jos niiltä katkoisi sormet

Fri Aug-14th-2009 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Päivän uutisia seuranneet ovat varmaan huomanneet melko dramaattisen tapauksen, jossa harhainen vanhus tappoi toisen. Hesarin mukaan kyseessä oli “olio, joka savusi ja jonka vatsasta syöksi liekkejä”, Aamulehti taas kertoo asiasta yksityiskohtaisemmin ja tarkentaa, että aistiharhassa esiintyi “hevonen, jonka sydän savusi”.

Hätääntynyt mies pieksi saattohoidossa olleen toisen vanhuksen tuolilla hengiltä. Se ei ole mitenkään järkevä reaktio, mutta minkäs teet: kun järki ihan oikeasti jättää eikä enää tajua, mikä on totta ja mikä ei, näin voi käydä. Sikäli kun tämä ei ole päivänselvää (ja jos ei ole, menkää itseenne) tällaiset tapaukset, jossa joku on a) näin harhainen ja b) näin väkivaltainen ovat ihan julmetun harvinaisia.

Mutta eikös se yhteiskunnan likaviemäri kuitenkin aukea heti, kun joka saatanan päivittelijä tarttuu asiaan ja alkaa jakaa näkemyksiään, jotka eivät perustu faktoihin, tilastoihin, ammattitaitoon tai mihinkään muhunkaan järjelliseen, vaan vanhaan kunnon maalaisjärkeen! Hesarin keskustelupalstalla eräskin, ilmeisesti ironialle immuuni neropatti kommentoi seuraavasti:

Terveyskeskuksessa luulisi olevan ammattitaitoa jo etukäteen arvioida potilas, ettei panna asustamaan vartioimatta samaan huoneeseen muiden kanssa. Jälkeenpäin tulee näitä syyntakeettomuuksia esiin ihmeellisillä puolusteluilla. Näköjään vaarallista joutua sairaalaan.

Ja mikä oli kirjoituksen otsikko? Se oli — ja vannon, etten keksi tätä — “Tapausta tarkemmin tuntematta.”

Ai? Älä?

Mutta voi hitsin vitsi, että tuo olikin nokkela loppukaneetti! Sairaalassa pitäisi parantua, mutta nyt siellä ei parannuttukaan! Mjöhöhöhö, tulipa vähän iskettyä, kyllä nyt lähti oikein legendaarisen napakka verbaalihumautus suoraan hermoon! Mitenköhän on, sattuuko tällaisen neronleimauksen jälkeen uljasta kansan äänitorvea niin paljon pikku päähän, että pitää mennä hetkeksi makaamaan, vai riittääkö verratonta älyenergiaa ehkä vielä siihenkin urotekoon, että voi käydä kusella ja vihellellä samanaikaisesti?

Totta kai terveyskeskuksessa osataan etukäteen päätellä, että juuri tämä potilas aikoo tipahtaa psykoosiin ja hakata jonkun tuolilla hengiltä. Kylläpäs siellä nyt oltiin ammattaidottomia, kun ei edes osattu kysyä potilaalta etukäteen, että aikooko hän tappaa jonkun, vai olla kiltisti. Kukaan ei edes huomannut potilaan kaulassa olevaa “aion olla väkivaltainen ja ihan sekaisin” -kylttiä, jonka tämä oli tietenkin päivystykseen tullessaan ottanut aulassa olevasta telineestä, joka on olemassa siellä juuri tällaisten tilanteiden varalta. Erityisesti kyseessähän on juurikin vahva aikomus. Tämähän oli paha potilas, joka vain odotti tilaisuuttaan ruveta riehumaan!

Onneksi Aamulehden keskustelun puolella ollaan paljon fiksumpia! Tätä demonstroi hauskasti nimimerkki “herra ironia”:

Onneksi vanhuksilla on sentään lama-Suomessa asiat hyvin.

Niinpä! Nytpä tulikin näpäytettyä ihan ensteksi vitun nokkelasti, koska jos ei olisi lama ja jos vanhuksista vain välitettäisiin, silloin kukaan ei äkkiä ilman eri varoitusta muuttuisi silmittömän väkivaltaiseksi järjettömän kuolemanpelon siivittämänä, koska viereisessä sängyssä on savuava hevonen, joka on hirviö.

Kyllä kansa tietää!


