hömelöpatiaa

Fri Mar-17th-2006 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Satuin tänään selailemaan ilmaisjakelulehti Helsingin Uutisia. Ensimmäisellä varsinaisella sisältösivulla oli iso otsikko: “Luontaishoitajat kaipaavat alalleen virallista valvontaa.” Tarkempia tietoja sivulla kuusi.

Käänsin kuuliaisesti sivulle kuusi. Siellä käsiteltiin sitä, kuinka vaikeaa kuluttajan on löytää hyvä hoitaja, sillä titteleitä ja erilaisia terapioita on niin paljon, eikä kukaan valvo mitään. Voi kamala! Anitta Kouvo-Sillanpää Luonnonlääketieteen Keskusliitosta selvensi asiaa seuraavasti:

“Suomessa on aivan laillista esiintyä esimerkiksi homeopaattina tai kansanaparantajana, vaikkei olisi opiskellut alaa päivääkään.”

Herra isä! Ettäkö jotkut homeopaatit ovatkin huijareita eivätkä ollenkaan oikeita, luotettavia ja tehokkaita homeopaatteja, jotka hoitavat tunnollisesti ja asiallisesti potilaiden vaivoja? Onko todellakin niin, että Kouvo-Sillanpää on täysin immuuni ironialle? Sitä on ilmeisesti ainakin artikkelin kirjoittanut Anneliina Peiju sekä artikkelista vastaava toimittaja: tällaisen jutun julkaiseminen näin kritiikittömästi ei varsinaisesti vala uskoa Helsingin Uutisten harjoittamaan lähdekritiikkiin tai vastuulliseen journalismiin — missään artikkelissa kun ei mainita sellaista pientä tosiseikkaa, että esimerkiksi homeopatia ei yksinkertaisesti tee mitään riippumatta siitä, kuinka vankasti siihen moni hörhö uskoo. Yksikään vakavasti otettava tieteellinen koe ei ole koskaan todistanut homeopatian tehoa.

Koko perusajatuskin on puhdasta huuhaata: jos asiakasta vaivaa esimerkiksi syyhy, siihen auttaa aine, joka kutittaa! Ainetta ei kuitenkaan suinkaan käytetä sellaisenaan, vaan se pitää ensin laimentaa vedellä. Tätä ei kuitenkaan kutsuta laimentamiseksi, vaan nurinkurisesti potensoimiseksi tai dynamisoinniksi. Saman logiikan mukaan siis esimerkiksi Kossu menee päähän sitä paremmin, mitä enemmän sitä lantrataan. Jujuna on tosin se, että homeopaattisia litkuja pitää ravistaa oikealla tavalla!

Tämän höpinän taustalla on väite siitä, että vesi “muistaa” alkuperäisen aineen ominaisuudet ja kykenee täten auttamaan potilasta. Edes tätä väitettä veden muistista ei ole koskaan näytetty toteen, saati sitten näitä uskomattomia parantavia vaikutuksia — kaikkien asiallisten kokeiden mukaan homeopatian tulokset eivät eroa placebohoidoista. Eikä tämä ole mikään ihme, sillä homeopatian kehittäjän, nyt jo aikoja sitten edesmenneen Samuel Hahnemannin mukaan näitä sooseja pitäisi lantrata uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Hän itse suosi ns. C30-laimenteita. C30 tarkoittaa 1:100 laimennussuhdetta, joka toistetaan 30 kertaa. Tällöin alkaa olla hyvin epätodennäköistä, että litkuun olisi jäänyt montaakaan molekyyliä alkuperäisestä tropista, jos yhtään. Tässä on luonnollisesti se hyvä puoli, että homeopaattisten “lääkkeiden” vaarat kohdistuvat lähinnä herkkäuskoisten kukkaroihin, sillä vettä lipittämällä ei ainakaan pääse hengestään.

Rahallinen menetys onkin sitten omaa luokkaansa: jos vaikka vilkaistaan Circlum Farmasia Oy:n hinnastoa, selviää, että esimerkiksi Homeopaattinen matka-apteekki (30 ainetta) maksaa hulppeat 155 euroa ja rapiat päälle. Se on aika helvetin kova hinta pelkästä vedestä, vaikka sen kuinka saisi 30 eri pikkuisessa pullossa.

