputulokseen, että ehdoton valtaosa viranomaisista kannattaa niitä. Ei se ole mikään ynnäämiskysymys, ja se, että Stubbin kaltaisessa asemassa oleva ihminen toistuvasti esittää ilmiselvästi valheellisia argumentteja rikoksia ja väärinkäytöksiä helpottavan järjestelyn läpiajamiseksi on hälyttävää. Vähän vaikea uskoa, että Stubbin motiivit ovat siinä tilanteessa vilpittömän vitivalkoiset.

Selvennetäänpä asiaa hiukan. Tiedostan, että usein tällaisten asioiden pelkistäminen arkitilanteiksi on vähän harhaanjohtavaa, mutta koen, että tässä nimenomaisessa tapauksessa se toimii hyvin — kyse kun on erityisesti siitä, minkälaisen yleisvaikutelman tilanteesta ja ilmapiiristä perusjärkevä ihminen saa tutustuessaan saamiinsa vastauksiin.

Joten: jos minä kysyn 20 kaveriltani, että mites, sopiiko että tulette remppaamaan kämppäni ilmaiseksi, ja niistä 18 sanoo ei, minulle ei takuulla tule sellainen fiilis, että nyt kaikki kaverini haluavat tehdä minulle remontin — ja jos väitän muille kavereilleni, että lähes kaikki joilta kysyin haluavat ehdottomasti tehdä tämän, ja näin ollen olisi hyvä idis jos kaikki muutkin tuntemani ihmiset tulevat duunailemaan tätä remonttia kämpilleni, se ei ole mikään “virhe” tai “erehdys”, se on läpinäkyvä ja alkeellinen yritys manipuloida jengiä tekemään mitä haluan — siis ihan perinteinen valhe.

Ei minulla siinä tilanteessa ole mitään illuusioita siitä, mikä on enemmistön mielipide, ja jos väitän sen olevan puoltava, yksinkertaisesti valehtelen — ja se on valetta riippumatta siitä, osaanko laskea ne prosenttiluvut oikein. En ole mikään hetkellisen virhearvioinnin vilpitön uhri, vaan laskelmoiva hyväksikäyttäjä, joka paskat nakkaa totuudesta, kunhan asiat menevät kuten minä haluan.

Jos Alexander Stubb ei itse ymmärrä erota tehtävistään jäätyään kiinni ilmiselvästä valehtelusta niin kansalle kuin eduskunnallekin (ja voi hyvää päivää, miten typerällä tavalla; kuinka ylimielinen pitää ihmisen olla, että rakentaa sen muutenkin vaappuvan hiekkalinnansa näin yksiselitteisen heikolle pohjalle?), muun hallinnon täytyy puuttua asiaan. Miten tällaisen ihmisen sanaan voi luottaa? Miksi kenenkään pitäisi uskoa, että mitkään muut Stubbin väitteet pitävät paikkansa — tai että hän ei aja täysin muiden tahojen etuja? Koska hän… lupaa, ettei tee niin, ehkä?

Näiden lupausten arvo ei alun perinkään ollut kovin korkealla, ja nyt niiltä on tempaistu pohja lopullisesti pois. Kurssi laskee rajusti. Markkinoiden näkymätön käsi vetäisi vessan, siellä se viemäri kurluttaa.

Nyt kaivataan aika epätoivoisesti sitä poliittista selkärankaa. Jos Stubb jatkaa duunissaan, tästä maasta on tullut lopullisesti masentava vitsi.


6 Comments

 1. Ehkäpä Stubb ei ole lukenut ensimmäistäkään niistä lausunnoista ja raporteista.

  Comment by Leena — November 29, 2015 @ 1448785322

 2. Voisin kuvitella Subbin arvanneen etteivät raportit ole hänen kantansa puolella ja tämän vuoksi jättäneen ne lukematta jotta voisi vedota tietämättömyyteen eikä petokseen jäätyään kiinni virheellisten lukujen ilmoittamisesta. Miten Subb kuvitteli ettei kiinni jääminen olisi ilmiselvää… Mahtaa Stubb kuvitella olevansa _aika_korkealla_ meidän muiden yläpuolella. :-(

  Comment by Beast — November 29, 2015 @ 1448792868

 3. Tästä maasta tuli masentava vitsi jo silloin, kun Vanhanen otti käyttöön taparikollisten “en muista”-patenttivastauksen kaikkiin vaikeisiin kysymyksiin (eikä kukaan vaatinut eroamaan, vaikka kyseessä oli päivänselvästi joko dementikko valehtelija).

  Comment by Jani — November 30, 2015 @ 1448904040

 4. Komppaan Leenaa. “Vedin luvun hatusta” kuulostaa minusta siltä, ettei oikeasti ollut tietoa siitä mitä ne lausunnot sanovat, oli vain kuvitelma jonka puolesta voi sitten tehdä heiton tuohon tyyliin “90% puoltaa [kuvittelisin]”.

  Asia voi siten olla hiukan eri, mutta toisaalta ei yhtään vähemmän vakava. Sumutusta siltikin.

  Comment by Wizzu — December 1, 2015 @ 1448932149

 5. Aina voi anella toista eroamaan, mutta mitään oikeaa vastuuseen saattamisen mekanismia ei ole. Kansa on ihan voimaton tämmöisten tapausten edessä.

  Comment by Otto — December 1, 2015 @ 1448941182

 6. Ei ole realistista olettaa, että Stubb ei vaan ole perehtynyt niihin matskuihin, ja siksi sanoo, että 90% puoltaa. Tähän on useita syitä, mm. se, että se ei nyt ole suinkaan ainoa ihminen, joka niitä lausuntoja syynää, kyllä siellä on ihmisiä, joiden duuni on lukea ne ja tehdä niistä yhteenvetoja. Toinen merkittävä syy on se, että kyllähän Stubb nyt jumalauta tietää yleisellä tasolla, mitä mieltä hallintarekisteristä yleensä ottaen ollaan, ei sillä ole mitään illuusioita siitä, että sitä laajalti haluttaisiin ottaa käyttöön — paitsi niissä tietyissä piireissä, tietenkin. Se, että se antaa sellaisen kuvan, että ehdoton valtaosa jengistä kannattaa sitä on tietoinen valhe. Yhtä hyvin minä voisin sanoa, että 90% suomalaisista on sitä mieltä, että nykyinen hallitus vetää hyvin, ja puolustautua sitten myöhemmin sillä, etten osannutkaan katsoa niitä lukuja — ikään kuin ei olisi mitään havaittavissa olevaa ilmapiiriä.

  Jos nyt kuitenkin leikitään, että Stubb on ihan rehellisesti vaan jättänyt tutustumatta asioihin ja on niin vitun puusilmä, ettei osaa mitenkään lukea niitä tilanteita, joista takuulla löytää itsensä päivittäin, paras, mitä siitä skenaariosta voi sanoa, että jätkä on ihan silmittömän laiska, typerä ja epäpätevä — siis tyyppi, joka on valmis ajamaan vahvalla retoriikalla ja kovalla paineella asioita, jotka mm. hankaloittavat talousrikosten tutkintaa ja piilottavat päättäjien taloudellisia siteitä vaivautumatta edes lukemaan asiaa koskevia papereita. Tämä ei paranna mitään.

  Tämä ei onneksi ole uskottava skenaario. Mutta jos olisi, se ei maalaisi yhtään parempaa kuvaa Stubbista.

  Comment by Mikki — December 1, 2015 @ 1448965888

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.