nyt on taas se aika vuodesta

Fri Sep-2nd-2011 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Jos katsot Big Brotheria, olet idiootti. Sanon sen vilpittömästi, eikä tarkoitus ole vittuilla. Tiedän, että sanon usein asioita, joiden tarkoitus on olla ilkeitä, koska olen sillä tavalla inhottava, mutta en tällä kertaa. Toistan: jos katsot Big Brotheria, olet idiootti. Se ei ole loukkaus. Se on diagnoosi. Olet idiootti, ja kerron, minkä vuoksi.

Big Brother on syöpä, joka on taas ajankohtainen. En kovin herkästi rupea ihan täysin vakavissani sanomaan, että jokin yhteiskunnallinen elementti on vaarallinen, mutta tässä tapauksessa uskon siihen täysin. En usko, että vaarantaa kenenkään henkeä. En usko, että se tekee lapsista väkivaltaisempia. En usko, että se on uhka kansalliselle moraalille. Se ei ole asia, johon virkavallan pitäisi puuttua, eikä se vaadi tiukempaa lainsäädäntöä, rangaistuksia tai kyttäämistä. Silti kyseessä on aito vaara. Kyseessä on mielestäni kaikin puolin luotaantyöntävä ilmiö, ja osa sellaista ilotonta tasapäistämisen ja banaaliuden kulttuuria, joka omalta osaltaan tekee meistä tyhmempiä ja huonompia niin yksilöinä kuin yhteisönäkin, osa sitä koneistoa joka tuottaa meille kohublondeja ja lumenpudottajia ja pitkällä tähtäimellä johtaa muun muassa siihen, että eduskuntaan äänestetään enenevissä määrin tyyppejä, joilla on osaamisen, näkemyksen, vakaumuksen tai kokemuksen sijasta kahden tavun sanoilla ilmaistava agenda, jota ei tarvitse ajatella — tai yksinkertaisesti vain nimi ja naama, joka herättää tunnistusreaktion.

En tietenkään yritä selittää, että Big Brother saisi sen aikaan yksin — ei saa, ei edes melkein. Se on kuitenkin sellaisen kulttuurin ehkä puhtain ilmentymä — se on avoimesti typerä ja ajaa tositarkoituksella anti-intellektuellia ilmapiiriä, jossa lähdetään liikkeelle siitä, että on jotenkin hienoa olla tyhmä kuin saapas. Big Brotherin omalta osaltaan luomassa maailmassa asioiden tietäminen — tai vielä pahempaa, ymmärtäminen — on väheksyttävää ja naurettavaa, ja niistä selvää ottaminen on jotain, mihin ei kannata käyttää energiaa. Se on tl;dr-kulttuuria pahimmillaan.

Voi olla epäselvää, mikä Big Brotherissa on niin pahaa, tai miksi se on minulle jatkuva turhautumisen, vitutuksen, raivon ja ahdistuksen lähde. Siihen vaikuttavat monet, monet asiat, mutta erityisesti nämä:

Se lietsoo typeryyttä. Jokainen, joka taloon valitaan on tavalla tai toisella ääliö, eikä se ole sattumaa: ei kukaan halua sinne hyvällä harkintakyvyllä varustettuja, älykkäitä ihmisiä, jotka osaavat hoitaa asiansa oikein. Sinne valikoituvat sietämättömät pässit. Jo pelkkä taloon hakeminen on selkeä varoitusmerkki: älykkäät ihmiset eivät yksinkertaisesti halua sinne. Osa sen viestiä on, että on ihan okei olla tyhmä ja perseillä, sillä tavalla pääsee julkisuuteen ja pätemään.

Se perustuu toisten nöyryyttäämiselle. Kyseessä ei tietenkään ole ainoa tosi-tv-sarja, joka tekee tätä: se, että päästään kärpäsenä seinälle katsomaan muiden törttöilyä on ihaninta herkkua, jota telkkarista voidaan puskea. Kyllä, nämä ihmiset ovat sääliöitä, mutta se ei tarkoita sitä, että on jotenkin hienoa pyhittää kokonainen tv-ohjelma — ja siihen liittyvä mediamyllytys — siihen, että seurataan henkeä pidätellen, keneltä pääsi tällä kertaa pieru, ja montako varpusta pääsi housuihin samalla ovenavauksella.

