otat mitä saat — itella palvelee

Wed Dec-28th-2011 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Kuvittelin jo, että tämän vuoden blogikirjoittamiset olisivat plakkarissa, mutta Itella on päättänyt kusta asiakkaidensa päälle sen verran kovalla paineella, että koen tarpeelliseksi kommentoida asiaa. Nythän on nimittäin niin, että Taloussanomat kertoo Itellan aikovan lopettaa “kaiken ampuma-aseiden kaltaisten esineiden kuljettamisen vuodenvaihteessa tehotarkastuksilla”. Tämä pitää sisällään esimerkiksi lelupyssyt ja aseen näköiset peliohjaimet.

– Kyse on lähetysten valvonnan muutoksesta. Jos meille jätetyssä paketissa on asetta tai sen osaa muistuttava esine, palautamme sen lähettäjälle lähettäjän kustannuksella, kertoo Itellan pakettipalveluiden johtaja Aku Happo.

Avainsana tässä on “muistuttava”, joka on hurmaavan epämääräinen sana, joka voi pitää sisällään suunnilleen mitä tahansa ja kielii siitä, että päätöksen tekee mutupohjalta joku läpivalaisukoneen ääressä työvuorossa oleva tyyppi, jonka harkintakyky voi olla ihan mitä tahansa. Oliko kahvi kylmää? Motkottiko puoliso kotona? Paketti takaisin, saatana — kun ei ole mitään selkeitä standardeja seurattavaksi, ei ole mitään valitusoikeuttakaan.

On tietenkin ihan ymmärrettävää, miksei postissa voi lähetellä noin vain esimerkiksi räjähteitä, konepistooleja tai huumeita, koska ne ovat luvanvaraisia tuotteita. Nyt ei kuitenkaan ole kyse mistään sellaisesta — esimerkiksi asetta “muistuttavia” täysin vaarattomia peliohjaimia myydään tuhatpäin ihan tavallisille ihmisille. Samaan aikaan esimerkiksi vasaran, kirveen tai puukon tilaaminen ulkomailta tuskin kuitenkaan tuottaa mitään ongelmia, vaikka niillä voi ihan oikeasti tappaa. (Sikäli kun aseen muotoinen peliohjain ei ole tuttu esine, lähin vertauskohta on tyypillisesti heppoisesta muovista tehty kirkkaan värinen kaukosäädin, jossa on kahva, joskin jotkut mallit on tarkoituksella muotoiltu aidon aseen näköisiksi.)

Erityisen hauskaahan tässä on se, että meillä ei enää ole mitään veronmaksajien pyörittämää postia, jolla ehkä voisi olla jotain periaatteita tai velvollisuuksia toimia kansalaisten edun mukaisesti, vaan Itella on valtion omistama yhtiö, jolla on käytännössä postinjakelumonopoli, eikä selvästikään erityistä kiinnostusta asiakaspalveluun tai peruspalveluiden ylläpitämiseen. Aiemmin se on tarkoittanut sitä, että postikonttoreita suljetaan, nyt se näemmä tarkoittaa myös sitä, että Itella alkaa päättää siitä, mitä asioita asiakkaat saavat tilata kotiinsa. Ja selkeyden vuoksi, tämähän ei suinkaan välttämättä rajoitu lelupyssyihin tai peliohjaimiin, koska avainsana on vieläkin “muistuttaa” — jos mennään tälle linjalle, mikä tahansa asia, jonka joku hysteerinen touhottaja päättää olevan vaarallinen tai “muistuttavan” ampuma-asetta riippumatta siitä, onko se sitä oikeasti voidaan surutta lähettää takaisin, eikä Itella ota asiasta mitään vastuuta. Usein ainoa vaihtoehto on kallis kuriirilafka.

Voin arvata, että esimerkiksi airsoft-pyssyjä myyvät lukuisat kotimaiset harrastajaliikkeet ovat tästä erityisen riemuissaan. En tiedä, miten tämä vaikuttaa heidän maahantuontiinsa, se riippuu varmaan siitä, kuljettaako heidän konttejaan Itella vai jokin rahtiyhtiö, mutta liikkeistä eteenpäin tapahtuva postimyynti voisi tässä tilanteessa kuolla kokonaan, ja epäilen, että se voi ihan konkreettisesti johtaa melkoisiin taloudellisiin ongelmiin.

