eilisen media, huomisen media

Thu Aug-9th-2012 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Videovuokrauspalvelu Netflixin saapumisesta Suomeen on taas puhuttu. Sikäli kun palvelu ei ole tuttu, sen toimintamalli perustuu siihen, että asiakkaalle annetaan mahdollisuus katsoa suoratoistettavia elokuvia ja tv-sarjoja suoraan internetistä käsin tasan silloin kuin hotsittaa. (Jenkeissä Netflix pyörittää tämän lisäksi myös perinteisempää videovuokrausbisnestä postitse, mutten ihan jaksa uskoa, että sitä tuotaisiin Suomeen — täkäläiset laajakaistayhteydet ovat sitä luokkaa, ettei oikein maksa vaivaa. Jenkeissä on vielä yllättävän laajalti paikkoja, joissa laajakaistayhteydet ovat hillittömän hintaisia, tai joissa niitä ei edes ole tarjolla.)

Se, tuleeko Netflix tänne vai ei on oikeastaan aika yksi ja sama, koska jokin vastaava palvelu tänne tulee ennemmin tai myöhemmin, ja kun niin käy, siinä ovat paikalliset helisemässä.

Talouselämä uutisoi tänään, että MTV Median toimitusjohtaja Heikki Rotko on sitä mieltä, ettei se ole uhka eikä mikään:

Rotko ei usko, että Yhdysvalloissa kahdeksan dollaria kuukaudessa elokuvista veloittava Netflix onnistuu tekemään Suomen pienillä markkinoilla kannattavaa liiketoimintaa palvelun nykyisellä toimintamallilla moneen vuoteen. Hänen mielestään kilpailutilanne on Netflixille kova jo sen takia, että suomalaiset kaupalliset kanavat näyttävät kymmeniä elokuvia ilmaiseksi viikottain.

Että ihan kymmeniä elokuvia! No paskaaks siinä sitten, miksi ketään kiinnostaisi palvelu, josta voi itse valita haluamansa elokuvat ja katsoa niitä tasan silloin kun huvittaa, eikä silloin, kuin MTV3 saa päähänsä niitä näyttää?

Ymmärrän kyllä, miten tärkeää Rotkon asemassa olevien ihmisten on pidettävä yhtenäinen ja luottamusta herättävä linja julkisuudessa, mutta valitettavasti tulee piste, jonka jälkeen tämä itsevarma asenne saa omistajansa vaikuttamaan harhaiselta kalkkikselta, joka ei edes ymmärrä, mistä puhutaan. En oikein usko, ettei Rotko oikeasti tajuaisi, missä mennään. Toisaalta en myöskään usko, että MTV3:lla riittäisi tarpeeksi visiota tajuta, kuinka isoja media-alan rakennemuutoksia meillä on tulossa.

Kun sanon, että tällaisten palveluiden rantautuessa paikalliset ovat helisemässä, en muuten edes tarkoita sitä, että isot kansainväliset jätit jyräävät muut alleen, vaikka niinkin voi käydä. Enemmänkin epäilen — ehkä jopa ennustan — että kukaan kotimainen taho ei uskalla lähteä moiselle linjalle, ja sitten kun nämä palvelut alkavat olemaan laajalti hollilla, joku neropatti meillä päättää lähteä vähän kokeilemaan, mutta varmuuden vuoksi niin konservatiivisesti ja perskätisesti, että lopputuloksena on palvelu, joka on liian kallis, kömpelö ja epämiellyttävä käyttää. (Terkut vaan esim. Elisa Kirjalle!) Ainoa, melko kyseenalainen etu on, että sieltä saa sitten nähtäväksi Spede Show’n ja Salkkareiden jaksoja, koska kotimaisia matskuja ei luultavasti edes viitsitä yrittää kaupata Netflixin kaltaisille lafkoille.

Oli miten oli, TV-signaalin merkitys mediakanavana ei tule olemaan vakio siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä ei ole myöskään yleisön halu katsella kiltisti niitä yksittäisiä ohjelmia, joita joku jossain suvaitsee tuoda näytille. Se halu romahtaa viimeistään silloin, kun nykyiset kaavoihinsa fakkiintuneet, eläke-ikää lähestyvät “mitäs telkkarista tulee?” -tyypit kupsahtavat. Sitä nuoremmat eivät pääsääntöisesti pelkää uutta teknologiaa, vaan päin vastoin ovat tottuneet siihen, että asiat kehittyvät.

Mutta se on abstrakti asia, jota ei ehkä ole helppo sisäistää. Tämä sen sijaan on käytännön esimerkki, jonka tajuaa kuka tahansa: juuri nyt MTV3 kertoo sivuillaan, että toimintaelokuva Rush Hour nähdään ensiesityksenä MTV3-kanavalla torstaina. (Itse asiassa se siis taitaa pyöriä, kun kirjoitan tätä.) Kyseessä ei ole kovinkaan kummoinen raina, mutta merkittävää on tämä: se on vuodelta 1998. MTV3:n mahtava elokuvatarjonta siis pystyy tuomaan tämänkin kansainvälisen klassikon ulottuvillemme hulppeassa 14 vuodessa!

Samassa yhteydessä kerrotana, että ensi viikolla nähdään myöskin MTV3-ensiesityksenä elokuvan jatko-osa… Rush Hour 3. Haluaisitko ehkä nähdä kakkososan siinä välissä? Katopa kuule vaikka sieltä Maikkarilta!