Se on kyynistä hyväksikäyttöä. On totta, että osallistujat ovat vapaaehtoisia, mutta heidät laitetaan tilanteeseen, jossa heitä jatkuvasti rohkaistaan tekemään itsestään pellejä julkisesti — tässä vaiheessa sitä ei luultavasti tarvitse enää edes teroittaa heille, koska kaikki tietävät, mitä heiltä odotetaan. On totta, että voittaja saa 50 000 euroa, joka on tietenkin ihan roima summa, joskaan ei juuri mitään verrattuna siihen, mitä sarjalla ja sen tuotteistuksella tienataan. Ei niin, että voiton tekemisessä olisi jotain pahaa, mutta ne rahat tehdään puhtaasti osallistujien arvokkuuden ja omanarvontunnon kustannuksella. Voittosumma menee luultavasti osallistujalta sivu suun, sillä tietenkin vain yksi voi voittaa; muut saavat nauttia ruhtinaallisesta 155 euron viikkopalkasta ja tietenkin julkisesta halveksunnasta. Monella osallistujalla on selvästi jonkinlainen illuusio siitä, että sitä tietä pääsee julkkikseksi ja siistimpään elämään. Lööppeihin kyllä pääsee — mutta vain ns. Tuksu-sektorille. Loppuelämänsä voi seurata känniperseilyään ja jatkuvan yllytyksen ja tilanteen luoman painostuksen (“pakko olla viihdyttävä ja repäistä!”) aiheuttamaa kohellusta YouTubesta.

Siinä ei ole mitään hyviä puolia. Paitsi tietenkin niille, jotka ansaitsevat sillä elantonsa — tai omaisuuden. Big Brotherista on vaikea keksiä mitään hyvää, mitään sellaisia aspekteja, joiden vuoksi sitä kannattaisi sietää edes teoriassa. Esimerkiksi Idolskin on mielestäni aika kauheaa kuraa, mutta ainakin sillä voidaan melko perustellusti väittää olevan edes jotain hyviä puolia, joista vähäisin ei ole se, että siellä on välillä tyyppejä, jotka osaavat laulaa aika hyvin — ja jotkut nyt vaan tykkäävät sellaisen musan kuuntelusta. Samaa ei voi sanoa Big Brotherista. Se ei tuota mitään muuta kuin myötähäpeää, lööppejä ja lisää julkisuutta tyypeille, joiden ainoa claim to fame on kaksi kirjainta nimen edessä.

Se on yksinkertaisesti huono. Tämän pitäisi olla itsestäänselvää, mutta tiedän, että laaduttomalla viihteellä on aina faninsa — hei, Salkkareillakin riittää katsojia. Silti Big Brother on ehkä huonoin televisio-ohjelma koskaan: siinä ei ole mitään todellista sisältöä — ei mitään inspiroivaa, ei mitään syvyyttä, ei mitään oivaltavaa, ei mitään ajatuksia herättävää. Päin vastoin, se on laskelmoidun luiskaotsaista menoa, jossa yhdistyy alin yhteinen nimittäjä ja kyyninen ja iloton halu manipuloida katsojien tirkistelynhalua.

Se lietsoo vastenmielistä kaksinaismoralismia. Koko sarjan pointti on se, että BB-talossa tehdään typeriä. Jos saadaan aikaan mustasukkaisuusdraama, tai joku nusahtelemaan, tai edes laattaamaan, se on parhautta! Sen vuoksi sitä katsotaan, että päästään pällistelemään. Samalla voidaan kuitenkin paheksua näitä pahoja ja huonoja ja tyhmiä ihmisiä, ja annas olla, jos tuotantoyhtiön sensuuri pettääkin ja mosaiikki lipsahtaa — silloin paneskelun katselu on äkkiä väärin! Ikään kuin katsoja ei olisi oleellinen osa tätä prosessia. Ainakin talon asukkaat ovat sentään nimellisesti kilpailemassa rahasummasta — mikä on passiivisten osallistujien tekosyy?

