no on se piru, kun ei raha kelpaa

Tue Jan-10th-2012 // Filed under: Höpöhöpö

Tämä ei ole mikään hirveän iso juttu, mutta kerronpa kuitenkin asiasta, kun olen aika äimistynyt — tällaista oli asiointi verkossa joskus viime vuosikymmenen alkupuolella.

Asioin nimittäin juuri Ikean verkkokaupassa, josta ostin uuden sohvanpäällisen — vanha näyttää pesun jälkeen siltä, että joku pieneläin on kuollut siinä. On hiukan häkellyttävää, että nyt se tuoksuu kyllä mukavasti puhtaalta, mutta näyttää pahemmalta kuin aiemmin. En oikein tiedä miksi, mutta ehkä on aika investoida uuteen. Koska olen sillä tavalla pihi, etten halua ostaa vielä uutta sohvaa, teeskentelen että varsinaisen sohvan pinta päällyksen alla ei ole hauskasti riekaleina ja kulunut puhki. Samalla vakuutan itselleni, ettei tahra millään muotoa ainakaan johdu siitä, että hötöksi mennyt varsinaisen sohvan pinta on röyhkeästi tuhansien perseiden paineessa soluttautunut kuituihin ja levittänyt väriä jotenkin pesukoneessa. Itsepetos: hauskaa viihdettä koko perheelle!

Oli miten oli, uuden vuoden kunniaksi halusin uuden päällisen, koska jos olen jotain päättäjiltämme oppinut, niin sen, että kosmeettiset ratkaisut ovat aina paras valinta. Koska sohvan malli oli tiedossa, ostin uuden päällisen korskeasti verkosta. Kätevää!

Paitsi ettei ole. Nythän on nimittäin niin, että Ikean verkkokauppa toimii näemmä niinkin edistyksellisellä tavalla, että se antaa minulle ostopäätöksen jälkeen tilausnumeron, joka minun pitää käsin syöttää Ikean sivuilla olevaan lomakkeeseen. Samaan lomakkeeseen pitää näemmä täyttää myös tilauksen hinta. Vasta sen jälkeen minut ohjataan maksamaan. Ikean sivut eivät siis osaa automaattisesti katsoa, mitä ostoskorissa on ja viedä sitä tietoa eteenpäin luottokortti- tai pankkimaksuun. Tämä tuntuu uskomattomalta, kun kyseessä on ehkä kaikkein perustavanlaatuisin nettikaupan toiminto, mutta ilmeisesti tällaisen järjestelmän suunnittelu ja toteutus vaatii sellaista poikkeuksellisen edistynyttä teknistä osaamista, johon Ikealla ei yksinkertaisesti pystytä. Niinhän se tietenkin on, etteivät kaikki voi olla Viagraa netissä myyviä nigerialaisia prinssejä, joilla on tällaisia erityistaitoja!

Erityisen hauskaksi asian tietenkin tekee se, että sivu, jolla tästä kerrotaan näyttää käyttäjälle tilausnumeron… mutta ei sitä hintaa, joka kuitenkin pitäisi syöttää. Jos käyttäjä ei satu muistamaan, paljonko ostoksen hinta (postikuluineen ja alveineen, tietenkin!) on, hyvää onnea vaan, luvassa saattaa olla melkoisen jänskät meiningsit. Arvaan, että tällaisen tilanteen ratkaiseminen on erityisen helppoa ja hauskaa niille kuuluisille vähän arkisemmille tietokoneen käyttäjille; itse sain kaivettua tiedon esiin Ikean parhaista yrityksistä huolimatta, mutta se vaati vähän kikkailua. Tulee sellainen olo, että olen valmiina maksamaan setelit kourassa, mutta ketään ei kiinnosta ottaa, ellen ensin juokse yli miinakentän ja sitten selviä limbokilpailusta…

Ja toimitusaika on tietenkin useita viikkoja, koska ilmeisesti tuote lähetetään ensin johonkin Ikean tavarataloon piru ties mistä, ja sitten se roudataan Matkahuollon kyydissä minulle. Varmasti nopein, halvin ja ympäristöystävällisin tapa hoitaa asia — mitä enemmän välikäsiä, sitä parempaa palvelua!

Ja kun sanon, että se roudataan “minulle”, tarkoitan tietenkin, että se roudataan “Matkahuollon toimipisteeseen”. Ilmeisesti ei ole mahdollista saada toimitusta oikeasti suoraan kotiin — ei halvalla eikä kalliilla, mitään erilaisia toimitusvaihtoehtoja ei verkkokaupassa yksinkertaisesti tarjota, tai ainakaan en sellaisia kyennyt bongaamaan. Mikäs siinä, jonkun sohvanpäällisen sieltä hakee aika vaivatta. Varsinainen sohva voisi tietty sitten olla asia erikseen. Oletan, että silloin joku reagoi asiaan Ikean päässä ja ehkä soittelee tai jotain, koska tämä operaatio ei varsinaisesti vaikuta miltään automaation riemuvoitolta, mutta mene ja tiedä.

