totuus paljastuu ummikoille

Tue Nov-21st-2006 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Puolustusvoimat julkaisee talvi- ja jatkosodan aikaisia valokuvia. Kuvissa näkyy kuolleita, teloituksia sun muuta vastaavaa, vaikka Helsingin Sanomien valikoima onkin siitä kevyimmästä päästä. Teksti kertoo, että “tähän asti salatut kuvat paljastavat sodan julmuuden”.

Ahaa.

Paljastavat sodan julmuuden? Kenelle se paljastuu? Onko meillä Suomessa sitten ihan niin kuin suuriakin määriä reikäpäisiä ihmisiä, jotka kuvittelevat sodan etupäässä koostuvan siitä, että armeijat esimerkiksi juoksevat taistelukentillä kohti toisiaan kilpaillen siitä, kuka saa halattua useampaa vihollista, ja vartin välein pysähdytään mehukeitolle ja naurutuokiolle? Eletäänkö meillä jonkinlaisessa massaharhassa, jonka mukaan esimerkiksi sotaveteraaneilla oli sodassa aika siisti tai ainakin ihan okei meininki?

Joo joo. Tiedän toki, ettei Hesari yritä väittää skuuppaavansa jotain tai paljastavansa ensi kertaa jotain salattua totuutta, se vain julkaisee kuvamateriaalia, jota ei aiemmin ole näytetty. Silti monet tuntuvat olevan kauhuissaan siitä, että tällaista materiaalia ylipäätänsä päästetään julkisuuteen. Kaipa se sitten ravistelee pilvilinnojen perustuksia ja päästää tynnyrin lautojen välistä pelottavaa ulkomaailman valoa sisään.

Sotaa käyvät etupäässä ihmiset, jotka on erikseen koulutettu tekemään mitä sanotaan ilman kysymyksiä ja tappamaan toisia ihmisiä. Se on armeijan tehtävä. Se on tasan se tarkoitus, johon jokainen varusmies tässäkin maassa koulutetaan, ja se, että useimmat varusmiehet eivät tätä tiedosta tai varsinkaan hyväksy (“ei, ei, eihän sinne tappamista oppimaan mennä…”) on malliesimerkki siitä, miten pitkälle itsepetoksella päästään. Jos armeija ei kykene tottelemaan ja tappamaan, se on täysin hyödytön.

Mutta nyt kansa saa shokin, kun sille paljastuu, että sota onkin kurjaa — että kun armeija tekee juuri sitä, minkä vuoksi se on hankittu, se on rumaa ja kamalaa ja vastenmielistä! Ettäkö talvisodassa ammuttiin ihmisiä? Ettäkö siellä tuli kuolleita rekkalasteittain? Ettäkö ihmisiä teloitettiin? Ettäkö nälkäiset, pelokkaat ja epätoivoiset ihmiset tekivät kamalia asioita toisilleen? Ettäkö suomalainen sotilas ei olekaan jalompi kuin muut sotilaat?

Sodassa elämä on kaikin puolin paskaa. Tämän ei pitäisi olla kenellekään mikään uutinen. Sitä se tuskin on ainakaan niille, jotka ovat sotineet.


4 Comments

 1. Saako kansa oikeasti sokin vai käyttäytyykö lehdistö niinkuin kansan pitäisi saada sellainen?

  Comment by Janne Jalkanen — November 21, 2006 @ 1164118991

 2. Saako koko kansa shokin*? En tiedä, kun en ole ihan kaikilta ehtinyt vielä kysyä. (En usko sinun yllättyvän siinä, etten ehkä kuitenkaan ihan kirjaimellisesti tarkoita koko Suomen kohahtavan ja ajautuvan syvään kriisiin tämän asian johdosta. =))

  Monelle asia on kuitenkin selvästi vaikea. Tuossa juuri äsken metrossa ollessani kuulin pari täti-ihmisen keskustelevan asiasta hyvin tuohtuneeseen sävyyn — kummatkin olivat sitä mieltä, ettei tällaista saa näyttää. Hesarin keskustelupalstalla monet (joskaan eivät suinkaan useimmat keskustelijatkin kokevat aiheen vaikeaksi. Syitä on selvästi monia: muun muassa joko siksi, että sota paljastuu kamalaksi, tai siksi, että kaikkihan tietävät sodan olevan kamalaa, mutta eikö voida vaan uutisoida niitä jotain kivoja asioita… Hyvin yleinen näyttää olevan sellainen näkemys, että asia pitäisi vain haudata, jonka motivaationa uskon osittain olevan juuri se haluttomuus hyväksyä tosiasioita.

