älä alistu! (paitsi meille)

Wed Mar-23rd-2011 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Eilen kirkosta erosi eroakirkosta.fi-tilaston mukaan 502 ihmistä — eli yhtenä ainoana päivänä kirkosta katosi suunnilleen neljäsosa koko viime vuoden maaliskuun eronneista. Tässä ei tietenkään olla lähelläkään taannoisen Homoillan lukemia, mutta se on silti melkoinen tilastollinen piikki, ja tahti selvästi kiihtyy vielä — nyt kello on vasta 10 aamulla, ja tämän vuorokauden puolella eronneita on jo 336. (Saa suorittaa!)

Kunnia tästä saavutuksesta kuuluu kristillisen Nuotta-nuortenlehden Älä alistu! -mediakampanjalle, jossa ilmeisesti vailla ironian häivääkään kerrotaan, että “on helppoa alistua määrittelemään oma identiteetti yleisen mielipiteen, omien elämänkokemusten ja sisäisten tuntemuksien mukaisesti” ja kysytään, että “onko se vapautta, että saat tehdä juuri niitä valintoja, joita ympäristösi haluaakin sinun tekevän?” Kirkkohan ei tietenkään ole ympäristö, joka haluaisi antaa ihmisille vain tietyt valinnat, joten se ei ole jengipainostusta. Se on vain johdatusta.

Kampanjan yhteydessä julkaistussa videossa “Anna” kertoo, kuinka hän oli ennen biseksuaali. Annasta ei varsinaisesti tule mitään vahvan ajattelijan vaikutelmaa — hän kertoo, että kun hän ei vielä ollut uskossa, silloin hän oli “homojen oikeuksien puolesta taistelemassa, ja mun mielestä kirkko oli idiootti, kun mulla oli sellainen käsitys että kirkossa ajatellaan, että homous ei ole oikein”. Siis sellainen käsitys, joka pitää täysin paikkansa, minkä Annankin luulisi ehkä tajuavan, koska hän esiintyy videossa, jossa hän kertoo tajunneensa, että homous ei ole oikein.

Minusta on mielenkiintoista se, etteivät videon tekijät ilmeisesti itse tajua, miten hyvin se tuo esiin klassisen asetelman: jollakulla menee huonosti ja hän tuntee olevansa heikko, ja joku tyyppi tulee sitten auttamaan ja tukemaan, ja äkkiä tämä auttaja paljastaakin — varmistettuaan ensin olevansa henkilö, johon toinen voi luottaa — olevansa uskovainen, ja äkkiä värväys onkin aktiivisesti päällä. Jos kyseessä olisi Baphometin kultti tai vapaamuurarit, tätä pidettäisiin kiusallisena, epärehellisenä ja yksinkertaisesti creepynä toimintana, mutta kun kyseessä on uskovainen, se on ilmeisesti ihan okei.

Oikeasti materiaali on aika sydäntäsärkevää. Kun Anna pistää suhteen poikki tyttöystävän kanssa, tämä ei ymmärrettävistä syistä ota uutisia vastaan hyvin. Anna itsekään ei osaa selittää, miksi on väärin, että nainen rakastaa toista naista, joten hän rukoilee vastausta yläkerrasta. Sen seurauksena Anna kokee, että “jotenkin kokonaan palaset loksahtavat paikalleen”, ja hän tietää, ettei hän koe olevansa “ihana nainen” lesbosuhteessa. Mikä ei muuten vastaa tähän alkuperäiseen kysymykseen millään lailla. Jos kyseessä onkin Annan oma mielipide, eikä papukaijamaisesti toistettu opittu rimpsu, se kertoo ehkä jotain Annan omista tunteista, muttei silti yhtikäs mitään siitä, miksi nainen ei saisi rakastaa naista.

