“hellimössä”, nyt vittu oikeesti

Thu May-3rd-2018 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Kotiliesi julkaisi jutun, joka käsittelee rintasyöpään kuolleen “Tiinan” tapausta. Puolitoista vuotta sitten viisikymppinen Tiina löysi rinnastaan kyhmyn, meni lääkäriin ja sai rintasyöpädiagnoosin. Tarjolla oli hoitoa, mutta leikkaus, sädehoito ja sytostaatit eivät sopineet Tiinan maailmankuvaan:

Tiina kieltäytyi näistä kaikista.

Päätös oli ehdoton, eikä hän muuttanut mieltään senkään jälkeen, kun lääkäri ilmoitti tylysti, että siinä tapauksessa hän ei tulisi näkemään seuraavaa joulua.

”Yritin kaikin voimin kääntää hänen päätään, mutta hän oli vakuuttunut, että ei halua elimistöönsä myrkkyjä”, äiti sanoo nyt, puolitoista vuotta myöhemmin.

Tytär aikoi parantua tavalla, jolle on monta määritelmää. Näkökulmasta riippuen voi puhua vaihtoehtohoidoista, uskomushoidoista, puoskaroinnistakin.

Tiinalle ne olivat tuhatvuotisesti testattuja luonnonmenetelmiä. Hän aikoi taistella ja ajatella positiivisesti, uskoi, että elimistö on viisas ja osaa parantaa itse itsensä.

Tässä on nyt aika monta asiaa purettavana, joista ehkä päivänselvin on, että aggressiivinen rintasyöpä ei ole asia, josta parannutaan sillä, että on hyvä asenne ja oikeat yrtit. Se, että Tiina ei kyennyt hyväksymään tätä on jotain, jonka voin kuitenkin ymmärtää: ihminen ei parhaissakaan olosuhteissa ole aina kovin hyvä arvioimaan tilanteita, ja se on erityisen vaikeaa silloin, kun on kova stressi päällä, pelottaa, ja kaikki tuntuu epävarmalta. Se on vielä hankalampaa silloin, jos oma identiteetti — tässä tapauksessa ihmisenä, joka on rakentanut julkisen minäkuvansa pitkälti sen ympärille, että ns. koululääketie on lähtökohtaisesti aina väärässä — on jotenkin vaakalaudalla. On hyvin vaikeaa ja henkisesti raskasta myöntää sellaisia asioita edes itselleen, saati sitten muille.

Tiinalla oli kriisin hetki, sellainen, joka on meille kaikille tuttu tavalla tai toisella. Tässä tilanteessa, näissä olosuhteissa hän oli heikko, kuten kuka tahansa meistä olisi. Tällaisissa elämäntilanteissa sosiaalisen turvaverkon kantavuus ja laatu ovat kirjaimellisesti elintärkeitä asioita. Valitettavasti nyt on kuitenkin niin, että jos joku osaa haistaa heikkouden, niin hyväksikäyttäjä. Ja heistä ei ollut pulaa. Tässäkin oli varmasti taustalla monenlaisia motiiveja: epäilemättä jotkut pyörittivät tällaisen heikkouden hyväksikäyttöön perustuvia bisneksiä, jotkut näkivät tässä vahvan hengellisen tai aatteellisen aspektin, jotkut taas kokivat henkilökohtaisista syistä tärkeäksi sen, että kaverin syöpää ei hoideta millään varsinaisella lääketieteellä. Joidenkin intressit olivat kyyniset ja taloudelliset, kun taas monet varmasti uskoivat asiaansa ihan vilpittömästi — jälkimmäisiä on vaikea nähdä muina kuin ensimmäisiä hyödyttävinä hölmöinä.

