nikkaroidaan piraatti

Mon Jan-9th-2006 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Mediaviikon päätoimittaja Paavo Vasala puhuu pääkirjoituksessaan tyhmiä:

Vuoden alussa voimaan tullutta uutta tekijänoikeuslakia vastustavat aktivistit ovat tehneet harvinaisen, laillista yhteiskuntajärjestystä pilkkaavan julkisen PR-tempun lauantaina 7. tammikuuta. Joukko tekijänoikeuslakia vastaan niskuroivia ”piraattinikkareita” on TV-kameroiden ja lehtikuvaajien edessä tunnustanut rikkoneensa uutta lakia ja luovuttanut poliisille itseään koskevan tutkintapyynnön. On mielenkiintoista nähdä, miten oikeuslaitos nielee tällaisen ennenkuulumattoman provokaation, jossa käytetään kaikkia huippupropagandan keinoja häikälemättömästi hyväksi.

Totta! Onkin kerrassaan ennenkuulumatonta ja uusi asia, että ihmiset protestoivat epäoikeudenmukaisena pitämäänsä lakia vastaan jättämällä julkisesti noudattamatta sitä. Kansalaistottelemattomuus on luonnollisesti demokratiassa kerrassaan tuntematon käsite. Vasalan termi piraattinikkari on melko, öh, kaukaa haettu, mutta ilmeisesti hän viittaa sillä ihmisiin, jotka tekevät, siis nikkaroivat, piraattikopioita. Tai piraatteja. En tiedä. Joka tapauksessa Vasala leimaa kirjoituksessaan nämä nikkarit vastuuntunnottomiksi ja röyhkeiksi hulttioiksi, jotka uskaltavat uhmata pyhistä pyhintä, valtion tahtoa.

Kirjoitukseen tuli Vasalan omasta vastauksesta päätellen varsin paljon negatiivista palautetta, josta kaikkea ei ole julkaistu. Tällä hetkellä kirjoituksessa on 19 kommenttia, joista jokainen on sävyltään negatiivinen — paitsi viimeinen, joka on Vasalan vastaus kritiikkiin. Siinä hän kommentoi muun muassa seuraavaa:

Sitä paitsi vain vastustus herättää suomalaiset virkkomaan mielipiteensä. Kannattajathan eivät kommentoi, ja mitäpä hyvässä laissa olisikaan valittamista. Siten edelleen voidaan todeta, että tosiasiassa tekijänoikeuslain muutosta vastustaa vain pieni äänekäs aktivistien ryhmä. Supistuihan “Kasvin marssittama tunnustajien rykmenttikin” ainoastaan kahdeksaan henkilöön! Pesäpallojoukkueessakin on enemmän porukkaa!

Että vain kahdeksaan! Se, että varsinaisen tunnustuksen oli kuitenkin allekirjoittanut Vasalan oman pääkirjoituksen mukaan 38 henkilöä, ei ilmeisesti tunnu missään. Heitä ei siis lasketa. Hän myös ystävällisesti lainaa www.antipiracy.fin määritelmää piratismista kertoakseen, mitä piratismi on. Kyseisessä määritelmässä ei kuitenkaan puhuta mitään siitä, että joku haluaisi vaikkapa kuunnella ostamaansa musiikkia autonsa cd-soittimella. Kirjoitin aiheesta vastineen, jonka liitän myös tähän alle siltä varalta, että sitä ei julkaista:

Sinänsä kaunista, että juuri tuon määritelmän mukaan kukaan piraateiksi pääkirjoituksessa leimattu ei edes ole piraatti, koska kyse ei ole ammattimaisesta toiminnasta, eikä kukaan levitä tekijänoikeudella suojattua materiaalia internetin välityksellä.

Arvostan myös sitä, miten kauniisti herra Vasala jättää tässä vastauksessaan(kin) täysin huomiotta koko tempauksen varsinaisen pointin — siis sen, ettei kukaan ole tässä puolustamassa oikeutta tehdä laittomia kopioita ja levittää niitä eteenpäin ansiotarkoituksessa, vaan oikeutta toistaa laillisesti hankittujen cd- tai dvd-levyjen sisältöä kuluttajan omissa laitteissa, kuten juuri kannettavissa mediasoittimissa, autoissa tai Linux-pohjaisissa tietokoneissa. Näiden Vasalan kirjoitusten perusteella voisi kuvitella, että tilanteeseen ei liity mitään tällaista elementtiä, ja että kyse on todellakin vain “piraattinikkareiden” yrityksestä haastaa riitaa ja provosoida viatonta valtiovaltaa.

Joko Vasala ei ihan rehellisesti ymmärrä, mistä on kyse, tai hän antaa tietoisesti väärän kuvan asianomaisten motivaatioista ja toiminnasta. On vaikea sanoa, kumpi ajatus on masentavampi. Onneksi klassinen ja aina yhtä tehokas “monet jotka ei sano mitään on ihan samaa mieltä mun kanssa” -manööveri on sentään hyvin hallussa — hiljaisten massojen potentiaalinen tuki ilmeisesti siis peittoaa kaiken aktuaalisen negatiivisen palautteen vaivatta. (Tästä voidaan siis ilmeisesti hiukan kärjistäen päätellä myös se, että Vasalan maailmassa valtaosa Suomen kansalaisista on kuitenkin sitä mieltä, ettei heillä pidä olla oikeutta kuunnella ostamaansa cd-levyä automatkan aikana. Näinhän se ihan varmasti on.)

Menin tosin mokaamaan kohkatessani sen verran, etten huomannut 15 tunnustuksen allekirjoittaneen ilmoittaneen syyllistyneensä tekoon ansaintatarkoituksessa, mikä on sitten ainakin potentiaalisesti vähän eri asia. En kuitenkaan tiedä, mitä tämä tarkoittaa käytännössä; tuskin nyt mitään varsinaista laittomien kopioiden myyntiä kuitenkaan. Joka tapauksessa näemme taas, että liian nopea Lähetä-nappulan hamuaminen on yleensä virhe.


2 Comments

  1. Olen kuullut, että päätoimittajaksi päästäkseen ei tarvi olla molemmat airot vedessä

    Comment by Petja — February 14, 2006 @ 1139919006

  2. Se on täysin totta. Keksin heti ihan elävästä elämästä yhden varsin läheisen esimerkin tästä ilmiöstä.

    Comment by Mikki — February 14, 2006 @ 1139933687

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.