hallinton sana todella painaa

Sat Dec-17th-2005 // Filed under: Täällä Pohjantähden alla

Digitodayn mukaan ainakin 20 Nordean asiakasta meni halpaan — aiemmin lähetellyt englanninkieliset versiot viestistä sen sijaan eivät tiettävästi purreet kansaan.

Tästä voitaneen päätellä, että ainoa syy, miksi useampi suomalainen ei lankea loputtomiin sähköpostihuijausyrityksiin on se, että englanninkieliset viestit ovat heille aivan liian monimutkaisia. Jos viestin vain lähettää niin, että hitainkin vastaanottaja tajuaa, mitä siinä käsketään tekemään, tulokset paranevat merkittävästi.

Hiukan hämmentävää on kuitenkin se, että asiakkaat saavat menettämänsä rahat takaisin Nordealta. Jos Nordea on valmis korvaamaan menetykset, se on toki oikein hyvä uutinen vipuun menneille, mutta tarkoittaako tämä sitä, että Nordea on jotenkin vastuussa rahojen menetyksestä? Kuulostaa siltä, että Nordeassa kustaan parhaillaan housuun ja pelätään, että asiakkaat tulevat nyt takaisin konttoreihin häiriköimään ja asiakaspalvelua vaatimaan, eivätkä enää uskalla asioida verkkopankissa. Näinköhän Nordea on yhtä valmis korvaamaan menetyksen, jos menen vaikkapa luovuttamaan pankkikorttini ja sen tunnusluvun kadulla vastaantulleelle ihmiselle, joka esittäytyy Nordean edustajaksi?

Ihmisiä on hyvin vaikea suojata itseltään. Esimerkiksi kenen tahansa maailmasta mitään ymmärtävän ja normaalilla älykkyydellä varustetun ihmisen pitäisi tajuta, että alkeellisella suomen kielellä kirjoitettu sähköpostiviesti, jossa pyydetään kertomaan paitsi käyttäjätunnus ja salasana, myös kaikki tilisiirtoihin vaadittavat numerokoodit, ei ehkä välttämättä ole aito, mutta aina löytyy niitä neroja, jotka sinisilmäisesti uskovat joka sanan ja vielä onnittelevat itseään ripeästä toiminnastaan, kunnes synkkä totuus paljastuu.


5 Comments

 1. Kouluttamaton arvaus: nämä halpaan menneet ovat eläkeläisiä tai vastaavia, joille koko ihmeellinen intternetti on uusi juttu jonka pojanpoika kävi ihan vastikään virittelemässä ja näyttämässä että näin näppärästi tältä koneelta käy laskujen maksu ja näin toimii sähköposti.

  Kun laite on niin hieno ja ihmeellinen, niin sen varmaan oletetaan olevan myös jollain tavalla tosi virallinen, eikä siitä voi mitään asiatonta tulla. Eivät ne sukulaispojan sähköpostitkaan niin oikein kirjoitettuja nyt olleet, joten ei kai sen pankin kirjeenkään tarvitse olla.

  Ei niinkään tyhmyyttä tai paksupäisyyttä, vaan kykenemättömyyttä hahmottaa maailmaa jossa on. (Ja joo, mun mielestä on olemassa oikeaakin tyhmyyttä; lähinnä kyvyttömyys ymmärtää luettuja ohjeita, abstrakteja rakennelmia tai johtaa yleisistä periaatteista yksittäistapauksia.)

  Comment by Dare — December 18, 2005 @ 1134907568

 2. Eiköhän siellä verkkopankin tunnusten yhteydessä anneta kuitenkin aika selkeästi ohjeita siitä, miten sitä käytetään ja miten sitä ei käytetä.

  Comment by Mikki — December 18, 2005 @ 1134914411

 3. “Ihmisiä on hyvin vaikea suojata itseltään. Esimerkiksi kenen tahansa maailmasta mitään ymmärtävän ja normaalilla älykkyydellä varustetun ihmisen pitäisi tajuta, että alkeellisella suomen kielellä kirjoitettu sähköpostiviesti, jossa pyydetään kertomaan paitsi käyttäjätunnus ja salasana, myös kaikki tilisiirtoihin vaadittavat numerokoodit, ei ehkä välttämättä ole aito, mutta aina löytyy niitä neroja, jotka sinisilmäisesti uskovat joka sanan ja vielä onnittelevat itseään ripeästä toiminnastaan, kunnes synkkä totuus paljastuu.”

  Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis ja ikävä kyllä, multa ei sääli tipu..

  Comment by Bigmama — December 18, 2005 @ 1134940179

 4. Eilen luin lehdestä jutun, joka antoi ymmärtää Nordean kokevan osavastuuta tästä härdellistä koska he ovat lähettäneet eAsiakkailleen (tms. O.o) sähköpostia. Ainakin jonkun väitettiin langenneen jäynään koska hän oli aikaisemminkin saanut pankilta mailia.

  Oh well.

  Comment by Moira — December 21, 2005 @ 1135177480

 5. Suhtaudun hyvin skeptisesti ajatukseen siitä, että Nordealla kukaan oikeasti kokisi olevansa minkäänlaisessa vastuussa tapahtuneesta, olivat ne sitten lähetelleet aiemmin jotain sähköpostia tai eivät. En mitenkään jaksa uskoa, että joku siellä — varsinkaan mikään päättävä taho — olisi sitä mieltä, että tapahtunut olisi jotenkin heidän syynsä.

  Sen sijaan uskon kyllä, että siellä ollaan hyvin halukkaita varmistamaan, että ihmiset uskovat verkkopankkien käytön olevan turvallista, ja menetysten korvaamista pidetään melko halpana hintana siitä.

  Comment by Mikki — December 21, 2005 @ 1135186253

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


Copyright © Mikko Rautalahti, All Rights Reserved
WordPress makes with the publishing.