Lopputulos oli se, ettei Tiinalla koskaan ollut mitään mahdollisuuksia. Tällainen syöpädiagnoosi on muutenkin vaikea paikka. Syöpä on perseestä, kuten kaikki tiedämme. Loistavakin ennuste voi osoittautua vääräksi. Mutta jos mitään oikeaa hoitoa ei saada, lopputulos on täysin ennalta-arvattava. Ei ole lainkaan yllättävää, ettei Tiina selvinnyt. Ei ole sekään, että ne, jotka keräsivät massit pusseihinsa tällä meiningillä — koska eivät ne höpöhöpöhoidot mitään ilmaisia ole, tietenkään — selvisivät kuin koira veräjästä. Kuten aina.

Tällaisen puoskaroinnin hengenvaarallisten sairauksien yhteydessä pitäisi ylipäätänsä olla laitonta. Sitä voi toki hymistellä, että länsimainen lääketiede ei tiedä kaikkea (ikään kuin “länsimainen lääketiede” olisi yksi monoliittinen asia, ja ikään kuin se edes väittäisi tietävänsä kaiken), mutta jos katsotaan tätä itse asiaa tässä, siellä on nyt 10-vuotias lapsi ilman äitiä, koska mamma intti, että kyllä se keho osaa itse parantaa itsensä rintasyövästä, ja yrtit ja energiahoidot ja muut huuhaajutut kyllä hoitavat homman kotiin. Ei tarvitse “tietää kaikkea” tietääkseen, että tällä reseptillä ei hyvää tule. Mitään perusteita Tiinan uskomuksille ei ollut — hän operoi perinteisellä “kaverit kertoivat” -tasolla. Ja siinäkin vaiheessa, kun oli päivänselvää, että “hoidot” eivät tehonneet, taustajoukkojen sävel oli sama: kyllä se tästä vielä!

Ja Tiina komppasi kuoroa. Kunnes hiljeni.

Tässä kuviossa ei vielä sinänsä ole valitettavasti mitään erityistä; Tiina ei ole ensimmäinen tällä tavalla täältä lähtenyt, eikä tule olemaan viimeinen, koska aina on niitä, joiden harkintakyky on syystä tai toisesta huono, ja niitä, jotka haluavat joko hyötyä siitä taloudellisesti tai käyttää tilaisuutta hyväkseen oman egonsa pönkittämiseen. Sylettää tämmöinen, mutta suoraan sanoen se ei tässä vaiheessa saisi minua yksinään sanomaan asiaan oikein mitään.

Sen sijaan se kohta, jossa oma pinnani napsahti poikki on tämä mätä kirsikka lantakakun päällä:

Kaikki tapahtui rauhallisesti. Äiti istui hetken vuoteen vieressä, keräsi tavarat ja ajoi taksilla tyttärensä tyhjään kotiin.

Ilmoitettuaan suru-uutisesta tyttärensä tuttaville hän sai seuraavana aamuna tekstiviestin.

Siinä kerrottiin, että Tiinaan oli saatu kuoleman jälkeen yhteys. Kivut ja tuska olivat poissa, Tiina oli päässyt hellimöön, ja kaikki oli hyvin.

Että hellimöön oikein pääsi! Hellimöön!

Haistakaa nyt jo hei paska siellä. Kuinka hanurista pitää ihmisen harkintakyvyn olla, että siinä vaiheessa, kun se oma ideologia on juuri johtanut jonkun kuolemaan, tuntuu hyvältä idealta lähetellä tämän äidille — jota on oman oikeustajuni mukaan näissä olosuhteissa vaikea nähdä minään muuna kuin rikoksen uhrina — jotain satuja siitä, että hei, mummi, muistatko vielä sen sun kuolleen tyttäres, siis sen joka kuoli viime yönä, koska se kuunteli mua? No, mä olin just yhteydessä tuonpuoleiseen ja juttelin sen kanssa, ja se käski sanoa, että nyt kaikki on siis to-del-la jees, joten mä olin itse asiassa koko ajan oikeassa!

Nää tyypit. Kas kun ei pistänyt vielä laskua perään.

