ja kuravettä päälle

Tue Apr-1st-2008 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Aprillia? Ei aprillia? Hesari kertoo, ettei Ilkka Kanerva voi enää jatkaa ulkoministerinä, sanoo Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Syynä on tietenkin se, että Kanerva on kävelevä stereotyyppi: kun alakerrassa alkaa tapahtua, yläkerrassa tulee hiljaista. Pyörä pyörii, mutta hamsteri on kuollut.

Tätä asiaa ei varsinaisesti käydä läpi kovin leikkaavasti Helsingin Sanomien Kanervan henkilökuvassa, mutta otsikoksi on hienovaraisesti läimäisty “Keinosiementäjän poika Lokalahdelta”. Taitaa Ike olla pidetty mies tuolla Sanomien suunnalla…

Minulle on sinänsä ihan sama, minkälaisten hirveiden rotkojen kanssa Kanerva tekstiviestii. Ei se kuulu minulle, enkä näe tässä sinänsä mitään moraalista ongelmaa. Ihmiset tykkäävät pariutua keskenään, ja sehän menee aina päin helvettiä, paitsi silloin, kun ei mene. On helppo jeesustella muiden tekemisistä, mutta aika harvalla ne omatkaan ihmissuhteet ovat kovin sotkuvapaita. Ainoa oikea ero on, että julkisuuden henkilö joutuu hoitamaan näitä asioita julkisesti, vaikkeivät asiat oikeasti kuulu muille.

Kyseessä on tietenkin tästä huolimatta sikäli kansaa koskettava asia, että ainakin minusta on hiukan huolestuttavaa, että ulkoministerillä (tai pääministerillä, jos niikseen tulee, mutta asia kerrallaan) on selvästi täysin puutteellinen kyky arvioida kiinnostuksensa kohteiden luotettavuutta. Mistään ei tietenkään voi olla varma etukäteen, mutta luulisi, että varoittavia esimerkkejä on nähty niin usein, ettei satunnaisten hoitojen kanssa nyt ainakaan kannata käydä mitään helposti dokumentoitavaa keskustelua, kuten tekstiviesteilyä. Se ei varsinaisesti osoita hyvää harkintakykyä: ettäkö Johanna Tukiainen ei osannutkaan pitää päätänsä kiinni vaan meni levittelemään niitä viestejä eteenpäin? Miten Kanerva olisi mitenkään voinut aavistaa, että näin voisi käydä? (Se, että viestien sisältö on surkuhupaisan banaalia, mielikuvituksetonta, pikkuporvarillista ja mukatuhmaa paskaa on tietenkin hauska bonus. “Ilkka on old school. Aika surullisen old school”, kuten eräskin ystäväni kommentoi. Missä on huumaava romantiikka? Missä on mehevän lihallinen runollisuus? Sanokaa mitä haluatte Tommy Tabermannista, ainakaan se ei mokaisi tätä.)

Mutta sekin on vielä pikkujuttu — ei se tarkoita sitä, etteikö Kanerva voi hoitaa hommiaan. (En siis yritä väittää, että Kanerva olisi ihan hyvä ministeri, koska vittu haloo, mutta se ei oikeastaan liity tähän tekstiviestisäätöön.) Järjestelmänhän olisi tarkoitus toimia niin, että jos kansa ei luota valitsemaansa henkilöön, tätä ei valita uudelleen. Varsinaiset rikokset tai virkavirheet ovat sitten asia erikseen.

Minusta ongelma on siinä, että ministeri valehtelee julkisesti — siis kansalle, sille poppoolle, jolle hän vastuussa. Se on sikäli turvallista puuhaa, ettei kansa tietenkään voi tehdä asialle mitään ennen kuin niissä seuraavissa vaaleissa, eikä äänestäjäkanta perinteisesti kuitenkaan muista tai ymmärrä asioita enää uurnilla ollessaan — kuten se, että Kanervalla on yhä poliittinen ura jo omalta osaltaan taitaa osoittaa. Vasta se, mitä poliitikko tekee omalle puolueelleen on jotain, jolla on oikeasti väliä, ja se nähtiin tässä nytkin. Se, että Kanerva on nolannut itsensä ei sinänsä merkitse mitään, mutta se, että Kokoomus on nolossa asemassa on tietenkin ongelma. Kyse ei missään tapauksessa ole kansan edusta. Kyse on Kokoomuksen imagosta.

