ja vielä niistä hauvoista

Mon Sep-3rd-2007 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Kas, SATHY on julkaissut kotisivuillaan vielä yhden tiedotteen, joka on niin lyhyt, että toistan sen kokonaisuudessaan tässä:

TV 2 esitti 30.8.2007 BBC:n tuottaman, erittäin vääristellyn ja dramatisoidun tv-ohjelman koiratappeluista. SATHY ry. ei hyväksy koiratappeluita eikä mitään siihen liittyvää toimintaa. Koiratappelut ovat Suomen eläinsuojelulain vastaista toimintaa ja tällainen toiminta on lisäksi ehdottomasti tuomittavaa.
Ohjelmassa esiintyneet monirotuiset koirat eivät ole amerikanpitbullterriereitä. Suomessa koiratappeluihin ei ole osallistunut ainuttakaan amerikanpitbullterrieriä, SATHY ry. jäsentä (nykyistä tai entistä) tai amerikanpitbullterrierin omistajaa.

SATHYn virallinen kanta on siis se, että koiratappelut ovat paitsi laitonta puuhaa, myös tuomittavaa. Oolrait, hieno homma. Ohjelma on kuulemma myös vääristelty ja dramatisoitu. (En tiedä, miksi SATHY tuo tätä jälkimmäistä asiaa niin ahkerasti esille. Kai sitä nyt on dramatisoitu, ei se ole mikään täysin objektiivinen turvakameranauhoitus. Olisiko sitten jotenkin parempi, jos nauhalla oltaisiin nähty dramatisoimaton koiratappelu, jonka toinen osallistuja lopetetaan lopulta sähköllä?)

Dokumentin koirat eivät myöskään tämän mukaan ole amerikanpitbullterriereitä, ja sovitaan niin — kuten sanottu, en ole koko dokumenttia nähnyt, enkä tunne rotua merkittävän hyvin, eikä asia muutenkaan minua juuri heilauta. Minulle on ihan sama, käydäänkö koiratappelu amerikanpitbullterriereiden, snautsereiden vai hamstereiden välillä; omistajien moraalin pettäminen on minulle huomattavasti merkittävämpi asia kuin osallistujien rotukirjat.

Tähän asti kaikki on siis yleensä ottaen ihan hyvin. Sitten mopo karkaa kuitenkin taas käsistä, ja kuvaan astuvat tutut älyttömät väitteet: “Suomessa koiratappeluihin ei ole osallistunut ainuttakaan amerikanpitbullterrieriä, SATHY ry. jäsentä (nykyistä tai entistä) tai amerikanpitbullterrierin omistajaa.” Haluaisin oikeasti tietää kaksi asiaa: millä helvetin ilveellä SATHY voi muka mitenkään tietää tämän, ja mikä ihme saa ihmiset antamaan tällaisia täysin järjettömiä lausuntoja? Mitä näiden tyyppien päässä liikkuu? Ymmärrän, että kaikki meistä eivät voi olla niitä katedraalin kirkkaimpia kynttilöitä, mutta vähän yksinkertaisenkin ihmisen pitäisi tajuta paitsi se, ettei kukaan voi taata tällaisten lausuntojen pitävän paikkansa, myös se, että edellämainitusta syystä tällaiset lausunnot saavat antajansa vaikuttamaan joko hölmöltä tai pahimmassa tapauksessa valehtelijalta — puhumattakaan siitä, että jos myöhemmin osoittautuukin, että joku amerikanpitbullterrieri, SATHYn nykyinen tai entinen jäsen tai amerikanpitbullterrierin omistaja Suomessa on osallistunut koiratappeluihin SATHYn tietämättä, SATHYn auktoriteetti ja asiantuntemus kärsivät roiman kolauksen, vaikka SATHY itse ei liittyisi asiaan mitenkään.

Ei niin, että tämä paniikinomainen kaiken kieltäminen loisi muutenkaan mitään vahvaa kuvaa syyttömyydestä, tietty. Ollakseen tyyppejä, jotka selvästi ovat kauhean huolissaan pitbullien julkisuuskuvasta, nämä jätkät osaavat kyllä pissiä omaan pesäänsä esimerkillisen hyvin.

Ei ihan kauheasti käy kateeksi niitä SATHYn jäsenmaksua makselevia rivijäseniä, jotka vain haluavat puuhailla mukavia muiden samanrotuisten koirien omistajien kanssa. Onhan se varmaan helvetin kivaa olla eläinystävänä jäsenenä yhdistyksessä, jonka päättävien tahojen ensimmäinen reaktio siihen, että telkkaridokumentissa näytetään kotimaassa tapahtunutta koiratappelua ei suinkaan ole tällaisen toiminnan tuomitseminen, vaan dokumentin tekijöiden lyttääminen… ja kiva kirsikka kakun päällä on toki sekin, jos dokkarissa vielä näkyy yhdistyksestä tuttuja pärstävärkkejä, kuten ilmeisesti on käynyt. Siinä on se eläinrakkaus huipussaan.


4 Comments

 1. SATHYn nokkamies opastaa alusta pitäen, miten koira saadaan maksimaaliseen tappelukuntoon. Varmasti kuitenkin vain huvin ja yleisen kiinnostuksen ja historiallisten arvojen vuoksi.

  http://web.archive.org/web/20040815013035/www.dunkelkennels.com/keeps.html

  Comment by M — September 3, 2007 @ 1188837739

 2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, sen verran että Forssan Lehti on haastattelut eilen ja tänään (nettiversio luettavissa) tätä ypäjäläistä jonka luona tappelu järjestettiin. Tämä mies on ollut työkoirayhdistysksen jäsenenä, mutta erotettu.
  Osassa sathyn dokkareita tämä mies on tittelilla taakanvetoasiantuntija, ainakin vielä 2000.luvun alkupuolella ja sathyn keskustelupalstalla joku kertoi että mie solisi erotettu, Joten tuo väitä “ei kukaan ex-jäsen ” ei myöskään pidä paikaansa.

  Comment by Tommi — September 5, 2007 @ 1189002726

 3. Tjoo. Kyseistä haastattelua voi tosiaan käydä vilkaisemassa netissä, mutta jos siinä on jotain oikeaa sisältöäkin peruslätinän lisäksi, se lienee pelkästään paperilehdessä.

  Comment by Mikki — September 5, 2007 @ 1189003255

 4. Aivan, ja häntä häiritsee vain se fakta, että häntä syytetään kasvatuksesta myynnistä?
  Eipä taida muistaa kun dokumentissa kertoi antaneensa AC/DC:n lisäksi nukutusainetta.

  Comment by Tommi — September 5, 2007 @ 1189005419

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.