kusti polkee hitaasti

Wed Mar-13th-2013 // Filed under: Höpöhöpö

Sarjassamme yllättäviä seikkailuja yhtiöitetyn peruspalvelun parissa:

Sain joskus viime viikon lopulla — taisi olla perjantai, mutten nyt mene vannomaan — postissa lapun, jossa kerrottiin, että minulle on saapunut paketti Valituilta Paloilta. En ole tilannut sieltä mitään (koska, haloo, Valitut Palat?) joten tämä ihmetytti minua, mutta nimi ja osoite olivat oikein. Kävinpä sitten tänään hakemassa paketin, kun sattumalta oli eräs toinenkin lähetys odottamassa minua siellä. Näytti, että viimeinen hakupäivä olisi 16.3., ja se vähän hämmensi, sillä yleensähän on vähän enemmän aikaa noutaa paketti kuin pelkkä viikko.

Postissa jonottaessani katselin lappua tarkemmin, ja huomasin, että 16.3. ei ollutkaan mikään hakupäivä, se vain oli postin lappuun iskemä leima — siis käsittääkseni käsittelypäivä. Ja kun syynäsin vielä tarkemmin, huomasin, että koko päivämäärä oli 16.3. 2007 — siis melkein tasan kuusi vuotta sitten.

Tiskillä sitten rupesin selvittämään asiaa, ja kuten arvata saattaa, mitään tällaista pakettia ei järjestelmästä löytynyt. Tässä vaiheessa muistin myös, että tein joskus vuonna 2006 hiukan kuvankäsittelyhommia erääseen Valittujen Palojen julkaisuun, ja sieltä piti tulla tekijänkappale, jota ei kuitenkaan koskaan kuulunut. (En ollut sitä edes kaipaillut, koska, haloo, Valitut Palat?) Oletettavasti se palautui kustantajalle, joka kohautti olkapäitään ja unohti koko asian aivan kuten minäkin tein.

Itellan ystävällinen setä (joka oli luultavasti 10+ vuotta minua nuorempi, mutta kyllä setämies on aina setämies) ei osannut sanoa asiaan oikein mitään konkreettista, mutta spekuloi, että luultavasti lappu oli jotenkin joutunut jossain välitysketjun vaiheessa jonkun hyllyn taakse tai johonkin muuhun vastaavaan paikkaan, ja nyt joku oli sitten siirtänyt huonekalua tai jollain muulla ilveellä löytänyt sen — ja asiaa tarkemmin miettimättä yksinkertaisesti kiikuttanut sen eteenpäin muun postin joukkoon luultavasti edes tajuamatta, että lappu onkin kuusi vuotta vanha. Kuulostaa sinänsä uskottavalta, mutta yleensä tällaisista tulee kuitenkin muistutus, eikä sitäkään koskaan näkynyt.

Homma tuntuu erityisen ajankohtaiselta siksi, että se toinen paketti, jota olin samalla reissulla hakemassa oli itse asiassa tulossa luokseni jo toisen kerran — edellisen lähetysyrityksen yhteydessä posti ei vain yksinkertaisesti suoriutunut kertomaan minulle, että mitään on saapunut, joten se palasi bumerangina takaisin Ruotsiin kaverille, joka tietenkin joutui sitten säätämään sen paketin kanssa uudelleen.

Tässä vaiheessa herää pakostakin kysymys, mitä kaikkea muuta postia ei yksinkertaisesti olla vaivauduttu tuomaan minulle asti. Siellä on taas miljoonien shekit ja kuumien perijättärien yhteydenotot jääneet kokonaan väliin. Kiusallista.


9 Comments

 1. Minulla oli täysi luottamus Suomen postiin kunnes muutin Helsinkiin. Naapurin ikkunalaudalle toimitetut kirjeet, väärälle vastaanottajalle luovutettu läppäri ja 6-7 kertaa tuloksetta tehty ilmoitus siitä, ketä tietyssä asunnossa asuu (ja joka ei selvinnyt ennen kuin kytättiin postiluukun vieressä, otettiin postikusti kiinni ja katsottiin käsin sen lappu läpi, ja lapussa oli EDELLEEN onnellisesti sekaisin nykyiset ja entiset asukkaat) ovat ehkä hieman rapauttaneet tätä luottamusta.