Tuntuu tyrmistyttävältä, että Itellan kaltainen monopoliasemassa oleva yritys voi äkkiä omavoimaisesti ja ilman minkäänlaista keskustelua, ottamatta mitenkään huomioon lelu- ja pelimaahantuojien ja jälleenmyyjien tarpeita, päättää että nyt tämä menee näin. Mutta niin se kuitenkin on:

Esimerkiksi ulkomaisista nettiliikkeistä tilatut kuulapyssyt tai liian aidon aseen näköiset tietokonepeliohjaimet voivat jo ensi viikosta alkaen pysähtyä postiin, ja jäädä sille tielleen.

– Näin voi käydä, mutta en halua nyt spekuloida asiasta. Mikäli tästä muutoksesta tulee liikeyrityksille ongelmia, emme keskustele asiasta näin julkisuudessa vaan suoraan heidän kanssaan, Happo muistuttaa.

Niin, no, mitäs sitä nyt turhaan julkisuudessa asiakkaita koskettavista asioista puhumaan, jutellaan vain sitten sen Amazonin kanssa tai jotain! Se, että varsinaiset lähetysmaksut — siis Itellan tulot — tulevat kuitenkin asiakkaalta on mitätön yksityiskohta. Jos joku tilaa täysin laillisen tuotteen, maksaa siitä helposti satojakin euroja, muttei kuitenkaan saa tuotetta kotiinsa koska Itella ei suostu kuljettamaan täysin vaaratonta esinettä siksi, että se näyttää “vaaralliselta”, miten helvetissä tämä on perusteltavissa? Miksi ylipäätänsä pitää tehdä näin? Mitä hyötyä tästä on?

– Kyse ei ole siitä, ovatko nämä esineet luvanvaraisia vai eivät. Meidän näkökulmastamme asetta muistuttavien esineiden kuljettaminen on turvallisuusriski. Kyllä jokainen ymmärtää, miten näitä voidaan käyttää väärin, Happo sanoo.

“Kyllä jokainen ymmärtää”, tuo perusteluiden kuningas! Itse asiassa en nyt kuitenkaan ymmärrä — en ihan rehellisesti tajua, mitä hyötyä tästä on.

Oletan, että Happo viittaa tässä hyvin realistiseen eikä millään muotoa tippaakaan naurettavaan skenaarioon, jossa joku nokkelasti tietää repäistä juuri sen tietyn paketin auki ja kaivaa sieltä esiin asetta muistuttavan esineen ja käyttää sitä pelotteena jonkinlaisessa pahantekoaikomuksessa ja saa sen avulla… en tiedä, kaapattua postiauton tai jotain, koska paketin tuuppaaminen postiin on ainoa tapa saada sinne tällainen esine. Luulen, että tähän liittyy myös vaaratilanne, jonka aikana Itellan yrityskulttuuria, arvoja ja hyvää työilmapiiriä arvostava jouluruuhka-apulainen taistelee yksin lajittelukeskukseen murtautuneita pahoja terroristeja vastaan. Lopussa on bensaräjähdyksiä ja takaa-ajo, jonka aikana kuullaan kiihkeää dialogia siitä, kuinka kiitollinen Suomen kansan pitäisi olla siitä, että meillä on postin kaltainen jalo organisaatio huolehtimassa Meidän Turvallisuudestamme. Ajatus juuri tällaisesta hirvittävästä kauhuskenaariosta varmasti pitää postivirkailijat ja kansakunnan turvallisuudesta vastaavat viranomaiseset hereillä öisin!

Täällä tosielämässä tämän “turvallisuusriskin” rohkea eliminointi ei tietenkään estä jotakuta yksinkertaisesti ostamasta kyseistä esinettä muualta, laittamasta sitä taskuunsa ja tempaisemasta sitä esiin sopivassa paikassa. Kuinka monessa paikassa Suomessa on ylipäätänsä läpivalaisulaitteita tai ruumiintarkastuksia (ja niissä paikoissa asioita syynätään joka tapauksessa tarkemmin — se tuskin on mikään syy olla lähettämästä lelupakettia Porvooseen).

Tämä on juuri sellaista erityisesti amerikkalaisen TSA:n (Transport Security Administration, tuttu toinen toistaan typerämmistä tempauksista jenkkien lentokentillä) pioneerityöllään urheasti edistämää modernia turvallisuusteatteria, joka tekee ihmisten elämästä jatkuvasti hankalampaa, muttei todellisuudessa hyödytä ketään — mutta ainakin voidaan teeskennellä, että jotain ollaan tehty. Hieno homma.

