saatanallinen melusaaste

Thu Sep-4th-2008 // Filed under: Höpöhöpö

Jos sallitte, vaihdan hetkeksi tuolta kiihkeän ajonopeuskeskustelun puolelta sellaiseen aiheeseen, joka ei herätä ihmisissä niin vahvoja tunteita. Jos vaikka uskontoon.

Italia ei suinkaan ole kaikilla aloilla mikään maailman edistyksellisin maa, mutta Hesarin mukaan sielläkin on kehitys kehittynyt: tarkemmin mainitsemattoman seurakunnan kirkko on saanut tuomioistuimelta määräyksen soittaa kelloja sen verran hiljempaa, ettei jatkuva meteli aja kansalaisia seinille.

Samaa voisi hyvin mieluusti soveltaa täälläkin. Nykyisin en onneksi asu enää niin lähellä kirkkoa, että kellojen räimiminen herättäisi minut, mutta vuosikymmenen alussa joka helvetin sunnuntaina heräsin aivan liian aikaisin, koska Meilahden kirkossa tykättiin soitella kelloja aamulla. Siellä joku suntio roikkui kaksin käsin köydessä leveä hymy kasvoillaan ja antoi kellojen kajahdella joka tempauksella käsinkosketeltavan ylpeänä suorituksestaan. (Tiedän, tiedän, nykyisin luultavasti painetaan nappia. Tylsää.) Ja niitähän ei suinkaan soitella esimerkiksi 15 sekunnin ajan, vaan niin pitkään, että kärsivällisempääkin ihmistä alkaa takuuvarmasti vituttaa. Ja sehän ei suinkaan ole mikään hiljainen ääni: kun kirkko on vieressä, ikkunat helisevät kellojen kumistessa. Nykyisessäkin kodissa ääni kantautuu ihan selvästi suljettuihin sisätiloihin, vaikka kirkko ei edes ole vieressä.

Usein tällaiseen asiaan tulee suhtauduttua niin, että kyllähän kirkossa nyt pitää saada järjestää kirkkomenoja. En sinänsä ole asiasta eri mieltä, mutta pannaanpa asia perspektiviin: jos minä nyt sattuisin aloittamaan sunnuntaiaamut niin, että soittaisin vaikkapa Slayeria — tai oikeastaan mitä tahansa ääntä — ikkunoihin asetetuista kaiuttimista niin, että meteli kuuluisi selvästi jokaiseen lähipiirin asuntoon suljettujen ikkunoiden läpikin, paikalla olisi poliisi alta aikayksikön. Minä päätyisin makselemaan täysin ansaittuja sakkoja ja olisin perustellusti naapureiden inhokkilistan ykkösenä. En usko, että asiassa olisi mitään epäselvää. Käsittääkseni meteliin heräävän naapurin kannalta ainoa ero on siinä, että tällä kertaa metelöivän kusipään kaulassa ei satu olemaan lipereitä ja kyseisessä sunnuntaissa olisi reilusti enemmän munaa, koska, no, SLAYER.

Vaan annas olla, kun kyseessä on kirkko, melusaastetta pitää sietää — ehkä siksi, että se on muka suvaitsevaisuutta, tai siksi, ettei kehdata sanoa, tai siksi, että aina ennenkin on siedetty. Toisten uskontojahan pitää kuulemma kunnioittaa. Niin varmaan kunnioitetaan, joo: jos muslimit pistäisivät pystyyn moskeijan, jonka minareetista joku kutsuisi jengiä hirveällä metelillä rukoukseen, yleinen reaktio olisi takuulla vähemmän suopea.


10 Comments

 1. Onhan se tietysti niin, että nykyaikana luulisi kirkkoväen osaavan kokoontua paikalle annettuna ajankohtana ilman kellojen soitantaakin.

  Mutta kellojen soittoon liittyy myös tiettyä symboliikkaa, joka saattaa tietysti unohtua tällaiselta peruspakanalta sunnuntaiaamuna… ja palata mieleen jos ei kellojen kolinaa ala kuulua oman mummon hautajaisissa.

  Vaikka ymmärrän tuskasi, Mikki, niin tässä on kuitenkin asuinpaikan valintaan liittyvästä ongelmasta.

  Jos asut lähellä juna-asemaa, on todennäköistä että pääset kuuntelemaan junia ja niiden varoitusääniä, halusit tai et. Jos asut lähellä lentoasemaa, on todennäköistä että pääset kuuntelemaan lentokoneiden mölyä, halusit tai et. Jos asut lähellä paloasemaa, on todennäköistä että pääset kuuntelemaan sireenien ulvontaa, halusit tai et.

  Jos makuuhuoneesi ikkunan edustalla sattuu olemaan matontamppausteline, pääset kuuntelemaan sitä mätkettä joka saatanan lauantaiaamu kohtuuttoman aikaisin, halusit tai et. Ja jos asut lähellä kirkkoa, on todennäköistä että pääset kuuntelemaan kellojen soitantaa, halusit tai et.

