löysä hirsi, kiristyvä köysi

Thu May-28th-2015 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Meidän uuden hienon hallituksemme uusi hieno hallitusohjelma sylettää aika vahvasti. Tämä lienee jonkinlainen malliesimerkki “sitä saa, mitä tilaa, jos tilaa, mitä tarjotaan” -asetelmasta; mikään tässä ei ole erityisen yllättävää, paitsi ehkä niille, jotka ovat vieläkin, vastoin kaikkea todistusaineistoa, kuvitelleet perussuomalaisten olevan jonkinlainen pienen ihmisen asialla oleva työväenpuolue. Eipä ole, ei.

Uusi hallitusohjelma on täysin looginen jatke sille, mitä perskeko-sektorilla on ajettu jo vaikka kuinka pitkään riippumatta siitä, miten kivasti asiat esitetään silloin, kun yritetään houkutella väkeä uurnalle. Se, miten paljon ne vaaleja edentävät lausunnot oikeasti painavat vaakakupissa vaalien jälkeen on helppo summata esim. parilla meemillä:

Koko SSS-iskujoukko on voimissaan, eikä ketään hävetä. Häpeä kun vaatisi sen, että oltaisiin tehty jotain väärin, mutta nythän on tehty kaikki juuri oikein — siis suunnitelman mukaan. Lol vaan ja ei kun hommiin, ja jos kansalaisia huolettavat ne lopputulokset vähän liikaa, puhutaan vaikka vähän maahanmuutosta, kyllä se siitä.

Nythän on niin, etteivät nämä leikkaukset sinänsä koske minua kovin paljon henkilökohtaisesti, koska olen lapseton, en ole työtön enkä opiskelija, eikä tulotasoni ole sellainen, että tarvitsisin jatkuvasti jonkinlaista sosiaaliturvaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne vaikuttaisi elämääni. Paitsi että monet läheisistäni ovat sillä sektorilla, jossa tämmöinen meininki tulee tuntumaan vahvasti, en myöskään koe eläväni semmoisessa yhteiskunnassa, jossa “no ei se mua koske” -ajattelumalli on hirveän hedelmällinen. Elämme jo nyt maailmassa, jossa esimerkiksi koulutuksen ja kulttuurin ylenkatsonta kukkii aika vahvasti, ja sillä on seurauksia. Ne näkee suoraan esim. perussuomalaisten vaalimenestyksessä — Teuvo Hakkaraisen kaltaiset mutupohjalta porskuttavat, omaa tietämättömyyttään jonkinlaisena kunniamerkkinä kantavat pässit ovat vahvassa nousussa, ja on vaikea nähdä, kuinka koulutuksen leikkaaminen jotenkin hidastaisi tätä prosessia. Sitä voi toki teeskennellä, että Hakkaraisen kaltaiset juntit ovat vain jonkinlaisia merkityksettömiä poikkeustapauksia, mutta nopea katsaus vaikkapa tulevaan oikeusministeriimme kertoo vähän muuta.

Todellinen ahdistuksen aihe monelle on, että kaikki tämä vie meitä koko ajan syvemmälle kohti todellista luokkayhteiskuntaa, jossa kouluttamattomat köyhät ovat kusessa, ja eliittiin lukeutuvat hyvätuloiset suorittavat sen kusetuspuolen, koska heillä on mahdollisuus sosiaaliseen liikkuvuuteen ja valintoihin. Alaluokka puolestaan tyytyy siihen, mitä saa. Tämä ei ole sattumaa. Tämä on päämäärä, jota ei yleensä sanota ääneen (vaikka välillä jotkut “heikompi aines” -läpät lipsahtavatkin vähemmän kokeneiden kunnollisten laatuihmisten suista). Esimerkiksi Kokoomuksen ideologia ei tietenkään sano tätä suoraan, mutta toimintamalli on jo pitkään ollut “jos sulla ei ole fyrkkaa, olet paskaa, ja paskallehan me ei fyrkkaa anneta, koska et sä tiedä, mitä sillä pitäisi tehdä”. Mukaan vaan vähän sitä hauskaa älyllisesti epärehellistä natinaa siitä, kuinka sosiaalipummit siellä vain lokoilevat eivätkä osallistu yhteiskunnan rakentamiseen (maassa, jossa on on yli 10% työttömyys), ja siinä me sitten ollaankin — tai siis ei siinä, vaan tässä.

Ilmiö on luonnollisesti globaali. Jos katsoo esim. jenkkejä tai brittejä, prosessia on viety eteenpäin jo paljon pidempään, ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Jenkeissä tämä näkyy tällä hetkellä mm. poliisivoimien militarisoitumisena ja jatkuvasti kasvavana sosiaalisena paineena, joka purkautuu mielenosoituksina, jotka puolestaan muuttuvat mellakoiksi — etupäässä siksi, että kimpaantuneet ja ahtaalle ajetut ihmiset, jotka uskaltavat protestoida koetaan uhaksi, ja uhkia varten on juurikin se militarisoitu poliisi, joka monessa amerikkalaisessa kaupungissa käyttytyy enenevissä määrin kuin miehittävä armeija. (Tätä nimenomaista asetelmaa vasten tarkasteluna se ihan kotimaisissa suunnitelmissa oleva 50 miljoonan euron lisäys “sisäisen turvallisuuden” budjettiin samalla, kun kiristetään köyttä alaluokan roskasakin kurkun ympärillä toki valaa kansalaisiin suurta turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta.)

