minä-abtronic 1-0

Mon Jan-9th-2006 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Piti mainitsemani asiasta jo aiemmin, mutta palveluntarjoajan tekniset ongelmat ja oma laiskuuteni olivat paha yhdistelmä. Vaan ehtiipä tämän vieläkin.

Valittaminen kannattaa. Kun jokin on väärin, siitä kannattaa nostaa meteliä sen sijaan, että istuu hiljaa, nielee sappensa ja jupisee asiasta myöhemmin baarissa. Esimerkki elävästä elämästä: satuin tuossa viime kuun alkupuolella törmäämään Nelosen TV Shopin Abtronic-mainokseen. Se on yksi niistä naurettavista hikoiluvöistä, jotka on suunniteltu ihmisille, jotka haluavat olla laihoja, mutteivät halua hyväksyä sitä tosiasiaa, että pitäisi syödä vähemmän ja liikkua enemmän. En nähnyt siitä kuin osan, mutta infomercialissa esitetyt väitteet tuntuivat paskapuheelta. Mitään todisteita laitteen tehosta ei esitetty — ei tieteellisiä tutkimustuloksia, ei mitään perusteluita, vain pseudotieteellistä skeidaa ja iloisia ihmisiä, jotka vannoivat sikspäkin pömpöttävän kiihottavammin kuin koskaan aiemmin, kiitos Abtronicin.

Se ärsytti. En pidä siitä, että ihmisille valehdellaan, ja maalaisjärkikin kertoo, että jotkut väitteet ovat aivan järjettömiä. On ihan yksi ja sama, kuinka kivalta ajatus kuulostaa — 10 minuuttia vyön pitämistä ei vastaa 600 vatsaliikettä, ei sitten millään.

Kiinnostuin ja tutkin asiaa. Google kertoi oitis, että Abtronicin mainostus on kielletty useissa maissa, mm. Kanadassa ja Australiassa, ja juuri siksi, että mainosten väitteet ovat harhaanjohtavia ja tietoisen valheellisia. (Se, että laitteen markkinoijat ovat jo saaneet satikutia useassa muussa maassa ja joutuneet maksamaan melkoisia korvauksia harhaanjohdetuille asiakkaille ei näemmä kuitenkaan estä heitä yrittämästä samoilla keinoilla maissa, joissa tuotteiden mainostusta ei vielä ole kielletty. Tässä jos jossain on rehellinen laitevalmistaja, jonka vehkeiden varaan oma terveys kannattaa laittaa.)

Harmitti. Kirjoitin asiasta kuluttaja-asiamiehelle. Ikävä kyllä olen näemmä hävittänyt tuon viestini johonkin, vaikka voisin vannoa että otin sen talteen webbilomakkeesta, mutta samapa tuo; joka tapauksessa selvitin tilanteen ja epäilyni, tarjosin joukon linkkejä lähdetietoihin ja pyysin tutkimaan asiaa. 4.1. sain seuraavan vastauksen kuluttaja-asiamiehen lakimieheltä Riikka Innaselta:

Ilmoituksenne 7.12.2005

Abtronic-laitteen markkinointi

Kiitos ilmoituksestanne. Ilmoituksenne perusteella otimme yhteyttä Neloseen ja edellytimme yritystä lopettamaan Abtronic-laitteen markkinoinnin välittömästi. Nelonen ilmoitti kuluttaja-asiamiehelle 29.12.2005, että kyseisen laitteen markkinointi on lopetettu.

Oikein! En tiedä, olinko ainoa asiasta valittanut kuluttaja — sanamuodosta voisi päätellä, että olen, mutta haluaisin ajatella, että joku muukin ymmärsi valittaa selvästi harhaanjohtavasta markkinoinnista. Seuraavaksi pitänee yrittää usuttaa valtiovallan verikoirat homeopaattien ja muiden täysin perusteettomilla lupauksilla ihmisiltä rahat huijaavien huuhaaparantajien kimppuun.

(Hauskaahan tässä on tietenkin se, että Nelosella takuulla kyllä ymmärrettiin, etteivät laitteen lupaukset vastaa todellisuutta — itse asiassa Google kertoo myös, että kyseessä ei ole mikään aivan uusi asia. Homokaasu.orgin linkki antaisi ymmärtää, että Nelonen olisi jo kerran aiemmin poistanut mainokset harhaanjohtavina, tai ainakin Nelonen on ilmeisesti uutisoinut asian — vaikea sanoa, kun kyseisellä sivulla oleva linkki Nelosen uutiseen ei enää toimi. Voisiko jopa olla niin, että laitetta on mainostettu alun perin jollakin toisella kanavalla, ja Nelonen on uutisoinut tämän — ja sitten pari vuotta myöhemmin kätevästi unohtanut asian kokonaan, kun mainoseurot ovatkin valuneet omaan kassaan? Mene ja tiedä…)


5 Comments

 1. No nythän sitä myydään nimellä “Body Building Belt”… esim. http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=27310809
  “Abtronic vastaava tuote.
  Jo pitkään huippu-urheilijoiden käyttämä harjoitusmetodi.
  Laite toimii välittäen impulsseja lihakseen jännittävät siten kyseisen
  lihaksen pulssin kestoajaksi.
  Siten ne polttaa rasvaa ja vahvistaa
  lihakset.inpulssit ovat vaarattomia
  monenvuoden tutkinnan tuloksena.
  laitesa 6 esiohjelmoitu harjoitusta.”

  Hih… huom kirjoitusvirheet… :) ja “huippu-urheilijoiden käyttämä” just joo…

  Comment by zorro — February 17, 2006 @ 1140144931

 2. Ja lisää näitä, ihan Abtronicin nimellä..
  http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=26914644
  Samalla kauppiaalla useita satseja… ja löytynee lisä, jos viitsii hakea…

  Comment by zorro — February 17, 2006 @ 1140145332

 3. Fuck me, my hero!

  Homeopaatit eivät kai väitäkään että heidän “hoidollaan” olisi mitään osoitettavissa olevaa tehoa (a la 600 vatsalihasliikettä 10 minuutissa). Ruotisissa on “puoskarilaki” kattamassa näitä paramedisiinisiä palveluita, Suomessakin ehkä 10v kuluttua.

  Sivumennen sanoen lääke-esittelijät ovat myös ammattiryhmä, joka kaipaisi vähän jonkun valvontaviranomaisen huomiota…

  Comment by Tube — February 25, 2006 @ 1140847834

 4. ne jotka ostaa ovat laiskoja Säälittäviä ihmisiä ( ESIM MINÄ)

  Comment by HEls — November 28, 2009 @ 1259422831

 5. No, en mä siitä tiedä. Ei siinä minusta ole mitään säälittävää, että haluaa päästä hyvään kondikseen ilman sen kummempaa vaivannäköä. (Jos Abtronicista olisi olemassa sellainen taikaversio, joka ihan oikeasti toimisi, eli polttaisi läskit pois ja treenaisi lihakset kondikseen samalla, kun istun sohvalla ja katson piirrettyjä, totta helvetissä minä ostaisin sen!) Lähinnä minua sylettää se valheellinen mainonta.

  Comment by Mikki — November 28, 2009 @ 1259424992

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.