saastat pois kouluista

Thu Sep-20th-2007 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Opetusministeri Sari Sarkomaa tykkää kovasti luokkayhteiskunnasta. Mistäkö sen tietää? Esimerkiksi Hesaria lukemalla! Näin se käy sujuvasti Sarkomaan keinoilla:

Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok) haluaisi ottaa opiskeluoikeuden pois huumeongelmaisilta hoitoalan opiskelijoilta. Ilta-Sanomien haastattelema Sarkomaa aikoo ajaa muutoksen läpi pikaisella aikataululla.

Sarkomaan mukaan kyse olisi äärimmäisestä mutta tarpeellisesta keinosta. Ilta-Sanomien mukaan toimenpide olisi uutta sosiaali- ja terveysalalla ja se vaatisi “säännösmuutoksen, joka hyväksytään valtioneuvoston asetuksella”.

Opiskeluoikeuden menettäminen tai kurinpidollinen erottaminen tulisi mahdolliseksi myös yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa, jos opintojen jatkaminen vaarantaisi potilasturvallisuuden. Opiskeluoikeuden voisi menettää myös esimerkiksi väkivaltaisen käytöksen vuoksi.

Helvetin hienoa! Onhan se mukavaa, että saadaan tehtyä taas vähän lisää b-luokan kansalaisia tähänkin maahan, kun niistä alkaa ilmeisesti olla huutava pula. Tiedä sitten, onko tämä toimittajan tulkinta vai varsinaisia Sarkomaan puheita, mutta ajatus siitä, että opintojen jatkaminen vaarantaisi potilasturvallisuuden on absurdi.

Joka tapauksessa tämä on naurettavan tekopyhää pelleilyä; hoitoalalla on tunnetusti rankkaa, ja siellä perinteisesti saadaan palvelusvuosien karttuessa luotua päihdeongelmaisia ihmisiä oikealla ja vasemmalla, kuten muissakin henkisesti ja fyysisesti vaativissa ammateissa. Ja mitäs Suomessa perinteisesti vedellään enemmän kuin mitään muuta? Viinaa, tietenkin. Ja alkoholismihan ei tietenkään ole ongelma eikä mikään, vaan ne vaaralliset huumeet, jotka siellä ihmisiä vaarantavat! Hui kauheaa! (Säännöllinen pämppääminenhän on tietenkin railakasta opiskelijaelämää, toisin kuin pilven polttaminen, joka on vaarallista huumetta.)

Erityisen naurettavaahan tässä on se, ettei tällainen tempaus mitenkään vähentäisi jo tapahtuvaa päihteiden väärinkäyttöä hoitoalalla tai estäisi ketään hankkimasta itselleen päihdeongelmaa vasta varsinaiseen ammattiin pääsemisen jälkeen. Sen sijaan sillä kyllä saataisiin helposti aikaan vähän lisää helposti hylkiöiksi luettavaa porukkaa, jotka voidaan tällä tavalla kätevästi unohtaa ja potkaista johonkin ojaan haisemaan muiden narkkareiden ja yhteiskunnan parasiittien kanssa ilman, että kuitenkaan olisi minkäänlaisia takuita siitä, että potilaiden tilanne paranisi tippaakaan. Papukaijamerkkiä vaille täydellinen suoritus!

Olisiko mitenkään mahdollista, että Kokoomuksessa oltaisiin edes vähän vähemmän stereotyyppisesti kokoomuslaisia?


7 Comments

 1. Niinpä. Syrjäyttämispuolue.

  Comment by Tuuli — September 20, 2007 @ 1190300339

 2. “Säännöllinen pämppääminenhän on tietenkin railakasta opiskelijaelämää, toisin kuin pilven polttaminen, joka on vaarallista huumetta.”

  Musta sun kirjoituksissa on paljon paremmin pointtia silloin, kun et väkisin hae esimerkkejä eri ääripäistä.

  Kysehän on ensinsijaisesti ylilyövästä keinosta puuttua oikeaan ongelmaan, eli puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa siihen ettei itsestään huolehtimaan kykenemättömien ihmisten hoitajana toimii henkilö, jonka ei voida taata olevan kykenevä huolehtimaan edes itsestään.

  Comment by Heiccu — September 20, 2007 @ 1190304634

 3. Juuri tämä ajatus siitä, että kyseessä muka olisivat eri ääripäät on puhtaasti älyllistä epärehellisyyttä. Syy siihen, miksi hoitoalalla on niin paljon päihdeongelmia tuskin on se, että sinne hakeutuu niin paljon huumeongelmaisia, vaan työn luonne — ihan kuten esimerkiksi poliiseilla ja palomiehilläkin, jotka ovat myös perinteisesti hyvin päihdeongelmaisia aloja. Raskas työ, raskaat huvit.

  Comment by Mikki — September 20, 2007 @ 1190305347

 4. Tosiaankin, miksi ihmeessä kouluttautuminen pitäisi estää juuri hoitoalalla? Mitenkäs olisi esim. lenkokoneinsinöörin tai -mekaanikon opiskeluoikeuden menettäminen samasta syystä? Tai vaikkapa bussikuskin, jolla on kuitenkin parhaimmillaan 70-80 ihmisen elämä käsissään bussia mereen Länsiväylän sillalta ajaessaan?

  Comment by Scully — September 24, 2007 @ 1190625053

 5. Tervehdys,

  Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #39 jaksoon. Olen antanut

  kaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittänyt sivulla suoraan kyseiseen kirjoitukseen.

  Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetissä:
  http://blogit.yle.fi/node/1809

  Radio Peilistä ohjelma kuullaan lauantaina klo 12:55 ja sunnuntaiaamuyöstä klo 04:44.

  henrik

  Comment by henrik — September 27, 2007 @ 1190883860

 6. Tjahas! En tätä ennen edes ollut tietoinen siitä, että Ylellä on tällainen ohjelma. Oppia ikä kaikki…

  Comment by Mikki — September 27, 2007 @ 1190891743

 7. Narkkareille etuoikeudet joka paikkaan?

  Hoitoalalla opiskelevat käsittelevät myös oikeita potilaita, siksi opetusministerin näkymys on todellakin aiheellinen.

  Tosin tasapuolisuuden vuoksi myös alkoholistit tulisi kohdella samoin. Kohtuullinen hallittu alkoholin käyttö ei ole kiellettyä hoitoalallakaan , etenkään jos siitä ei aiheudu vaaraa tai haittaa (toisin kuin huumeet).

  Tietysti opiskeluoikeuden menettämisen tulee olla määräaikainen jos opiskelija käväisee kuntoutumassa vieroituksessa.

  Todellakaan verovaroja ei pidä törsätä huumeiden käytön edistämiseen mm. opintotuen muodossa! Eikä huono työ- tai opiskeluilmapiiri todellakaan oikeuta huumeilua, vaan silloin pitää puuttua ilmapiirin ongelmiin. Narkkarien hukkakoulutuksesta säästyneet rahat voikin käyttää mm. huumevieroituksen järjestämiseen.

  Comment by Arska — January 13, 2008 @ 1200233265

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.