Se tekee meistä huonompia. En ole erityisen sentimentaalinen ihminen. En myöskään ole idealisti. Silti aina välillä ajattelen ihmisen saavutuksia: vielä sata vuotta sitten elimme täysin erilaisessa maailmassa. Olemme halkaisseet atomin, yhdistäneet melkein koko maailman ihmiset toisiinsa, astuneet toiselle maailmankappaleelle. Kollektiivinen tietomme ja osaamisemme on kasvanut jatkuvasti, ja kasvaa edelleen. Ja sitten meillä on Big Brother. Se leviää mediassa kuin myrkky. En voi estää ketään olemasta kiinnostunut, mutta väitän, että siitä seuraa yhteiskunnallista vauriota: kaiken maailman Matti Nykäset ovat aina olleet meillä otsikoissa, mutta ainakin Nykänen oli saavuttanut jotain ennen nykyistä koko kansan hölmöläisen asemaansa. Samaa ei voi sanoa tyypeistä, joiden elämän suuri saavutus on olla tulla hyväksikäytetyksi televisiossa. Me saamme sen median, jonka eteen teemme töitä.

Selkeyden vuoksi: en ole kieltämisen fani, enkä etenkään pidä sellaisista kielloista, jotka perustuvat jonkinlaiseen hysteeriseen moraalipaniikkiin. En yritä sanoa, ettei Big Brotheria saisi tehdä. Kyllä saa. En myöskään yritä sanoa, ettei sitä saisi katsoa. Kyllä saa. Sen sijaan väitän, ettei se kannata.

Mitä asialle sitten voisi tehdä? Ohjelman olemassaololle ei voi mitään, eikä minulla ole mitään illuusioita siitä, että jostain saataisiin kokoon sellainen boikotti, joka kaataisi sen. Ei tule tapahtumaan. Keksin silti useita tapoja lähestyä tätä ilmiötä. Kyse ei ole vain siitä ettei tätä kuraa pitäisi katsoa, vaikka se onkin tärkeä ensimmäinen askel. Se ei kuitenkaan riitä, vaan tärkeintä on se, että välttää ohjelman tukemista ja varmistaa, että ympäristö tietää, miksi näin tehdään. Periaate on sama kuin esimerkiksi rasismia tai muuta sortoa vastaan taistellessa: se ei riitä, ettei sitä hyväksy, vaan sitä vastaan tulee myös puhua.

Esimerkiksi: Jos baarissa on telkkari, josta Big Brother tulee, pyytäkää sammuttamaan. Jos eivät suostu, menkää parempaan baariin. Jos kaverinne katsovat, vaihtakaa parempiin kavereihin, tai ainakin tehkää selväksi, ettette aio sietää tällaista paskaa lähipiirissänne. Älkää ostako BB-tuotteita. Jos tunnette jonkun, joka ilmaisee halua olla BB-ihminen, olkaa heille ilkeitä — mutta tehkää se perustellusti. Jos työpaikalla puhutaan aiheesta, sanokaa suoraan, ettette pidä paskasta. Aivan erityisesti, jättäkää BB-etuliitteellä varustettuihin ihmisiin liittyvät linkit klikkaamatta tai levittämättä, koska kyseisten juttujen suosio on suorassa suhteessa niiden runsauteen. Tiedän, että se on vaikeaa — on se sitä minullekin; paitsi että haluan tuntea viholliseni, koen jollain vaikeasti määriteltävällä tavalla hyvin oleelliseksi olla kääntämättä katsettani pois, kun edessäni on jotain hirveää, mitä se sitten onkin. Vastenmielisten asioiden katsomatta jättäminen on minulle hyvin haastavaa. Aion kuitenkin yrittää. En sano, että koko ohjelma pitäisi jättää täysin huomiotta — en usko, että se on edes mahdollista. En myöskään tarkoita, että aiheesta pitäisi tehdä iso, hysteerinen ja typerä numero (tiedostan, että olen ehkä jo itse toiminut toisin…), mutta älkää ainakaan hyväksykö sitä hiljaa.

Haluaisin samaan hengenvetoon myös kommentoida niitä muutamaa kaikkein helpoiten ennakoitavissa olevaa vastaväitettä:

“Se on vain viihdettä.” Sana “vain” on hämmentävä — Big Brother on osa kulttuuriamme, ja sillä on selkeä yhteiskunnallinen vaikutus siinä missä muullakin kulttuurilla. Ei mikään ole “vain” viihdettä; Big Brother on muun muassa yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista mediatuotteista, jossa liikkuvat isot rahat. Mikään moderni mediatuote ei ole vain viihdettä.

