lukemista lain lisäksi

Mon Oct-29th-2007 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Taidanpa toimittaa pitkästä aikaa vähän hupaisaa ajankulua. Sitä tarjoaa hiukan yllättäen Hämeenlinnan poliisilaitos. Keskivertokonstaapeliahan ei perinteisesti pidetä verbaaliakrobaattina — vanha kansa tietää hyvin, että vain joka toinen osaa kirjoittaa ja joka toinen lukea, hah hah! Hämeenlinnassa tällaiset vanhan kansan tietäjät kuitenkin puhuvat silkkaa paskaa, sillä ainakin poliisilaitoksen omia tiedotteita tuottava taho osaa selvästi kirjoittaa aakkoset ihan itse, ja hyvin suurella todennäköisyydellä lukulistalla on muutakin kuin Aku Ankka ja Alibi.

Esimerkiksi ihan uusin, 26.10. julkaistu tiedote kertoo seuraavaa:

Kantolassa Myllärinkadulla entisen Myllyn tiloissa on liikkunut vahingontekijöitä viime aikoina. Huimimmat ovat kiivenneet viikonlopun aikana 67 metriä maanpinnasta olevalle katolle ja rikkoneet sieltä “lentovaloja”. Rakennuksesta on tiputettu myös kaksi 200 litran vaseliinitynnyriä maahan. Pudotuksen jälkeinen äkkipysähdys on saanut tynnyrit katkeamaan ja aukeamaan, jolloin vaseliinit ovat levinneet pihalle. Ilmeisesti rakennukseen on päästy sisälle kiipeämällä 35 metriä rakennuksen ulkopuolisilla tikkailla, joten päätä ei pakota korkeatkaan paikat. Tekijät ovat jättäneet itsestään tussikirjoituksella sisätiloihin luonnehdinnan “Tuntemattomat tahvot”. Vaikuttaisi jotenkin pikkupoikien touhuilta, joten kotikoulussa tarvittaisiin muistutusta vaarasta ja vahingonteon laittomuudesta.

Tämä on kuitenkin melko kevyttä kamaa verrattuna aiempiin tiedotuksiin, sillä edellisenä päivänä julkaistu teksti on luonteeltaan pohdiskelevampaa:

Poliisilaitosta vastapäätä olevan lemmikkieläinliikkeen asukkaat ovat murheellisia, kun joku pilasi heidän juuri somistettua näkymää viime yön aikana. Tuntematon Picasso sotki tussilla näyteikkunoiden uusittuja mainosteippauksia.

Poliisikoiratkin ovat vihaisia tällaisille heidän ruokamarketinsa töhrijöille.

Puolalaisen aforistikko Stanislaw Jerzy Lecin mukaan: “Minkäs teet, kun poliisikoira heiluttaa vain häntäänsä”

22.10. kerrotaan jälleen kaupungin tapahtumista:

18.10. illalla kymmenen aikaan soi Sibeliuksenkadulla autojen pelleistä lähtevä rummutus. Tahtia takoi potkuillaan vuoden 1980 mallia oleva hyvin vahvasti juovukkeessa ollut mies. Välillä hän kumautteli liikehuoneistojen ikkunoita. Mies sai potkuillaan aikaan lommoja kolmeen autoon. Kävelipä yhden auton ylitsekin. Liikehuoneistojen ikkunat kestivät potkut. Mies nautiskelee “miekkahotellin” lämmöstä ja odottelee kapellimestaria eli kuulustelijaa. Rikosoikeuden partituurin mukaan kyseessä on vahingonteko.

Rikosoikeuden partituuri! Mahtavaa! Mutta mistä meille kerrottiinkaan 15.10.?

Kellarikoppi ei ole hyvä puhelinkoppi edes puhelimen säilytykseen. Poliisilaitoksen lähitalossa nainen unohti viikonloppuna puhelimensa kellarikomeroon. Palatessaan myöhemmin illalla hakemaan puhelintaan se olikin hävinnyt. Kellaritiloissa oli oleskellut huonovointisia tyyppejä, sillä lattialle oli oksennettukin. Turmiolan Tommin elämää oli selvästi vietetty, kun paikalle jäi myös tyhjiä siideritölkkejä ja tupakantumppeja.

Materiaaliin voi tutustua ihan itse Hämeenlinnan poliisin verkkosivuilla. Tiedotteita on näemmä julkaistu vasta muutaman kuukauden ajan (tai ainakaan 30.8. vanhempia ei tuolta sivulta löydy, eivätkä kaikki tiedotteet ilmeisesti ole saman kirjoittajan käsialaa — tai ehkä nokkeluuksia ei vain synny joka päivä. Mene ja tiedä. Joka tapauksessa minusta on aina kaikin puolin loistavaa, kun kylmän ja kankean virkamieskoneiston armottomasti jauhavien rattaiden välistä pilkahtelevat esiin äly, nokkeluus ja luovuus! Kerrassaan esimerkillistä toimintaa.

Näin lopuksi voimmekin palata vielä 3.10. sattuneisiin tapahtumiin:

Karhu ja susi ovat hukassa, mutta eläimet rakastavat edelleen Hämeenlinnaa. Aamulla kahdeksan jälkeen seikkaili hirvi rautatieasemalla. Eräskin soittaja kertoi, että hirvi odottaa junaa laiturilla yksi. Poliisit hätistelivät hirven pois aseman lähettyviltä, koska VR:llä ei ollut karjavaunuja käytössä. Hirvi oli saapunut asemalle ilmeisesti uimalla Kaupunginpuistosta, sillä ensimmäiset havainnot hirvestä tulivat sieltä. Hirvi jäi nauttimaan värikkäästä syksyn lehtisalaatista Varikonniemeen.


3 Comments

 1. Joudun ehkä muuttamaan Hämeenlinnaan, ellei Itäkeskuksen poliisi aika välittömästi petrata ulosantiaan.

  Comment by Merten — October 29, 2007 @ 1193666125

 2. Hieman samantyylistä kerrontaa oli aikoinaan Hervannan Sanomien Partio 341 kertoo -palstalla. Paikallinen lähipoliisi kuvaili värikkäästi asujaimiston törttöilyjä.

  Ehkä sitä ei vaan nykyään voida sanoa, että olipas muuten aika kusipäinen temppu rikkoa toi Siwan ikkuna. Poliittinen korrektiusko tähän vie vai mikä.

  Jos rötöstelijöitä pidettäisiin rikosuutisoinnissakin vähäjärkisinä pelleinä ja se tuotaisiin vaikka kevyesti sättien esiin, voisi se vaikuttaa positiivisesti vaikka tuollaisiin ilkitöitä tekeviin koululaisiin.

  Tai jos ei nyt muuta, niin olisi ainakin kivempi lukea.

  Comment by Antti — November 12, 2007 @ 1194873792

 3. […] aiemminkin kirjoittanut Hämeenlinnan poliisilaitoksen tiedotusmeiningeistä. Sieltä tuleva teksti on hyvin […]

  Pingback by Fun Pastimes for Stupid Children » hämeenlinnan paras poliisi — April 9, 2008 @ 1207753756

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.