Mutta mitäs pienistä, Anna jatkaa: “Itellä on semmoinen suhde Raamattuun, että se on kuitenkin se, mihin mä luotan, niin jotenkin sitten tuntuu, ettei oo sellaista paikkaa, missä saa olla sellainen omassa uskossaan kuin on.” Hän kritisoi näillä sanoilla “viikonloppu-uskovaisuutta”, jossa ihmiset vesittävät uskon, mutta joku saattaisi ehkä havaita tässä tiettyä tahatonta ironiaa…

Kampanjan takana olevat strategiset nerot eivät ihan oikeasti näemmä vieläkään kykene ymmärtämään syy- ja seuraussuhteita. Se, minkä he kokevat jonkinlaiseksi “nyt kyllä räväytetään ja näytetään” -tempaukseksi, jonka avulla saadaan pantua ihmisiä ruotuun on todellisuudessa vain tapa ajaa lisää väkeä pois kirkon piiristä. Totta kai voidaan sanoa — ja sanotaankin! — että se vain vahvistaa kirkkoa, ja mikäs siinä. Kirkon auktoriteetti ja uskottavuushan kasvavat suorassa suhteessa verotulojen laskuun, ja marginalisoituminen sekä nykyisten ja tulevien sukupolvien etääntyminen on pitkällä tähtäimellä tie voittoon, lapsikin sen ymmärtää!

Tämä täydellinen pelisilmän puute jaksaa huvittaa minua. Nuottaa tekevät nuoret nuorille, joten kyseessä eivät ole mitkään media-alan piinkovat ammattilaiset, mutta luulisi, että ihan vain viimeisen puolen vuoden tapahtumia seuraamalla voisi kokematonkin väki ehkä vähän vetää jotain johtopäätöksiä. Kampanjassa on toki mukana myös muita tahoja — Suomen Luther-säätiö, Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) Nuorisotyö, Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen (SEKL) Nuorten maailma, Suomen Raamattuopiston (SRO) Nuorisotyö, Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO) ja Patmos Lähetyssäätiö, jotka varmasti ovat ylpeitä saadessaan osallistua näin hienoon työhön ja voivat näin levittää sanomaa siitä, kuinka kaikki ovat tervetulleita Taivaan isän tykö (jos vain ovat valmiita muuttumaan täysin).

Kuinka syvällä pään pitää olla omien poskien välissä, ettei ihan oikeasti pystytä tunnistamaan merkittäviä yhteiskunnallisia trendejä ja elämään niiden mukaisesti? “Hmm, yhteiskunnassa on koko ajan kasvamassa sellainen yleinen näkemys, että rasismin ja homofobian kaltaiset impulssit ovat naurettavia luolamiesreaktioita, jotka eivät kestä edes alkeellista moraalista tarkastelua ja joita harjoittavat lähinnä sietämättömät kusipäät, joten eiköhän tehdä niin, että riidellään naispappeudesta ja homoavioliitoista, koska siinä jos jossain on evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuus!” Ja ne ihmiset, joilla oikeasti on toimiva moraali ja jotka eivät halua tukea luotaantyöntäviä paskiaisia, äänestävät toistuvasti jaloillaan.

Kirkon asema on muutenkin mielestäni hyvin hataralla pohjalla — olen aiemminkin esittänyt väittämän siitä, että jos kaikki jäsentiedot mystisesti katoaisivat, ja kaikkien oikeasti kirkkoon haluavien pitäisi liittyä uudelleen, jäsenmäärä romahtaisi, kun tapakristityt ja inertian voimalla mukana olevat putoaisivat pois. Kyse ei edes ole siitä, kuinka moni uskoo jonkinlaiseen jumalaan, vaan siitä, kuinka moni oikeasti kokee, että sillä, mistä evankelis-luterilainen kirkossa länkytetään on mitään tekemistä heidän elämänsä kanssa.

Jos ei oikeasti usko siihen, että Jeesus kuoli meidän syntiemme tähden, tai että ihan oikeasti tuli joskus iso tulva joka peitti koko maailman ja sitten se setä rakensi veneen ja laittoi sinne kyytiin kaksi kappaletta jokaista eläintä (tunnistettuja eläinlajeja on reilusti yli 1,2 miljoonaa — ja mites ne kasvit sitten selvisivät?), on vähän vaikea oikeuttaa sitä jäsenyyttä, jos asiaa rupeaa yhtään ajattelemaan. Kirkon valta perustuukin pitkälti siihen, ettei keskivertojäsenen tarvitse tehdä asian suhteen minkäänlaista päätöstä, koska keskivertokansalainen ei välitä asiasta paskaakaan, ellei kyseessä ole häät tai hautajaiset — ja silloinkin siinä painaa enemmän traditio kuin todellinen usko.