“Haha lol sä oot muka sitä vastaan mutta kuitenkin annat niille vain lisää huomiota hölmö!” Tämän logiikan mukaan ei ikinä kannata kritisoida mitään sellaista, josta ei pidä, ettei joku vain kiinnittäisi siihen huomiota. On iso ero sen välillä, että lukee tämän ja sen, että klikkailee niitä BB-linkkejä tai osallistuu siihen sirkukseen. (“Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta” on sanonta, jonka kuulee usein. Suosittelen sen hokijoille vaikkapa uusnatsipaidan pitämistä työpaikalla viikon ajan — kyllä se todellinen asiaintila siitä aukenee!)

“Mutku se on kivaa!” Ei ole, mutta tiedostan, että joidenkin mielestä kuitenkin on. Tämä on vaikea kysymys — on olemassa ihmisiä, joilla on yksinkertaisesti todella huono maku tai varsin kieroutuneita mielihaluja. Jotkut esimerkiksi tykkäävät kakkaleikeistä! Merkittävä ja hyvin tärkeä ero kakkaleikkien ja Big Brotherin välillä kuitenkin on, että ainakin kakkaleikkejä voi harrastaa hyvällä omatunnolla ja ilman moraalisia ongelmia. On yksi asia innostua jostain vastenmielisestä, ja toinen tukea vastenmielistä instituutiota.

“Se on psykologisesti kiinnostavaa seurattavaa!” Ei kenellekään, joka esimerkiksi tietää jotain psykologiasta. Stanfordin vankilakoe oli psykologisesti kiehtova. Milgramin auktoriteettientottelukoe oli psykologisesti kiehtova. Seitsemäs kotimainen kausi Big Brotheria tuskin tulee paljastamaan mitään uutta ihmisluonnosta tai tarjoamaan syvempää ymmärrystä hönöjen sielunelämästä. Olen kovin pahoillani, tohtori Sohvaperse, mutta ainoa psykologisesti kiinnostava ilmiö on se, miten sinä valehtelet itsellesi, että motivaattorisi on jokin muu kuin luiskaotsainen toive siitä, että tässä jaksossa olisi kunnon tappelu. “Itsepetos” ei varsinaisesti ole uusi konsepti.

“Relaa vähän!” Relaa vittu keskenäs.

Jos useammat meistä kieltäytyisivät teeskentelemästä, että Big Brother on okei, maailma olisi parempi paikka. Toivoisin, että saisimme jollain ilveellä vähän enemmän kollektiivista selkärankaa, että huolestuisimme enemmän sen kaltaisesta, tarkoituksellisen ja vapaaehtoisen idiotismin kulttuurista. Usein tällaisissa yhteyksissä itketään, että miksei joku viranomainen tee asialle jotain, mutta nähdäkseni tämä ei ole poliittinen tai oikeudellinen ongelma, vaan tilanne, jonka me itse luomme. Haluaisin, että meiltä löytyisi enemmän draivia jos ei nyt lopettamaan tällaisia kulttuuri-ilmiöitä, ainakin tarjoamaan niille jonkinlaista tiedostavaa ja harkittua vastapainoa.

Sen lisäksi haluaisin myös ponin.

Edit: Lisäsin yhden vastaväitteen lisää ystäväni huomion perusteella (“mutku se on kivaa”).

Edit 2: Kuten yllä (“psykologisesti kiinnostavaa”).

Edit 3, 30.8.2014: Pistin kommentit kiinni, koska on jälleen se aika vuodesta, tämä alkaa näemmä taas tekemään kierroksia. Eiköhän siellä nyt ole sanottu kaikki tarpeellinen, ja vittuako sitä “taidatkin itse olla idiootti, mitäs siihen sanot!” -kitinää kuuntelemaan kolmatta vuotta putkeen, niin nerokasta kuin se onkin.


171 Comments

 1. “Oikeaa myötähäpeää on se kun ystäväsi tekee jotain niin typerää, että toivot, ettei asia koskaan tulisi julki”, kirjoitti joku kommentoija.

  Äh, lakatkaa nyt hokemast tuota myötähäpeää. Se on häpeää.

  Comment by Olyvia — September 5, 2013 @ 1378380509

 2. Mikähän sinulla on kun pitää tällainen teksti kirjoittaa. Huvittavinta oli psykologina lukea osio missä arvostelit ohjelmat psykologista antia. Oikeassa olet siinä, että ei tuosta uutta psykologista tietoa tule, se vaatii pitkää suunnittelua, monia testejä jne, mutta kyllä ohjelman sosiaalipsykologinen anti on mitä mainioin. Lisäksi pidän argumentoijan heikkoutena vedota Stanfordin vankilakokeeseen jota ei ole koskaan pystytty toistamaan ja jonka validiteettia suuresti epäilen/epäillään, ja jonka todellinen arvo on lähinnä viihteellinen.

