poltetaan niiden toimitus

Fri Aug-21st-2009 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Myönnän, että tuhopoltto saattaa kuulostaa tarpeettoman radikaalilta ja typerältä ratkaisulta siihen ongelmaan, että keltainen lehdistö julkaisee tyhmiä artikkeleita, mutta puolustuksekseni haluaisin huomauttaa, että siitä tulisi hyvä mieli.

Tällä kertaa bensa ja tulitikut alkavat pyöriä mielessä tämän helmen ansiosta: Ilta-Sanomat harjoittaa rohkeaa yhteiskunnallisia asioita käsittelevää journalismia otsikon “Julkaisiko Osuuspankki vahingossa huumekuvan Hippo-lehdessä?” alla.

Hippo-lehti on Osuuspankin kersoille suunnattu julkaisu. Uusimman numeron kannessa oli punaisia lehtiä, jotka muistuttavat kannabiksen lehtiä, sikäli kun on järjellistä sanoa, että lehti muistuttaa toista, jos se on eri värinen ja eri muodoltaan erilainen. Mutta mitäs pienistä, hysteria alkakoon!

Urhea nimettömäksi jäävä toimittaja — ja minäkään en muuten haluaisi pistää nimeäni tällaiseen tyhmyyteen — kysyy armottoman teräviä kysymyksiä, kuten “Harjoittaako OP-Pohjolan huumeisiin liittyvä viestintä?” [sic] (tiedoksi, että kyseinen sana kirjoitetaan oikeasti “hajottaako”?). Yllättävää kyllä, vastaus tähän kysymykseen on “ei”. Tämä tuli varmasti kaikille shokkina.

Kysymysten kuningas on kuitenkin tämä: “Tässä on siis tapahtunut inhimillinen virhe, kun kannabiksen lehteä muistuttava kuva on päässyt kanteen?”

Ei se ole mikään virhe. Jos se olisi virhe, silloin myönnettäisiin, että Osuuspankki on toiminut tässä asiassa väärin, huolimattomasti tai ylipäätänsä ollut Paha Pankki. Mutta se on paskapuhetta ja tietoista lukijan harhaanjohtamista: kun asia ilmaistaan näin, tulee sellainen olo, että nyt tässä läksytetään väärin toiminutta tahoa! Se on tietoisen valheellinen tapa esittää asia. Se on itse asiassa väärin, enkä nyt tarkoita “virheellinen”. Tämä on “oletko jo lopettanut vaimosi hakkaamisen?” -tason kysymys, joka on uteluksi naamioitua loanheittoa. Siihen ei voi vastata muuten kuin puolustelemalla.

Mutta inhimillinen virhe on sinänsä kyllä asiaan sopiva käsite. Sellainen on hyvinkin voinut sattua. Väitän, että sellainen on sattunut, mikäli jutun kirjoittaja ei sen valmistumisen jälkeen kävellyt tuijottamaan itseään sielua ravisuttavan synkeästi vessan peilistä ja miettinyt hyvin pitkään ja hartaasti, tuliko nyt tehtyä vähän parempi vai vähän paskempi yhteiskunta. Pienen itkun tirautus olisi hyvä merkki.

Sillä, hyvät ihmiset, tämä oli pahasti tehty. Tämä oli moraalisesti väärä teko, ja tästä vastuussa olevien ihmisten pitäisi oikeastaan saada sen johdosta rangaistus — olivatpa kyseessä sitten jutun kirjoittanut toimittaja, sen tilannut päätoimittaja tai ylipäätänsä mikä tahansa kombinaatio artikkelin julkaisemista edesauttaneita ihmisiä, joiden ihan oikeasti pitäisi tietää paremmin. Jos toimittaja ihan oikeasti tuon nähdessään uskoi, että kyseessä on kannabiksen lehden kuva, ja että nyt Osuuspankki harjoittaa huumepropagandaa, se ei kerro hyvää toimittajan älynlahjoista. Jos taas toimittaja ei uskonut siihen, mutta kirjoitti jutun kuitenkin, se ei kerro hyvää toimittajan ammattietiikasta. Oli miten oli, Siperia voisi vähän opettaa.