Kaikin puolin kätevää verkkoasiointia tarjoaa maailman suurin huonekalumyymäläketju vuonna 2012. Hienosti hoidettu, ottakaa pipari.


9 Comments

 1. Ikean bisnesmalli perustuu juuri siihen, että asiakas hoitaa lähes kaiken duunin itse. Vielä tärkeämpää on, että asiakas saadaan kiertämään Ikean ostossokkelo, vaikka hän tietäisikin jo etukäteen mitä haluaa. Heräteostoksia ja halpaa krääsää… Luuletko, ettei tätä verkkokaupankin toimintaperiaatetta ja sen tuomaa tulosta ole laskettu tarkasti ja todettu, että kaikkein kannattavinta on saada asiakas kiertämään se sokkelo, jolloin vähän hankala käyttöliittymä karkoittaa verkkokaupasta myymälän puolelle sen tuottoisimman kohderyhmän.

  Comment by Julius — January 10, 2012 @ 1326192032

 2. Siis luulenko, että kyseessä on ovelan suunnitelman sijasta ihan perinteinen epäpätevyys?

  Luulen.

  Comment by Mikki — January 10, 2012 @ 1326194975

 3. Luulenpa samaa, mitä Mikki luulee. Epäkiinnostuksesta kätevyyttä kohtaan on toinen veikkaus.

  Ikean systeemi perustuu asiakkaan vaivautumiseen hevonkuuseen asti. Ikea ajattelee netin kautta ostamista erikoisen käänteisesti. Niin erikoisesti, että luulen, ettei sitä ole ajateltu ensinkään.

  Comment by Nappe — January 10, 2012 @ 1326199684

 4. Sinä olet kyllä pahemman luokan valittaja. Voi kun joutuu ihan itse omilla käsillä kirjoittamaan tilausnumeron. Siihen hukkuu aikaakin se n. 10 sekuntia.

  Comment by tr — January 11, 2012 @ 1326312416

 5. Jos et haluaisi ehdoin tahdoin ymmärtää väärin, saattaisit ehkä sisäistää sen, että se ongelmahan ei nyt siis ollut varsinaisesti edes se, että tietoja piti täyttää käsin, vaan se, että piti täyttää käsin tietoja, joita ei ollut helposti saatavilla.

  Jos käyttäjälle esimerkiksi kerrottaisiin, että hei, otapa tämä hinta nyt ylös, koska sinun pitää kohta syöttää se, tilanne olisi toinen, mutta näin ei nyt kuitenkaan ole. Sitä aikaa voi kulua aika hiton paljon enemmän, jos käyttäjä ei tiedä, mistä sen tiedon saa, koska tarpeellisia tietoja ei näy siinä vaiheessa, kun ne pitää syöttää. (Ei, tässä ei riitä se, että avaa toisen selainikkunan ja katsoo Ikean sivuilta tuotteen hinnan, koska summaan pitää lisätä myös postikulut ja alv.)

  Ei silti, se että tiedot pitää ylipäätänsä syöttää käsin on myös itsessäänkin todella alkeellista, typerää, epäkäytännöllistä ja virhealtista. Nettikaupat eivät yleensä toimi näin, eikä se johdu siitä, että ihmiset ovat laiskoja tai valittajia, vaan siitä, että se on typerä tapa toteuttaa nettikauppa.

  Comment by Mikki — January 12, 2012 @ 1326335645

 6. Totta kai Mikki on valittaja. Onneksi on, sillä

  1) Valittaminen on usein aika hauskaa. Ja hyvän valituksen kuunteleminen (tai tässä tapauksessa lukeminen) on hauskaa sekin. Valittaminen yhdistää ihmisiä tehokkaammin kuin Nokia ja Facebook uskaltavat unelmoidakaan.

  2) Ilman valittaja … asiallisia valittajia … istuisimme todennäköisesti edelleen Itä-Afrikassa metsäsavannilla luomubataattia järsimässä.

  Comment by Kahis — January 12, 2012 @ 1326398996

 7. Piti tarkistaa. Bataatti on eteläamerikkalaista alkuperää oleva kasvi. Nolon luonnonmaantietellisen virheen peittämiseksi pyydän Mikkiä editoimaan edellistä kommenttia ja korvaamaan bataatin jamssilla.

  Comment by Kahis — January 12, 2012 @ 1326402310

 8. Sua vaan kiukuttaa kun sulla ei ollut sitimaasturia, jolla hurauttaa kumpaan tahansa ihan lähellä (Kehällä nro. 3) olevaan Ikean myymälään.

  Tunnusta!

  Comment by Janne — January 16, 2012 @ 1326724162

 9. Noo, ei mulla ole edes ajokorttia, että sinänsä aika sama. =)

  Comment by Mikki — January 16, 2012 @ 1326726133

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.