myös: “kiitti vitusti” ei ole kehu

Sun Sep-2nd-2012 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Otetaanpa kuulkaa näin sunnuntain ratoksi lyhyt katsaus typeryyteen.

MTV3.fi raportoi, että Paavo Arhinmäelle on perustettu “pilkkasivusto” Facebookiin.

Artikkeli on tietenkin jo kaikessa hiljaisuudessa muuttunut vähän toisenlaiseksi — pilkkasivustosta on mystisesti tullut “vinoilusivusto”, ja nyt aktivoituneet kansalaiset eivät enää olekaan “tuohtuneita”. Parhaan mediakäytännön mukaisesti tämä muutos on toki tehty niin, ettei lukijalle mitenkään kerrota jutun sisällön muuttuneen. Uutista ei myöskään voi enää kommentoida, ettei kukaan vain saisi tietää mistään mitään. Se lisää median ja yleisön välistä luottamusta, ja mikä parasta, näin kukaan ei saa tietää toimituksen mokanneen, koska internet nyt vaan toimii niin, ettei mistään jää jälkeä!

Alla kuva alkuperäisestä uutisesta:Tiedän, ettei medialukutaito aina ole se kaikkein helpoiten opittava juttu, mutta ei hyvää päivää.

Sosiaalisessa mediassa Arhinmäen toiminta on saanut tuohtuneet kansalaiset aktivoitumaan. Facebookiin perustettiin lauantaina Paavo ei ollut täälläkään -niminen ryhmä, joka pilailee Arhinmäen sairastumisen ja Lenita Airiston kommenttien kustannuksella.

– Raportoi tänne, mistä kaikkialta Arhinmäki on lapsellisesti ja mielenosoituksellisesti jäänyt pois. Myös muista Arhinmäen rimanalituksista ja sydämettömyyksistä on suotavaa keskustella, sivustolla kirjoitetaan.

Miten tutkalla pitää ihmisen olla, että lainaa tuon nimenomaisen pätkän artikkeliin, eikä silti tajua, kenelle tässä vittuillaan?

Sinulle, hyvä artikkelin kirjoittaja. Tässä vittuillaan juuri sinulle.

Myötähäpeän tunne on suunnaton.

Lisäys: Nyt kyseessä ei enää ole edes “vinoilusivusto”, vaan pelkkä “sivusto”. Sen sijaan jutusta ei vieläkään oikein selviä se, että koko sivuston perimmäinen tarkoitus on pilkata oikeastaan ihan ketä tahansa muuta kuin Arhinmäkeä, ja erityisesti hänen menemisillään retostelevaa mediaa ja niitä tahoja, joiden entitlement — jolle en valitettavasti keksi mitään yhtä nasevaa suomenkielistä vastinetta — ei tunne mitään rajoja. Tulkaa hei pois sieltä, siellä on peli käynnissä.

Lisäys 2: Nyt samalla linjalla on myös Ilta-Sanomat, joka kertoo, että “ministerille vinoillaan.” Jutun kirjoittaja on Tuomas Manninen, joka on varmasti se skarpein inkkari kanootissa. On se vaan silmittömän vaikeaa tietää, keneen se pilkka kohdistuu. Ei voi ihminen mitenkään tietää.

Lisäys 3: Nyt Ilta-Sanomat tietääkin, että Arhinmäestä tuli “kulttihahmo”. Vieläkään uutinen ei tietenkään anna ymmärtää, että vittuilun kohteena voisi mitenkään olla media. Hyvin se kuoppa syvenee, en mä sitä sano.

Lisäys 4: Miten tästä sitten pitäisi uutisoida? Ajatus siitä, että alkuperäinen Facebook-setti ylittäisi uutiskynnyksen on suoraan sanoen aika hölmö, mutta medioiden kyvyttömyys käsitellä asiaa sen sijaan on hyvinkin huomionarvoinen asia. Kansan uutiset kykeni kirjoittamaan aiheesta ihan sujuvasti vähän kieli poskessa, mutta kuitenkin niin, että asia asettui oleelliseen kontekstiinsa — jutussa sanotaan suoraan, että “ryhmä oikeasti pilkkaa mediaa, joka jo vuoden on tehnyt kohua siitä, missä Arhinmäki ei ole ollut.” Näin. Ei ollut vaikeaa, tai ainakaan ei pitäisi olla.