  Asuinpaikkaa valitessa ei välttämättä pysty ennakoimaan Slayerin soittajan olemassaoloa naapurissa, mutta sen kirkon ei pitäisi jäädä huomaamatta :-)

  Comment by Scully — September 5, 2008 @ 1220606758

 2. No, juna ei voi liikkua äänettömästi, mutta junalla on selkeästi hyödyllinen tarkoitus. Sama pätee ilmiselvästi lentokenttään ja paloasemaan. Kirkkokin voi olla joillekin ihmisille hyödyllinen, mutta varsinaiset kirkonkellot eivät ole mitenkään tarpeellinen tai pakollinen osa kirkon toimintaa. Junan ääni ei ole samassa äänikategoriassa kuin kirkonkellot. Jos veturiin olisi pultattu kiinni ilmatorvi, joka huutaa aina junan liikkuessa asuinalueiden läpi, sitten oltaisiin lähempänä samaa sektoria.

  Ymmärrän toki, että ehkä kirkossa kävijät pitävät siitä kuminasta ja haluavat, että kellot soivat. Saahan niitä soittaa, mutta jos esimerkiksi soitettaisiin — tai edes yritettäisiin soittaa — silviisiin, ettei se ääni kantautuisi ihan tavattoman pitkälle kirkon pihaa edemmäksi sen sijaan, että pyrittäisiin kumistelemaan niin, että koko seutu varmasti kuulee?

  Voi suntio, mikset voi olla mukava suntio?

  Comment by Mikki — September 5, 2008 @ 1220607595

 3. Minähän asun kirkon vieressä. Joka jumalan sunnuntaiaamu sieltä raikaa kelloin soitto klo 9, 9.15, 9.30, 9.45 (muistaakseni) ja 10.00 sekä bakkanaalien päätyttyä joskus puoli kahdentoista maissa. Siis vartin välein ja joka kerta kymmenien sekuntien gongittelu. Kieltämättä ajoittain on hermot koetukselta.

  Ranskassa on kuulemma kielletty kirkonkellojen soitto, koska turistit eivät saa nukuttua lomillaan. Sellainen menee minusta naurettavuuksiin, mutta joku tolkku täkäläiseenkin kalkatteluun pitäisi saada. Ehkä lyhyt soitto puolen tunnin välein riittäisi? Tai sitten kirkko voisi tarjota naapureille korvatulpat.

  Comment by Eemeli — September 5, 2008 @ 1220608701

 4. Luin jostain matkaesitteestä hotellikuvauksesta, että viereisen kirkon kellot kuuluvat häiritsevästi. Kyseessä taisi olla juurikin Italia. Ehkä turistit ovat valittaneet..

  Muutama vuosi sitten olimme Marokossa vierassatamassa viikon verran. Lähellä olevan moskeijan minareetista kuului rukouskutsut selvästi. Ne myös tehosivat. Satamahenkilökunnan rukousmatot asennettiin veneilevien asiakkaiden saniteettitilojen eteen. Hurskaiden muslimien rukoillessa en koskaan kehdannut mennä vessaan, odotin aina hetken päättymistä. Näitä hetkiähän on aika runsaasti pitkin päivää…

  Tämä nyt oli turistihöpinää. Mikä tuntuu eksoottiselta lomamatkalla jossain ulkomailla, ei välttämättä ole kivaa kotioloissa arkielämässä.

  Comment by Äite — September 5, 2008 @ 1220614800

 5. En ota kantaa sen paremmin junan kuin kirkon hyödyllisyyteen; pointti oli että ‘if you can’t stand the heat, get out of the kitchen’.

  Olen kyllä samaa mieltä siinä, että city-ympäristössä kellojen äänen intensiteettitasoa voisi laskea alhaisemmaksi. Helsingissä kirkkoja tuntuu olevan joka nurkalla, joten melusaastetta varmaan riittää. Landella se ainoa kirkko on usein aika kaukana asutuksesta, joten reipaan puoleisen kellojen soittelun ymmärtää paremmin. Ja tämä Eemelin kirkon vartin välein tapahtuva kilkatus on kyllä käsittämätöntä. Eikö ne mummot usko yhdellä viestillä?

  Comment by Scully — September 5, 2008 @ 1220616173

 6. Se pointti tuli kyllä selväksi. =)

  Comment by Mikki — September 5, 2008 @ 1220620836

 7. Helsingissä on Kirkot-sivuston mukaan 24 kirkkoa, ja aika moni on keskustan alueella. Ihmettelen kuinka kukaan pystyy nukkumaan sunnuntaisin keskustan alueella. :-)

  Comment by Scully — September 8, 2008 @ 1220862371

 8. Mä vastustan kanssa näitä sähköisiä kelloja, periaatteen vuoksi, jos lähikirkossa olisi joku hulvaton umpikuuro Quasimodo hyppimässä kelloja soittamassa niin eihän siitä kehtaisi valittaa.

  Comment by JJKM — September 9, 2008 @ 1220974565

 9. Tuo heittosi minareeteista, Der Spiegelin mukaan (artikkeli on englanniksi) asian pohdinta on jo esillä Saksassa:

  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,565146,00.html

  Comment by Sampo — September 27, 2008 @ 1222535546

 10. Se ei sinänsä yllätä minua. Tuon (aika kiinnostavan) artikkelin mukaan kyse ei kuitenkaan taida olla minareettien aiheuttamasta melusaasteesta, vaan aattellisemmista kysymyksistä.

  Comment by Mikki — September 27, 2008 @ 1222555688

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.