sanonko mihin pistät sen sormen

Wed Sep-11th-2013 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Voi Hesari.

Valtakunnan suurin sanomalehti julkaisi sivuillaan jutun otsikolla “Sormenjälkitunnistus on huono idea, jos rakastaa sormiaan”. Se käsittelee Applen uutta puhelinta, jossa on sormenjälkitunnistus. Tällaiset biometriset tunnisteet ovat aika kiinnostava keskustelunaihe, johon liittyy useita hyvin tärkeitä yksityisyyskysymyksiä. Hesari ei kuitenkaan vaivaa päätään moisilla jutuilla, vaan keskittyy suoraan olennaiseen:

Sormenjälkitunnistukseen liittyy kuitenkin yksi merkittävä riski. Se että voron viedessä puhelimen, vie voro myös sormen. Sormi kun on se avain, jolla lähes tuhannen euron puhelimen saa käyntiin.

Jos on niin epätoivoinen, ilkeä ja röyhkeä, että vohkii ihmisen puhelimen, miksi ei samalla nipistäisi myös sormea. Ei niin varmasti tee kukaan Suomessa, eikä Euroopassa. Ei ehkä Amerikassa, tai edes Etelä-Amerikassa.

Mutta jossain joku joskus varastaa iPhonen ja katkaisee samalla omistajalta sormen. Siitä seuraa paitsi inhimillistä kärsimystä, myös takuuvarmasti yksi Applen historian suurimmista PR-skandaaleista.

Tjoo. Tota.

Nythän on niin, että sormenjälkitunnistuksia on käytetty eri paikoissa ovien lukoista läppäreihin vaikka kuinka pitkään ilman, että jonkinlainen kansainvälinen sormivarkausepidemia olisi käynnistynyt. Ajatus siitä, että Apple on nyt luonut jonkinlaisen aivan uuden, pelottavan rikollisuuden alalajin on täysin naurettava.

Puhumattakaan siitä väitteestä, että ihminen, joka on valmis varastamaan puhelimen, on myös valmis varastamaan sormen. Saman logiikan mukaan jokainen satunnainen myymälävaras on valmis leikkaamaan palan irti ihmisestä. Koska miksi ei! Se on merkittävä riski! Nyt on kyllä poikkeuksellisen hienosti avattu rikollisen mielen pelottavat ja kaikin puolin uskottavat mysteerit rehellisten ja normaalien kansalaisten ihasteltavaksi.

Sen sijaan se asia, josta pitäisi olla huolissaan, ja johon artikkelissa ei edes viitata, on se, että nyt ne sormenjäljet tallennetaan jatkuvasti internetissä kiinni olevaan laitteeseen, jota esimerkiksi NSA voi seurata. (Tämä ei ole spekulaatiota.)

Erinäisistä muista tahoista puhumattakaan.

Mutta sehän ei tietty ole pelottavaa tai mitään.


9 Comments

 1. Lisäisin vielä, että vaikka tämä hypoteettinen sormiskenaario toteutuisikin, niin siitä tuskin tulisi “yksi Applen historian suurimmista PR-skandaaleista.”

  Comment by J-Ko — September 11, 2013 @ 1378898127

 2. Sä olet Mikki vaan ärtyisä sen hampaasi takia :-D

  Comment by SamiK — September 11, 2013 @ 1378900418

 3. Speksien mukaanhan sen sormenjälkidatan ei pitäisi lähteä sieltä skannerista mihinkään muualle luuriin. En nyt sano, etteikö asiaa kannattaisi vähän tutkia sitten, kun niitä puhelimia markkinoille tulee, mutta voi olla, että NSA ja muut lyhennelafkat saavat kuitenkin ne peukalonkuvat helpommin Jenkkilän maahantulomuodollisuuksien avulla.

  Comment by hakkis — September 11, 2013 @ 1378904014

 4. Ei pitäisi, niin.

  Se, mitä ne eivät saa maahantulomuodollisuuksien kautta on internetiin kytketty laite, joka lukee sormenjäljen ja antaa mahdollisuuden yhdistää sen siihen sormenjälkeen, joka on saatu maahantulon yhteydessä, jolloin teoriassa mikä tahansa uusi puhelin voidaan välittömästi yhdistää omistajaansa. Teoriassa omistajan liikkeitä voisi näin olla hyvin helppo seurata jopa silloin, jos kyseessä on esim. lainapuhelin.

  Teoriassa.

  Älkää ymmärtäkö väärin: en välttämättä usko siihen, että tämä on realistisin (tai relevantein) mahdollinen uhkakuva. Se ei ole pointtini, vaan se, että tätä aspektia ei oteta huomioon lainkaan — ikään kuin tästä ei olisi yhtään syytä olla huolissaan, vaikka elämme maailmassa, jossa on aika kiistaton fakta, että jos tähän dataan on mahdollista päästä käsiksi, NSA:n kaltaiset organisaatiot ottavat asiakseen kaivaa sen esiin. Sen sijaan keksitään jotain naurettavia sormivarkauspelottelujuttuja. Se on aika surkeaa.

  Comment by Mikki — September 11, 2013 @ 1378905070

 5. Tietysti toimittaja olisi myös voinut kirjoittaa siitä, että ainakin halvimpia sormenpäänlukijoita voi huijata lähes millä tahansa rinkulapiirroksella eli enemmän tässä pitäisi olla huolissaan tosiaan NSA-kauhuskenaarioista tai siitä, että ihmiset tuudittautuvat harhaluuloon, että sormenjälkitunnistus suojaa heidän laitteitaan takuuvarmasti. Tosin ihan hyvä kirjoitus siinä mielessä, että ei olisi koskaan tullut mieleeni, että jos kännykkäni varastetaan niin ovela varas vie _myös_sormen_ kaupanpäällisiksi. :”D (…eikä nyt ole edes aprillipäivä!)

  Comment by Mia M — September 11, 2013 @ 1378910646

 6. Puhumattakaan siitä, että eihän varas tiedä, millä sormella se sormenjälkitunnistus on puhelimeen tehty, joten varkaan täytyy viedä varmuuden vuoksi kaikki sormet.

  Comment by Ansku — September 12, 2013 @ 1379005231

 7. “täysin aika naurettava”

  Comment by Ruuttu — September 14, 2013 @ 1379201016

 8. Katos!

  Korjasin, kiitos.

  Comment by Mikki — September 15, 2013 @ 1379210188

 9. Mites olisi jonkin sortin analysointi Batman Arkham Originssista? Supersankareiden ystävä tiedän sinun olevan ja haluaisin kuulla mielipidettäsi.

  Comment by Ana — November 4, 2013 @ 1383599320

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.