Ja nytkö Kouvo-Sillanpää on kovasti huolissaan siitä, että jotkut sanovat olevansa homeopaatteja ilman asiaankuuluvaa koulutusta? Voi, Anitta, ei se kraanaveden kanssa läträäminen niin kauhean vaikeaa ole. Se, että monet homeopaatit ihan rehellisesti uskovat olevansa suuria parantajia ei varsinaisesti tee ihmisten kusettamisesta hyväksyttävää toimintaa, ja kerrassaan kamalaa on, että ihan oikeista taudeista kärsivät ihmiset menevät oikeiden lääkärien sijasta näennäistiedettä harjoittavien puoskareiden puheille.

Aina välillä löytyy niitäkin pässejä, jotka ihan vakavissaan kysyvät, että mitä se muille kuuluu, jos joku vähän harjoittaa homeopatiaa, kun ei siitä ainakaan ole mitään haittaa. Tällaisen ihmisen päätä pitäisi napauttaa terävästi betoniporsaan kulmaan. Se, että ihmisiltä velotetaan hurjia rahasummia pelkästä vedestä ja pahimmillaan jopa rohkaistaan olemaan käymättä ihan oikealla lääkärillä vakavien sairausten ollessa kyseessä on niin eettisesti kestämätöntä toimintaa, että kenen tahansa latvaheitonkin pitäisi ymmärtää, mikä kuvassa on vialla. Ikävä kyllä monet asiakkaatkin tukkivat korvansa ja suhtautuvat asiaan jonkinlaisella uskonnollisella hurmoksella, ja kuka tahansa, joka kehtaa mainita, etteivät aineet toimi ja että nyt maksetaan turhasta saa aivan liian usein kuulla olevansa julma skeptikko ja etteivät ne lääkärit kaikkea tiedä ja että kyllä kihti on lähtenyt jalasta pois vaikkei mobilaatilla lähtenyt. Niinpä niin.

Minäkin kaipaisin luontaishoitajien alalla enemmän virallista valvontaa, mutta epäilen, ettei se lopulta olisi monien luontaishoitajien mieleen — olisihan se nyt kerrassaan kamalaa ja epäreilua, jos joku alkaisi vaatia jonkinlaista tuloksia! Kaipaisin samaan syssyyn myös terveydenhoidosta ja kuluttajansuojasta vastaavilta viranomaisilta paljon, paljon vahvempia kannanottoja, enkä oikein käsitä, minkä helvetin takia epämääräiset puoskarit saavat myydä vettä hurjilla hinnoilla viattomille ihmisille ja väittää sen parantavan kaikki vaivat flunssasta masennukseen ilman, että joku virallinen taho edellyttää edes jonkinlaista tieteellistä todistusaineistoa hoitojen toimivuudesta.


20 Comments

 1. Aika pitkälle samoilla linjoilla henkilökohtaisesti mutta ongelmana kai on se että tieteellisesti on todistettu Placebon olevan usein ihan yhtä hyvä (tai jopa parempi) lääke kuin Buranan, Ranimexin tai jokin ihan oikeankin lääkkeen. Vaikka tällä perustelulla ei huuhaa-tohtoreista vielä Jeesuksia tehdä, se asettaa kuitenkin luontaishoitojen tulosten niputtamisen nollaosastoon hieman kyseenalaiseen valoon. Potilaan usko on monesti se, joka parantaa pikkuvaivat, ei suinkaan itse hoito. Tässä hommassa onkin sitten olennaista löytää se uskottava hämääjä.

  Comment by Juurlo — March 18, 2006 @ 1142647809

 2. Niin ja miten täällä saa vahingossa puolivalmiina livenneen postauksen poistettua? Yhtä helposti kuin elämässä yleensä ilmeisesti.

