isobroidi ei nyt vaan tajua

Tue May-15th-2007 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Minäkin pääsin tässä vasta ruotimasta valtakunnansyyttäjä Mika Illmanin suustaan päästämiä typeryyksiä, mutta voi hyvä tavaton, sehän on ihan tosissaan — samaan aikaan täysin vakavissaan ja pihalla kuin lumiukko, kuten Helsingin Sanomat meille kertoo:

Säännös koskisi Illmanin mukaan jossain määrin myös IRC:n tai pikaviestimien avulla käytäviä keskusteluja.

“Ymmärrän toki, että po. levitysväline on sellainen, ettei sen valvominen ole kovin helppoa. Se ei kuitenkaan ole peruste jättää keskustelut täysin valvomatta. Sallitun ja kielletyn raja kulkee nimittäin aivan samalla kohtaa netissä kuin netin ulkopuolellakin.”

Illman on siis erityisesti ottanut asiakseen tarkentaa tilannetta ja näin tehnyt selväksi, että hän on ihan vakavissaan sitä mieltä, että jos minä nyt vaikkapa nappaan tästä satunnaisen pikaviestiohjelman ja tempaisen Haakanan Karille viestin, jossa lukee “Tyhmä Mika Illman on tyhmä kuin saapas ja sitä paitsi raiskaa mummoja ja vauvoja tyhmyydellään, koska se on niin VITUN TYHMÄ”, jonkun tahon pitäisi paitsi lukea tämä viesti, myös poistaa se mahdollisimman nopeasti sen lähetyksen jälkeen. Ilmeisesti se siis poistettaisiin… öh… minun ruudultani? Karin aivoista? Koskeeko tämä myös esimerkiksi kirjeenvaihtoani, ja miksi ei, jos kerran pikaviestinten yksityiskeskustelutkin ovat tämän piirissä? Entä jos lähetän tämän sähköpostitse? Tai tekstiviestillä?

En edes viitsi puuttua siihen, että joku alkaisi moderoimaan irkkiä — no, äh, puutun kuitenkin. Tällä hetkellä käyttämässäni IRC-verkossa — joka on vain yksi monista — on 89962 käyttäjää, joista hyvin merkittävä osa luultavasti puhuu koko ajan jotain. Huomattava osa keskusteluista käydään yksityisesti tai kanavilla, joissa on paljon käyttäjiä, mutta jotka eivät ole julkisesti kaikkien nähtävillä. Keskustelu tallentuu usein (joskaan ei suinkaan aina) osallistujien omilla tietokoneilla oleviin lokitiedostoihin, ei suinkaan millekään palvelimelle (jonne ei siis tallenneta lähtökohtaisesti mitään keskusteluja). Hyvin merkittävää osaa keskusteluista ei koskaan tallenneta mihinkään muualle kuin IRC-asiakasohjelman välimuistiin, josta se katoaa siinä vaiheessa, kun ohjelma sammutetaan.

Illmanin kommentit ovat yksinkertaisesti ääliömäisiä: mikään ei anna syytä uskoa, että hän ymmärtäisi tästä teknologiasta yhtään mitään, tai edes oikeastaan tietäisi, mitä IRC tai pikaviestimet ovat — tai pirustako minä tämän tiedän, ehkä Illman onkin perehtynyt asiaan kunnolla ja tietää tarkalleen, mistä on kyse. Realistisia vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi: joko Illman antaa näitä lausuntoja ymmärtämättä oikeasti ollenkaan, mistä puhuu, mikä olisi tietenkin erinomaisen typerää — tai sitten hän ehdottaa ihan vakavissaan ja täysin tietoisena teoistaan, että jonkun pitäisi seurata “jossain määrin” sitä, mistä minä ja Kari puhumme keskenämme, koska ei ole “perustetta jättää keskustelua täysin valvomatta”. Kumpikin vaihtoehto on suoraan sanoen melko pöyristyttävä.

Erityisesti minua kuitenkin sylettää Illmanin ilmiselvästi tietoinen ja tarkoitushakuinen älyllinen epärehellisyys ja kahden pennin retoriikka: “Sallitun ja kielletyn raja kulkee nimittäin aivan samalla kohtaa netissä kuin netin ulkopuolellakin.” Kuulostaa toki helvetin hienolta, ehkä jopa jalolta linjanvedolta, mutta mitä sitten? Ikään kuin kukaan olisi kyseenalaistanut tätä millään tavalla. Eihän tässä keskustelussa edes ole millään muotoa kyse siitä, onko jonkin asian sanominen kiellettyä vai ei, vaan siitä, kuka sanomisesta on vastuussa — se, joka sen sanoo, vai joku muu.


7 Comments

 1. No Haakanan Kari tässä terve. Kiitoksia niistä pikaviesteistä.

  Sen verran täsmentäisin, että Illman ei ottanut asiakseen täsmentää, vaan vastasi, kun ihan vartavasten kysyttiin. Siinä on mielestäni jonkinlainen ero.