Tälle jengille ei riitä se, että oma ahneus, taikauskoisuus ja itsepäisyys maksoivat äidille lapsen ja lapselle äidin. Siinä voisi olla ihmisellä tilaisuus jonkinlaiseen itsetutkiskeluun, nöyryyteen, tai häpeään, mutta ei, sehän ei valaistumisen polkua kulkeville passaa. Ensin on pelattu upporikasta tai rutiköyhää toisen rahoilla, ja sen jälkeen vielä vittuillaan päälle: kuoleman jälkeen tykitellään tekstareita, joissa kerrotaan, että nyt kun kaikki on siellä hyvin, ei ole mitään syytä kritisoida ketään!

Hirveän kätevää, että just ne tahot, jotka ensin inttivät, että elä mee lääkäriin, kyllä se syöpä tällä mäyränkusiuutteella taittuu, osaavat sitten kuitenkin sanoa, että ei hätää, potilas kuoli, mutta nyt se on onnellinen. Mahtaa olla aika kova helpotus niillekin! Ajatelkaa nyt, miten kurjaa olisi ollut saada yhteys kuolleeseen, ja tämä olisikin sanonut, että hei tota mulla oli kovat tuskat ja tein hirveitä virheitä ja kuolin ennen aikojani ja mulla on vieläkin kova pelko mun lapsestani, josta en voi enää huolehtia, ja en suoraan sanoen ole ihan jees sen kanssa, miten te hoiditte tämän asian, tehän kusitte koko homman. Siinä olisi voinut mennä loppupäiväksi chakrat ihan solmuun.

Mutta onneksi — onneksi! — tällä kertaa tuli kuitenkin tällainen positiivinen viesti sieltä. Tyytyväinen Tiina sieltä lähettää terkut kesken ilossa piehtaroinnin, joten kellään ei ole mitään syytä valittaa. Itse asiassa tässä tämä viestintuojahan on tarinan varsinainen sankari, miten muuten saisi sureva perhe tämän kaiken muuttavan ilosanoman edes tietoonsa?

Lähitulevaisuudessa tätä tarinaa luultavasti kerrotaan jonkinlaisena inspiroivana esimerkkinä siitä, miten hyvin kaikki meni, oli vaikea sairaus, mutta hoito meni niiiiin hyvin ja kauniisti, oikeastaan ylevöitetysti, ja lopulta Tiina pääsi ihanaan rauhaan. Joten huh, läheltä piti mutta hyvin meni, ei kun uutta putkeen, namaste vaan teillekin.

Kaikki on hyvin.


Näin lopuksi sanon suoraan, että jokainen, joka kokee parhaaksi tulla kommentteihin länkyttämään jotain siitä, miksi tämä on itse asiassa ookoo voi suksia suoraan hevonperseeseen, dellin moiset kommentit heti kun kykenen. Menkää jollekin muulle haaskalle. Tässä yhteydessä en jaksa teeskennellä yhtään, että huuhaaväki, jonka ideologia ja metodologia toistuvasti johtavat kärsimykseen ja kuolemaan olisi jotenkin kuuntelemisen arvoista. Maailmassa on paljon kaikenlaista, jota järki ja tiede eivät osaa vielä selittää, asioita, joista ihmiskunta ei ehkä koskaan saa minkäänlaista selvyyttä… mutta toisten peloista ja ahdingoista hyötyvät puoskarit ja harhaiset hölmöt eivät ole yksi niistä asioista.


7 Comments

 1. Tiedemiehet tietävät, ettei ‘tiede’ tiedä kaikkea; muuten tiedemiehet olisivat lopettaneet tieteen tekemisen ajat sitten. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että voit täydentää tieteen aukot omilla hömpötyksillä :-)

  Comment by Sami Kallio — May 3, 2018 @ 1525358405

 2. Tällaisessa tapauksessa noita puoskariystäviä voisi syyttää kuolemantuottamuksesta.

  Comment by Jonna — May 3, 2018 @ 1525391215

 3. Lainsäädännöllisesti tämmöinen on sikäli hankalaa, että että kukaan ei ole tainnut tätä Tiinaa kuitenkaan pakottaa mihinkään. En usko, että kukaan niistä kavereista tuli estämään syöpähoitojen antamista tai mitään, parhaan tietoni mukaan ne vaan… tekivät muuten kaikkensa luodakseen sellaisen ilmapiirin, että mitään oikeaa hoitoa ei kelpuuteta ja Tiina oli siinä megessä ihan vapaaehtoisesti.

