turhankin mutkaton rafla

Sat Jan-24th-2009 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Kulutusjuhlassa lainataan Pirkka Aunolan täysin perustellusti kimpaantunutta tilitystä ravintola Belgen nokkelasta tempusta: nostetaan hintoja, muttei mainita asiasta asiakkaalle lainkaan. Ruokalistoissa on vanhat hinnat, eikä tarjoilija missään vaiheessa kerro, että todellisuudessa laskusta tulee suurempi — ei edes silloin, kun sitä maksetaan, jos asiakas ei itse huomaa loppusumman olevan liian suuri. Kun Aunola keskusteli asiasta henkilökunnan kanssa, lasku kyllä pieneni painetun hinnaston mukaiseksi, mutta järjestysmies tuli poistamaan seurueen ravintolasta hänen yrittäessään selvittää asiaa tarkemmin. Se jos mikä luo lämmintä belgialaistunnelmaa!

Aunola lähetti aiheesta kirjallisen reklamaation ravintolaan, mikä on sinänsä ihan oikein tehty: oli selvää, etteivät he olleet ainoat asiakkaat, jotka ovat joutuneet kärsimään tästä, ja toisin kuin Aunolan seurue, monet olivat varmasti maksaneet enemmän kuin luulivat maksavansa, koska eivät olleet tarpeeksi tarkkana laskunmaksutilanteessa.

Itse menisin kuitenkin pidemmälle. Nähdäkseni kyseessä on aika selkeästi sellainen asia, jonka pohjalta voisi tehdä rikosilmoituksen. Itse asiassa olisi jopa syytä tehdä rikosilmoitus, koska sikäli kun Aunolan kuvaus pitää edes pääpiirteittäin paikkansa, Belgessä selvästi tiedetään, että asiakkaille isketään eteen tietyt hinnat, mutta todellisuudessa veloitetaan enemmän — ja jos asiakas ei itse ymmärrä ottaa asiaa puheeksi tai kiinnitä loppusummaan tarpeeksi huomiota, siitä ei sanota mitään. Tällöin kyseessä ei selvästikään ole mikään vahinko tai sattuma, vaan tietoinen päätös toimia näin — siis tahallinen teko. Ei tämä ole mitään huonoa palvelua tai tuote, jonka laatu ei vastaa kohtuullisia odotuksia, vaan ihan selkeää ja perinteistä kusetusta.

On helvetin iso ero sen välillä, että tarjoilija on töykeä, pihvi sitkeä ja haarukka likainen, ja sen, että laskutetaan sovittua enemmän täysin tietoisena siitä, että asiakas luulee maksavansa vähemmän. Jos ruokakaupassa tehtäisiin jatkuvasti niin, että kun asiakas tulee kassalle, siellä räimitään kassakoneeseen joka tuotteen kohdalla vähän ekstraa ja toivotaan, ettei asiakas ole laskenut loppusummaa päässään, siinä oltaisiin hyvin pian raastuvassa. Kyse on toisen ihmisen omaisuuden ottamisesta ilman lupaa, eli ihan aidosta varastamisesta. Ilman jonkun väliintuloa Belge tuskin palauttaa asiattomasti laskutettuja rahoja huijatuksi tulleille. Miksi palauttaisi? Se, mikä on oikein tai väärin ei tunnu ihan hirveästi muutenkaan sitä toimintaa siellä sanelevan.

Kyse ei tietenkään ole suurista summista, mutta eihän se nyt niinkään voi mennä, että jos pöllii vain vähän ja todella typerällä tavalla, sitten se on ihan okei.

“Belgen ohjenuora [on] tarjota asiakkailleen elämän hyviä puolia”, kertovat lafkan web-sivut. Niin näkyy!

Uskomattomia taulapäitä.


4 Comments

 1. Mun mielestäni sivujen lupaus “Olut kaadetaan oikein ja annokset ovat reiluja ja rehellisiä” alkaa tuon Pirkan kokemuksen valossa vaikuttaa sanavalinnaltaan kehmohkolta. Onneksi en ole juurikaan käynyt Belgessä. En tule käymään jatkossakaan.

  Comment by Ninni — January 25, 2009 @ 1232843379

 2. […] Aiheesta ovat kirjoittaneet myös Kulutusjuhla, Pinseri, Ihmiskunta, Vaiheinen, Skitso-Janne ja Watchman-Mikki. […]

  Pingback by Belge yllätti at Loistava — January 25, 2009 @ 1232893939

 3. Turhankin mutkaton rafla…

  Kulutusjuhlassa lainataan Pirkka Aunolan täysin perustellusti kimpaantunutta tilitystä ravintola Belgen nokkelasta tempusta: nostetaan hintoja, muttei mainita asiasta asiakkaalle lainkaan. — Aunola lähetti aiheesta kirjallisen reklamaation ravintol…

  Trackback by www.blogispotti.fi — January 25, 2009 @ 1232905312

 4. Tiedoksi kaikille, että sain tänään asiallisen vastauksen Belgestä. Copy-pastetan nyt asiasta kirjoittaneisiin blogeihin viestiä, jotta välittyy toinenkin puoli asiasta:

  “On valitettavan totta, että Belgessä oli ruokalistoja väärällä hinnalla. Tarkistimme heti palautteesi jälkeen kaikki Belgen listat. Virheellisiä listoja oli yhteensä 36 kappaletta 98:sta! Ruokalistoissa virhe koskee yhtä sivua ja kaikki virheelliset listat ovat nyt poistettu käytöstä.”

  Hinnat olivat muuttuneet jo viime vuoden syyskuussa, eikä vuodenvaihteessa, kuten meille aluksi kerrottiin (tai ehkä ymmärsimme itse väärin, kuka tietää). Vanhat hinnat olivat joutuneet ravintolassa itse täytettäviin ruokalistoihin vahingossa:

  “Tämän jälkeen on vahingossa heitetty roskiin laatikko, jossa oli uudet hinnastot ja ravintolan varastoon on jäänyt laatikollinen sivuja vanhalla hinnalla. Belgessä on viikkorutiini, missä tarkistetaan ruokalistojen kunto ja epäsiistit / rikkoutuneet sivut uusitaan. Viikkotarkastuksissa virheellistä sivua ei oltu huomattu ja listoja on ”uusittu” väärillä hinnoilla.”

  Virhettä ei ravintolapäällikön mukaan ollut huomattu ennen viime viikon perjantaita, joten näin asiakkaan kantilta näyttää siltä, että ihmiset tarkistavat laskunsa aika harvoin!

  “Vakuutan, että kysymyksessä on valitettava inhimillinen virhe, jota ei olisi toki saanut tapahtua. Tätä todistaa se, että Belgen baaritiskeillä olevissa standyissä ja seinillä olevissa hinnastoliitutauluissa hinnat ovat oikein (=samat kuin asiakkaan saamassa laskussa tai kassakuitissa).”

  Ravintolapäällikkö lupaa korvata asiakkaille väärän hinnan, mikäli kuitti sattuu olemaan tallessa.

  “Mikäli olemme veloittaneet asiakkailtamme väärän hinnan tuotteista, hyvitämme sen kuittia vastaan – emme missään nimessä halua hyötyä tekemästämme virheestä.”

  Eli jos sinulla sattuu olemaan ravintolan juomakuitti tallella, niin Belgeen mars. Tosin harvalla varmasti on…

  Kommentointi jatkunee vielä Jaikussa, mutta oma neuvoni on kaikille on ainakin se, että ravintolassakin kannattaisi tarkistaa laskunsa.

  Se ei ole niuhotusta.

  Comment by Pirkka — January 26, 2009 @ 1232989098

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.