Jos katsoo julkista keskustelua tästä aiheesta, on selvää, että amerikkalainen eliitti tuomitsee tämän (pitkälti ei-valkoisten) tyhmien ja kouluttamattomien laiskureiden ja rikollisten perseilynä, ja kieltäytyy näkemästä minkäänlaista rasismin, köyhyyden, koulutuksen ja mahdollisuuksien puutteen tai minkään muunkaan vastaavan asian vaikutusta asiaan. Mahdollisuuksien maassa kun kaikki on aina ihan vain pelkästään omasta itsestä kiinni, ja jos joku on köyhä käkkäräpää, sehän johtuu vain siitä, ettei ole viitsinyt tehdä töitä sen eteen, että olisi valkoinen menestyjä…

Jos ihan pikkuriikkisen viitsii katsoa sillä silmällä, joka ei ole housujen peitossa, siinä menossa saattaa ehkä nähdä jotain tiettyjä yhtymäkohtia siihen, mitä meillä tapahtuu täällä juuri nyt.


5 Comments

 1. [Applauding intensifies]

  Perkeleen hyvin sanottu.

  Comment by Skiriki — May 28, 2015 @ 1432852938

 2. Mikäli resurssit olisivat rajattomat, niin varmasti kaikille jaettaisiin enemmän kuin tarpeeksi kaikkea, osaamisesta ja lahjakkuudesta riippumatta. Suomalaista tulonsiirtojärjestelmää on pyöritetty viimeiset viisi vuotta merkittävästi alijäämäisenä. Sitä mukaa kun veroja on korotettu ja tukia karsittu, ovat verotulot pudonneet ja aina vain isompi joukko ihmisiä joutunut saamapuolelle. Kaksi edellistä hallitusta on luovinut tilanteesta sulkemalla silmänsä taloudelliselta todellisuudelta ja hoitanut vajeen bondimarkkinoilta. Kyse ei ole mistään syklisestä ongelmasta, vaan aiemmin Suomessa tuotetuille palveluille ja tuotteille on löytynyt kannattavammat olosuhteet muualta globalisaation edetessä.

  Koska suurin osa valtion menoista kohdistuu tulokäyrän alaosalle, ei mitään merkittävää yritystä valtiontalouden syöksykierteen oikaisuksi voi tehdä näihin kajoamatta. Saman käyrän yläpään tarjoaminen rahoitusvaihtoehdoksi on älyllistä epärehellisyyttä, koska jo viimeiset korotukset laskivat verotuloja. Tukien karsimisen kritisointi on helppoa, koska kukaan ei varmasti ole eri mieltä tukien tarpeellisuudesta sellaisenaan. Resurssien loppuessa pitää jonkun päättää, maksetaanko eläkkeet, sairaanhoito, koulutus, vai sosiaaliturva.

  En ole hallitusohjelman moniin kohtiin kovin tyytyväinen itsekään, mutta aika laiskaa on vain kommentoida, että kulujen karsinta on väärin. Se vaikuttaa olevan vielä enemmän väärin, koska maan julkista sektoria johtavat demokraattisten vaalien jälkeen väärät puolueet ja poliitikot. Ainakin meillä on nyt hallitus, joka koettaa tehdä edes jotakin. Hekin varmaan hyötyisivät siitä, jos vastapuolelta tulisi vaihtoehtoisia, toteuttamiskelpoisia ehdotuksia.

  PS: asun Yhdysvalloissa, mutta en ole nähnyt tuota miehitysarmeijaa missään…

  Comment by Vesku — May 29, 2015 @ 1432923081

 3. Kuten ehkä huomaat, en suinkaan ole sanonut, ettei mistään saa leikata. Oleellista on, mistä leikataan, ja mistä ei. Jos nyt — esimerkiksi — leikataan koulutuksesta ja sosiaaliturvasta, mutta veroparatiiseihin ei puututa, kehen se vaikuttaa, kehen se ei vaikuta, ja minkä viestin se lähettää?

  Suhteellisen oleellisena voitaneen pitää myös sitä, että jos spesifisesti luvataan jotain, ja se lupaus rikotaan välittömästi vaalien jälkeen, se ei ehkä ihan vastaa äänestäjien odotuksia. Jotkut voisivat olla sitä mieltä, että tällaisilla jutuilla on jotain väliä.

  Jos asut Yhdysvalloissa — siis maassa, jossa on eniten vankeja koko maailmassa suhteessa väkilukuun — muttet ole mitenkään tietoinen siitä, miten poliisiin tyypillisesti suhtaudutaan verrattuna esimerkiksi siihen, miten poliisiin suhtaudutaan Suomessa (täällä ei yleensä vältetä poliisia siksi, että halutaan välttää turpasauna — tai pahempaa), tai paljonko ihmisiä kuolee poliisin toimesta jatkuvasti, tai paljonko poliisin militarisoituminen on ollut esillä mediassa, kannattaa ehkä miettiä, onko se oma tapa katsoa tilannetta ihan sataprosenttisen objektiivinen.

