ei mitkään halvat pallit

Thu Aug-23rd-2007 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Jahas, vihollinen puhuu! Nokia Missio on taas vaihteeksi julkaissut uutislehtensä! Sen sisältö on poikkeuksellisen tylsää ja kohkaamisvapaata kamaa, koska valtaosa lehdestä menee uusimman massapsykoosisuurtapahtuman mainostamiseen. Vaan ei siinä kuitenkaan kaikki, sillä uskollisia uskovaisia lähestytään myös otsikolla “Haluatko siunata lapsia?”

Nokia Missio panostaa tänä syksynä erityisesti lapsiin. Uudet tilat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet kehittää lasten- ja varhaisnuorten toimintaa. Marko ja Marja-Leena Erkkilä ovat ottaneet vetovastuun lasten työstä. Ryhmän vetäjiä ja ohjaajia tarvitsimme kipeästi lisää tiimiimme.

Haluamme rohkaista kaiken ikäisiä mukaan tähän arvokkaaseen työhön. Järjestämme lapsityön peruskoulutuksen syksyllä. Koulutus takaa valmiudet lasten opettamiseen lastenkokouksissa, pyhäkouluissa ja kerhoissa.

Juu juu. Pyhäkouluja lapsille, hieno juttu. Vaan sitten päästäänkin varsinaiseen asiaan:

Haluaisitko siunata lastentyötämme taloudellisesti?

Tarvitsemme lastentiloihin 100 kpl uusia tuoleja. Yhden tuolin hinta on 65 euroa. Nyt voit lahjoittaa vaikka yhden tuolin hinnan Nokia Mission lapsityön hyväksi…

…anteeksi, 65 euroa per tuoli? Mistä ne on tehty? Ikeasta lähtee ihan tavallinen ja asiallisen näköinen lasten tuoli hintaan 19,90, ja siinä on mukana ALV (jonka Nokio Missio voinee kuitata ostoksistaan pois saman tien siinä missä muutkin vastaavat organisaatiot). Sen sijaan siinä ei ole mukana mitään sellaisia määräalennuksia, jotka varmasti joltain tuolien tukkumyyjältä saisi ihan vaivatta.

Keneltäköhän nämä tuolit on tarkoitus ostaa tähän hintaan, ja minkälaisia superpalleja kersoille hankitaan tällä läpeensä naurettavalla 65 euron kappalehinnalla? Onko Nokia Mission toiminnassa sellaista läpinäkyvyyttä, joka mahdollistaisi, että seurakunnan jäsenet näkevät, paljonko tähän tarkoitukseen kerätyistä rahoista todella käytetään tuolien ostoon — ja keneltä ne ylipäätänsä ostetaan, jos koko raha käytetään tähän? Varmaankin joltain täysin riippumattomalta osapuolelta, eikä suinkaan joltain Koiviston Serkun Luotettava huonekalutukku Oy Ab:n kaltaiselta firmalta?

Ei silti, on toki ihan mahdollista, että Nokio Missio vastoin kaikkia odotuksia todellakin ostaa ihan vakavissaan 6500 eurolla tuoleja, vaikka saman määrän saisi Ikeasta ihan peruskuluttajan hinnoilla alle kahdella tonnilla. Jos näin on, on kiva huomata, että prioriteetit ovat kohdallaan — lehden samalla sivulla Missio nimittäin puhuu myös Intian ongelmista, ja taas tarvittaisiin voidellun väen rahallista apua:

Haluatko olla tukemassa lähetystyötämme Intian köyhimmän osavaltion Orissan ihmisten keskellä? Syyskuussa tuemme Jeyporen kampanjavalmisteluja jo 5000 dollarilla. Haluamme myös auttaa kotinsa menettäneitä seurakuntalaisia. Lastenkodin laajennusprojektia suunnitellaan myös kaiken aikaa.

Huomatkaa ensinnäkin, että tämä 5 000 dollaria maksavat “Jeyporen kampanjavalmistelut” eivät siis viittaa mihinkään ihmisten kotien järjestämiseen, vaan tulevaan evankelisointikampanjaan. Se, että Markku Koivisto pääsee “aktiotiimeineen” Intiaan säheltämään ja saarnaamaan lienee siis korkeammalla prioriteetilla kuin se lastenkoti…

Yksinkertaisella tempauksella — ostamalla järkevän hintaisia tuoleja — Nokia Missio voisi joka tapauksessa säästää aivan vaivatta sen verran rahaa, että saisi pumpattua toiset 5 000 dollaria Intiaan. Jos haluaisi.

Ja paljonko 5 000 dollaria on Intiassa? Aika, öh, vitusti, ottaen huomioon, että CIA World Factbookin mukaan yhden ihmisen keskimääräinen osuus bruttokansantuotteesta Intiassa on 3 800 dollaria. Suomessa vastaava summa on vaatimattomat 33 700 dollaria. En onnistunut pikaisella etsimisellä saamaan käsiini varmaa lukua, mutta ilmeisesti keskimääräinen vuositulo Intiassa on siinä 500 dollarin tienoilla. 5 000 dollaria ei tietenkään tunnu missään jonkun delhiläisen IT-pampun tuloissa ja menoissa, mutta niiden parissa, joilla ei oikeasti ole mitään, se on sellainen summa rahaa, jolla kirjaimellisesti ruokkisi pienen kylän hyvän aikaa.

Vaan ei. 65 euroa per tuoli. Sillä Nokia Missiossa ykkösprioriteetti on tämä lähimmäisestä välittäminen ja vähäosaisten auttaminen. Jeesus tarvitsee hintavat tuolit.