  Comment by Janos — March 13, 2013 @ 1363181372

 2. Postin lajitteluun joskus sekaantuneena pitää sanoa, että postisedän selitys kuulostaa aika uskottavalta. Postin lajittelu ja kuljetus on aika monivaiheinen prosessi jota ei muuten lainkaan yksinkertaista se että Itella on tolkuttoman monimutkainen ja sekava laitos. Sitten kun kirjeitä liikkuu toista miljoonaa päivässä eivätkä sen paremmin ihmiset kuin koneetkaan ole täydellisiä, kaikki virheet joiden on mahdollista tapahtua, tapahtuvat ennen pitkää. Ihmisten kanssa rajoitteena on sekin, että työ on aika tylsää (toki myös huonosti palkattua, huonoissa olosuhteissa, jne) ja siihen on vaikea keskittyä pidempiä aikoja.

  Taannoin julkisuudessa oli juttua siitä, miten uudet lajittelukoneet silppuavat satoja kirjeitä päivässä. Niinhän ne tekivät, mutta kun se osuus on reilusti alle yksi tuhannesta, aika monelle se ei osu koskaan kohdalle. Ja jos osuukin, puuttuvaa tiliotetta tai laskua ei välttämättä huomaa.

  Koska ne virheet ovat suunnilleen Poisson-jakautuneita, jollekulle niitä osuu väistämättä monta. Todennäköisempi syy on kuitenkin että postinjakaja ei hoida hommiaan, kannattaa siis valittaa.

  Pakettien perille tuleminen on vielä eri asia. Kotiovelle tuotavat paketit ovat isoja, painavia ja hyvin todennäköisesti vastaanottaja ei ole edes kotona hakemassa niitä. Siksi postinkantajat eivät vaan viitsi. Kun sen lapun kirjoittaminen vaatisi erillistä työtä, sekään ei aina tunnu vain onnistuvan. Taas kerran, kannattaa valittaa.

  Tätä jälkikäteen lukiessa tuntuu siltä että yrittäisin puolustella Itellaa. Tarkoitus ei ollut, pelkästään selittää.

  Comment by OJ — March 13, 2013 @ 1363189753

 3. Janoksen juttu on juuri sellainen jossa postinjakaja joko ei vaan osaa tai on kusipää. Onneksi näitä ei ole sattunut omalle kohdalle. Jos edelliset asukkaat eivät ole tehneet muuttoilmoitusta, saattaa muuten olla melkoinen säätö yrittää hoitaa homma kuntoon.

  Comment by OJ — March 13, 2013 @ 1363190394

 4. […] Mikki sai myöhäisesti postista tiedon paketista: “Postissa jonottaessani katselin lappua tarkemmin, ja huomasin, että 16.3. ei ollutkaan mikään hakupäivä, se vain oli postin lappuun iskemä leima — siis käsittääkseni käsittelypäivä. Ja kun syynäsin vielä tarkemmin, huomasin, että koko päivämäärä oli 16.3. 2007 — siis melkein tasan kuusi vuotta sitten. [- – -] Itellan ystävällinen setä (joka oli luultavasti 10+ vuotta minua nuorempi, mutta kyllä setämies on aina setämies) ei osannut sanoa asiaan oikein mitään konkreettista, mutta spekuloi, että luultavasti lappu oli jotenkin joutunut jossain välitysketjun vaiheessa jonkun hyllyn taakse tai johonkin muuhun vastaavaan paikkaan, ja nyt joku oli sitten siirtänyt huonekalua tai jollain muulla ilveellä löytänyt sen — ja asiaa tarkemmin miettimättä yksinkertaisesti kiikuttanut sen eteenpäin muun postin joukkoon luultavasti edes tajuamatta, että lappu onkin kuusi vuotta vanha. Kuulostaa sinänsä uskottavalta, mutta yleensä tällaisista tulee kuitenkin muistutus, eikä sitäkään koskaan näkynyt.” (Mari Koo) […]

  Pingback by Kulutusjuhla » Postin pakettikortti saapui melkein kuusi vuotta myöhässä — March 13, 2013 @ 1363217306

 5. Pahoittelemme, että lähetyksen saapumisilmoitus on jaettu myöhässä. Saapumisilmoitus on todennäköisesti tullut esiin jakelutoimipaikassa tehtyjen tilajärjestelyjen yhteydessä. Jakaja on toiminut työohjeidemme mukaan ja jakanut saapumisilmoituksen vastaanottajalle. Toki sen mukana olisi tullut jakaa saate, jossa tapahtuma olisi selvitetty.

  Postinkulku on Suomessa erittäin luotettavaa. Tämänkaltaiset lähetysten viivästymiset ovat valitettavia, mutta kuitenkin yksittäistapauksia. Vuonna 2012 tavallisiin kirjelähetyksiin kohdistuneiden tiedustelujen osuus oli 0,001 % kokonaisvolyymista. Postipaketteja ja Postin pakettiautomaattipaketteja koskevia tiedusteluja oli 0,07 % lähetysmäärästä. Kadonneeksi vahvistettiin 311 pakettia ja 178 oli ratkaisematon luokassa. Paketteja kuljetimme vuonna 2012 kaiken kaikkiaan yli 29 miljoonaa kappaletta.
  Haluamme selvittää tapaukset, jossa palvelumme ei ole vastannut asiakkaidemme odotuksia. Kaikissa postinkulkuun liittyvissä ongelmissa kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä asiakaspalveluumme 0200 71000 (pvm/mpm) arkisin klo 8-18.