13 Comments

 1. Ei ole ihme, että Kokoomuksen äänitorvi ymmärtää sarkasmia vain silloin kun se sille sopii.

  Selkeesti tämän meemin pitäisi paisua vielä vähän lisää tai ehkäpä tarmokkuus kanavoituukin nyt MTV3:n tappioksi? Toivoa sopii.

  Arhinmäki-meemi on ihan hauska, hän ei tosin ollut paikalla tätä kirjoittaessani.

  Comment by Raoul Plommer — September 2, 2012 @ 1346599239

 2. Google onneksi tallentaa menneitä versioita välimuistiin: kannattaa kirjoittaa “cache:” URL-osoitteen alkuun, niin saa kaivettua hyvällä tuurilla esiin kommentoidun version:
  cache:www.mtv3.fi/viihde/uutiset/muut.shtml/1608647/paavo-arhinmaelle-pilkkasivusto-facebookiin

  Comment by L.J. Arvio — September 2, 2012 @ 1346600754

 3. Kommenteissa – taisi olla suosituin kommentti – luki mm. näin:

  “Etteko te siellä maikkarilla edes ymmärrä, että tämä sivusto pilkkaa MTV3:n (Aamulehden, IL:n jne.) Arhinmäkeä koskevaa ‘laatujournalismia’ eikä Arhinmäkeä?”

  Comment by Strummer — September 2, 2012 @ 1346600997

 4. Joo, nää mukasalaa tehdyt stealth editit eivät ole erityisen tehokkaita, erityisesti kun monet ihmiset nappaavat sen screenshotin heti kun jotain tällaista tulee juuri siksi, ettei historian uudelleenkirjoittaminen onnistuisi.

  Ja koska internetissä on typeriä ihmisiä, selkeyden vuoksi: ei minulla ole mitään sitä vastaan, että uutista muokataan julkaisun jälkeen, mutta jos se muuttaa uutisen sisältöä tai viestiä merkittävästi, silloin siitä pitää mainita. Typojen korjaamiset tai selvennykset voi toki vetää ihan kaikessa hiljaisuudessa. (Esimerkiksi “Pavo” on jotain, jonka joku olisi voinut siinä editointivimmassaan korjata, mutta ehkä se nyt vaan olisi ollut liian fiksua.)

  Comment by Mikki — September 2, 2012 @ 1346601060

 5. Uusin otsikko: “Paavo Arhinmäelle oma sivusto Facebookiin”. Eih..

  Comment by MM — September 2, 2012 @ 1346601759

 6. Joo, päivitin juuri omaa kirjoitustani sen mukaisesti.

  Comment by Mikki — September 2, 2012 @ 1346601849

 7. “Artikkelia on muokattu lukijakeskustelun vuoksi.”

  Comment by H-M — September 2, 2012 @ 1346603693

 8. Joo. Sepäs onkin kerrassaan tyhjentävä selvitys tapahtuneesta. Just noin oikaisu pitää tehdä.

  Comment by Mikki — September 2, 2012 @ 1346603799

 9. Eikä se ole edes sivusto vaan ryhmä. Facebookissa oleva ryhmä.

  Ai eikun kaikki internetissä oleva on kotskareita.

  Comment by Vesa — September 2, 2012 @ 1346611819

 10. Vesa:

  No, jos hieraisisi hiemaan vaseliinia pilkkuun ja pistelisi menemään, se ei kylläkään ole Facebook-ryhmä vaan Facebook-sivu, joka on ihan eri asia :)

  Comment by Janos Honkonen — September 3, 2012 @ 1346675215

 11. Arhinmäki kysyi tänään omassa FB päivityksessään: “Missä minä olen?”
  Taitaa lehdistö ja kulttuurimeediot olla ainoita jotka eivät pilaa enää ymmärrä.

  Comment by Manna — September 3, 2012 @ 1346699736

 12. Maikkari alittaa riman säännöllisesti kuten porvarin kuuluukin. Mutta käy niitä kämmejä muillekin. Tässä kunnallisvaaleja odotellessa nostan vanhan blogaukseni vuodelta 2008 Hesarin sössimisestä vaalien ääntenlaskennan edetessä: http://eliaksenblogi.blogspot.fi/2008/11/stalinistinen-revisio-helsingin.html

  Comment by Elias Aarnio — September 3, 2012 @ 1346708159

 13. Naamapalmu.

  Comment by Jenni — September 4, 2012 @ 1346769744

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.