“Posti on apunasi silloin, kun haluat tavoittaa omat läheisesi niin arjessa kuin juhlassa – nekin, jotka eivät asu kulman takana tai kuulu osana jokaiseen päivääsi”, lukee Itellan sivuilla. Paitsi tietenkin, jos Itellaa ei nyt vaan huvita lähetellä. Koittakaa pärjätä, vaihtoehtoja ei ole.

LISÄYS: Kuten nimimerkki Shrike alla kommentoi (kiitos vinkistä!), asiasta on käyty hiukan keskustelua Postin Facebook-sivulla närkästyneen asiakkaan otettua asia puheeksi. Posti kommentoi asiaa seuraavasti:

Päätös perustuu UPU:n (Universal Postal Union) linjaukseen aseiden kuljettamisesta, IATA:n (International Air Transport Association) lentoliikenteen rajoituksiin sekä omiin turvallisuuslinjauksiimme.

Ensinnäkin mielestäni on aika perseestä viitata tällaisiin epämääräisiin linjauksiin ja rajoituksiin, joihin ei kuitenkaan anneta selkeitä viitteitä. Molemmat tässä mainitut tahot ovat julkaisseet tonnikaupalla erilaisia dokumentteja, enkä ainakaan nopean googlettamisen voimalla kyennyt paikallistamaan kumpiakaan. En siis voi tietää, mitä siellä todella sanotaan. (Facebookissa toinen kommentoija sanoo, että “UPU:n tai IATA:n säädökset eivät koske Itellan näkemyksiä aseiden, niiden osien, asejäljennöksien tms. kohdalla vaan ovat täysin Itellan omia linjauksia”, mutta en ole varmistanut asiaa itse.)

Oli miten oli, on kuitenkin huomionarvoista, että tyypillisesti kansainvälisessä postissa voi lähettää tällaisia esineitä ilman minkäänlaisia ongelmia, joten nämä linjaukset ja rajoitukset tuskin ovat niin läheskään niin tiukkoja kuin tästä Itellan lausunnosta voisi ehkä päätellä. Niinpä se, että Itella antaa ymmärtää, että asia johtuu jonkun muun tahon tekemistä linjanvedoista, joita he ikään kuin pakon edessä noudattavat haiskahtaa aika tarkoituksenmukaiselta yritykseltä johtaa lukijaa harhaan. Siitä kielii jo sekin, että “omat turvallisuuslinjauksemme” on vain epäselvempi tapa sanoa, että “näin me päätettiin” — ei se ole yksinään mikään perustelu millekään.

Tämä siis tuntuu lähinnä hyvin tietoiselta kiertelyltä, mutta mielenkiintoisempaa on se, miten vastaus jatkuu:

Leluaseet, kuten Anssin mainitsema peliohjaispyssy eivät kuulu kiellettyjen lähetysten joukkoon, koska niitä ei luokitella asejäljennökseksi.

Tämä on aika rankka muutos siihen, mitä aiemmin sanottiin — itse asiassa kyseessä on täysin päinvastainen tieto: nyt kyse ei enää olekaan “asetta tai sen osaa muistuttavasta” esineestä, eikä ilmeisesti asetta muistuttavien esineiden kuljettaminen ole enää “turvallisuusriski”.

Suoraan sanoen haiskahtaa siltä, että asiakkaiden vahvan negatiivinen reaktio on huomattu, ja nyt otetaan takapakkia niin lujaa kuin suinkin kehdataan, mutta ei silti voida myöntää, että tässä tuli mokattua, vaan sen sijaan teeskennellään, että mikään ei ole muuttunut — tai sitten vasen käsi ei yksinkertaisesti tiedä, mitä oikea tekee. Mene ja tiedä, mutta tämä tuntuu aika dramaattiselta ristiriidalta.

Haluan vielä tarkentaa, että yllä aiemmin lainaamani kohdat ovat siis Itellan pakettipalveluiden johtaja Aku Hapon lausuntoja, eivät esimerkiksi toimittajan spekulaatioita, joten tämä yhteensopimattomuus Hapon näkemysten ja Postin Facebook-tunnuksen kautta kirjoittavan Itellan edustajan kommenttien välillä ei ole mitenkään mitätön. Tuntuu aika vaikealta tietää, mikä tässä nyt sitten mahtaa lopulta olla Itellan todellinen linjaus tämän asian suhteen.


11 Comments

 1. Itsekin kerkesin jo tästä raivota, koska satuinpa tilaamaan DealExtremestä roinaa ja piti sitten pikapikaa katsoa lista läpi uudestaan, että onko siellä mitään asetta epämääräisesti muistuttavaa, koska DE ei käytä kuriiripalveluita, vaan kaikki tulee postin kautta.