  Comment by Osmo — September 5, 2013 @ 1378381621

 3. Osmo, Standfordin koe on kyllä toistettu monta kertaa ties millä varianteilla (kulttuuri, teema, reality-tv, taideinstallaatio jne).

  Comment by Frank — September 5, 2013 @ 1378382700

 4. Täysin samaa mieltä! Miksi kukaan haluaa edes omistaa televisiota, kun maailmassa on niin paljon kirjallisuutta, jolla voi sivistää itseään?

  Vapaa-aika onkin täysin turha keksintö, ja kaikki siihen kulutettu aika on pois itsensä kehittämisestä. Säälittävää. Onneksi meillä on Suomessakin näitä viisaita henkilöitä, jotka eivät katso tai ole kiinnostuneita BB:stä. BB:n katsomisen sijaan onkin paljon järkevämpää kuluttaa sama aika sen mollaamiseen, profit! :)

  P.S. Ensimmäisen virkkeesi perusteella olet idiootti.

  Comment by Tietäjä — September 5, 2013 @ 1378390264

 5. Jahas. Tämä on taas tätä mukaintellektuellien egonkohotushonotusta. Täällä BB:tä karttavat ylistävät kuorossa kirjoittajaa, jonka teksti oli pääosin makuasioista kiistelemistä tai paranoiaa mm. siitä, että BB alentaa ihmiskunnan kykyä tehdä tiedettä.

  BB on triviaali juttu ja osa 2000-luvun alun ajankuvaa. Ainoa mielenkiintoinen asia sen suosioon liittyen on se, miksi se on niin suosittu. Mutta tuskinpa sellaiseen tutkimukseen liiemmin apurahoja irtoaisi.. On vain mukava, että kaiken raskaan ajankohtaisen informaation rinnalla voi katsoa jotain viatonta ja yksinkertaista.

  Comment by Tintto — September 5, 2013 @ 1378393007

 6. Tämä teksti kiteyttää (pitkähkösti) sen, mitä myös itse ajattelen koko BB-asiasta.

  Tässä maailmanajassa elämme “leipää ja sirkushuveja”-vaiheetta jossa yksikin passiivinen ihminen lisää on plussaa “liskomiesten” ja “isoveljien” mielestä kun piiloagendaa ajetaan taustalla samalla kun läskit röhnöttävät sohvalla, juovat viinaa ja katsovat telkusta urheilua tai reality-tv:tä.

  Kiitos.

  Comment by isoveli — September 5, 2013 @ 1378395020

 7. Tämä blogikirjoitus on lähtenyt taas ajankohtaisesti leviämään ympäri sosiaalista mediaa, joten vanhuudesta huolimatta ajattelin nostaa sen pointin, että BB on sellaista alempien sosioekonomisten luokkien mässäilyviihdettä, mitä nyt on kautta aikain tuotettu sivistysväen nyrpisteltäväksi. Sairaalloinen tirkistelyntarvekin on peräisin tiiviiden yhteisöjen yhtenäisyyttä ja kyläkuria ylläpitäneistä juorupiireistä ja sitä ovat hyödyntäneet enemmän tai vähemmän keltaiset sanomalehdet muutaman sadan vuoden ajan.

  Toisin sanoen kyseessä on varsin pikkuporvarillista kauhistelua aikana kun opetuksesta, erityisesti erityis-, höyläillään, lähikirjastoja tullaan lakkauttamaan ja informaatio siirtyy muutenkin digitaaliseksi jolloin siihen pääsevät vain käsiksi ne joilla on varaa sijoittaa tarvittavaan tekniikkaan, puhumattakaan kyseisen tekniikan käyttö-, tiedonhaku- ja medialukutaidoista jotka eivät tule mitenkään valmiiksiannettuina nykyihmisenkään geeneissä.

  Mutta tärkeintähän ihmiselle on se, että alapuolella on tyhmempää ja vähäosaisempaa väkeä että voisi tuntea olevansa jotenkin erityinen, vaikka todellisuudessa osuisi täysin kellokäyrän keskelle… ja kukaanhan meistä ei ole päässyt elämässä eteenpäin 100% omin voimin.