  Juha Savolainen
  Aluepäällikkö
  Itella Posti Oy

  Comment by Juha K.Savolainen Itella Posti Oy — March 15, 2013 @ 1363356832

 6. OJ:

  Jep, nämä kaikki tapahtuivat kolmessa eri osoitteessa eri puolilla kaupunkia, joten ihan yhden kustin kontolla ei ollut tämä kimara. Sen jälkeen ei ole ollut kuin kourallinen näitä “kävimme tuomassa pakettia mutta et ollut kotona” -tapauksia päiviltä, jolloin olin ollut himassa odottamassa ko. pakettia töiden takia. Tämä oli kotitoimistossa, jossa parhaimmillaan niin ulko-ovi, vessa kuin työpiste olivat neljän metrin säteellä toisistaan siten, että jos joku olisi ovikelloa soittanut, se olisi varmasti kuulunut.

  Comment by Janos Honkonen — March 15, 2013 @ 1363358372

 7. Hei Juha,

  Kiitos vastineesta. Arvostan kovasti sitä, että viitsitte ottaa aikaa tämmöiseen.

  Kuten sanottu, varsinainen lähetys ei onneksi ole tässä tapauksessa minulle tärkeä, ja ymmärrän hyvin, miten voi käydä niin, että alkuperäinen ilmoitus jää saapumatta ajallaan perille.

  Minua kuitenkin askarruttaa se, miksei myöskään muistutus saapuneesta paketista ole saapunut minulle saakka. (Oletan, että muistutus on lähetetty, koska niin pakettien kohdalla yleensä toimitaan. Varmasti en tätä voi tietenkään tietää.)

  En voi olla myös huomauttamatta, että tällaisessa tilanteessa, jossa paketin olemassaolosta ei tule minkäänlaista tietoa asiakkaalle asti, “kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluun” ei ole kovin hyvä neuvo. Asiakas ei ole meedio; jos se tieto on saatavilla vain niillä lapuilla, jotka eivät saavu perille, tällöin asiakas ei oikeastaan voi vaikuttaa asiaan mitenkään — paitsi ehkä soittamalla asiakaspalveluun varmuuden vuoksi kerran viikossa ja kysymällä, onko kaikki varmasti hyvin.

  Comment by Mikki — March 15, 2013 @ 1363365786

 8. …ja tämä yhteydenotto olisi toki tapahtunut silloinkin, jos Taloussanomat ei olisi päättänyt tehdä aiheesta juttua, eikö vain? Varmasti!

  (Myös, aika ensteksi hiljainen uutispäivä Taloussanomilla.)

  Comment by Mikki — March 15, 2013 @ 1363371024

 9. Hei Mikki,

  Tämä kuusi vuotta kadoksissa ollut saapumisilmoitus on erikoinen minullekin!

  Asiakaspalvelu voi selvittää paketin kulkua ilman saapumisilmoitusta lähetystunnuksen avulla. Sen saa paketin lähettäjältä. Eli jos paketti on jäänyt saapumatta, kannattaa ottaa yhteys lähettäjään ja lähetystunnuksen kanssa asiakaspalveluumme. Lähetystunnus seuraa pakettia siitä lähtien, kun lähetys tuodaan postiin ja rekisteröidään järjestelmään.

  Mitä tulee kadonneeksi ilmoitettuihin lähetyksiin, niitä etsitään lähettäjän ja vastaanottajan tiedoilla. Lisäksi on hyvä tietää, miten paketti on pakattu, sen paino sekä postitustapa.

  Olen pahoillani yllättävän saapumisilmoituksen aiheuttamasta hämmennyksestä. Yksikään paketti ei saisi jäädä toimittamatta perille. Ja kyllä, pyrimme vastaamaan asiakaspalautteisiin myös somessa siltä osin kuin palautteet tulevat tietoomme. Emme voi käsitellä yksittäisten lähetysten tai henkilöiden tietoja julkisesti, joten tarkempia selvityksiä varten joudumme pyytämään yhteydenottoa yksityisesti asiakaspalveluun.

  Ystävällisin terveisin

  Juha Savolainen
  aluepäällikkö
  Itella Posti Oy

  Comment by Juha Savolainen — March 15, 2013 @ 1363375774

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.