Hataralla pohjalla on myös koko tämä homovastaisuus. Parasta tällaisissa kampanjoissa on tietenkin se, ettei kukaan näistä “eheytyneistä” ihmisistä oikeasti mystisesti muuta seksuaalista suuntautumistaan. Jos Anna haluaa rakastella naisten kanssa, kuinka dorka pitää olla että kuvittelee, että se halu vain katoaa? Totta kai sen voi painaa jonnekin syvälle piiloon ja päättää, että tämä ei nyt enää vaikuta minun elämääni, ja varmasti monet onnistuvatkin viettämään koko elämänsä tällaisessa ilottomassa ja painajaismaisessa itsepetoksen tilassa. Ihminen on kykenevä hyvinkin vaikuttaviin suorituksiin, sitä ei käy kieltäminen. Sen sijaan ei ole realistista olettaa, että jokainen ihminen kykenee tähän, ja mitäs siitä sitten seuraa, kun Anna toivottavasti jossain vaiheessa hyväksyy sen tosiasian, että täditkin kiinnostavat? Sehän ei sitten varmaan riko mitään kovalla vaivalla rakennettuja kuvioita, eikä varsinkaan riko jeesusväen uskottavuutta? Sitä sopii katsoa, kuinka hätää kärsimässä pidempään tällä sektorilla mouhonneet hyvin vanhoilliset kristityt ovat jenkeissä, kun ne kaikkein äänekkäimmät homovastustajat alkavat yksi kerrallaan tipahdella ulos komerosta, tyypillisesti siksi, että jäävät jostain miestenhuoneesta kiinni jonkun kalu suustaan.

Joku voisi kuvitella, että olisi helpompaa vain lähteä liikkeelle siitä, että on okei olla homo ja keskittyä olennaiseen sen sijaan, että koko ajan lähtee siihen samaan nyrkkeilymatsiin treenamatta ja ilman hammassuojaa, mutta eihän se käy. Syynä tähän typeryyteen ei tietenkään missään tapauksessa ole se, että laumaa vanhoillisia jurnuttajia pelottaa ajatuskin siitä, että omat asenteet voisivat olla vääriä ja huonoja, ja sellaisen asian hyväksyminen voisi johtaa monen muunkin asian kyseenalaistamiseen. Ei, syynä on tietenkin se, että Jumala ei hyväksy tällaista menoa. Sori, ei voi mitään! Se ei vaan hyväksy!

Tärkeämpää näissä piireissä on käännyttäminen kuin se, että käännytetyt voisivat elää rehellistä ja hyvältä tuntuvaa elämää — on ihan okei elää valheessa, jos siitä vain pidetään tiukasti kiinni.

Voin vain toivoa, että Anna osaa päästää irti.


11 Comments

 1. Pari linkkiä joihin et oo ehkä törmännyt viime aikoina kun et tuolla facebookissa oo:

  http://jatulintarha.blogsome.com/2011/03/23/biseksuaalisuudesta-voi-parantua/

  http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/10/1207371/arkkipiispa-homoseksuaalisuus-ei-ole-minkaanlainen-synti

  Ensimmäinen hyvä kirjoitus siitä, ettei ton tytön kokemusta oman seksuaalisuuden muutoksesta ole syytä vähätellä vaikka nuorille syyllisyyttä, häpeää ja ahdistusta aiheuttavaa kampanjaa arvostelisikin.

  Toinen linkki uutiseen lokakuulta, muistutuksena siitä että ev.lut. kirkko linjaa nykyään arkkipiispan suulla ettei homous ole synti, ja että vaikka kirkosta varmaan on hyviäkin syitä erota, niin herätysliikkeiden järkkäämä kampanja ei ehkä oo paras syy.

  Comment by Adandara — March 23, 2011 @ 1300901894

 2. Joo, olen hyvin tietoinen siitä, ettei ihmisen seksuaalisuus olen kiveen hakattu, ja että erityisesti naisten kohdalla ei ole tavatonta, että halut muuttuvat ajan kanssa, mutta sillä on hyvin vähän tekemistä sen kanssa, että vaan päätetään eräänä kauniina päivänä, että nyt lesbosilla olo ei enää nappaakaan, koska jeesuskaverit ovat kertoneet, että semmoinen ei sovi.

