markku, kapituli ja me muut

Wed Apr-25th-2007 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

No niin, nyt se on sitten virallista: Nokia Mission nokkamies Markku Koivisto on saanut kenkää — tai siis Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli on päättänyt pidättää hänet pappisviran toimittamisesta, ja mikäli Koivisto ei kuuden kuukauden sisällä joko taivu tuomikapitulin tahtoon tai eroa itse, hänet voidaan erottaa. Kränän takanahan on se, etteivät Koiviston fundamentalistiset julistusmeiningit sun muut pelleilyt ja luterilaiset meiningit (rauhallisemmat pelleilyt) tuomiokapitulin mielestä sovi yhteen.

Tämä asia on melko monimutkainen, eikä retoriikan ja faktojen erottelu toisistaan ole helppoa etenkään siksi, että faktoihin kuuluu muun muassa sellaisia asioita kuin “Jumalan tahto” ja “Raamatun merkitys”, jotka ovat luonnollisesti vahvoja argumentteja. Tätä sotkua tutkiessa voi helposti eksyä koko homman syövereihin niin, ettei näe enää metsää puilta. Niinpä asetan koko tilanteen oikeaan perspektiiviin, jotta asiaan perehtymätönkin ymmärtää, mistä tässä on kyse:

Koivistolla oli tähän asti lupa leikkiä Tampereen hiippakunnan hiekkalaatikolla. Aluksi kaikki meni ihan hyvin, mutta Koiviston leikit ja hiippakunnan leikit olivatkin vähän erilaisia! Molempien leikkeihin kuului mielikuvitusystävä nimeltä Jesse, mutta hiippakuntaa alkoi harmittaa, kun Koivisto väitti koko ajan, että Jesse tekee asioita, jotka hiippakunnan mielestä olivat ihan tyhmiä. Esimerkiksi hiippakunnassa tiedettiin ihan hyvin, ettei Jesse oikeasti halua parkkeerata punaista autoa laatikon puiselle reunalle, mutta Koivisto vaan intti, että haluaa se, haluaa se.

Se herätti kränää. Hiippakunta oli ollut tällä hiekkalaatikolla ensin ja sitä paitsi yhden hiippakunnan tyypin isoveli oli karatessa ja poliisi ja sillä oli susikoira, ja joka tapauksessa taloyhtiössä oli aina penskojen parissa tiedetty Jessen automieltymykset ihan hyvin ennen kuin tää Koivisto tuli haastamaan riitaa, joten hiippakunta sitten sanoi lopulta, että joko sä leikit Jessen kanssa oikein tai meet jollekin toiselle hiekkikselle, johon Koivisto sitten vastasi, että haloo, ihan sama Jesse tää on, höhlät, ja parkkeeraa röyhkeästi sen punaisen auton edelleen siihen laatikon reunalle ja väittää, että Jesse pani sen siihen, vaikka hiippakunta tietää ihan hyvin, että Koivisto pani sen itse siihen, koska jos se olisi ollut Jesse, kai se nyt olisi pannut sen tohon kulmaan hiekkalaatikon reunan alle, koska Jesse tietää ihan hyvin, että siinähän se autotalli on aina ollut, tyhmä. Sitten intetään ja tönitään, ja kohta jollakulla on hiekkaa silmässä ja lappuhaalarin nappi irti.

Jossain siinä hiekkalaatikon lähitienoilla oleskelevat aikuiset ihmiset sen sijaan puolestaan tietävät ihan hyvin, ettei mielikuvitusystäviä ole oikeasti olemassa, koska vittu haloo. He katsovat silti vain vierestä eivätkä kehtaa puuttua asiaan, koska ei lapsille kannata väittää vastaan — silloin voi joutua esimerkiksi sanomaan niille vähän tiukasti, pitäisi ehkä itsekin vähän ajatella ja näyttää ja käyttää selkärankaa, ja mikä pahinta, samassa taloyhtiössä asuu kuitenkin se pakollinen yksi ironialle ilmeisen immuuni hörhö tantta, joka tulee sitten taas kimittämään siitä, että kaikki, ihan kaikki mielipiteet ovat yhtä hyviä eikä kukaan saa puuttua toisen itseilmaisuun, ja se helvetin moottoriturpainen latvaheitto on vielä taloyhtiön hallituksessakin ja kaikkea. On siis kaikin puolin helpompaa olla istumatta hiekkalaatikon reunalla siksi, että se on Jessen paikka ja jutella muiden äiskien ja iskien kanssa, ja sitä paitsi oli miten oli, tänään telkkarista tulee Idols ja Tanssii tähtien kanssa, ja se on paljon tärkeämpää ja mielenkiintoisempaa kuin se, oppivatko lapset elämään ihmisiksi.


2 Comments

  1. Haluan muistuttaa jokaista hupaisen ajankulun lukijaa tärkeästä kansalaisvelvollisuuden täyttämisestä. Liity iloiseen vappuparaatiin.

    Kansalaisoikeudet : use it or lose it.

    Comment by corax corvus — April 30, 2007 @ 1177943440

  2. Pfft. Vappuparaatiin — iloiseen tai mihinkään muunkaanlaiseen — liittyminen tuskin on kenenkään kansalaisvelvollisuus.

    Comment by Mikki — April 30, 2007 @ 1177943975

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.