pelottava huume

Fri Nov-14th-2008 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Suomalainen huumeuutisointi on usein aika naurettavaa, eikä tämän päivän tarjonta oikein eroa muusta. Ymmärrän, että halutaan ottaa sellainen kanta, ettei haluta tukea mitään ei-hyväksyttyjä päihteitä, mutta siitä seuraa usein sitten se, että uutisoinnista lipsahdetaan ihan puhaasti propagandan puolelle. Niin kävi tänäänkin, kun Helsingin Sanomat uutisoi design-huumeiden takavarikosta.

Tulli kertoo takavarikoineensa huomattavan määrän designhuumetta. Venäläiseltä mieheltä löytyi viikko sitten yli 600 kappaletta bentsyylipiperatsiinia sisältävää tablettia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mies on vangittu.

Bentsyylipiperatsiini eli BZP on synteettinen huumausaine, joka vaikuttaa keskushermostoon. Aine voi aiheuttaa käyttäjilleen tihentynyttä sydämen lyöntiä, hengityksen kiihtymystä, vapinaa sekä pahoinvointia.

Uskallan epäillä, että bentsyylipiperatsiini voi aiheuttaa ihan pikkaisen jotain muutakin, kuten esimerkiksi ihan kipeen hyvän olon, koska tyypillisesti ihmiset eivät lähde päihdekokemuksiinsa sillä päämäärällä varustautuneena, että nyt olisi hiton hyvä saada vähän vapinaa ja pahoinvointia. Ilmeisesti sitä ei vain voi sanoa ääneen, koska huumeet ovat pahoja.

Tämä on suoraan verrattavissa siihen, että alkoholista puhuttaessa sanottaisiin vain, että alkoholi voi aiheuttaa käyttäjälleen sekavuutta, pahoinvointia, kehnoa koordinaatiota, kooman ja kuoleman. Se on totta, mutta se on vähän niin kuin kuvailisi jollekulle autoa ja sanoisi, että se saastuttaa ja tuo melusaastetta, mutta jättäisi taktisesti mainitsematta, että se tekee ihmisten ja asioiden liikuttamisesta hiton paljon helpompaa. Se on harhaanjohtavaa. Lainatakseni Aki Kaurismäkeä, “Alkoholista tulee hyvä olo. Asiat tuntuvat luistavan”, eikä se ole mikään vitsi. Siksihän sitä viinaa litkitään, ja useimpien mielestä tämä positiivinen puoli peittoaa negatiiviset seikat miten päin tahansa.

Samalla vahvalla linjalla jatketaan:

Yhtään kuolemantapausta ei ole voitu suoraan yhdistää aineen käyttöön, vaikka maailmalla on ruumiinavauksissa todettu jälkiä BZP:n käytöstä.

Tässä yritetään nyt niin kovaa, että uutisesta tulee tahattoman naurettava: Hesari siis kertoo suoraan, että tämä hirveän vaarallinen huume on niin hirveän vaarallinen, että… kukaan ei ole todistettavasti koskaan kuollut sen käytön johdosta. Sitten häntä koipien välissä vähän harrastetaan vielä alkeellista harhaanjohtamista mainitsemalla, että ruumiinavauksissa on todettu jälkiä sen käytöstä. Kai nyt on! Ruumiinavauksissa löydetään vähän väliä jälkiä vaikka mistä, kuten esimerkiksi alkoholin, savukkeiden, masennuslääkkeiden, hampurilaisten, alusvaatteiden ja hiusgeelin käytöstä. Eri asiat jättävät kehoon erilaisen jäljen, mutta siitä on iso hyppy siihen, että kyseinen käyttö olisi kuoleman kannalta merkittävää.

Ja ennen kuin joku sisälukutaidoton pillastuu, että täällä sitä vaan huumeita puolustellaan, lisään samaan hengenvetoon, etten suinkaan yritä väittää, että BZP olisi kaikin puolin vaaraton aine, jota kaikkien pitäisi käyttää. Olen kuitenkin totuuspohjaisen uutisoinnin ystävä, ja tässä ollaan siitä aika kaukana. En välttämättä usko, että journalismin pitäisi — tai että se edes voisi — olla täysin puolueetonta tai objektiivista, mutta nyt alkaa agenda puskea läpi aika vahvasti.


1 Comment

  1. pelottava huume…

    Jälleen olisi tarjolla vastuullista huumeuutisointia. Nyt takavarikoitiin ainetta, joka aiheuttaa tihentynyttä sydämen lyöntiä, hengityksen kiihtymystä, vapinaa sekä pahoinvointia. Eivät ole huumeetkaan kuin ennen, joskus ne taisivat aiheuttaa…

    Trackback by www.blogispotti.fi — November 14, 2008 @ 1226702091

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.