  Esimerkkejä “asetta tai aseen osia muistuttavista” tavaroista:
  lint remover
  barcode scanner
  USB powered LED lamp with clip
  USB powered keyboard cleaner
  LED torch
  stylus pen

  Nämä eivät ole edes teoreettisia jos-jos-jos tilauksia — osa tavaroista oli nimittäin ostoslistallani, mutta satuin tiputtamaan pois tai siirtämään myöhempien aikojen ostoslistaan.

  On niin kuolleena syntynyt ja raivostuttava idea kun vain voi olla… painokelvottomia ilmaisuja riittäisi nippukaupalla.

  Comment by Skiriki — December 28, 2011 @ 1325106285

 2. Itsehän tuli tilattua dealextremestä legokopioista kasattava pistooli tuossa vajaa vuosi takaperin. Sen luulisi ainakin jäävän postin haaviin tuon myötä. Aika lain rajoillakin näytettäisiin tässä liikuttavan, ainakin tämän viestin puolesta: http://www.taloussanomat.fi/harrastukset/2011/12/28/nyt-tuli-stoppi-lelupyssyjen-postittamiselle/201119826/139?offset=10#viesti-6287029

  Comment by AirZero — December 29, 2011 @ 1325118341

 3. Posti yrittää selittää tilannetta Facebook-sivuillaan: https://www.facebook.com/Posti.fi/posts/316508751716323

  “Päätös perustuu UPU:n (Universal Postal Union) linjaukseen aseiden kuljettamisesta, IATA:n (International Air Transport Association) lentoliikenteen rajoituksiin sekä omiin turvallisuuslinjauksiimme.”

  Eli vanha kunnon syy, “ei oo meidän vika, vaan se on DIREKTIIVI”.

  Comment by Shrike — December 29, 2011 @ 1325122636

 4. Hauskaahan tässä on se että Itella on suomen laissa määritellyn yleispalveluvelvoitteen alainen pulju. Kyseisessä laissa määritellään aika tarkkaan millaisia lähetyksiä Itellalla on oikeus kieltäytyä kuljettamasta. Lelupyssyt, tietyllä tavalla muotoillut puunpalaset sun muu lystikäs mitä Itella nyt ihan julkisesti kieltäytyy kuljettamasta eivät todellakaan ole tällä lain lyhyellä ja selkeällä listalla.

  Itella siis julistaa julkisesti kieltäytyvänsä noudattamasta sitä lakia minkä noudattamiseen sitoutunut vastikkeena suomen postitoiminnan hoitamisesta. Ja Viestintävirastoa ei kiinnosta pätkääkään, vaikka heidän vastuulleen kuuluu huolehtia siitä että Itella noudattaa lakia vastineeksi monopoliasemalleen.

  Comment by Toni — December 29, 2011 @ 1325169112

 5. […] uutinen vai tämä vahvasti asenteellinen, mutta silti aihettaan enemmän penkova blogikirjoitus? Onko tekstin totuudenmukaisuus ja objektiivisuus todellakin sidottu kirjoitustyyliin ja […]

  Pingback by Jatulintarha :: Etelän media :: December :: 2011 — December 30, 2011 @ 1325215598

 6. Pakettien lähettämisessä on vaihtoehtoja eikä Posti ole monopoli. Matkahuolto, Schenker ja ties mitkä instanssit varmsti ottavat pyssysi tai siltä vaikuttavat kuljettaaksesi.

  Comment by Markus — December 30, 2011 @ 1325277212

 7. Huoh. Matkahuoltoja sun muita on eittämättä olemassa, mutta esimerkiksi Matkahuollolla on omien sivujensa mukaan n. 500 palvelupistettä koko maassa. Se ei kykene tarjoamaan maanlaajuista palveluverkostoa. Tämän vuoksi sanoinkin, että postilla on “käytännössä postinjakelumonopoli” — vaihtoehtoja on, mutta ne vaativat säätöä ja erikoistoimenpiteitä erityisesti niiltä ihmisiltä, jotka eivät satu asumaan jonkun palvelupisteen vieressä. Jos et ymmärrä tätä eroa, olen pahoillani.

