hei äiti, nyt me ollaan levyllä

Thu Aug-18th-2005 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Jahas. Koska sotaveteraanit alkavat olla häviävä luonnovara, monet ovat hurjasti huolissaan siitä, että mistä tulevaisuudessa saadaan kutsuntatilaisuuteen joku puhumaan nuorisolle? Ei hätiä mitiä! Nyt sotaveteraanin saa cd:llä.

Cd-levyn avulla sotaveteraanien perinne olla mukana varusmiespalvelukseen suuntaavien kutsuntatilaisuuksien järjestelyissä ei katkea. Sotaveteraanit ovat perinteisesti osallistuneet tilaisuuksiin edustamalla niissä ikäpolveaan, kertomalla sotakokemuksistaan ja jakamalla arvokkaita neuvoja.

Kun aikoinaan kersana olin kutsuntatilaisuudessa, siellä oli tylsää ja naurettavaa. En muista, että siellä olisi puhunut kukaan sotaveteraani; toisaalta en muista siitä juuri mitään muutakaan, paitsi sen, että edessä oli joku kapteeni, joka puhui pitkään ja varmasti mielestään pontevasti ja toisti itseään koko ajan, mikä ei sinänsä ole ihme, sillä jos puhuu lähemmän puoli tuntia siitä, miksi suomalaisen nuoren miehen tulisi mennä armeijaan, materiaali loppuu kesken varsin nopeasti. Yleisössä olevat tautologian ystävät varmasti nauttivat show’sta; itse lähinnä odotin, että pääsisin ilmoittautumaan siviilipalvelukseen ja painumaan pois koko tapahtumasta.

Arvokkaita neuvoja siellä ei ollut tarjolla; varoittavia esimerkkejä kylläkin. Sen sijaan oma pappani teki usein selväksi omat mielipiteensä asiasta kokemuksen syvällä rintaäänellä: “Mää niin kauheesti vihaan kaikkee sotaa ja militarismia.”

En jaksa uskoa, että tämä näkemys juuri saa tilaa tällä cd:llä.

Comments Off on hei äiti, nyt me ollaan levyllä

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.