  Comment by Kari Haakana — May 15, 2007 @ 1179235683

 2. Mm. Ehkä siinä on jonkinlainen ero. Oleellista mielestäni on se, että kysyit Illmanilta erikseen, mitä mieltä hän on juuri tästä asiasta, ja hän katsoi parhaaksi vastata juuri näin tämän keskustelun kontekstissa sen sijaan, että kyseessä olisi vain joku mahdollisesti asiayhteydestä irroitettu heitto.

  Comment by Mikki — May 15, 2007 @ 1179235855

 3. Niin joo tolleen. Ymmärrän.

  Comment by Kari Haakana — May 15, 2007 @ 1179236153

 4. Mihinköhän sitten vedetään kirjesalaisuuden rajat? Minun järkeni mukaan kahdenkeskisiä keskusteluja netissä pitäisi koskea samat säännöt kuin esim. puheluita ja kirjeitä ihmisten välillä. Eli niiden sisältöä ei saisi kukaan ulkopuolinen tutkia. Kaipa saman pitäisi koskea myös useamman kuin kahden henkilön välisiä keskusteluja. Jos muuhun maailmaan aletaan verrata, niin eivätkö irc-kanavat ole vähän niin kuin yksityistilaisuuksia?

  Comment by Himppu — May 17, 2007 @ 1179406464

 5. Tietenkin ne ovat vähän niin kuin yksityistilaisuuksia, mutten ihan oikeasti usko, että Illman ymmärtää — tai ainakaan ymmärsi tuota neronleimausta kirjoittaessaan, ehkä hänen on nyt ollut pakko ottaa selvää — mikä IRC on, ja miten se eroaa esimerkiksi näistä kommenteista.

  Lainsäädännöllisesti tämä kaikki on myös sikäli typerää, että esimerkiksi minun käytäntöni on, etten lähtökohtaisesti puutu lainkaan Hupaisaan ajankuluun lähetettyyn kommenttien sisältöön. En pidä sensuurista. Käytännössä kuitenkin moderoin hyvin vahvastikin kommentteja siksi, että suodatan välistä roskapostin pois — sitä tulee niin hillittömät määrät, että koko paska olisi aivan tukossa, jos en tekisi niin. Olen nyt käyttänyt Akismetin varsin tehokasta suodatusta suunnilleen parin vuoden ajan, ja sen laskurin mukaan se on sinä aikana kerännyt 79 677 roskaviestiä. En muista, milloin otin sen käyttöön, mutta jos nyt leikitään, että tasan kaksi vuotta, se tekisi keskimäärin 109 spämmiviestiä päivässä, ja määrähän vain kasvaa koko ajan.

  En siis kuitenkaan poista viestejä siksi, etten pidä niiden sisällöstä, kuten esimerkiksi Seppo Lehto, tuo Näsijärven pyllysankari, on ilokseen huomannut, ja siinä mielessä en siis moderoi keskustelun sisältöä — puutun vain niihin viesteihin, jotka eivät ole keskustelua lainkaan, vaan sokeaa massapostitusta.

  Minua voitaisiin kai näin ollen pitää vastuussa keskustelun sisällöstä, kun kerran teknisesti ottaen valvon sitä. Ainoa syy, miksi olen pakotettu suodattamaan mitään on kuitenkin se, että Sähköisen viestinnän tietosuojalain (16.6.2004/516) mukainen laiton toiminta pakottaa minut siihen. Minähän olen siis ollut parin viime vuoden aikana rikoksen uhri 79 677 kertaa — eikä siinä ole vielä edes mukana sähköpostini… Valtakunnansyyttäjä ei kuitenkaan jostain syystä koe tarpeelliseksi ratkaista tätä pulmaa, vaikka lähes kaikki suomalaiset internetin käyttäjät ovat täysin saman jatkuvan ja massiivisen rikosaallon uhreja! Shokeeraavaa!

  Comment by Mikki — May 17, 2007 @ 1179430012

 6. Tapasin valtionsyyttäjä Mika Illmanin eilen Tampereen käräjäoikeudesta

  Asia koski vaatimaaansa kansankiihotussyytettä ja tietokoneeni kovalevyn takavarikon jatkamista

  Kysyi minulta tauolla: Mitä tarkoitat neekeröinnillä?

  Onko tätä palstaa lukeville selvää vai epäselvää mitä neekeröinti tarkoittaa?

  Seppo Lehto Tampere

  Comment by Seppo Lehto — June 26, 2007 @ 1182856353

 7. Mika Illman on perässäsi? No, sokeakin kana löytää aina joskus jyväsen.

  Pidän vahvasti peukkuja kahden vuoden puolesta!

  Comment by Mikki — June 27, 2007 @ 1182912233

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.