lehtovaara sanoo moi

Tue Feb-22nd-2011 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Vanha ystäväni Janne Jalkanen kirjoitteli aikoinaan blogiinsa vuonna 2007 Suomen parhaat verkkosivustot -kilpailusta. Kilpailun tarkoitus oli järjestäjien mukaan toimia eräänlaisena verkkosivujen SM-kilpailuina. Siihen osallistuminen oli tosin maksullista, eikä suinkaan millään muotoa halpaa — 120 euroa siitä, että pääsee mukaan kilpailuun, josta kukaan ei ollut tätä ennen kuullut mitään, ja palkintona oli ilmeisesti “medianäkyvyyttä verkkosivulla”? Kuulostaapa, öh, kohtuulliselta.

Myöhempinä vuosina voittajia on ilmeisesti palkittu mm. “radio Energyn mainoskampanjalla, Yrittäjälinja -julkaisun ilmoitustilalla, Google-AdWords -kampanjoilla sekä MyCafeen tuotteilla”. Että ihan MyCafeen tuotteilla! Jukra! Tänä vuonna voittava yritys voi näemmä jopa saada valtakunnallisen TV-kampanjan ja mainoksen Iltikseen (arvo 4 000 euroa). Osallistuminen tosin maksaa 270 euroa, ja “suurilta” yrityksiltä — en tiedä, miten suuruus määritellään — otetaan 360 euroa. Houkuttelevaa? Mm-hmm.

Mutta tämä on tietenkin tilanne nyt; Jannen kirjoitukset tietenkin käsittelivät vuotta 2007, ja hän kirjoitti aiheesta blogiinsa kerran ja toisenkin. Asian tiimoilta nousi jonkin verran keskustelua, jossa (selvästi, mutta tuskin todistettavasti) firmaa edustavat tahot länkyttivät tyhmiä ja keskittyivät lähinnä siihen, että kyllä tämä on laillista ja että kyllä kilpailu on oikeasti olemassa, mitä Janne ei suinkaan ollut kyseenalaistanut — se kritiikki kohdistui aivan muuhun.

Hän puuttui tähän melko kurjalta vaikuttavaan bisnesmalliin, eikä vähiten siksi, että viesti haisi vahvasti spämmiltä — siinä kehuttiin Jannen “yrityksen” sivuja “persoonallisiksi, visuaalisesti kauniiksi ja hyvin tehdyiksi”. Se oli tahattoman koomista, sillä Jannen sivut ovat kyllä persoonalliset ja hyvin tehdyt, mutta visuaalinen kauneus ei ole osa sitä settiä. Jannen sivut ovat ylpeästi olleet rumat kuin ripulipummin perse jo vuodesta 2003. (Vähän myöhemmin selvisi, että viesti oli tullut Jannelle “vahingossa”, joka on tietenkin täysin ymmärrettävää, koska minäkin lähettelen aina tuntemattomille ihmisille vahingossa viestejä, joissa yritetään saada heitä maksamaan rahaa.)

Vaan nyt, piirun alle neljä vuotta myöhemmin alkaa tapahtua! Janne sai postia oikein lakimieheltä.

Nova Trotters Oy on tehnyt rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön Nova Trotters Oy:tä, Websiterace Oy:tä ja Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailua koskevista, valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista. Lisäksi harkitsemme joidenkin kirjoitusten kohdalla haastetta ja korvausvaateita käräjäoikeuteen. Pyydämme, että poistatte foorumiltanne/blogistanne kaikki asiaa koskevat kannanotot välittömästi, niin emme vie asiaa eteenpäin kohdallanne.

Oooh. Vaikuttavaa!