Ai niin. Et voi.

Netflixistä voisit.

Edit: Kyllä, olen lukenut Kalle Kinnusen samaa aihetta vähän eri vinkkelistä käsittelevän kirjoituksen, ja kyllä, teidänkin kannattaa lukea, koska se on hyvä! Sanotaan nyt vain, ettei Rotko ole ainoa, joka haluaa olla laput silmillä…


9 Comments

 1. Mitä itse kokeilin Netflixiä niin en kyllä voi nähdä, että siitä tulisi jättimenestys Suomessa. Komppaan Rotkoa varsinkin siitä syystä, etten todellakaan usko että Suomesta löytyy riittävästi kasarisarjojen tai leffojen fiilistelijöitä.

  Netflixin tarjoama materiaali oli pääsääntöisesti tajuttoman vanhaa tai sitten populaariviihteen ystävälle tuntematonta.

  Itse katsoin kuukauden kokeilujaksolla yhden elokuvan – Robocop.

  Comment by Tyhmä lapsi — August 10, 2012 @ 1344592357

 2. Se, mitä yhden tällaisen palvelun katalookista löytyy ei mielestäni ole välttämättä kauhean oleellista. Kyse on ajatusmallista, ja erityisesti siitä, missä on tulevaisuus.

  En usko, että se on lähetyspohjaisessa mallissa, jossa asiakas katsoo sitä, mitä joku suvaitsee sinä iltana ja siihen kellonaikaan näyttää.

  Comment by Mikki — August 10, 2012 @ 1344592620

 3. Mikäs ihmeen vastakkainasettelu tässä nyt on?

  Mikä tahansa tilauspalvelu (pay-tv -kanavat kuten vaikka Canal+ ja SVODit, kuten Netflix…) ja perinteinen free-tv (joissa nykyään on ilmaiset nettipalvelunsa, VODit, myös) ovat lähtökohtaisesti aivan eri asioita eikä niitä ole järkeä rinnastaa.

  Käytit provosoivaa “kaavoihinsa fakkiintuneet, eläke-ikää lähestyvät “mitäs telkkarista tulee?” -tyypit” -ilmausta, joka kertoo näköalattomuudesta.

  Erilaiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset vain kuluttavat erilaisia palveluja, esim. radionkuuntelijat haluavat kuunnella juuri radiota, vaikka saatavilla olisi mitä tahansa (Spotify tms). On kovin yksioikoista väittää, että se liittyisi millään tavalla ikään.

  Eri palveluista vain saa eri asioita ja joskus on kiva, että ammattilainen valitsee, kun ei tiedä mitä katsoisi tai kuuntelisi, vaikka aikaa olisi. Joillain on aikaa, mutta ei rahaa ostaa maksullisia palveluja…

  Maikkarin ja Netflixin vertaaminen ei siis oikein millään tasolla toimi.

  Sinänsä toivotan kaikki VODit ja SVODit Suomeen tervetulleiksi ja tilanteesta riippuen käytän niitä tai vain katson mitä telkkarista tulee! :)

  Comment by Hanna — August 10, 2012 @ 1344594838

 4. Mjooh, Rotkon kannattaa varoa “potkiessaan Netflixiä munille ja kovaa” ettei se faksi tipu siitä pöydältä varpaille, muuten voi joutua soittamaan NMT:llä terveyskeskukseen…

  Perinteisen mallin TV:n katselu on ollut jatkuvassa laskussa nuoremmilla kuluttajapolvilla ja waretukselle on syynsä – piratismihan ei ole hinta- vaan saatavuusongelma. Mietin tästä Rotkon kommentoinnista, että mieshän kuulostaa jotenkin oikeasti innostuneelta ja uskovalta asiaansa, eikä ainoastaan siltä että puskee pihalle firman “pakollista” propagandaa.

  Kuten TV-alalla samaan aikaan työskennellyt kamu totesi: “sukupolvenvaihdos, jouduhan jo”.

  Comment by Janos Honkonen — August 10, 2012 @ 1344601468

 5. Tekijänoikeuksia polkematontakin ilmaista sisältöä sille television sijaan internetiä kuluttavalle polvelle löytyy jonkin verran:

  http://blog.archive.org/2012/08/07/over-1000000-torrents-of-downloadable-books-music-and-movies/

  Comment by Kalle Hallivuori — August 10, 2012 @ 1344604106

 6. Onhan meillä jo Voddler?

  Comment by Juha — August 11, 2012 @ 1344710227

 7. Tässä pari aiheeseen liittyvää linkkiä:

  http://yro.slashdot.org/story/12/10/21/1418210/netflix-caught-stealing-divx-subtiles-from-finnish-pirates

  http://av-kaantajat.blogspot.fi/2012/10/netflixin-kaannosstrategiassa-on.html

  Comment by tr — October 21, 2012 @ 1350847545

 8. mä hommasin netflixin, erittäin hyvä palvelu. voin kattoo xboxilla olohuoneessa, pc:llä makuuhuoneessa ja ipodilla.

  Comment by tr — November 21, 2012 @ 1353535478

 9. mikki joko olet aloittanut netflixin ilmaisen koejakson? tää palvelu on loistava

  Comment by tr — December 5, 2012 @ 1354691160

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.