  Comment by Kurkkumajoneessi — September 5, 2013 @ 1378398505

 8. Lisäisin ylläolevaan vielä sosiaali- ja mielenterveyspalvelujen tulevaisuuden. Todistettavasti väikkäriänsä valmisteleva lupaava fyysikkokin taantuu katsomaan BB:tä kalja kädessä kun mielialan prakatessa iskee näköalattomuus ja alkaa kyseenalaistaa kaiken mielekkyyttä.

  Comment by Kurkkumajoneessi — September 5, 2013 @ 1378398970

 9. Kiitos <3

  Comment by Julia — September 5, 2013 @ 1378399325

 10. kukaanhan meistä ei ole päässyt elämässä eteenpäin 100% omin voimin.

  No tähän nyt pitää ehkä jo sanoakin jotain.

  Sikäli kun elät siinä uskossa, että olisin jonkinlainen kokoomusnuorihenkinen Atlas Shruggedin äärellä onanoiva “kyllä jokainen menestyy ilman mitään almuja, jos vaan haluaa olla menestyjä eikä sosiaalipummi” -ihminen, olet vähän väärillä jäljillä. Ei ole minun maailmankuvani. Ei edes melkein.

  Voisin samaan hengenvetoon myös lisätä, etten lukuisista täällä esitetyistä oletuksista huolimatta ole erityisen elitistinen, snobi tai “älykkö”. (Tilastollisesti on todennäköistä, että ehdoton valtaosa kirjoituksen lukijoista on korkeammin koulutettu kuin minä.) Tiedän, että monen on vähän vaikea sisäistää sellaista asetelmaa, että joku on huolissaan anti-intellektualismista olematta sitä mieltä, että “tavalliset ihmiset” ovat huonoja tai tyhmiä, mutta niin se nyt vaan on.

  Mitä tulee opetuksen, kirjastojen ja sosiaalipalveluiden määrärahoihin, olen itsekin niistä huolissani, mutta tämä ei ole jonkinlainen nollasummapeli, jossa tähän yhteen asiaan huomion kiinnittämisestä seuraa väistämättä se, että sitten ei välitetä muista ongelmista. Olen kiinnittänyt huomiota vuosien varrella aika moneen ongelmana pitämääni asiaan sekä tässä blogissa että muualla internetissä. Useimmat niistä eivät kuitenkaan saa yhtä paljon huomiota kuin tämä kirjoitus.

  Joka on itse asiassa vähän niin kuin osa sitä ongelmaa, josta olen huolissani.

  Comment by Mikki — September 5, 2013 @ 1378404218

 11. Mitä jos katsoo BB:tä uteliaisuuttaan, haluaan oppia ihmisistä, jos tietää jo kaiken muun informaation tai tuntee jonkun talossa? Hienoja johtopäätöksiä taas make, tuntuu varmaan hienolta ylläpitää harhakuvaa ylivertaisesta älykkyydestäsi.

  Comment by Joni — September 5, 2013 @ 1378407382

 12. Kiinnostavia skenaarioita!

  Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta kirjoitusta ei itse asiassa ole suunnattu henkilökohtaisesti kenellekään tietylle henkilölle, eikä se näin ollen ota ihmisten tapauskohtaisia olosuhteita huomioon.

  Voisi jopa olla etäisesti mahdollista, että sitä ei tule tulkita kaikilta osin aivan kirjaimellisesti, vaan mukana saattaa olla eräistä tyylillisistä, humoristisista ja retorisista seikoista johtuen paitsi yleistystä, myös tietynlaista tarkoituksellista kärjistystä.

  (Toisin sanoen, “jos katsot Big Brotheria, olet idiootti” ei itse asiassa yksikön toisen persoonan käytöstä huolimatta ole suunnattu lukijalle henkilökohtaisesti. Monista näkemistäni kommenteista päätellen tämä ei ehkä ole seikka, johon jokainen lukija on valmis kiinnittämään huomiota.)

  En tiedä, kuka Make on.

  Comment by Mikki — September 5, 2013 @ 1378424855

 13. Odotan sitä päivää kun pääsen lukemaan uutisista, kuinka joku BB-asukas on kylmäverisesti tappanut jonkun toisen BB-asukkaan, turhauduttuaan vaikkapa siihen 24/7 tarkkailuun tai tajuttuaan tilanteensa.

  Mielestäni se olisi oikeastaan ihan validi reaktio noissa olosuhteissa ja voisi vaikka osaltaan edesauttaa koko BB:n loppumista, kun sen jälkeen ei kovin moni osaisi vakavalla naamalla “viihtyä” tuon paskan parissa.

