hämeenlinnan paras poliisi

Wed Apr-9th-2008 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Olen aiemminkin kirjoittanut Hämeenlinnan poliisilaitoksen tiedotusmeiningeistä. Sieltä tuleva teksti on hyvin pirteällä tavalla erilaista — jotain muuta kuin ne kylmät ja kuivat tiedotteet, joita yleensä on tällaisilta tahoilta saatu lukea. Se on myös huomattu muualla, ja aiheen johdosta on tietenkin päästy vähän paheksumaan tämmöistä toimintaa. Aamulehti kertoo asiasta tarkemmin; sen mukaan Hämeenlinnan poliisin viestintävastaavan, ylikonstaapeli Ilkka Iivarin tyyliin alettiin puuttua, ja asiaa puitiin ihan sisäministeriön poliisiosastolla.

Poliisiosaston viestintäpäällikkö Marko Luotonen oli “puuttunut virkateitä hänen ilmaisutapaansa”, ja sehän voi tarkoittaa lähes mitä tahansa. Voinemme olettaa — vaikkapa dramaattisista syistä, jos ei muuten — että viestin sisältö oli suunnilleen rinnastettavissa jonkinlaiseen “jos ylikonstaapeli tästä eteenpäin tiedottaisi vakavammin ja pelleilisi vähemmän” -lausuntoon. Iivari itse reagoi täysin ymmärrettävällä tavalla ja iski hanskat tiskiin. “Minulla on niin vähäiset tiedot kapulakielestä, etten pysty sitä käyttämään.” Oikeesti, tehkää itse tylsät paskatiedotteenne, jos mun laatukamani ei kerran kelpaa, siis. Oikein.

Poikkeuksellisesti tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu, sillä Luotonen ja Iivari keskustelivat asiasta puhelimessa, ja Iivari vakuutti Luotosen siitä, että vaikka ote on kepeä, tapahtumia ei vääristellä eikä ketään pilkata. Luotonen ymmärsi yskän ja antoi Iivarille luvan jatkaa totuttuun tapaan. Hitto, tämähän on kuin aikuisten ihmisten kanssakäymistä seuraisi, kun asiat ratkaistaan järkevästi keskustelemalla. Iivarin meininki on miellyttänyt minua jo pidempään, mutta ettei totuus unohtuisi, on syytä vähän kehua myös Luotosta, joka kerää pisteet kotiin. Kuten Aamulehti kertoo:

Luotosen mukaan Iivarin toiminta on kokonaisuudessaan esimerkillistä, “valonpilkahdus valtionhallinnon viestintäkulttuurissa”, sillä se auttaa yleisöä ymmärtämään poliisin perustyötä.

Luotonen on täysin oikeassa. On hyvin mukava huomata, että kerrankin tällaista toimintaa tuetaan päättävien tahojen suunnalta sen sijaan, että kaikki luovuus ja hauska kiellettäisiin ihan vain siksi, ettei virkamiehen sovi olla mitään muuta kuin virallinen. Kerrankin uutinen, josta tulee hyvä mieli.

Lopuksi lainaan Iivarin 8.3. julkaisemaa tiedotetta:

Mies erehtyi vessan paikasta

Parikymppinen mies päätti heittää pilsnerivetensä poliisitalon ajoluiskaan viime yönä. Poliisit huomasivat kuitenkin valvontakameroissa esiintyvän kuseskelijan. Ihan soveliaana tällaista ohjelmaa ei pidetty, vaan mies päätettiin hakea sisätiloihin, jossa olisi myös vessa. Miespä ei ollutkaan yhteistyöhaluinen, vaan päätti kokeilla painimista poliisien kanssa. Keskelle Kasarmikatua loppunut paini päättyi poliisin selkävoittoon ja mies kiikutettiin putkaan. Palkinnoksi mies sai sakon.

Hyvät lukijat, jos joku teistä tuntee Iivarin, tarjotkaapa hänelle vaikka lounas. Tai viekää Iivari elokuviin. Tai jotain. Koska minua naurattaa.


2 Comments

 1. Hitsi, minä tarjoan toisen lounaan.
  Tuohan on aivan loistavaa verbaali-akrobatiaa :D

  Muistan kun kadotetussa nuoruudessani piti kerran saa edes jotain irti poliisilta.

  Varttitunnin puhelinrinki-kierrätyksen (“en minä, mutta tuo toinen. Odotas kun yhdistän…”) jälkeen joku vain sulki puhelimen. En saanut kommenttia.

  Kieltämisen sijaan ennemminkin tällaista tiedottamista pitäisi siis tukea :)

  Comment by t — April 10, 2008 @ 1207822402

 2. tällanen tyyppihän olis saanut itä-saksan poliisinkin vaikuttamaan ystävältä! harmi ettei niillä siellä tainnut olla yhtä sanavalmiita kavereita. se saksalainen jäyhyys…

  Comment by osku — April 19, 2008 @ 1208628126

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.