En oikein lämpene tällaiselle meiningille. Nähdäkseni kyseessä on klassinen uhkailuviesti, jossa lasketaan lähinnä sen varaan, että vastaanottaja pelästyy ja tekee mitä pyydetään, jotta ei joutuisi oikeuteen ja vankilaan loppuiäkseen, koska kyseessähän on oikeusjuttu. Ainakin Jannen tapauksessa tuntuu aika selvältä, että valheellisuuden ja herjaamisen määrä on aika selkeä nolla. Se, ettei tykkää lafkan toiminnasta ja sanoo sen ääneen ei ole mikään rikos, ei edes melkein. Samanlaisia viestejä on lähetelty muillekin kilpailua kritisoineille tahoille, jotka ovat uskaltaneet dissailla tätä arvokasta tahoa.

Kuka helvetti ylipäätänsä on valmis maksamaan siitä riemusta, että osallistuu tällaiseen kilpailuun? Ilkeästi yleistäen väitän, että pelkästään vähän hönöt. Ja vähän hönöt tekevät vähän hönön näköisiä sivuja, kuten (myös tällaisen kirjeen saanut) hpguru.net meille hauskasti kertoi vuonna 2009.

Hei. Tyypit. Jos teidän kilpailultanne puuttuu kredibiliteettiä siksi, että bisnesmallinne ei lähtökohtaisesti rohkaise ketään oikeasti hyvän näköisiä sivuja tekeviä tyyppejä osallistumaan siihen, voitolla ei ole kellekään kauheasti merkitystä, ja Google sylkee herkästi linkkejä, joissa teille nauretaan, ratkaisu tähän ei ole se, että yritetään uhkailla ne naurajat hiljaisiksi. Paitsi että se on typerää, se on myös tehotonta, koska tämä on internet, vuosi on 2011, ja tällainen perseily ei vähennä negatiivista huomiota, vaan lisää sitä.

Esimerkiksi näin.


8 Comments

 1. Hei Watchman,
  näitä lukiessa tuumin, että josko nämä firmat tekevät tätä markkinointitarkoituksessa: kun uhkailee oikeussalilla, juttu leviää ja Facebookissa linkitetään ja näin firma saa nimeä, kohta kaikki tietävät, mikä on Nova Trotters. Eh?:-)
  Laittaisitko muuten postia mulle tulemaan, saisin jonkun yhteyskanavan, kiitos!

  Comment by Birdy — February 23, 2011 @ 1298456309

 2. …oho, onko tosiaan niin, ettei mun sähköpostiosoitteeni ole täällä missään näkyvillä? Vaikea uskoa, mutta näin saattaa tosiaan olla! Olen vähän hämmentynyt siitä, että on kestänyt melkein kuusi vuotta havaita tämä. Jumpe.

  Enivei, tuuppasin meiliä!

  Comment by Mikki — February 23, 2011 @ 1298469035

 3. Nova Trotters kuulostaa liekeissä olevalta sialta.

  Comment by JD — February 23, 2011 @ 1298480230

 4. […] This post was mentioned on Twitter by Kari Haakana and Mikael Sonninen, La Rassegna. La Rassegna said: ► lehtovaara sanoo moi: Vanha ystäväni Janne Jalkanen kirjoitteli aikoinaan blogiinsa vuonna 2007 Suomen parhaat… http://bit.ly/evwPQ6 […]

  Pingback by Tweets that mention Fun Pastimes for Stupid Children » lehtovaara sanoo moi -- Topsy.com — February 23, 2011 @ 1298484066

 5. Siis onko tää nyt sama lafka kuin tämä:
  http://www.raivogalleria.net/filetsut/wsr.jpg

  ?

  Comment by Maria — February 23, 2011 @ 1298486063

 6. On! Siellä ollaan tyylikkäitä ja taitavia.

  Comment by Mikki — February 23, 2011 @ 1298486196

 7. Toivottavasti Soile hoiti homman.

  Comment by Maria — February 23, 2011 @ 1298487490

 8. […] Watchman […]

  Pingback by Bloggaajia uhataan raastupaan perusteetta – Streisandin ilmiö on syntynyt | Rollemaa.org — March 4, 2011 @ 1299200502

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.