  Musta herätysliikkeiden järkkäämä kampanja on kerrassaan erinomainen syy erota kirkosta jo senkin vuoksi, että en ole ihan kauheasti nähnyt kirkon ottavan kantaa tällaisia tempauksia vastaan tai tekevän pesäeroa tällaisiin tahoihin. Hiljaista hyväksyntää kyllä olisi tarjoilla, ja se, mitä arkkipiispa sanoo ja se, mitä evankelis-luterilainen kirkko käytännössä tekee ovat kaksi eri asiaa, kuten ko. artikkelistakin selviää.

  Vielä parempi syy erota on tietenkin se, ettei usko hölmöihin ja monilta osin hyvin moraalisesti kyseenalaisiin satuihin.

  Comment by Mikki — March 23, 2011 @ 1300903637

 3. Jos seksuaalisuutta voisi oikeasti muuttaa niin raamattu ja rukoilu olisi lanseerattu pariterapian keinoiksi ja sen keksijä olisi miljonääri – aika moni nimittäin mielellään maksaisi tuosta tempusta jo parisuhderauhan vuoksi, kun kiinnostukset, halu-frekvenssi tai jokin muu seksuaalisuudessa ei natsaakaan kumppanin vastaavaan.

  Comment by seksuaaliterapeutti — March 23, 2011 @ 1300913327

 4. Laitas tänne jaa/suosittele facebookissa -namiskat ni on kivampaa? Plzkthxbye

  Comment by Patrik Hirvinen — March 24, 2011 @ 1300969255

 5. Mjoo. En ole kauheesti perehtynyt Facebook-namiskoihin, kun en itse ole siellä, mutta vois varmaan…

  Comment by Mikki — March 24, 2011 @ 1300970407

 6. Noin, siellä lepää. Sepäs oli poikkeuksellisen vaivatonta. Siitä vaan sit sosiaalimedioimaan koko rahalla, sano.

  Comment by Mikki — March 24, 2011 @ 1300970978

 7. Hei Adandara ja muut,
  musta surullisinta tässä kampanjassa on se, että sillä on välillisesti Ev. Lut. kirkon virallinen tuki, koska kampanjan tukijoihin listattaan Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen (SEKL) Nuorten maailma ja Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO), jotka molemmat ovat Ev. Lut. kirkon virallisias lähetysjärjestöjä, jotka järjestävät laajasti mm. Ev. Lut. kirkon rippikoululeirejä. Kyse ei siis ole vain herätysliikkeiden kampanjasta, vaikka SEKL onkin herätysliiketaustainen järjestö. Kyse on kuitenkin kirkon sisäisistä herätysliikkeistä (jollaisia useimmat suomalaiset herätysliikket ovat).

  Sittemminhän tosin arkkipiispa Kari Mäkinen on arvostellut ko. kampanjaa, ja Nuotta-lehden päätoimittaja Mika Falck on joutunut selittelemään kampanjaa useamman haastattelun ja mediatiedotteen voimin. Näyttäisi suoraansanottuna vähän siltä, että SEKL ja OPKO eivät ole ihan tienneet, mihin ovat mukaan lähteneet.

  Comment by Pihlajatar — March 25, 2011 @ 1301021332

 8. http://www.youtube.com/watch?v=IY1XRCeqJ-s

  Comment by raatokirahvi — March 25, 2011 @ 1301065249

 9. Kirkko oppii hyyyyvin hitaaasti, mutta siinä ei vissiin ole mitään uutta…

  Comment by Zepa — March 26, 2011 @ 1301165491

 10. Rufus: I’m telling you, man, this ceremony is a big mistake.
  Cardinal Glick: The Catholic Church does not make mistakes.
  Rufus: Please. What about the Church’s silent consent to the slave trade?
  Bethany: And its platform of noninvolvement during the Holocaust?
  Cardinal Glick: All right, mistakes were made.

  Comment by Scully — April 4, 2011 @ 1301925552

 11. […] Kampanja pyörähti käyntiin keväällä, ja sikäli kun ette muista, mistä on kyse, viittaan aiempaan kirjoitukseeni aiheesta; lyhyesti ilmaistuna kyseessä oli aimo satsi homovastaista lätinää siitä, kuinka […]

  Pingback by Fun Pastimes for Stupid Children » ihana kolehti lähimmäisten hyväksi — September 28, 2011 @ 1317220410

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.