  Comment by Juurlo — March 18, 2006 @ 1142647899

 3. Niin, no. Minusta on älyllisesti epärehellistä leikkiä hetkenkään ajan, että on ihan ok myydä ihmisille vettä vain siksi, että jotkut ihmiset pääsevät pikkuvaivoistaan eroon vakuuttamalla itsensä siitä, että nyt kaikki on taas hyvin. On hyvin merkittävä ero sen välillä, että joku antaa lumelääkettä ilmaiseksi ja sen välillä, että veloittaa siitä hurjat summat — paketti Ibumaxia maksaa apteekissa pari euroa, kun taas jotain belladonnaa ei takuulla saa yhtä kohtuullisella hinnalla. Erona on myös se, että ainakin Ibumaxin takana on jotain tiedettä, homeopaattisten valmisteiden takana on joko harhaa tai valhetta. Siihen on myös syynsä, mikseivät lääkärit lähtökohtaisesti anna ihmisille lumelääkkeitä. Lopulta kyse on yksinkertaisesti siitä, eletäänkö valheessa vai ei.

  Ei niin, etteikö luontaishoidoissakin ole hyviä ja huonoja puolia, mutta kun kerran tiedetään aivan hyvin, etteivät homeopatiat, aurahieronnat, vyöhyketerapiat, kynttilähoidot, aromaterapiat sun muut tee yhtikäs mitään, on aivan naurettavaa sanoa, että niiden harjoittajien pitäisi antaa valehdella mahdollisesti vakavistakin sairauksista kärsiville ihmisille vain siksi, että tarpeeksi hoitoon uskovan ihmisen on onnistuneen itsesuggestion avulla mahdollista päästä päänsärkyjen tapaisista pikkuvaivoista eroon.

  Mitä tulee puolivalmiisiin postauksiin, ne eivät lähde täältä muuten kuin taikatempulla, jonka juuri suoritin.

  Comment by Mikki — March 18, 2006 @ 1142649042

 4. Ja näillä samoilla ihmisillä lääkkeet oikeasti tehoavatkin todella huonosti, kun niihin kohdistetaan ns. käänteinen plasebovaikutus.

  Kun ihminen uskoo lääkettä syödessään että “tämä on synteettista myrkkyä eikä auta minua yhtään”, niin ei se todennäköisesti silloin autakaan.

  Kyllä ihmismielen voima ruumiiseen on mahtava :-)

  Comment by Lauri — March 18, 2006 @ 1142649348

 5. Nyt voisin kirjoittaa pitkästi… mutta en.

  1): Lääketieteellisesti testatut lääkkeet vaikuttavat paremmin kuin placebo. Potilaan subjektiivisest oireet ja lääkkeen teho (esimerkkeinä verenpainelääkkeet tai muut vakavilta komplikaatioilta suojaavat lääkkeet) ovat kaksi aivan eri asiaa. Kipulääkkeet (joissa edelliset mielletään usein samaksi) ovat huono esimerkki ja hankala kapiitteli, koska kipuaistimuksiin vaikuttaa niin moni muukin asia kuin lääkitys tai sen puute.

  2) Homeopaatit yms -terapeutit todella tarvitsisivat valvontaa ja nimikkeistön suojausta. Esim Ruotsissa on “puoskarilaki” tällä asialla, Suomessa ei mitään. Valvonnalla ei ole mitään tekemistä tässä tapauksessa hoidon tehon osoittamisen kanssa, vaan sen, kuinka törkeäasti
  (ja minkälaisilla argumenteilla) ihmisiä saa vedättää. Homeopaatille meno on vähän niinkuin hierojalla käymistä – asiantuntevissa käsissä ihan kivaa ja vaaratonta mutta mitään tietellisesti osoitettua hyötyä ei ole. Vähän niinkuin leffassa kävisi. Jos ihmiset ovat valmiita tästä maksamaan, niin antaa mennä vaan, kunhan mainonta ei ole harhaanjohtavaa – ja tämä on se mihin valvonnalla pitäisi puuttua.

  3) Alunperin taitaa olla tosin lääkärijärjestöt jotka em valvontaa ovat vaatineet, eivät uskomushoitoja tarjoavat tahot…

  Comment by Tube — March 18, 2006 @ 1142699119

 6. Musta olisi hirveän kiva ajatella, että luontaishoidoilla tässä yhteydessä voitaisiin tarkoittaa myös vaikkapa akupunktiota, kuppaamista tai erilaisia spesiaalimpia haude-/yrttikylpy-/hieronta-/what-have-you -menetelmiä, joiden taitajia tästäkin takapajulasta löytyy. Kyseisillä hoidoilla ei takuuvarmasti tauteja paranneta, mutta joilla todistetusti oikein käytettyinä voidaan kuitenkin antaa apua akuutteihin oireisiin esimerkiksi astmassa, reumassa, lihaskivuissa ja muissa vaivoissa, joita valtalinjaisempi lääketiede hoitaa kolmionapeilla (jotka huomiodusti eivät ihmeparantajia ole nekään).