  Ja sanon tämän siitä huolimatta, että se on päivänselvää: ongelma ei ole se, että minä en nyt voi lähetellä pyssyjä paikasta toiseen. En ole kiinnostunut moisesta toiminnasta, vaan puhun periaatekysymyksestä ja siitä, että mielestäni on kehnompi juttu, että Itellan kaltaisessa asemassa oleva lafka päättää äkkiä, että vaarattomat, mutta jotain “muistuttavat” asiat eivät välttämättä menekään perille. Asiaa ei todellakaan paranna se, ettei asiakkaalla ole oikein mitään mahdollisuutta tietää etukäteen, mikä on hyväksyttyä ja mikä ei, koska määritelmät ovat niin epämääräiset ja riippuvat ilmeisesti satunnaisen Itellan virkailijan mutusta — hyvin moni asia voi “muistuttaa” aseen osaa, kuten esimerkiksi Skirikin aiemmin laittamasta listasta voi päätellä.

  Comment by Mikki — December 31, 2011 @ 1325349070

 8. “Pakettien lähettämisessä on vaihtoehtoja eikä Posti ole monopoli. Matkahuolto, Schenker ja ties mitkä instanssit varmsti ottavat pyssysi tai siltä vaikuttavat kuljettaaksesi.”

  Point, you miss it.

  1) On olemassa esineitä, jotka eivät ole aseita, mutta jotka käsikopelolla tai läpivalaisulla saattavat “vaikuttaa” aseilta pölvästin silmään ja käteen. Katso edellä mainittu lista: mitään estettä ei saisi olla putkilonmallisen taskulampun lähettämiseen postin kautta, mutta kovasti se vain voi kiikaritähtäimeltä näyttää tunarin silmissä.

  2) Jos tilaan tavaraa, niin en välttämättä pysty vaikuttamaan siihen, mitä kautta tavara tulee perille. DealExtreme lähettää tavarat sellaista reittiä pitkin, että paketit aina päätyvät postiin (kirjattuja lähetyksiä) ja sieltä ne on noukittava, käytti jompaa tai kumpaa lähetystapaa minkä valikosta saa noukkia (toinen maksaa maltaita ja on nopeampi ja toinen ei maksa mitään ekstraa ja tulee kun tulee).

  Vaikka kuinka yritän lähettää telepaattisia käskyjä tavarantoimittajille, niin minun on vain luotettava siihen, että kama tulee tänne tavalla tai toisella; jos webbitilausjärjestelmä ei anna valita kuriiripalvelua, niin se ei anna tehdä sitä, koska toimittaja ei ole tehnyt kuriiripalvelun kanssa sopimusta.

  Ja jotkin kuriiripalvelut kulkevat myös… ta-daaa — postin kautta. Koska Suomessa ei ole välttämättä joka Timbuktukiinan kuriiria ja he ovat tehneet Suomen postin kanssa toimitussopimukset.

  Joten hyvää uuttavuotta sinne Hölmölään missä tämä näyttää hyvältä idealta, toivottavasti seuraava pakettisi ei tule perille ja joudut maksamaan ei-toimitetusta tavarasta toisetkin postikulut, kun “jokin asetta muistuttava” kapistus pysäyttää toimituksen.

  Comment by Skiriki — December 31, 2011 @ 1325351400

 9. Itella tarkentaa:
  http://www.itella.fi/group/tiedotteet/2011/20111229_aseiden_lahettaminen_kiellettya.html

  Comment by Mika — January 2, 2012 @ 1325502541

 10. Tuon selvennyksen mukaan niinkin triviaalit esineet kuin hiuslakat ja deodorantit jäisivät postimies Patelta lähettämättä, autenttisen näköisistä airsoft-aseista puhumattakaan.
  Ketä tälläisilla neronleimauksilla yritetään suojella? Vai onko pohjimmaisena tarkoitusperänä yritys pestä omat kädet jonkun ikävän selkkauksen sattuessa? Hulluuden rajamailla liikkuva keksii aina keinot saadakseen mahdollisimman suuren määrän kaaosta aikaiseksi. Sen estämiseksi eivät etabloituneimmatkaan valtioninstituutiot loppupeleissä juurikaan mitään voi – ei edes Itella.
  Ps. Can’t wait for American Nightmare! :)

  Comment by Parasiitti — January 2, 2012 @ 1325506297

 11. […] neutraali uutinen vai tämä vahvasti asenteellinen, mutta silti aihettaan enemmän penkova blogikirjoitus? Onko tekstin totuudenmukaisuus ja objektiivisuus todellakin sidottu kirjoitustyyliin ja […]

  Pingback by Etelän media « Jatulintarha — August 5, 2012 @ 1344176194

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.