ei vielä, mutta ehkä seuraavaksi

Thu Feb-4th-2016 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Urheat isäm maan pualustajat ovat taas vaihteeksi vähän yrittäneet tappaa lapsia. Ovat sillä lailla rohkeita.

Monesko kerta tämä on?

Kuinka monta kertaa tämän pitää tapahtua, että tämän maan päättäjiä ja poliisia alkaa pikku hiljaa kiinnostamaan murhapolttoyritykset? Pitääkö jonkun kuolla?

Ja ennen kuin joku rupeaa hyssyttelemään, puhutaan suoraan — “pitääkö jonkun kuolla” ei ole mitään liioittelua. Tilanteessa, jossa joku heittelee polttopulloja ihmisiä täynnä olevaan rakennukseen keskellä yötä, kyse on juurikin siitä, että hengenvaara on merkittävä. Se on ihan oikea uhka. Se, että yritys epäonnistui ei muuta teon potentiaalisia seurauksia — eikä myöskään sen motiiveja.

Kyse ei ole enää siitä, tapahtuuko se. Kyse on siitä, milloin se tapahtuu. Koska näihin juttuihin ei nyt vaan puututa, ja se lähettää vahvan viestin. Ennemmin tai myöhemmin joku näistä urpoista panostaa tuhopolttokeikkaansa ihan tosissaan, tai kavereiden tsemppaama rotusotilas päättää tehdä jostakusta esimerkin, ja kun se sydänveri on kerran sinne hangelle sihahtanut, sitä nyt ei enää saada sinne väärän väriseen jantteriin takaisin. Kannustusta tällaiseen tekoon piisaa kyllä — kuka tahansa internetin isänmaallisempia nurkkia yhtään seurannut tietää, että siellä kollektiivinen touhutippa tutisee jatkuvasti, kun väkivaltafantasiat jylläävät. Kaikki ne ovat pedofiilejä ja terroristeja, jotka raiskaavat meidän naiset (on kovin hellyyttävää, että nyt alkaa suomalainen perus miäs äiä olla ihan ison vitusti huolissaan naisten oikeuksista ja koskemattomuudesta), ja saunan taakse ja OIKEIN PERKELE, tekee niin iloiseksi kun neekeri sai turpaan vittu suvakit saatana ekana seinää vasten omaa lääkettä lol.

Vaan pojat on poikia, heh heh. Pidetään nyt se tolkku siellä hei.

Tämä maa ei ole oppinut historiasta mitään. Täällä rakennetaan kovalla pöhinällä 30-luvun Saksaa ja teeskennellään, ettei sillä ole mitään väliä, että kiihkokansalliset väkivaltaiset tyypit partioivat kaduilla levittämässä pelon ja uhan ilmapiiriä, kansanedustajat ehdottelevat keskitysleirejä ja laittomia pidätyksiä, ja poliisia huolestuttavat enemmän sirkuspellet kuin väkivaltarikoksista tuomitut uusnatsit.

Meillä ollaan muka niin huolissaan ääripäistä — ikään kuin olisi kaksi toisiinsa verrattavissa olevaa ääripäätä, kun toinen osapuoli yrittää toistuvasti ja tarkoituksella riistää toisilta ihmisiltä turvallisuudentunteen, ihmisarvon ja mahdollisesti hengen ja toinen osapuoli taas… no… ei tee näin? Minkälaisen logiikan mukaan se, että heitellään polttopulloja ja marssitaan uusnatsimeiningillä kaduilla vertautuu eettisesti, ideologisesti tai käytännön tasolla siihen, että äänekkäästi tuomitaan tällaiset teot? Ovatko nämä “ääripäät” jotenkin yhtä huonoja tai kohtuuttomia vaikkapa radikaaliuden, merkityksellisyyden, huolestuttavuuden tai typeryyden mittareilla katsottuna?

Ymmärrän, että on houkuttelevaa teeskennellä, että nyt ollaan mahdollisimman tasakätisiä ja vältetään ääriajattelua. Epäilemättä monen yksilön kohdalla tällaiset “olen tolkun ihminen” -näkemykset ovat jopa ihan rehellisiä ja vilpittömiä. Käytännössä tällainen ajattelu kuitenkin asettaa nämä kaksi “ääripäätä” samaan asemaan, ja sitä myöten sekä a) paisuttelee merkittävästi sen toisen osapuolen kantojen radikaaliutta, että b) normalisoi toisen osapuolen kantoja merkittävästi antamalla ymmärtää, väkivaltainen ja uhkaileva käytös on jotenkin samalla tasolla kuin se, että vastustetaan ko. käytöstä.

