no nythän se ongelma ratkesi

Fri Jul-6th-2007 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Voi onnea, voi auvoa! Suvaitsevaisuus ja hyvä maku on palannut keskuuteemme, sillä kiistelty Manne-TV muuttaa nimensä — tästä eteenpäin se onkin Romano-TV!

Tämä on siis vähän sama asia kuin Nekru-TV:n nimeksi muutettaisiinkin Tummaihoinen-TV, mutta sisältö olisi yhä täynnä kaikin puolin luiskaotsaisia “laiskat käkkäräpäät raiskaavat valkoisia naisia ja sitä paitsi vievät meidän työpaikat” -vitsejä. Niillä nähkääs puretaan valtaväestön ennakkoluuloja huumorin keinoin. Hieno homma!

Äh. Leikitään nyt hetken ajan, että tähän paskaan kannattaisi suhtautua vakavasti: uskon ihan hyvin, että ohjelmaa tehdään oikeasti hyvillä aikeilla ja vilpittömin mielin. Uskon myös vahvasti siihen, että huumorin avulla voidaan purkaa valtaväestön ennakkoluuloja, ja olen sitä mieltä, että rasismin käsittely röyhkeästikin komedian keinoin on usein oiva ratkaisu.

Se, että Romanifoorumi valittaa asiasta on sinänsä täysin toisarvoista. Totta helvetissä fanaattisimmatkin aktivistit siellä tajuavat, ettei ohjelmassa yritetä sanoa, että tällaisia ne romanit oikeasti ovat. Ei sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, valitetaanko asiasta vai ei.

Varsinainen ongelma — ja se asia, joka koko hälinässä on sivuutettu oikeastaan täysin — on ihan muualla, sillä riippumatta siitä, kuinka puhtailla motiiveilla ohjelmaa tehdään, se ei mitenkään muuta sitä tosiasiaa, että ohjelma on yksiselitteisesti ihan silmittömän huono. Se on täynnä löysää ja laiskaa sketsihuumoria. (Esimerkiksi “Mie meen kauppaan housuja hakemaan!” “No otapa miullekin, mutta varo ettet jää kiinni!” — tai “töissä on ihan tyhmää ku siellä pitää aukoa itte ovia jollain kulkukortilla mutta vankilassa muut aukoo ja sulkee aina ovet siun puolestasi, niin siellä on hienompaa!” HAH HAH HAH!) Oletusarvoisesti hauskaa on näemmä myös se, että joku koheltaa jotain (esimerkiksi kävelee auton ympäri, astuu autoon ja ajaa sillä vähän matkaa) vähän nopeutettuna ja taustalla soi iloinen kilkutus. Vau! Sofistikoitunutta huumoria, siis!

Tai ehkä minä en vain tajua, miten nokkelasti tässä nyt kansalliset ennakkoluulot sitten haihtuvat sen siliän tien. Onhan se mahdollista, että olen taas vähän yksinkertainen. Katsokaa itse ja sanokaa, missä vaiheessa alkaa naurattaa — tai edes hymyilyttää…

Se, ettei YLE ilmeisesti ole lainkaan käsittänyt, etteivät tekijät osaa tehdä komediaa, ettei sketseissä ole oikeastaan minkäänlaisia käsikirjoituksia, ettei koko ohjelmassa mitenkään kyseenalaisteta vanhoja mannestereotyyppejä vaan käytetään niitä vitseinä (ja se nyt ei vain ole sama asia, ei edes melkein) ja että koko hoito on lähinnä päämäärätöntä naamanvääntelyä ja kohellusta, ei kerro mitään hyvää siellä vallitsevasta yleisestä ymmärryksen tasosta. On jotenkin hälyttävää, että sarja on päässyt ideasta televisioon asti ilman, että kukaan päättävä taho on puuttunut asiaan — ei tarvitse olla mikään supernero oivaltaakseen, että tämä on yksinkertaisesti hyvin, hyvin paska sarja.

Ja nyt tätä murheenkryyniä yritetään sitten ratkoa vaihtamalla sen nimeä. Se on vähän niin kuin alkaisi pidätellä siinä vaiheessa, kun paskat ovat jo housussa. Ei se nyt enää mitään hyödytä, hyvät tahvot.


4 Comments

 1. Oletusarvoisesti hauskaa on näemmä myös se, että joku koheltaa jotain (esimerkiksi kävelee auton ympäri, astuu autoon ja ajaa sillä vähän matkaa) vähän nopeutettuna ja taustalla soi iloinen kilkutus. Vau! Sofistikoitunutta huumoria, siis!

  Niin, kaikkihan tietävät, että sofistikoitunut huumori vaatii taustalleen Yakety Saxin.

  Comment by Juha Autero — July 6, 2007 @ 1183740519

 2. Hrr. Benny Hill on sellainen komedian musta aukko.

  Comment by Mikki — July 6, 2007 @ 1183740820

 3. Oivan tulisesti tiivistetty, kyllä. Hevonkukkua koko ohjelma. Pirkka-Pekka ja Aakekin väänsivät mustalaista hauskemmin… Senkös arvelisi ketuttavan.

  Comment by Tiska Pamo — July 6, 2007 @ 1183761395

 4. Minusta on ihan luonnollista, kun YLE:n tila on nykyinen, että meillä on yrittäjiä jotka testaavat mikä kaikki menee YLE:lle läpi kunhan sopivalla tavalla perustelee mistä proggiksessa “on oikeasti kyse”.

  Comment by Sampo — July 10, 2007 @ 1184043139

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.