  Tai niin, mistäs sitä tietää. Ehkä se olis kaikkein radikaalein BB vittu ikinä & ens vuonna uusiks eiks jeh.

  Comment by Hail Satan — September 6, 2013 @ 1378437068

 14. Hyvä kannanotto! Yhdyn moneen aikaisempaan kommentoijaan ja totean myös: BB on täyttä pa*kaa!

  Comment by Jari — September 6, 2013 @ 1378458217

 15. Mulle bb tuottaa onnea juuri sitä kautta miten aivottoman viihteen on tarkoituskin. Tuu vittuun sieltä korkeen hevoses selästä. Oot yhteiskuntafilosofina yhtä merkityksellinen kuin bb osallistujatkin, hyvää viihdettä siis kaikessa ylemmyyden tunnosasi. Tää aihe on yhtä originelli kuin bb kaudet ensimmäisen jälkeen. Joka vitun vuos joku filosofi keksii et vois kertoo maailmalle, että bb on paskaa, koska “vittu minä tiedän paremmin kuin muut, mistä ihmiset saa tykätä” ja kukaan ei oo tajunnu sanoo tätä ennen. Onko aiheet lopussa?

  Comment by Iko — September 6, 2013 @ 1378470379

 16. Jaa… täähän oli vanha. Sinänsä positiivinen asia, että kirjoittaja ei ole ilmeisesti kokenut tarvetta käsitellä tätä aihetta
  jälleen uudestaan tänä vuonna.

  Comment by Iko — September 6, 2013 @ 1378471039

 17. Hieno ja intohimoinen kolummi.En tiennyt tätä sinusta.
  En koskaan ole katsonut yhtään jaksoa ja pelkkien mainosten näkeminen on ärsyttänyt niin että vaihdan kanavaa. en ole osannut pukea sanoiksi mikä siinä
  on niin vastenmielistä..Se että se aliarvioi kaikkea
  inhimillisyyttä minkä eteen olen tehnyt koko elämäni
  työtä, mihin liittyy muiden ihmisten auttaminen jos he jostain syystä eivät tahdo pärjätä tämän kiireisen maailman vaatimuksissa..
  Ja sitten tulee tätä paskaa mikä vetää jalat alta.
  Olemmeko antaneet periksi ettei sivistyksellä
  ole enää sijaa nykyisessä elämässä?
  Toivon Eeron lailla että kaikki jotka ymmärtävät
  tämän viestin, vievät sitä eteenpäin ja toimillaan
  yrittävät pelastaa tämän maailman lopulliselta
  rappiolta mihin se näyttää luisuvan kaikkien big brothereiden ja mulden älyllistä elämää uhkaavien ns. viihdeteollisuuden tuotoste myötä.

  Comment by mika — September 7, 2013 @ 1378525175

 18. Kiitos

  Comment by Tummeli — September 8, 2013 @ 1378643274

 19. Itse ajattelin katsoessani vastaavaa ohjelmaa jokusen jakson että se on psykologisesti kiinnostavaa =) ja ei sitä aina jaksa mennä aikuisviihteen puolelle… tosin ymmärrän kyllä ettei nämä kaksi väitettä ole yhtään sen järkevämpiä syitä. Kai sitä haluaa vaan tietää mistä kyse ja kun tietää niin voi olla että ei kiitos :)

  Comment by V — September 9, 2013 @ 1378736410

 20. Hienoa. Kiitos!

  Comment by Petteri — September 9, 2013 @ 1378753916

 21. Kiitos hyvästä artikkelista! Tämä oli ensimmäinen BB-aiheinen teksti jonka olen koskaan lukenut, ja tässä kävimme varmasti BB-kiinnostukseni huipulla. Hyvin argumentoitu, ja varmasti pitää myös pääosin paikkansakin.

  Viitaten kirjoittajan rehelliseen kommenttiin varmasti meitä kaikkia vaivaavasta tirkistelyntarpeesta, jota jotkut hallitsevat paremmin kuin toiset, asian tiivistää erinomaisesti Tool-yhtyeen kappale “Vicarious” – suosittelen kuuntelemaan / lukemaan kappaleen sanat, mikäli se ei ole tuttu.

  Kiitos vielä kerran!

  Comment by Antti — November 27, 2013 @ 1385549688

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.