Älkääkä käsittäkö väärin: ei Kanerva sinänsä ole mikään poikkeustapaus. Poliitikot valehtelevat koko ajan — jotkut paremmista syistä, jotkut taas huonommista. Käytännössä oleellista on vain se, jääkö valheesta kiinni ja kuinka selvästi se on tulkittavissa valheeksi. Kanerva vaikuttaa tällä sektorilla täydelliseltä amatööriltä — hän valehtelee asiasta, josta hänen pitäisi tietää voivansa jäädä kiinni, koska asia on dokumentoitu hänen itsensä toimesta. Se on se tekstarin taika, joka ilmeisesti on liian vaikea käsittää. Jos Tukiainen olisi parempi ihminen, hän ei tietenkään kauppaisi tekstiviestejä Hymylle ja näin pistäisi Kanervaa kuseen, mutta Tukiainen nyt on tällainen klassinen ns. mattinykässegmentin tarpeiden täyttämiseen optimoitu tapaus, jolle poliitikon ei ehkä kannattaisi antaa mitään ihan hirveetä vastuuta tai päätäntävaltaa poliittisen uran jatkuvuudesta. Sen asian havaitsemisen ei pitäisi sinänsä olla mikään ongelma, mutta Kanerva on kävelevä stereotyyppi: verta ilmeisesti riittää joko paisuvaiskudokseen tai aivoihin, ei molempiin samaan aikaan. Ja sen seurauksista sitten kysellään median toimesta, niin asiallisesti kuin lööppikuola roiskuenkin.

Ja siinä kohtaa Kanerva pudottaa pallon lopullisesti. Oikea vastaus olisi tietenkin “en kommentoi, ei kuulu teille” — ja se pitäisi vieläpä täysin paikkansa, se ei kuulu meille. Mutta se ei tarkoita sitä, että siitä pitäisi saada valehdella meille.


8 Comments

 1. Sehän tässä (ja Vanhasen tapauksessa) on jänskää, että meidän systeemissä ministerit, varsinkin ulko- ja pääministeri, ovat kohtuullisen korkeassa päättävässä asemassa, ja pääsevät näin ollen vaikuttamaan kansakunnan kohtaloon ainakin jossakin määrin.
  En tiedä muista, mutta omaa luottamusta päättävien tahojen pätevyyteen nakertaa kummasti tälläinen kykenemättömyys hanskata omaa elämäänsä ja/tai penistänsä. Tulee jotenkin sellainen olo, että ihan itsekin pystyisin parempaan, ainakin kyseisestä tehtävästä maksettavaa korvausta ja etuja vastaan.

  Comment by Scully — April 1, 2008 @ 1207050915

 2. Näinhän se menee. Poliitikko saa olla tyhmä, mutta jossain se idiotismin raja tulee vastaan. Tuli sitten vaikka oman puolueen nolaamisessa. Ratkaisu se on tylykin ratkaisu.

  Henk.koht. tietenkään en lakkaa hihkumasta varmaan loppupäivänä. Jei! Asiaa! Ja seuraavaksi katotaan, kuinka pitkään EK enää viihtyy tään raakun seurassa.

  Comment by Zepa — April 1, 2008 @ 1207051029

 3. Mut hei, ootkai nähnyt uusimman seiskan kannen.

  “Kohu-Johanna: Ike, pilasit elämäni!”

  Jepjep. :P

  Comment by Heiccu — April 1, 2008 @ 1207057248

 4. лечение и медицинское оборудование http://www.ablider.ru/ . узнайте цены на медицинские услуги. весь спектр качественных медицинских услуг. оказание медицинских услуг в РФ от специалиста.

  Comment by Ablider — January 28, 2012 @ 1327724647

 5. Мы строим дома из бруса. Строительство дачного дома строим под ключ. http://domik6x6.ru/ – строительство дачи

  Comment by Sopot — February 23, 2012 @ 1329965124

 6. The whole history of England. http://eng.bbmms.org/ – british empire in the 19th century

  Comment by HostWen — March 7, 2012 @ 1331083737

 7. наша фирма ООО Спец Техника специализируется на сдаче в аренду строительной и спецтехники в городе Санкт-Петербург. почасовая аренда трала и аренда эк-погрузчика с гидромолотом в СПб по выгодным ценам. http://st-arenda.com/ – аренда автовышки от 18м

  Comment by FondBr — March 7, 2013 @ 1362620190

 8. частные экскурсии в Иерусалиме по умеренной цене. любые экскурсии по Израилю от опытного экскурсовода. профессиональный русскоязычный гид и водитель покажет Вам город Иерусалим и весь Израиль своими глазами. http://www.isratoursvip.com/ – экскурсии в Израиле

  Comment by Krocher — March 7, 2013 @ 1362693465

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.