  Tai sitten voi toki vaan lähteä liikkeelle siitä, että kaiken maailman Fergusonit ja Baltimoret ja lukemattomat muut tapahtumat ovat kaikki vain yksittäistapahtumia, joilla ei ole mitään tekemistä luokkaerojen jatkavan kasvun kanssa. Paskaaks siinä.

  Comment by Mikki — May 31, 2015 @ 1433034718

 4. Onko veroparatiisit nyt se toteuttamiskelpoinen vaihtoehtosi?

  Jos puhutaan Suomen valtion menoista, niin ei siellä taida olla sellaista menoerää kuin veroparatiisit. Globaalissa taloudessa on toki kansainvälisille yrityksille ja liikkuville yksilöille mahdollista toteuttaa liiketoimensa taloutensa verokulut minimoiden. Mitä tälle voisi Suomen uusi hallitus tehdä? Laittaa rajat kiinni niin rahan kuin ihmistenkin liikkumiselle? Uskotko oikeasti, että tuolla tavalla verotulot kasvaisivat?

  USAssa on mellakoitu ennenkin, aika säännöllisesti 1920-luvulta lähtien. Vankilat ovat täynnä lähinnä huumerikollisia, mistä syystä marijuana on polulla kohti laillista päihdettä. Tämä on iso maa. En ole täällä vielä epäystävälliseen poliisiin törmännyt, mutta sellaisia on varmasti joka ammattikunnassa. Suomessa saa USAsta aika värittyneen kuvan pelkkiä uutisia katsomalla.

  Comment by Vesku — June 2, 2015 @ 1433282417

 5. Jep, se on todellakin se ainoa toteuttamiskelpoinen vaihtoehto, jonka voi kätevästi päätellä sanasta “esimerkiksi”.

  Verotuloja voi kasvattaa aika rankasti monella tavalla, esimerkiksi kiristämällä tuloverotusta progressiivisesti. (Tämä ei ole ainoa keino tai välttämättä edes paras ratkaisu. Tämä on jälleen kerran sellainen hauska esimerkki.) Se, että sitä rahaa otetaan tavalla tai toisella mieluummin niiltä, joilla sitä on vitun vähän kuin niiltä, joilla sitä on reilusti enemmän, ei ole mikään arvoneutraali valinta, ja kun kyseessä on ihmisten ihan oikea ahdinko, piiloutuminen heikon “no mutta kyllä tässä nyt pitää leikata” -retoriikan taakse on lähinnä halveksuttavaa. Voidaan toki myös pohtia sitä, onko leikkaaminen se paras tapa saada taloutta raiteilleen — aika helvetin monen asiantuntijan mielestä ei ole, mutta sehän ei tunnu päättäjiä hidastavan. (Lyhyesti: jos jengillä ei ole rahaa, mihin ne käyttävät sitä fyrkkaa? Perinteinen trickle down -lätinä on höpöhöpöä.)

  Mutta jos koet nyt jotain hirvittävää tarvetta ruveta inttämään talousteoriasta, toivon, että jätät väliin. Tämän kirjoituksen pointti ei nyt ollut yrittää ratkaista talouskriisiä, vaan nostaa esiin päättäjiemme kiistattomat ja ilmeisen surutta tykitellyt valheet, sekä samalla kritisoida heidän arvomaailmaansa. Jos koet, että tämä on jotenkin kurjaa — ehkä siksi, että jaat heidän arvomaailmansa — en tiedä, mitä siihen sanoisin. Hyvä juttu?

  Ei asianomaisten ole tarkoituskaan saada tästä mikään hyvä mieli. Kyseinen arvomaailma on aikasta paska. Ei ole mahdollista olla samaan aikaan se, joka ottaa pois niiltä, joiden tarve on suuri, ja se, joka on hyvä jätkä. Tiedän, että tämä on monelle vaikea asia hyväksyä, ja niitä ihmisiä varten on maailman pienin viulu.

  Mitä tulee USA:n meininkeihin, se, että sinä, nimimerkistäsi päätellen valkoinen mies, et ole törmännyt epäystävälliseen poliisiin jenkeissä (asioitko niiden kanssa kuinkakin usein?) on eittämättä shokeeraavaa, mutta kun kyseessä on maa, jossa poliisin harjoittama, usein kuolemiin johtava väkivalta on jokapäiväistä, sen trivialisointi on aika nihkeetä. Jos olet ihan aikuisten oikeasti sitä mieltä, ettei siinä ole mitään isompia ongelmia — jos ei yhtään inhota ja hirvitä — sovitaan vaikka niin, ettei tavata ikinä.

  Ei niin, että tällä olisi kauheasti väliä, mutta käsitykseni eivät ole muodostuneet “uutisia katsomalla”. Mutta hyvin sä vedät.

  Voisit olla vetämättäkin, en panisi pahakseni.

  Comment by Mikki — June 2, 2015 @ 1433288658

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.