  Tällaisten vaihtoehtotaitojen osaajien hukkuminen mukaopatian ja väriterrorismin huuhaa-suohon on ikävää, ja toisaalta asiakkaan olisi (kuten Kouvo-Sillanpää kai yrittää esittää) kiva tietää vaikka akupunktioon marssiessaan, että lekuri (luontaishoitaja, kansanparantaja?) todella tietää, mihin se niitä neulojaan tökkii. Luottamus on toki hieno asia, mutta niin on jonkinlainen todistettava pätevyyskin.

  Alkuperäistekstin ironisuutta en kylläkään kiellä.

  Comment by akt — March 18, 2006 @ 1142699461

 7. Koska olen vaikea lapsi, suhtaudun hyvin skeptisesti esimerkiksi juuri akupunktioon ja kuppaukseen ja ylipäätänsä kaikkiin hoitotoimenpiteisiin, joiden väitetään tehoavan kaikkiin tai edes todella moninaisiin vaivoihin. Suomen kupparit ry.:n sivuilla kerrotaan kuppauksen tehoavan seuraaviin vaivoihin:

  * korkeaan verenpaineeseen
  * niska- ja hartiakipuihin
  * päänsärkyyn, migreeniin
  * puutuviin yläraajoihin
  * kylmiin, särkeviin ja levottomiin alaraajoihin
  * akneen, ihottumiin, psoriasikseen
  * astmaan ja vaihdevuosien vaivoihin
  * naisilla sekä miehillä (en tiedä, mikä vaiva tämä on, mutta se on kuitenkin listalla — Mikki)

  Kuppaus siis auttaa verenpaineongelmiin, iho-ongelmiin, neurologisiin ja lihasten vaivoihin sekä hengitystieongelmiin? Aikamoista menoa. Se on vähän sama kuin lääkäri ilmoittaisi, että kaikki vaivat migreenistä syöpään lähtisivät antibiooteilla tai polvileikkauksella.

  Ja siitä päästäänkin kätevästi takaisin homeopatiaan. Ihan oikeasti huolestuttava on Suomen homepaatit r.y.:n sivuilta löytyvä Kysymyksiä ja vastauksia -osio, jossa ihmiset muka kysyvät (en hetkeäkään usko, että nämä olisivat kaikki oikeasti asiakkaiden esittämiä kysymyksiä, mutta se on sinänsä okei, sillä ne ovat sitä harvoin minkään muunkaan alan firmojen FAQ-listoilla), auttaako homeopatia johonkin vaivaan, ja siellä kerrotaan poikkeuksetta, että kyllä auttaa. Jos tuosta kootaan listaa, sieltä selviää, että homeopatia joko parantaa uskomattoman määrän sairauksia, tai ainakin lievittää niiden oireita tai pysäyttää niiden etenemisen.