Ja jos tuntuu siltä, että tämä puhe normalisoinnista on liioittelua, jokainen voi tykönään miettiä, kuinka uskottavalta olisi tuntunut viisi vuotta sitten — hitto, vaikka vain kaksi vuotta sitten — väite siitä, että meillä kulkee kadulla uusnatsihenkisiä partioita joka puolella maata, polttopulloiskuja tehdään jatkuvalla syötöllä, kansanedustajatasolla vaaditaan keskitysleirejä ja muita perustuslain vastaisia, avoimen rasistisia toimenpiteitä, eikä tilannetta pidetä hallitustasolla minkäänlaisena kriisinä?

Retoriikka kahdesta ääripäästä palvelee vain sen radikaalimman tahon etuja. Kun koulukiusaaja pistää jengillä pataan heikompiaan, on koulukiusaajan kannalta helvetin hieno juttu, jos kysymys siitä, mitä se heikompi osapuoli teki tilanteessa väärin nostetaan esiin samanarvoiseksi osaksi keskustelua. Se hämmentää mukavasti tilannetta. Sakeassa sumussa on mukavasti liikkumavaraa.

Mutta paskaaks tässä, ruumiita odotellessa.

Sillä aikaa voidaan vaikka arvuutella, alkaako päättäjiä pikku hiljaa kiinnostaa siinä vaiheessa, kun joku näistä nutipäistä oikeasti saa jonkun hengiltä. Ehkä lapsen — siihen oli tälläkin kertaa hyvät saumat.

Vai otetaanko sekin vaan kätevästi seuraavana askeleena valitulla tiellä?


10 Comments

 1. Tiedätkö muuten, onko yhtään polttopullon heittäjää tai vastaanottokeskuksen asukasta pahoinpidellyttä saatu kiinni/pidätetty?

  Comment by Minttu — February 4, 2016 @ 1454587527

 2. En. Jos on, aika hipihiljaa ollaan asiasta uutisoitu.

  Comment by Mikki — February 4, 2016 @ 1454590297

 3. Paitsi että uuden tiedon mukaan tämä sankari nyt jopa saatiin kiinni.

  Comment by Mikki — February 4, 2016 @ 1454594415

 4. eikös ne kouvolassa saaneet yhden polttopullonheittäjän kii syksyllä?

  Comment by nosfe — February 4, 2016 @ 1454596225

 5. Ainakin yks molopää tuolla Kouvolassa jäi kiinni verekseltään.

  http://yle.fi/uutiset/kouvolan_polttopullomiehelle_vaaditaan_kovaa_tuomiota__suunnitteli_uutta_iskua/8469584

  Comment by Skiriki — February 4, 2016 @ 1454596282

 6. No niin!

  Comment by Mikki — February 4, 2016 @ 1454596414

 7. Minua hämmentää aika helvetisti se, että miten poliisi tuntuu jotenkin tarmottomalta näiden ja muiden kansallismielisten isämmaan pulustajien tekemien rikosten tutkinnassa ja käsittelyssä. (Plus tietenkin naisiin kohdistuneissa uhkailuissa, jos em. nainen on jotenkin sattunut kritisoimaan yltiökonservatiivista ajattelua, olemalla aktiivinen politiikassa tai dokumentoimaan nykysuomen todellisuutta olemalla toimittaja.)

  En voi muuta sanoa, kuin et olis ihan kiva nähdä, minkä verran entisiä/nykyisiä poliiseja on esim. kansanedustajissa ja kunnanvaltuutetuissa. Mielellään sellaisena listana, että voi katsoa jakauman puolueisiin.

  Koska JOTENKIN nyt vaan tuntuu siltä, että ihan tasainen ei tuo jakauma taida olla.

  Comment by Skiriki — February 4, 2016 @ 1454596707

 8. Jotenkin odotin (ja ehkä myös toivoin), että joku näistä nutipäistä olisi pöllähtänyt paikalle kommentoimaan tyyliin, “Lapsia? Olihan siellä aikuisiakin!”

  Comment by Pete — February 4, 2016 @ 1454597638

 9. Googlaamalla polttopullo pidätys, tulee heti ekaksi tämä:

  http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/kouvolassa-polttopullon-heittaneelle-vuosi-vankeutta/2177316

  Ekalla sivulla taisi olla 10 muuta tiedotusvälinettä, joissa oli sama uutinen. Mukana myös Yle.

  Comment by Gabaminerginen pölö — February 4, 2016 @ 1454597645

 10. Sori, googlattava asia on polttopullo vankeus (ilman lainausmerkkejä siis).

  Comment by Gabaminerginen pölö — February 4, 2016 @ 1454597673

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.