9 Comments

 1. Ei se välttämättä ihan noin yksioikoista ole. Julkisiin tiloihin tulevilla kalusteilla tuppaa olemaan selvästi kovemmat kestävyysvaatimukset käytön ja puhdistuksen suhteen. Lisäksi voi olla että tuolien täytyy olla pinottavia, esim. 10 tuolia päällekkäin ilman että jatkuva pinoaminen kuluttaa tuoleja. Sopivia ja riittävän kestäviä palleja ei välttämättä Ikeasta löydy.

  Hinnasta on paha sanoa, kun toimistokalustefirmat eivät anna tietoja ilman tarjouspyyntöä. Mutta 65 euroa ei ainakaan minun korvaani kuulosta mitenkään älyttömältä, vaikka halvemmallakin toki voisi jotakin saada.

  Noin muuten 100 lasten tuolia kuulostaa Nokia Mission tapauksessa aika pelottavalta.

  Comment by okapi — August 24, 2007 @ 1187952252

 2. Pyh ja pah. Otin asiasta selvää soittamalla julkisten tilojen kalusteita toimittavalle taholle. Ensimmäinen kerta melko moneen vuoteen, kun piti turvautua Keltaisiin sivuihin, muuten! Google ei ollut kaveri…

  Enivei, selvitin ystävälliselle sedälle, että kriteerinä on “ihan asiallisen” näköiset tuolit, jotka pitäisi voida kasata päällekäin, ja joita käytettäisiin melko ahkerasti, ja niitä pitäisi saada noin sata kappaletta.

  Tuomio: jos muovikalusteet kelpaavat, hinta olisi — tadaa! — noin pari kymppiä kappaleelta. Jos teräsrunko ja kangaspäällyste sopivat, se lähtee noin kolmella kympillä. Jos pitää ehdottomasti saada puuta, silloin puhutaan ehkä viidestä tai kuudesta kympistä. Tämä siis ilman mitään tinkimistä, varsinaista tarjouspyyntöä ja yhdellä ainoalla puhelulla.

  Väitän, että 65 euroa on joka tapauksessa naurettavaa ylihintaa. En tietenkään väitä, etteikö sillä hinnalla saa tuoleja — varmasti paljon kalliimmallakin saa! Jos Nokia Missio kuitenkin haluaisi vain pistää viattomat pikku tylleröt istumaan järkeville tuoleille ja aivopeseytymään, se onnistuisi reilusti halvemmalla. Eiköhän se prioriteetti ole jossain vähän muualla kuin niissä kersoissa.

  Comment by Mikki — August 24, 2007 @ 1187953833

 3. Hyvin tehty! Ylihintaa näyttäisi tosiaan olevan. Ajattelitko meilata kalustefirman yhteystiedot Nokia Missiolle? :)

  Comment by okapi — August 24, 2007 @ 1187956705

 4. Aion rohkeasti olettaa kysymyksen olevan retorinen.

  Comment by Mikki — August 24, 2007 @ 1187958057

 5. Eikös muuten nämä halpa-halli/tarjoustupa/säästöpaja -ketjut ole jeesustelijoiden hallinnassa? Poikkesin kerran erehdyksessä erääseen tällaiseen liikkeeseen Petikossa, ja kun vaimo tonki t-paitalaatikkoa aloin kiinnittää huomiota taustamusiikkiin. Ja kuinka ollakaan taustalla soi jokin renkutus jonka sanoma oli: elämäni oli takamuksesta, keljutti aivan hirveästi, sitten otin jeesuksen elämääni ja presto: ei keljutuksen aste oli merkittävästi alhaisempi.

  Comment by Scully — August 27, 2007 @ 1188207831

 6. Tulipas paljon typoa :-)

  Comment by Scully — August 27, 2007 @ 1188207889

 7. No, en tiedä kyseisistä ketjuista, mutta kyllähän monen läävän johdosta löytyy enemmän tai vähemmän kiihkeitä raamatunkantajia. Esimerkiksi Hesburgerin überführer Heikki Salmelahan on mielellään nenä Jessen pyllyssä, sen verran kun nyt muulta kohkaamiseltaan ehtii. Muistaakseni KotiPizzan Rabbe Grönblom on myös samalla linjalla, vaikka onkin eri lahkoa.

  Comment by Mikki — August 27, 2007 @ 1188226538

 8. Heissan kaikki!
  Tuoleja eivät käytä pelkästään lapset, siellä voi järjestää myös muillekin säpinää. Tärkeä kriteeri on tuoleissa se että ne ovat päällekkäin kasattavia. Muut jutut tulevat perässsä, mutta
  minä ainakin ostan nokia missionille mieluiten pinottavan, kauniin, ergonomisesti hyvän tuolin. Niillä joilla on asiasta jotain valittamista älkööt ostako voidaanhan me istua lattiallakin.
  Ja ne jotka haluavat, ostavat nokia missionille 65 euroisen tuolin.

  Comment by Leena — March 25, 2008 @ 1206450773

 9. Vaikka — kuten yllä dokumentoimani puhelinkeskustelu näytti — täysin asialliset tuolit saa merkittävästi halvemmalla? Tämäkö ei herätä mitään ajatuksia siitä, että säästetyillä rahoilla voisi vaikka tehdä sitä paljon puhuttua hyväntekeväisyyttä?

  Vau.

  Comment by Mikki — March 25, 2008 @ 1206462520

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.