apupyörillä ylioppilaaksi

Thu Aug-9th-2007 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Helsingin Sanomat raportoi otsikolla “Uusi äidinkielen ylioppilaskoe ei parantanut poikien tuloksia”:

Sukupuolierot tuloksissa eivät tasoittuneetkaan uudistetun äidinkielen kokeen myötä. Etukäteen uumoiltiin, että tekstitaidon kokeen vaatimat lyhyehköt tuotokset suosisivat poikia, jotka eivät välttämättä jaksa kirjoittaa pitkiä aineita tai esseitä yhtä innokkaasti kuin tytöt.

En ole oikeasti mitenkään perehtynyt asiaan, joten saatan taas vaihteeksi puhua silkkaa paskaa, mutta ainakin kyseisen uutisen perusteella olen pakotettu raapimaan päätäni. Eikö tämä nyt ole ajatuksenakin täysin järjetön? Jätkät eivät jaksa kirjoittaa tarpeeksi pärjätäkseen kokeissa, joten lasketaan rimaa, että saadaan pidettyä arvosanat yllä?

Minusta on ihan fiksua huolestua asiata. Työskentelen itse päivittäin kielen parissa ja avulla, ja olen itsekin usein huolissani sellaisella rasittavan setämäisellä tavalla siitä, miten julkeasti hädin tuskin lukutaitoiset räpeltäjät raiskaavat aapiskukkoa. Koekäytäntöäkin voi minusta ihan hyvin kehittää, jos siinä kerran on oikeasti puutteita — tuskin se esseekirjoitus sinänsä on mikään äidinkielen taidon absoluuttinen mittari.

En kuitenkaan ihan tajua, minkä logiikan mukaan on järkevää ratkaista sällien huono koemenestys sillä, että tehdään kokeista helpompia. Oma maalaisjärkeni kertoisi, että vika ei tuolloin suinkaan ole kokeessa, vaan opetuksessa ja oppimisessa. Ongelman korjaaminen koekäytöntöä muuttamalla on vähän niin kuin päättäisi huolehtia ehkäisystä sen jälkeen, kun jo riidellään siitä, kumpi nukkuu märässä kohdassa. Meni jo.

Päivitys: Lehti tiivistää asian.


3 Comments

 1. Pointti on siis, että äidinkielen osaamista voi mitata monella tapaa, ainekirjoituksessa keskimääräin tytöt menestyvät poikia paremmin, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että tytöt olisivat poikia parempia äidinkielessä noin ylipäätään, ainakaan niin paljoa.

  Koettahan muutettiin, jotta se paremmin mittaisi äidinkielen osaamista, ei tyhmien takia. Ei liikunnan numeroakaan anneta sen perusteella, kuka jaksaa juosta pisimmälle.

  Comment by Heiccu — August 9, 2007 @ 1186638634

 2. “Ei liikunnan numeroakaan anneta sen perusteella, kuka jaksaa juosta pisimmälle.”
  Ai ei enää vai? Voi voi, nykyajan pullamössösukupolvia. Eivät tiedä mistä jäävät paitsi (http://www.kaytanhousuja.com/biisit/liikunnanopettaja.mp3).

  Comment by A.G. — August 9, 2007 @ 1186642213

 3. No, mutta haloo? Siis äh, jos ongelma on tiivistettävissä muotoon “jätkät ei jaksa kirjoittaa järkevän pituisia esseitä” eikö se nyt ole joka tapauksessa selkeä merkki siitä, että jokin mättää? Ei niitä nyt kuitenkaan pyydetä kirjoittamaan Sotaa ja rauhaa. Jos kundit eivät kykene siihen (ja koetilanteen kannalta on sinänsä aika yksi ja sama, onko syynä se, etteivät koehenkilöt osaa vai se, ettei koehenkilöitä hotsita), eikö se nyt selvästi ole merkki siitä, että niiltä puuttuuvat kokeessa pärjäämiseen vaadittavat rahkeet?

  Tietenkin jos kyky kirjoittaa järkevän pituinen essee nimenomaan ei ole asia, jota kokeella on tarkoitus mitata, mutta taitoa on kuitenkin mitattu juurikin kirjoituttamalla järkevän pituisia esseitä, silloin muutos on ihan järkevä.

  Comment by Mikki — August 9, 2007 @ 1186655697

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.