  Vastausten mukaan homeopatiasta saa apua syyliin, kainaloiden liikahikoiluun, kutiavaan ihottumaan ja eläinallergiaan, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, jännittämiseen ja ahdistukseen (ja vastauksessa kerrotaan vielä, että on parempi, ettei käytä mielialalääkkeitä), keuhkoahtaumiin, vaihdevuosioireisiin, kaikkien raskauden aikana esiintyvien vaivojen hoitoon, Crohnin tautiin, atooppiseen ihottumaan, masennukseen, sosiaalisten tilanteiden pelkoon ja paniikkihäiriöön (jälleen asiakkaille muistetaan kertoa, ettei kannata hankkia mitään lääkkeitä, koska ne vaikeuttavat homeopaattista hoitoa — niin varmasti, sillä paremmassa henkisessä kondiksessa oleva ihminen ei välttämättä ole tarpeeksi tyhmä maksaakseen kalliista hoidosta…), lasten korvatulehduksiin, endometrioosikipuihin, kuumeeseen, ummetukseen, ilmavaivoihin, päänsärkyyn, itseluottamuksen puutteeseen, melankoliaan, kihomatoihin, homeitiöiden tulehduttamiin limakalvoihin, reumaan ja nivelkulumiin, hormonikierukan sivuvaikutuksiin, akneen, raskausajan helpottamiseen (jolloin hoito pitäisi aloittaa jo ennen raskautta!), kohdun myomakasvaimiin, tic-oireisiin, PMS-oireisiin, monirakkulaisiin munasarjoihin, siittiöiden virkistämiseen ja vahvistamiseen(!) ja hedelmöityshoitoon yleensä, vauvojen ummetukseen, ruoansulatuksen voimistumiseen ja ravintoaineiden imeytymisen tehostamiseen, syömishäiriöön (sekä bulimiaan että anoreksiaan), vatsan turvotukseen, ADHD:n hoitoon, lasten rokotuksen haittavaikutuksiin, peräaukon haavaumiin, kasvojen liikahikoiluun, keuhkojen peach-syndroomaan (en tiedä, mikä se on, eikä tiedä kysymykseen vastaava homeopaattikaan, mutta vakuuttaa kyllä homeopatian ainakin estävän sairauden pahenemisen), rintojen kystien liuottamiseen, helico-bakteerin päihittämiseen, punasteluun, haavaiseen paksusuolen tulehdukseen, koirien valeraskausoireisiin, epäsäännöllisiin kuukautisiin, Basedowin tautiin, koululääketieteen sivuoireiden lievittämiseen ja poistamiseen, rintasyövän hoitoon(!!!), silmätulehdukseen (hoito sopii koko perheelle ja koirille), virtsatietulehdukseen, aggressiiviseen ja jopa väkivaltaiseen mustasukkaisuuteen, nenäpolyyppeihin, hammaslääkärin pelkoon, hammaslääkärillä poraamisen aiheuttamaan kipuun(!), koiran kyvyttömyyteen sopeutua päiväohjelman muutokseen, lapsen autismiin, jalkapohjan hilseilyyn, uni-, keskittymis- ja muistiongelmiin, kilpirauhasen toimintahäiriöihin, kasvojen alueen ruusuun, ranteiden pehmytkudosreumaan, munuaisten nefroottiseen syndroomaan, psoriasikseen, munuaiskiviin, alkoholismiin, verenpainetautiin, keliakiaan, laktoosi-intoleranssiin, suolistohiivaan, kohdun seinämien suonikohjuihin, ravitsemuksellisiin ongelmiin, kasvojen herpekseen, epilepsiaan, alavatsakipuihin ja kramppeihin, flunssaan ja peräpukamiin.

  Ainoa asia, johon homeopatia ei ko. linkin takana olevan tekstin mukaan kykene on ilmeisesti kuukautisten siirtäminen, koska se “on epäharmonisoivaa ja häiritsee elimistön luontaista järjestystä”.

  Eräs kysyjä pyysi jonkinlaisia tieteellisiä todisteita; vastaava homeopaatti ei tuntenut niitä, mutta tarkensi, ettei se tarkoita, etteikö niitä saattaisi olla olemassa, ja ilmoitti sitten, että homeopatian tutkimukseen eivät tämänhetkiset tieteelliset kriteerit sovellu, ja että tarkempi selonteko tästä aiheesta ei ollut tässä yhteydessä mahdollista. Kätevää. Surkeinta on, että sivujen mukaan “kaikkein parhaimmat mahdollisuudet homeopaattiselle hoidolle on aina, kun koululääketieteen hoitoja ei lainkaan ole vielä käytetty” (mutta toisaalta parissa tapauksessa kuitenkin käskettiin hakeutua lääkärille selvittämään tarkalleen, mikä vaiva on, jotta homeopaattinen hoito voidaan määrätä oikein). Kiva kiva.

  Comment by Mikki — March 18, 2006 @ 1142703052

 8. Minä en varsinaisesti tiedä, mihin kaikkeen jonkun kuppauksen väitetään auttavan. Sen sijaan kyllä olen menestyksekkäästi korjauttanyt läpirikkonaista selkääni yhdellä jos toisellakin jäsenkorjaajalla ja turvesaunalla. Kiputilat, jotka eivät reagoi edes kouralliseen kolminappeja, ovat hävinneet parilla kriittiseen pisteeseen tökätyllä aku-neulalla – ja pysyneet poissa ihan kiitettävän pitkiä aikoja.