  Meillä ei oikein ole sellaista lakia, jonka varjolla tähän voisi puuttua, kuolemantuottamuskin vaatisi sen, että he jotenkin huolimattomuudellaan ovat saaneet Tiinan kuoleman aikaan. Esim. jos jonkun homma autokorjaamolla on hoitaa auton jarrut kondikseen, muttei teekään työtä lainkaan, ja antaa asiakkaan kuitenkin lähteä liikkeelle siinä uskossa, että asia on hoidettu, ja sit tulee kolari joka vie hengen, se on kuolemantuottamus. Kukaan tuolla ei taida kuitenkaan olla tällaisessa asemassa. Ne vain antoivat järkyttävän huonoja neuvoja ja inttivät kiihkeästi, että kyllä se näin on ilman mitään oikeaa tietoa asiasta tilanteessa, jossa Tiinan oma elämä oli valtavan paineen alla ja hän oli poikkeuksellisen altis kaikenlaisille vaikutuksille, kuten epätoivoisessa tilassa oleva ihminen usein on… mutta se ei ole laitonta. Meillä ei ole mitään puoskarilakia, jonka kautta tällaisiin juttuihin voisi puuttua.

  Moraalisesti heillä on mielestäni asiassa selkeä vastuu, mutta tuomiota sillä ei saa.

  Comment by Mikki — May 4, 2018 @ 1525416763

 4. Suomessa on itsemäärämisoikeus, eikä ketään voi pakottaa vastaanottamaan hoitoja. Tässä pahemmaksi sen tekee aivopesu johonkin, mikä moderni ihminen ei voi ymmärtää. Eikä pidäkään ymmärtää. Joku laki tai asetus näihin tulisi olla, mutta samalla säilyttää itsemääräämisoikeus. Sen tulisi koskea myös uskontoja, jotka kieltävät mm. verensiirrot tai lääkehoidon. Modernin lääketieteen äärellä on vaikea hyväksyä sikiön kuolemaa siksi ettei uskonnon takia ole annettu tehdä keisarinleikkausta.

  Silti oikeus kieltäytyä hoidosta tulee olla ja kyllähän jokainen vastuun tunteva luontaishoitaja ei uskottele minkään yrttien tai energioiden riittävän rintasyövän hoidossa. On olemassa tutkimuksia siitä, että lääketieteen rinnalla mm. akupunktio voi auttaa syöpähoitojen kipuihin, mutta jumalauta kukaan oikea akupunktiohoitaja väitä sen parantavan mitään!

  Sapettaa myös se, että tämmöiset rahastajaperslävet uskottelevat ja valehtelevat vain rahan takia ja samalla ne täydentävien hoitomuotojen hoitajat, jotka osaavat asiansa, eivätkä ole mitään huuhaata kärsivät tässä. Ei sairaudet parane meditoimalla.

  Comment by Keanu — May 4, 2018 @ 1525444029

 5. Tuotanoinniin, kun tässä on kuitenkin aikuisesta ihmisestä kyse, niin mikä tässä olisi vaihtoehtona? Pakkohoito?

  Minulla ei ole hitustakaan myötätuntoa sellaisia kohtaan, jotka kieltävät lääketieteellisesti hyväksi havaitun hoidon tai rokotukset alaikäisiltä lapsiltaan vakaumuksellisin perustein. Aikuiseksi tultua astutaan maailmaan, missä päätöksistä aiheutuu seurauksia.

  Niin kauan kun meillä on ihan valtion osanakin vanhojen itämaisten satujen virasto, on uskonvapauden nojalla vaikea kietää mitään muutakaan foliopropellitouhua. Tietysti ”Tiinan” kannalta ikävää, mutta jokaisella on oikeus poistua täältä haluamallaan tavalla. Kieltoja ja niiden valvontavirastoja on jo riittävästi.