Myönnän kyllä, että tuhopoltto on ehkä liikaa toivottu. Kaikkea ei voi saada. Ehkä vastuuhenkilöt voisivat saada inhottavan hammaskivun? Tai äkillisen, mutta sitäkin räjähtävämmän ja pitkäkestoisemman ripulin? Olen tietenkin vähän hakoteillä, sillä esimiehen puhuttelu olisi toki se tapa, jolla asia hoidettaisiin jossain sellaisessa julkaisussa, jossa oikeasti oltaisiin kiinnostuneita jonkinlaisista journalistista standardeista.

Tämän julkaisun etusivulla kuitenkin lukee “Salkkari-tähti +30kg”, joten en hirveästi pidättäisi hengitystäni sen asian suhteen. Siis ripuli! Edes parkkisakko. Vaan ei. Mitä ne saavat?

Liksaa. Siitä hyvästä, että tekevät meistä taas ihan vähän tyhmempiä, askel kerrallaan.


6 Comments

 1. http://bilekuosi.fi/puu_ei_kasvi.png

  Näinpä näin.

  Comment by jamboman — August 21, 2009 @ 1250864578

 2. tossa linkissä oelvassa hastattelussa oli kanssa helmi kysymys: “Entä jos lapsen vanhermmat tunnistavat lehden kannabikseksi” – jos lehti on Adobe Illustratorin Maple Leaf 2 – niin millä kukaan silloin “tunnistaa” sitä kannabikseksi…koska se ei OLE se?

  … ei oo todellista

  mäkin kaiutan kyl jotain toimittajan vastuuta – ja ripulaia sekä hammaskipuja suorittajalle… voi itku

  -S-

  Comment by Sarrig — August 21, 2009 @ 1250873413

 3. On se aika surullista, kun pitää rapakon takaa tuoda skandaalin luomisesta, kun skandaalia ei ole.

  Eli Jon Stewart’in totuus kysymysmerkistä pitää täälläkin paikkansa ihan piakkoin.

  Comment by Skiriki — August 21, 2009 @ 1250878071

 4. Iltapaskat on edelleen ainoita lehtiä, joiden toimittajan olen kuullut rationalisoivan ammatinvalintaansa sanoin “noh, jotkut tienaa elantonsa tappamalla”.

  Ps. KATSO BB HENNAN UUDET KUVAT!

  Comment by Janos — August 24, 2009 @ 1251115314

 5. Heh, on se hienoa silloin kun rivien välistä pystyy lukemaan BB-Hennojen ja muiden toilailuista hieman sarkasmia tai ironisia vivahteita. Mutta kun ei… Yleensä anti on juuri tällaista.

  Tuossa toimittaja ovelasti perusteli kyllä oman juttunsa tarpeettomuutta ja on vielä käynyt kaverinsa kämpillä ottamassa kuvia aidosta tavarasta.

  En usko että tällaista kukaan tarvitsee. Ehkä itken itseni uneen miettimällä sitä miksi sitten aina käyn uudestaan ja uudestaan noillakin sivuilla. Kiitos.

  Comment by Jukka-kannabis-palmu — September 22, 2009 @ 1253660178

 6. Kaiken lisäksi hampun tieteellinen nimi on kirjoitettu jutussa kolmella tavalla väärin: k-kirjaimella (eikä C:llä), pienellä eikä isolla alkukirjaimella ja ilman kursiivia…

  No, mitä lajintunnistustaitoja voi odottaa kansalta, jonka nuoriso sekoittaa ylioppilaskirjoituksissa siilin ja hiiren kuvat? Jos joku siis (virheellisesti) “tunnistaa” kuvasta hampun, onko reaktion pakko olla negatiivinen tai edes huumeisiin liittyvä, eikä vaikkapa: “Kas, siinä perinteinen kuitu/öljykasvi?”

  Comment by Kasvibiologi — July 28, 2011 @ 1311812614

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.