  Tunnen kasan muitakin henkilöitymiä (lähinnä selkä- ja nivelvikaisia muusikoita), jotka ovat siirtyneet huollattamaan vaivojaan vastaavin menetelmin kyllästyttyään jatkuvaan Panacodin rouskutukseen. En toki kiellä, ettenkö/ettemmekö voisi olla placebo-ilmiönkin uhreja; maalaisjärki-logiikalla sitä kuitenkin mieluusti päättelee, että “jos se toimii niin se toimii ja hyvä niin”.

  Oman kokemuspiirini ulkopuoliseen luontaishoitohässäkkään en ota kantaa, kun en siitä mitään tiedä tai ole edes mieltä.

  Comment by akt — March 19, 2006 @ 1142783438

 9. No, ongelma näissä “mulla tää toimi” -tyyppisissä tilanteissa on aina se, että se menee suoraan kuulopuheiden piikkiin. Kun ei tiedetä, mistä todellisuudessa on kyse, on täysin mahdotonta tiettää, onko todistuksen antaja a) rehellinen, b) luotettava, c) pätevä arvioimaan tilaansa, d) tietoinen kaikista tilaan vaikuttavista tekijöstä ja e) antanut tarpeeksi tarkan kuvauksen kaikesta, mitä on tilansa eteen tehnyt. Näitä tapauksia riittää aina, jossa joku käy samaan aikaan sekä lekurilla että vaihtoehtoparantajalla, ja yllättäen vaivan parantuessa krediitin saa kuitenkin sitten jälkimmäinen.

  Asiaa ei myöskään helpota se, että ihmiskeho on aika hyvä korjaamaan monia vaivoja itsestäänkin, joten aina löytyy näitä, jotka kärsivät vaikkapa sitkeästä flunssasta ja käyvät lekurilla ja saavat sen (hyödyttömän) antibioottikuurin, ja pari viikkoa kärvisteltyään menevät homeopaatille. Ja kas kummaa, pian homeopaattisen hoidon jälkeen vaiva katoaa, ja se pannaan hyvin helposti sitten hoidon piikkiin, vaikka kyseessä on flunssa, joka menee aina pois ihan itsestäänkin. Puhumattakaan todella tuosta itsesuggestion voimasta; esimerkiksi Pennin ja Tellerin Bullshit!-ohjelmassa oli hilpeitä kohtauksia, kun ihmisille tarjottiin magneettihoitoja (magneetit oli tosin ensin huolella demagnetisoitu), ja raasut sitten vannoivat ihan tosissaan nivelkipujen sun muiden hellittävän magneettien ansiosta…

  En väitä, etteivätkö monet vaihtoehtoiset hoitomenetelmät voisi toimia, kun en kerran tiedä, enkä tietenkään väitä sinua tai muita vastaavista hoidoista apua saaneita valehtelijoiksi (monessa perinteisessä hoitomuodossahan on totta kai ihan vahva totuus takana), kunhan nyt yritän vain tuoda esiin tarinallisten todistusten yleistä epäluotettavuutta tällaisissa tilanteissa. Sen kuitenkin tiedän, että jos ei voida edes melkein pitävästi osoittaa paranemisen johtuvan juuri yhdestä tietystä asiasta, koko kuvio on aika hataralla pohjalla. Ihmisten terveydentiloihin vaikuttavat todella monet asiat, ja kun otetaan huomioon nämä seikat, ja toisaalta taas ihmiskehon oma palautumiskyky, itsesuggestion voima ja muistin hataruus ja valikoivuus, minusta on aika selvää, että “kyllä tämä mulle toimi” on kiva asia, mutta terveydenhuollon perusteena aika heppoinen varsinkin silloin, kun kyseessä ovat oikeasti hengenvaaralliset sairaudet.