  Comment by Vesku — May 5, 2018 @ 1525493132

 6. Se, oliko Tiinalla oikeus tehdä tyhmiä päätöksiä on sinänsä keskustelun arvoinen asia, mutta se ei nähdäkseni ole tämä keskustelu. (Mutta jos nyt puhutaan ihmisen oikeudesta tehdä valintoja, olen esimerkiksi sitä mieltä, että Suomen eutanasialainsäädäntö on täysin perseestä; ajatus siitä, että on hienompaa kitua kuukausia tai vuosia sen sijaan, että voisi itse päättää milloin menee on mielestäni julma. En siis ole sitä mieltä, että valtion pitäisi aina kaikissa olosuhteissa ajaa yksilön tahdon ohi.)

  Sen sijaan se on mielestäni hyvin ongelmallista, että on väkeä, joka voi ilman mitään lääketieteellistä osaamista tai vastuuta manipuloida sairauden tai jonkin muun syyn vuoksi erityisen vaikutusalttiissa ja herkässä tilassa olevia ihmisiä tekemään päätöksiä ilman minkäänlaisia seurauksia — ja ansaita sillä rahaa (ja arvovaltaa, jonka avulla on helpompi tehdä sama myös muille). Tiinan kuolemaan johtaneista päätöksistä hyötyi rahallisesti koko joukko ihmisiä, jotka lupasivat, että kyllä näillä tropeilla ja hoidoilla syöpä varmasti paranee.

  Tiinan oikeus poistua täältä haluamallaan tavalla ei oikeastaan liity tähän mitenkään: Tiina ei halunnut poistua. Jos hän olisi sanonut, ettei halua mitään lääketieteellisiä hoitoja ja jos nämä huuhaahoidot eivät tehoa, hän on valmis kuolemaan, sen voisi nähdä jonkinlaisena valintana — mutta näinhän tämä ei mennyt. Tässähän on kyse juurikin siitä, että hän halusi parantua ja elää, mutta ne päätökset, joita häntä rohkaistiin tekemään veivät hänet juuri päinvastaiseen suuntaan.

  On varmasti totta, että monet näistä ihmisistä uskoivat vilpittömästi, että homma toimii, mutta se ei ole se kriteeri, jonka mukaan yhteiskunta voi arvioida tällaisia asioita. On myös monia, jotka esim. uskovat vilpittömästi, että voivat hyvin ajaa kaatokännissä kotiin, mutta tiedostamme silti, ettei se usko perustu faktoihin.

  Joka tapauksessa minua ei tässä asiassa vituta niinkään se, mitä Tiina päätti tai jätti päättämättä kuin se, että Tiinan kaltaisten ihmisten ahdingolla ansaitsevat rahaa kaikenlaiset käärmeöljykauppiaat, joita kukaan ei valvo tai saata minkäänlaiseen edesvastuuseen.

  Comment by Mikki — May 5, 2018 @ 1525526091

 7. Tiinan valinnoista ja puoskareista kaikki on yllä jo sanottu, siihen ei ole lisättävää. Avainsanat ovat mielestäni ‘syöpä’, ‘puoskari’, ‘kuolemantuottamus’, ‘hellimö’ ja ‘mitä ristusta’.

  Sen sijaan pisti tuossa jutussa silmään toinenkin juttu. Siinä sanottiin näistä käytetyistä keitoksista, että:

  “Äidin mieleen on jäänyt ainoastaan kissankynsiuute.

  ”Ehkä siksi, että se kuulosti niin hassulta.””

  Miten monta kissaa on invalidisoitu poistamalla niiltä kynnet, jotta tämä sakki saa olla parantumatta taudeistaan?

  Kysymys pätee myös lukemattomaan määrään muita aineita, joita nämä hihhulit käyttävät, ja niiden alkuperäeläimiin ja saantitapaan.

  Comment by Henna — July 15, 2018 @ 1531663463

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.