5 Comments

 1. Just nää lehtien verkkoyleisönosastot juutuubin kanssa vain vahvistaa sen ikitotuuden “In the Internet, never read any comments”…

  Se, että tämä pitää lohkaista kommenttiosuudessa on jo aika metailua. :)

  Mutta ihan näin yleisellä tasolla: ihmisillä on aika helvetin heikot ymmärtämykset mielenterveydellisistä ongelmista ja tilastotieteestä. Siinä ei paljoa auta, jos yrittää selittää, että näin väkivaltaista reaktiota ei tapahdu kuin x tapauksissa y:stä ja joitakin asioita ei vain voi ennustaa aina etukäteen — on jotenkin ihmisille tullut sellainen kummallinen harhakuvitelma, että elämä on tiukasti kontrolloitavaa ja jokainen satunnainen asia on jo poistettu tai ainakin 100% varmasti ennustettavissa. Onhan meillä tietokoneet!

  Tilastoharhaa ei helpota sekään, että ensin luetaan yhdestä lehdestä, sitten toisesta, kuullaan uutisista ja sen jälkeen vielä vähän radiosta ja internetistä: sen sijaan, että joidenkin pääkoppa käsittäisi sen, että samasta keissistä puhutaan, niin pienet variaatiot reportaasissa tuntuvat saavan aikaan sen, että joillekin ne jokainen juttu on oma tapauksensa ja yhden tapauksen sijaan onkin kymmenen samankaltaista savuhevosen surmaajaa, suorastaan massiivinen epidemia liikkeellä. Eikä kukaan tee mitään! ZOMG!

  Paskamaisinta tässä on se, että itse voin odottaa yhteydenottoa kauhistelun merkeissä omilta sukulaisiltani ja saan luurin kautta kuulla samaa tuubaa n. seuraavat kymmenen minuuttia elämästäni, jotka olisin voinut käyttää hyödyllisemminkin. Kissan silittämiseen. Kynsien leikkaamiseen. Pornon surffaamiseen.

  Voi elämä.

  Comment by Skiriki — August 14, 2009 @ 1250273373

 2. Eikös sun jo pitäisi tietää, että ihan kaikkea ei tarvitse internetistä lukea? :)

  Comment by Visukinttu-Jarkko — August 14, 2009 @ 1250286102

 3. Tarina ei kerro, josko kyseinen vanhus valitti ensin hoitajalle naapuristaan, joka on savua syöksevä hirviö. Kumpi on perisuomalaisempi reaktio, valittaa naapuripedissä olevasta savuavasta hirviöstä vai hoidella se itse kirveellä?

  Ei sormien katkominen auta, ‘voice recognition software’ auttaa kirjoittamaan yleisönosastoon ilman sormiakin :-)

  Comment by sarkku — August 15, 2009 @ 1250337471

 4. Mikki haluaisin oikoa: ei, se että harhainen tai dementoitunut vanhus on väkivaltainen, ei ole harvinaista. (Älä nyt ihan kaikkia sormia kuitenkaan katko, tiedät kyllä ettet tule toimeen ainakaan ilman keskisormea.)

  Sen harhaisen vanhuksen harhat olivat hyvin tiedossa. Aamulehden mukaan vanhus oli kiikutettu hoitoon kun vaimo ei enää jaksanut. Jostain syystä Nokialla selkeästi psykogeriatrinen tapaus oli laitettu muiden potilaiden joukkoon ilman valvontaa. Vertailun vuoksi Malmi on yleensä vittumainen ja paska paikka olla potilaana, mutta kun sinne kiikuttaa harhaisen ja dementoituneen mummon, niin sitä *ei* laiteta minnekkään koppiin muiden potilaiden sekaan ilman valvontaa, vaan huoneeseen, jossa on hoitaja paikalla 24 tuntia vuorokaudessa.

  Comment by Kuntsa — August 16, 2009 @ 1250457200

 5. Juu juu, ei se ole harvinaista, että tarpeeksi sekaisin oleva ihminen — vanhus tai muuten — on aggressiivinen tai aktiivisen väkivaltainen. Mutta tässä on aste-eroja, ja joka tapauksessa pääasiallinen pointtini ei ollut se, kuinka aavistettavissa oli, että ukko kilahtaa, vaan se, miten automaattisesti oletetaan, että kyseessä on Paha Ihminen, joka sitten julistautuu syyntakeettomaksi “ihmeellisillä puolusteluilla”.

  (Mitä tulee siihen, että vaimo ei enää olisi jaksanut, sellainen seikka ei selviä ainakaan Aamulehden uutisesta — kuten ei myöskään aiempien harhojen luonne. Näin voi toki hyvinkin olla, mene ja tiedä, mutta se on oletus, ei tieto. Paitsi jos sinulla on tarkempi tieto asiasta, toki!)

  Comment by Mikki — August 16, 2009 @ 1250460827

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.