  Mutta mä olenkin surkea ilonpilaaja ja ikävä paskiainen. =)

  Varsinainen vihani kohdistuu kyllä tällaisia perinteisiä hoitomuotoja enemmän erilaisiin täysin keksittyihin huuhaajuttuihin, joissa todellakin kusetetaan ihmisiä ihan täysin (joko hyvin aikomuksin tai puhtaassa jujutusmielessä) puhumalla potensoinneista, auroista, harmonioista, energiakentistä sun muista jutuista, joilla ei ole mitään tieteellistä pohjaa. Esimerkiksi jonkun akupunktion kohdalla ainakin Cochrane Collaborationin koetulokset antavat sentään ymmärtää, että se on ihan hyvä tapa pahoinvoinnin estämiseen tai vähentämiseen. (Toisaalta saman instanssin tutkimustulosten mukaan siitä ei ole hyötyä alaselän säryn, ja Bandolierin mukaan se on myös yhtä tyhjän kanssa migreenin tai muun päänsäryn hoidossa. Muun muassa.)

  Comment by Mikki — March 19, 2006 @ 1142791293

 10. Amen, bro. Kun tuon kirjoitit, ei minun tarvitse ;). Mistä lähtien Mikki olet lukenut Cochrane-katsauksia? (Tosin tuo sanoo, että alaselkäsärkyyn siitä on ehkä hyötyä vähäksi aikaa)

  Panacodin popsiminen vs nikamanniksauttaja on kyllä hyvä esimerkki, koska usein panacodia kirjoittava tohtuuri unohtaa kertoa mitä todella pitäisi tehdä vaivan parantamiseksi sillä välin kun kipulääke pitää elämän siedettävänä. Naprapaatit sun muut (joiden selitykset ja käsitykset ihmisen anatomiasta ovat eivät aivan harvoin, sanoisinko, perseestä) huolehtivat paremmin tästä jälkimmäisestä sekä vahvistavat potilaan kykyä tulla vaivansa kanssa toimeen (coping on ameriikankielinen termi), mikä on pääasiassa kipuoireisten tai lievästi toimintakykyä rajoittavien vaivojen ja sairauksien kanssa erittäin tärkeää.

  Tuo hömelöpaattien lista on kyllä vakuuttava (ja joukossa ihan vakavia sairauksia) – kuluttaja-asiamiehelle olisi varmaan taas töitä.

  Comment by Tube — March 20, 2006 @ 1142824215

 11. Minä nyt luen vähän mitä tahansa — se on elääkseen kirjoittavalle ja pelejä vetävälle ihmiselle vähän pakollista. Sen lisäksi pyrin myös ottamaan edes vähän selvää asioista ennen kuin kirjoitan aiheesta internetiin — nopealla perustutkimuksella voi välttää paljon punastelua. Se ei tietenkään tee minusta erehtymätöntä, mutta ainakin tiedän edes vähän mistä puhun sen sijaan, että jakaisin MuTua koko maailmalle. Sitä löytynee netistä muutenkin ihan tarpeeksi…

  Taidanpa lähestyä kuluttaja-asiamiestä asian johdosta. Paskaaks tässä, ei se ota jos ei annakaan…

  (Niin, ja satunnaiselle lukijalle tiedoksi, että toisin kuin minä, Tube tietää paria kuukautta vaille valmiina lekurina ihan oikeasti mistä puhuu.)

  Comment by Mikki — March 20, 2006 @ 1142824663

 12. Mikki, lohdutukseksi voin kertoa etta Ranskassa ja Sveitsissa apteekin loytaa helpoimmin etsimalla isoja Homeopathie-kyltteja. Huonomminkin voisi siis olla. (Minulle yritettiin eraassa apteekissa tarjota antroposofista yskanlaaketta.)

  Comment by Syksy — March 21, 2006 @ 1142985484

 13. Kävin muuten katsomassa noita hömelöpaattien sivuja kun on töissä rauhallista. My fucking god (though there ain’t one). Mites se kuluttaja-asiamiesasia voi, voisin kerrankin kantaa korteni kekoon, koska ihan mitä tahansa paskaa ei kai maailmankaan tarvitse sietää.

  Mitä on antroposofinen yskänlääke? Ah:
  http://www.evl.fi/kkh/kuo/klk/uu/steiner.htm#Antroposofinen (huomaa sivuston koti ;))

  Sanoisin, että evoluutio työssään jolleivat ihmiset pääasiassa sairastuisi vakavasti vasta lisääntymisiän jälkeen.