  Ei olisi tarvinnut painaa lehteen kuvaa tapetuista lapsista. Olivat liian järkyttäviä. Olisi voinut soveltaa normaalia toimituksellista harkintaa ja laittaa joku muu kuva sen sijasta.

  Aina ovat sodat olleet raakoja, aivan puolesta riippumatta, joten ei minun mielestäni pitäisi julkaista näitä kuvia. […] En näe mitään muuta kuin sensaation tavoittelua jos nyt lehdet, ym. ryhtyvät julkaisemaan näitä jo melkein unohdettuja kuvia. Samoin Lappeenrannan hautalöydöt; silloin oli silloin ja nyt meidän pitää yrittää unohtaa ja toimia paremmin eli ei kaiveta vanhoja asioita, ompahan myös sanonta: joka paskaa kaivaa, siitä vaan haju nousee. Nyt on Suomalaisilla tiedoitusvälineillä oiva paikka näyttää moraalinsa eli ei julkaista yhtään kuvaa näistä menneistä asioista.

  Yhtään järkisyytä kuvien julkaisemiseen ei ole. Kaikki tietävät, että sodassa käytetään rajoittamatonta väkivaltaa. Kaikki myös tietävät, että ruumiit eivät ole kauniita.

  Tuo venäläisen sotavangin teloitus on karmivaa katseltavaa. Tunnen suomalaisena valtavaa häpeää. Mitenkähän on ollut teloittajan yöunien laita tuon sotarikoksen jälkeen?

  (Kyseessä ei tosin kuvatekstin mukaan suinkaan ollut sotavanki vaan desantti — ei niin, että pitäisin teloittamista moraalisesti vahvana vaihtoehtona silloinkaan, mutta eri asia kuitenkin.)

  Miksi HS:n pitäisi jakaa kuvat kaikkiin koteihin? Jos joku niitä tarvitsee tai muuten haluaa tutkia, hän varmasti ne löytää. Aivan kuten miljoonat muutkin julkiset valtion dokumentit.

  Samaa näkee myös vaikka Iltalehden keskusteluissa:

  Uskon että jokainen tietää mitä kauheuksia sodassa tapahtuu, Tämän päivän nuoret näkevät eri maailman kolkilta näitä kauheuksia aivan tarpeeksi. turhaa enää lisätä sitä tuskaa joka liittyy näihin kuviin. takaisin kuvat sinne missä ovat olleet tähänkin asti !

  Minusta nuo sotakuvat ovat sen verran raakoja, että ne olisi ollut syytä pitää edelleen salaisina.

  (Tässä vaiheessa keskustelu on tietenkin jo päässyt siihen, että kiistellään siitä, onko sota oikein vai väärin ja että mitä sitä naristaan jostain teloituksista ku nekin tappo meitä ja onko demokratia hyvä vai ei — “Ehkä sitten haluat, että maahantunkeutuja tulee ja kumoaa lait, raiskaa sinut, tappaa lapsesi ja kiduttaa lapsenlapsiasi? Tällaistä nimittäin voi tapahtua”, kuten eräskin ruunebäri osasi kertoa, ja silleen. Ryssäviha kukkii myös hyvin ahkerasti — pitäisi kuulemma lähettää kuvia Venäjälle että osaavat katua ja muuta yhtä nerokasta kamaa. Ihanaa.)

  * Ja se on kyllä saatana shokki, ellet sitten ole joku sampoota käyttävä ja sakkia pelaava seriffi. ABSOLUUTTINEN TOTUUS!

  Comment by Mikki — November 21, 2006 @ 1164131236

 3. Luullakseni tämä tällainen massaharha siitä, että ei me siel armeijassa ny tappamaan opetella on myös hyväksi ellei jopa välttämättöntä sen armeijan tehtävän toteuttamiselle.

  Ehkä joku analoginen asia pätee sodan kurjuuden ajattelemisen välttelemiseen. (Tai ehkä mä ja Occam-setä ollaan kuitenki sitä mieltä, että ihmiset vaan yleisesti ei tykkää asioista jotka ei oo kivoja.)

  Comment by Janka — November 23, 2006 @ 1164284171

 4. No, tietenkin. Denial — it’s not just a river in Egypt.

  Comment by Mikki — November 23, 2006 @ 1164287492

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.