  Comment by Tube — March 24, 2006 @ 1143182814

 14. Jep jep, on aika järkyttävää kamaa.

  Kuluttaja-asiamiehelle voi ilmoittaa asiasta kätevästi internetin kautta. Itse painotin paitsi tieteellisen näytön puutetta ja koko hoidon tehottomuutta, myös selkeää kuluttajiin kohdistuvaa (jopa hengen-) vaaraa.

  Comment by Mikki — March 24, 2006 @ 1143209693

 15. Joo, minäkin kannoin heti edellisen kommentoinnin jälkeen vastuuni ja niillistin asiasta. Em argumenttien lisäksi sivustolla käytetään varsin viljalti ilmaisuja “varmasti homeopatiasta on apua” riippumatta vaivasta tai näytöstä.

  Nimim en kyllä käsitä, minkälaista logiikkaa homeopaatit harrastavat. Diagnoosia varten pitää käydä oikealla lääkärillä, mutta hoidoksi ei suositella lääketiedettä vaan homeopatiaa, jonka sisäinen käsitys sairausprosessien synnystä (ja oletettavasti myös luonteesta) on iiiiihan muuta kuin lääketieteen käsitys asioiden laidoista.

  Sinänsähän homeopatia on ihan adekvaatti hoito vaivoihin, jotka paranevat itsekseen. Ei siitä vars paranemisen kannalta mitään hyötyä ole, mutta potilas tuntee tulevansa hoidetuksi kun poppamies suosittelee erilaisia liemiä ja pitää kädestä. Lisäksi on mukavaa, kun “lääkkeillä” ei ole sivuvaikutuksia – sillä, että niillä ei ole mitään muutakaan vaikutuksia ei ole niin tärkeää, koska subjektiivinen olo ehkä paranee lompakon kevenemisen lomassa. 50-100 e homeopaattisesta hoitokerrasta on ihan kelpo korvaus.

  Comment by Tube — March 26, 2006 @ 1143358909

 16. Minulle on kerran ollut hyötyä naprapathista, joka nykäisi niskani paikoilleen, kun välilevy luiskahti. Varsinaisen pitkäaikaisen hoidon antoi kyllä lääkintävoimistelija.

  Minustakin tuo homeopatiaparannusten lista oli kammottava. Kihomadot eivät viitsi vesikuurille edes nauraa, ja jos TIC-oireita lähtee puoskaroimaan, tulee aivohalvaus ja korjaa. Tämä vain pienenä esimerkkinä kauhistuksen kohteistani.

  Comment by Mette — March 28, 2006 @ 1143536557

 17. Khm. Em esimerkki naprapaatista kiteyttääkin ko parantajan tietämyksen ihmisanatomiasta. JOS niskasta välilevy “luiskahtaa” (= discusprolapsi/protruusio) ei sitä millään manipulaatiohoidolla saa takaisin, yhtä vähän kuin pihviä burgerin väliin puristamalla sämpylöistä. Sama pätee myös “fasettinivelten paikalleen laittoon”, jolla ei ole mitään tekemistä funktionaalisen anatomian kanssa. Se, että jotkut kokevat hyötyvänsä manipulaatiohoidoista on eri juttu, mutta tässäkin hoidetuksi tulemisella on iso vaikutus.

  Toisekseen tic-oire on eri asia kuin TIA. Tic on mm Touretten syndroomalle tyypillinen pakkolike, TIA on Transient Ischemic Attack, aivohalvauksen itsestään paraneva muoto (jonka jälkeen sauma saada varsinainen infarkti on erittäin suuri).

  Comment by Tube — March 28, 2006 @ 1143581143

 18. Linkintakaista juttua lukiessa tuli tämä pätkä mieleen.

  Ehe ehe. Että verovaroilla vaan, pojjaat.

  http://www.suomenkuvalehti.fi/blogit/viikon-puheenaihe/pitaisiko-kelan-korvata.aspx

  Comment by Janne — August 15, 2007 @ 1187191539

 19. Hrr.

  Comment by Mikki — August 15, 2007 @ 1187192157

 20. […] hömelöpatiaa – Fun Pastimes for Stupid Children […]

  Pingback by Vaihtoehtohoidot tarjoavat fiilistelyä terveyden kustannuksella « Eikö ketään edes hävetä — August 25, 2009 @ 1251232989

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.